MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Преди известно време имах възможност да присъствам на официалното представяне на X570 дъната на MSI в Жирона, а сега едно от тях се озова в ръцете ми за тестове. За съжаление на най-запалените, това не е топ модела Godlike, но всъщност второто предложени в най-горния сегмент MEG - ACE. Тествайки обаче този семпъл достигнах до закючението, че в него получавате всичко, което и Godlike има, но на по-добра цена и с по-стилен (субективно) дизайн. В ACE не са включени и допълнителните PCIe разширителни платки за гигабитов Ethernet и М.2 SSD, но първо - можете да си купите такива отделно, ако ви трябват и второ - те не са включени и в цената, ако ме разбирате.За X570 дъната и PCIe 4.0 интерфейса сме писали достатъчно, така че няма да се разпростирам в някакви дълги встъпителни слова, а ще пристъпя конкретно към това доста интересно дъно. И като споменах дизайн...

Дизайн, изработка и първи впечаления

Естетиката на Godlike и ACE всъщност е доста сходна - двете дъна имат почти идентично разположение на компонентите, но докато Godlike е малко по-цветно, ACE е изпълнено основно в черно и златисто - както споменах вече, доста стилна комбинация, която ще подхожда на голям набор от компоненти в дадена PC система. Една отличителна черта и в двете дъна, е нещо, което MSI наричат Infinity Mirror 2 - на практика огледало, което създава илюзия за дълбочина и отразява LED осветлението.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите


MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Друг интересен момент, за който също сме говорили много, е наличието на активно охлаждане за чипсета и други компоненти по дъното посредством перка и топлопроводима тръба, която минава покрай DIMM слотовете и VRM. M.2 слотовете също разполагат с отделни радиатори, които се възползват от това решение.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Още на презентацията MSI обещаха, че активното охлаждане работи единствено при необходимост и има възможност за избор на различни профили, които да контролират Frozr перката в зависимост от температурата. А сега, малко по-задълбочено в спецификациите.

MSI MEG X570 ACE спецификации

Освен X570 чипсетът на AMD и наличието на PCIe 4.0 интерфейс, това дъно има още доста приятни изненади за ентусиастите. Преди да се потопя в инженерен жаргон, можете да погледнете сумираните от MSI спецификации в следната табличка.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Разбира се, основно впечатление правят трите PCIe 4.0 x16 слота, два от които са директно свързани с процесора и могат да оперират в режим x16 или x8/x8 и един от чипсета. Дъното поддържа SLI/Crossfire конфигурации, а четирите двуканални DIMM слота могат да работят с до 32GB на всеки, което позволява 128GB системна памет (не че подобен обем е необходим на някого изобщо).

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Zen 2 архитектурата се отразява и на паметта - X570 ACE поддържа памети с честоти до 4533MHz (4600+ в специални режими на овърклок), скоро след обявяването на тези дъна, започнаха да валят рекорди за най-висока тактова честота на системната памет - над 5GHz, но както можете да се досетите, тези упражнения се правят единствено с цел рекорд - всичко над 3600MHz дава твърде малки стъпки в производителността, с оглед на ресурсите и риска, но това е съвсем друга тема. Ако клокването на RAM паметта е вашето нещо MEG X570 ACE откровено е едно от най-добрите дъна за тази цел.

Сред по-разбираемите спецификации са и WiFi 6 свързаност (има включена антена в комплекта), 2,5G LAN, 4 SATA 6Gbps порта, 3 Gen4 M.2 слота, вградена задна планка (благодаря MSI!) чиито изходи са описани по-долу.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Сега към малко по-техническата част. MSI описва захранването, което дъното осигурява, като такова с 14 фази. На практика конфигурацията е добре познатата 6+2 с елементи, които удвояват фазите за процесора, докато SoC работи с двуфазов сетъп. Оставяйки настрана тази терминология, всичко това трябва на теория да даде възможност за овърклок дори на 16-ядрения титан Ryzen 3950X. Това твърдение предстои да бъде проверено тепътва, но в нашата тестова система този сетъп безпроблемно овърклокна Ryzen 3700X, който ще бъде един от най-масовите избори за геймърска система.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите


MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите


Тестова система

MSI MEG X570 ACE
AMD Ryzen 3700X 3,6GHz
2х8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz/ 2x8GB G.Skill Sniper 3400 MHz
Corsair HX850 PSU (очаквайте ревю)
MSI RTX 2060 Gaming Z
WD NVMe PCIe Black 512GB
Corsair Crystal 680X case (очаквайте ревю)
Windows 10 Pro

