Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

Впечатлете приятелите си със завъртаща се камера
Откакто смартфоните с добри фото възможности станахa по-масови на пазара се чудя кога ли някой производител ще монтира камера с автофокус и на предния панел и ще нарече цялото упражнение страхотна иновация. Това така и не се случи (не и масово), но от време на време на пазара все пак се появяват подобни устройства. Последното такова е Galaxy A80 на Samsung. Продукт от среден клас, който обаче претендира, че е нещо повече

Основни показатели

Тяло: Алуминиева рамка, стъклен заден панел
Размери: 165 на 76,5 на 9,3 мм; 220 гр.
Дисплей: 6,7-инчов AMOLED; 1080 на 2400 пиксела; 393 пиксела на кв. инч
Основни камери: 48 мегапиксела (26мм; f/2) с автофокус; 8 мегапиксела (12мм, f/2.2), ToF сензор; 4К видео при 30 кадъра в секунда; 1080p с до 60 кадъра в секунда; 720p с до 480 кадъра в секунда;
Предна камера: Блокът с основни камери се завърта напред
Операционна система: Android 9 Pie с One UI интерфейс на Samsung
Чипсет: Qualcomm Snapdragon 730 с графичен чип Adreno 618
Памет: 8 GB RAM, 128 GB вградена памет
Батерия: 3700 mAh, поддържа се бързо зареждане с 25W адаптер (50% за ~30 мин., 100% за ~90 мин.);
Допълнителни: Четец за пръстови отпечатъци в дисплея, слотове за две SIM карти.Представяне и външен вид

Galaxy A80 е върхът на средния клас сред предложенията на Samsung. Най-важната характеристика на смартфона е завъртащият се напред модул с камери. Това се постига чрез интересен механизъм, който ги над екрана и ги завърта напред. Ефектите, или поне очакваните такива са два: (1) получавате екран който е без всякакви прорези и (2) качествените камери с автофокус и стабилизация могат да се използват и за селфита. Мечтата на "инстаргамъра"! Не на последно място получавате т.нар. "уау фактор". Както и да го въртим слайдър със завъртаща се камера излежда впечатляващо.

Смартфонът е с тънък корпус, за размерите си, но е и тежичък. Комбинацията от тези два фактора води до известно неудобство при провеждане на по-дълги разговори. Устройството е хлъзгаво и вероятно ще ви се наложи да го придържате отдолу с кутрето. Подобна позиция бързо става неудобна.

Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

За сметка на това получавате огромен 6,7-инчов AMOLED екран. Той предлага Full HD+ резолюция и 20:9 отношение е на страните. Рамките от всички страни, с изключени на долната са минимални.

Тесните рамки и липсата на прорез са принудили разработчиците да се откажат от традиционната "слушалка" и да заложат на пиезо технология, при която екранът играе ролята на говорител. Чуваемостта на по време на разговори е отлична, но при максимално увеличаване на звука околните също спокойно могат да слушат разговорите ви. Имайте това предвид.

Интересно е да се допълни, че Galaxy A80 не разполага с традиционен сензор, с който да отчита кога устройството е поднесено към ухото, за да изключи дисплея по време на разговор. Вместо това е налице система, която гаси екрана при докосване на достатъчно голяма площ от него.

Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

Освен това смартфонът не разполага и със светодиод, чрез който да съобщава за получени нотификации. За да разберете дали например имате непрочетени съобщения трябва да го вземете в ръка и да изчакате включването на дисплея. Също така Galaxy A80 не разполага с 3,5 мм аудио жак. Донякъде е успокояващо обаче, че в комплект с него се доставят USB-C слушалки.

Дисплей, звук, производителност

6,7-инчовият дисплей е едно от основните предимства на смартфона, но поместването на такъв компонент води до някои компромиси. Най-важният от тях според мен е четецът за пръстови отпечатъци, който е оптичен (а не ултразвуков като в последните представители на S и Note сериите) и е скрит зад дисплея. Досега не съм виждал самартфон, при който подобна реализация да може да се сравнява по надеждност с традиционните капацитивни сензори. Прекарах около една седмица с устройството и четецът на няколко пъти успя да ме изнерви, когато разчитах да го отключа с една ръка, докато другата е заета. Не е болка за умиране, но определено прави впечатление.

Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

Самият дисплей предлага чудесни цветове и достатъчно висока яркост. Последното е особено актуално през летните слънчеви дни навън.

Интересно е да се отбележи, че екранът с Full HD+ резолюция, което в комбинация с хардуера от среден клас означава, че можете да разчитате на високи кадри с съвременните игри.

Единственият говорител на Galaxy A80 е разположен отдолу и предлага адекватна сила на звука. В редакцията измерихме около 70 децибела. Нямах проблеми с това да чувам звъненето на устройството навън карайки велосипед например. В същото време звученето на говорителя е достатъчно плътно (имайки предвид размера му).

Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

Батерията е с капацитет 3700 mAh, което не звучи малко, но имайки предвид големия екран всъщност получавате не особено впечатляваща автнономност. По време на теста в обичайното ежедневие не ми се налагаше да дозареждам смартфона, но при по-активна употреба и излизане вечер след работа на няколко пъти се прибирах с едноцифрен заряд на батерията.

