Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Преди известно време направих ревю на доста интересната кутия от Corsair - 678C Carbide, която беше опит естетиката да върви ръка за ръка с доброто охлаждане и ниските нива на шум. Модата на компютърни шасита със стъклени панели няма да отшуми скоро, изглежда, така че днес ще ви представя поредната итерация на този дизайн - кутията Corsair Crystal 680X RGB. По-паметливите от вас помнят ревюто, което направих на Crystal 280X - по-големият събрат 680X, освен че добавя повече пространство, подобрява и някои аспекти в охлаждането, които убягваха на 280X и дори на 678C. Да започваме.

Няколко думи за идеята на Crystal 680X RGB

От известно време насам RGB подсветката присъства почти във всички технологични продукти. Дали светодиодите изведнъж са поевтинели или просто маркетинг звената са решили, потребителите ще бъдат привлечени от светлините като мушички около лампа, резултатът е налице. И след като повечето компютърни компоненти (дори дънни платки и RAM модули) получават този нов имидж, логично е кутиите да се променят така, че да покажат цялата тази дискотека.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Това е и едната страна на философията на Crystal 680X - кутията има три панела от темперирано стъкло, през които да можете да наблюдавате компонентите в целия им блясък. Втората идея зад Crystal серията е да раздели на две отделения вътрешното пространство в шасито - първото, което е зад стъкло и на показа и второ, в което да поместите всички кабели и все още неосветени компоненти (като захранване и дискове). Това дава на тази ATX кутия много интересен формфактор - не бих я нарекъл компактна по никакъв начин, но подобна организация дава определено по-изчистен и естетичен външен вид.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Разбира се, двете по-горни идеи биха били напълно безмислени, ако в подобна обстановка компонентите прегряваха - какъвто беше случаят с много от първите опити за подобни решения (включтелно и на Corsair). При 680X компанията е взела под внимание предишния опит и е оставила сериозно разстояние между стъклата и шасито, за да не бъде възпрепятстван въздушния поток. Накрая ще добавя само, че черно-белите кутии на Corsair върнаха белия цвят като модерен и стилен при компютърните шасита.

Поглед отвън

Crystal 680X има индустриален дизайн и вид в добрия смисъл на тази дума. Горният стъклен панел е поставен на четири винта с гумени подложки, а предното стъкло сякаш е хванато от белите зъби в долната част на шасито. Corsair запазват добрата си традиция да поставят страничното стъкло на панти с магнитни фиксатори, което не само улеснява достъпа до вътрешността, но и подсигурява стъклото.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Впечатление правят и отворите, които компанията е оставила около стъклата - за разлика от Carbide 678C, която имаше вариант за пълно обезшумяване, Crystal 680X приоритизира въздушния поток. Размерът на кутията дава възможност за поставяне на доста допълнителни перки (в комплекта идват три RGB LL120 LED вентилатора и Lightning Node PRO контролера на Corsair).

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

На задния панел има 6 хоризонтални и 2 вертикални разширителни слота, а отделението за захранването е снабдено със собствена вентилационна решетка с филтър на магнити. Corsair са използвали доста интересна система за монтаж, която ще ви покажа след малко в материала. Контролният панел се намира в горната част, вдясно от стъклото и включва 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type C, power, reset бутони, жак за микрофон/слущалки.

Вътрешна организация на кутиятаCorsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Макар страничните размери на кутията да не са толкова големи (423х505 милиметра), разделянето на две дава доста добър достъп и до двете части. В основното пространство има доста място за инсталация на дъното, както и на компоненти със солидни размери - видеокарти с дължина до 330 милиметра и процесорни охладители до 180 милиметра.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Както вече споменах, горното стъкло е поставено на гумени подложки и може да бъде демонтирано, за по-лесен достъп до отвора за монтаж на радиатор/допълнителни перки. Към кутията идва и допълнителен магнитен филтър, който можете да поставите под въпросното горно стъкло, ако не планирате да монтирате там перки или радиатор. На пода на Crystal 680X, освен големите крака с гумени подложки, намираме още един филър на релса, който се грижи кутията да не засмуква прашни зайчета от пода.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Втората част на кутията помещава всички кабели, заедно с място за захранване, три щеки за монтаж на HDD, върху тях шест позиции за SSD. Lightning Node PRO контролерът също живее тук, всички перки са свързани и готови за пускане по подразбиране, още с отварянето на кутията.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор


Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор


Захранването се поставя отстрани и лежи върху четири гумени крачета, а Г-образна метална пластина фиксира задната му част на няколко различни позиции с винт, в зависимост от дължината на блока. Около самото захранване е предвидено достатъчно място за охлаждане и кабелна организация, така че ще можете да съберете всички кабели далеч от погледа, дори да не сте от най-прибраните.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор


Нашата конфигурация

За този билд използвахме прясното дъно MSI MEG 570 ACE, заедно с процесора AMD Ryzen 3700X (Очаквайте отделен материал, посветен специфично на този интересен билд). С ръка на сърцето мога да кажа, че това беше най-лесното сглобяване (и най-бързото), което с колегата сме правили в офиса. Кутията е много удобна за работа, достъпът до всички зони е изключително лесен, а деветте големи отвора с гумирани муфи ще доставят кабели до всяка част от дъното, без да направят естетическо мазало.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор


Нива на шум и температури

За разлика от Carbide 678C, която е предвидена за безшумна работа, Crystal 680X разчита на почти напълно отворен дизайн - наличието на щедро пространство около предното и горното стъкло, премахват всякакъв елемент на обезшумяване. В този ред на мисли, кутията ще бъде толкова шумна, колкото компоненти с активно охлаждане и перки сами по себе си монтирате. Тук не ми се наложи да правя сложни конфигурации на вентилаторите и да тествам с отворени и затворени врати, както при 678C - идеята на шасито не е обезшумяване. Все пак нашата конфигурация (която имаше на брой общо осем активни вентилатора - включително тези на захранването, процесора и видеокартата), произведе 32 децибела на 50 сантиметра при работа на празен ход и 41 децибела под товар.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Що се отнася до въздушния поток, както стана ясно и при тестовете с 678C, конфигурацията с три перки на предния панел, които засмукват свеж въздух и една отзад, която изкарва горещ, е най-оптимална. В такава конфигурация идва и 680X по подразбиране (сякаш Corsair четат тези мои ревюта). Оценката на въздушния поток е сложна задача и зависи от много променливи (температура на околната среда, къде е поставена кутията, какви точно компоненти има вътре и как са монтирани). Има обаче няколко доста добри емпирични резултати, които говорят за чудесния въздушен поток в 680X.

При тестовете на MSI MEG X570 ACE успях да постигна чудесни резултати при овърклокването на паметта и процесора със стоковото охлаждане на кутията и Ryzen-a. Това по мое мнение се дължи до голяма степен на добрия въздушен поток в кутията, които поддържаше температурите в добри граници (под 60 градуса за чипсета, видеокартата и процесора, което е интересно съвпадение). Самата конфигурация е така геометрично разположена, че от предните три перки има по една, която да снабдява процесора, видеокартата и RAM-a/SSD със свеж въздух.

Финални думи

Corsair Crystal 608X определено е стъпка напред в шаситата на марката. Компанията се е вслушала в съветите на ревюиращите и оплакванията на потребителите и е създала функционален и красив продукт. Хубаво е, че тук нямаме опит да покрием всички дисциплини и е ясно, че доброто охлаждане означава компромис с шума. Сигурен съм обаче, че всеки запален геймър би предполчел системата да работи оптимално, пред това да е с няколко децибела по-тиха.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Кутията се оказа перфектна за нашите тестове на Ryzen 3700X и X570 ACE и техния потенциал за овърклок. Освен лесния монтаж и стилното и прегледно изпълнение (благодарение на двете зони в кутията), Crystal 680X осигурява ефективно охлаждане (стабилни 4,45GHz на Ryzen 3700X с боксовото охлаждане, както и добър клок на G.Skill паметта - от 3400 до 3800MHz без проблеми). Лично на мен кутията ми харесва и естетически, но аз имам слабост към черно-бели билдове. Подобна основа дава възможност за стилен и ненатрапчив билд, ако това е вашето нещо, а също така стои добре и ако решите да поемете по RGB пътя. Като цяло силно препоръчвам тази интересна кутия с донякъде нестандартни размери - тя успява да отговори на най-важните изисквания.

Corsair Crystal 680X - кристално ясен избор

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.