Тук е редно да се допълни, че устройството идва с 25W адаптор за бързо зареждане, който може да ви даде около 50% заряд за 30-ина минути. Разбира се, с напредване на процентите скоростта на зареждане спада, като 100% се постигат за около час и половина.

Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

Камери

Несъмнено това е най-очакваният раздел от ревюто, имай предвид механизираните камери на A80. При достатъчно ярка светлина устройството снима отлично. Изображенията са с добро цветопредаване и контраст. Нощният режим също може да дава много добри резултати.

Интересно е да се отбележи, че основният сензор на смартфона предлага 48 мегапиксела резолюция, но честно казано почти не срещнах сценарий, когато си заслужава да правите и съхранявате такива снимки. По подразбиране устройството прави 12-мегапикселови изображения, които са по-леки за манипулиране и в мнозинството случаи не са с по-лошо качество.

При видео частта получавате стандартни резултати за устройство от средния клас. Налице са обаче и интересни функции, като например т.нар. "Фокус на живо". При нея можете да снимате например себе си с постоянно замъгляване на фона. Резултатите отстъпват спрямо отделянето в портретния режим, особено при по-сложен и контрастен фон, но при всички случаи идеята е доста интересна.

Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

В рамките на теста "разходих" Galaxy A80 из Стара планина. От снимките, които направих из гората, може да се види, че основната камера на смартфона предлага адекватно качество дори при по-контрастни сцени (в случая дълбоки сенки и проникващи между дърветата слънчеви лъчи). Добро впечатление направи и марко режимът – обърнете внимание на окото на котката долу.

Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

Широкоъгълната камера предлага далеч по-слабо качество, което е очаквано имайки предвид 8-мегапикселовия сензор. Тук далеч по-силно си личи софтуерната обработка на изображението. Също така при нея не работи нощният режим. За сметка на всичко това обаче получават действително широк поглед към сцената пред вас. Сравнете снимките, на коня долу и горе, за да добиете представа.

Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

И накрая – селфи възможностите. Вероятно захранен с приказките за автофокуса очаквах колосален скок в качеството. Такъв обаче не получих, не и при по-сложни условия. На открито и при добро и равномерно осветление резултатите са наистина впечатляващи, поне на фона на селфи камерите без автофокус при други устройства. С отслабване на светлината обаче качеството бързо пада. Бързо установих това снимайки се в гората по време на екскурзията си.

Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

Интересни снимки групови можете да получите при използване на широкоъгълната камера. Внимавайте само как кадрирате, тъй като изображението по-краищата се изкривява значително – нещо което се забелязва дори повече, когато сниманият обект е близо.

Редно е да се отбележи още, че със завърнаето на камерата към вас се насочва и ToF сензорът. Режимът "Фокус на живо", за който писах по-горе всъщност е разработен най-вече за селфита.

Заключение

Samsung Galaxy A80 е устройство, което определено излъчва качество. То е и въплъщение на обещанието на компанията от преди време да започне да оборудва устройствата си от среден клас с иновативни технологии, които не се срещат дори във флагманските модели.

Системата за завъртане на камерите предизвиква повдигнати вежди. За съжаление обаче поне аз очаквах малко повече. Очаквах, че завъртаето на блока с камерите означава, че ще мога да ползвам всички техни функции и снимайки себе си. Да, автофокусът наистина оказва решаващо влияние върху качеството на снимките, но в селфи режим някои от функциите се изключват – например системата за разпознаване на сцени.

Samsung Galaxy A80 – "уау фактор"

Друга функция, която липсва в селфи режима е светкавицата. Вместо изобщо да премахват тази опция може би от Samsung трябваше да добавят възможност за контролиране на интензитета на светлината, с цел попълване на сенките например. Подобни ограничения обаче са нещо очаквано. В противен случай компанията би подкопала перкалено продажбите на флагманските си устройства от сериите Galaxy S и Note.

Имам и съмнения остносто здравината на механизма, който отговяра за завъртането на камерите. Случи ми се да поставя смартфона гръб на масата и случайно да активирам селфи режима. С учудване наблюдавах как устройството упорито се опитва да завърти пакета с камери, което обаче не му се отдаваше поради наличието на повърхност под него.

Естествено, всеки който си купува смартфон с каквато и да е механизация трябва да е наясно, че тя прави устройството далеч по-нежно. Това е потенциално слабо място само на Galaxy A80, но имайки предвид по-сложната механика, тук потенциалните рискове вероятно са дори повече. Samsung Galaxy A80 може да бъде закупен за 999 лева.

+ Плюсове:

- Чудесен екран
- Добра проивзодителност
- Вероятно най-добрите селфита на пазара
- Бързо зареждане

- Минуси:

- Ненадежден четец за отпечатъци
- Чувствителен механизъм за въртене на камерите
- Без 3,5 мм. aудио жак въпреки големия размер и очевидната липса на влагозащита
още по темата

Samsung представи смартфон с 64-мегапикселова камера

Galaxy A70s идва още с 6,7-инчов екран и голяма батерия
30.09.2019 / 03:39

Samsung Galaxy Buds – по-малко за почти същите пари

Според корейците това трябва да са базови безжични слушалки
31.08.2019 / 04:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.