BIOS и софтуер

MSI използва добрепознатият Click BIOS 5, който сме виждали и при предишни итерации на дъна от подобен (а и по-нисък) клас. За мен дизайнът и управлението са достатъчно интуитивни, макар че всички технологични ентусиасти биха предпочели най-опростената възможна версия. В това конкретно изпълнение имате възможност за два режима - Basic и Advanced. Както се досещате, Basic е ориентиран към потребителите, които не искат да бърникат в неща като волтажи, скорост на шините и множители на честотите.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Тук трябва да спомена, че хардуерният Game Boost, сложен на дъното, работи безотказно в нашата тестова конфигурация. Той, разбира се, може да се управлява и от BIOS-a, но е изключително удобство да имате възможност да завъртите потенциометъра и да изберете стъпка на клокване на процесора (която може да се задава и в Dragon Center). До Game Boost се намира и A-XMP (Xtreme Memory Profile), който е пък лесният начин да клокнете RAM паметта си. Обикновено профилите са два на брой и са съобразени с модулите, които сте сложили.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Advance режимът дава по-голяма свобода - а именно фини настройки на волтажа и множителите при процесора и паметта, както и различните тайминги при RAM модулите. Ако обичате да си играете с това да откривате абсолютната граница на системата, това може да бъде направено сравнително лесно. Аз обаче реших да тествам по-опростената система, която според MSI ще даде възможност на абсолютно всеки, без кой знае какви хардуерни познания, да клоква системата си. Да видим какво успях да постигна.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите


Овърклок на процесора и паметта

Идваме си на думата - това е територията, в която дъното има значение - всички останали функционалности (или почти всички) можете да получите от доста по-скромно дъно в средния клас, но ако искате да клоквате системата, трябва да гледате към предложения от рода на ACE и Godlike. Процесорът, който тествах, е 3700X - трето поколение Ryzen по 7-нанометров процес, с базова тактова честота 3,6 GHz. За RAM използвах два доста разпространени комплекта - Vengeance на 3000MHz 2х8GB и G.Skill Sniper на 3400 отново 2х8GB.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Нека започнем с процесора. Всяка стъпка от Game Boost (1-2-4-6-8-10-11) дава 500MHz скок в тактовата честота на всяко от осемте ядра. В ситуация по подразбиране, разбира се, има софтуерно управление на Game Boost, което е доста ефективно и може да повиши честотата при необходимост. MSI казват, че хардуерната система за Game Boost на дъното може да не работи стабилно до 11 при дадени модели или конфигурации, което е разбираемо. Аз успях много лесно и стабилно да стигна до 11 (което се изрази в тактова честота 4,45GHz за всяко ядро и то с боксовото охлаждане, което AMD включват (Wraith Prism)! При ръчен режим системата се срина на 4,6GHz, но с по-добро охлаждане бихте могли да постигнете и по-високи стабилни стойности - дъното го позволява.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите


MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

При паметта нещата са още по-интересни и както се досещате много зависят от конкретната партида модули, които сте имали късмета да изтеглите (купите). По-разпространените Corsair Vengeance LPX рейтнати на 3000 MHz успях да клокна до 3200 без притеснения, но системата стана нестабилна при 3333MHz. G.Skill Sniper се оказаха доста щастливо попадение при избора на чипове - традиционно рейтнати на 3400МHz, двата модула работеха напълно стабилно при 3800MHz, което е доста добро постижение, особено с оглед на атрактивната цена на подобен комплект и сравнително малката възвращаемост в производителност от 3600MHz нагоре.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите


MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Всички тези тестове недвусмислено показаха потенциала на MSI X570 ACE за овърклок - не само дъното разполага с достатъчно мощ да вдигне 8 ядра на 4,5GHz, но това се случва доста лесно дори за потребители, които не искат да ровят часове в BIOS-a. MSI заявиха на презентацията си, че са тествали огромен брой RAM модули от различни производители с цел да оптимизират още управлението на паметта, което беше до някаква степен слабо звено в X470 и Ryzen 2 (в смисъла на по-голямата чувствителност на системата към RAM честотите).

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Разбира се, ако се заровим по-дълбоко в техническите подробности и искате да поставяте рекорди със скоростта на RAM-a, имате опция да десинхронизирате честотите на RAM модулите от Infinity Fabric архитектурата на AMD, която осигурява връзката процесор-памет и да си поиграете с отношението. MSI поставиха няколко рекорда с X570 чипсета - клоквайки Ryzen 3800X до 5,9GHz (не с въздушно охлаждане, разбира се) и DDR4 модули до 5774MHz, което говори достатъчно за потенциала на дъното (рекордите са поставени на Godlike, но разликите с ACE са минимални).

Температури и шум

В началото бях леко скептичен, виждайки активното охлаждане на чипсета. Дори когато от MSI се опитаха да ме убедят, че са се постарали доста това да е безпроблемна част от X570 дъната, в мен остана съмнението, че това е още един вентилатор, който да се износи/задръсти с прах/започне да траха/внесе допълнителен шум в системата. Не помогна и фактът, че всичко е капсуловано и тази перка не може да бъде подменена от потребителя, ако нещо отиде по дяволите.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Не мога да съдя за дълготрайността на този компонент, но що се отнася до шум и топлина, системата върши работата си доста ефективно. В BIOS настройките има три профила - Balanced, Silence и Manual - за управление на активното охлаждане на чипсета. Тези профили най-просто казано управляват няколко температурни точки, които задействат скорост в обороти на малката перка. Дори при екстремното клокване, което направих, Balanced режима почти не задейства вентилатора и температурата на чипсета остана под 60 градуса. Silence държи вентилатора изключен до 70 градуса, а в Manual можете ръчно да определите тези точки до определна степен.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Идеята с топлообменна тръба между различните компоненти (VRM, M.2, Vcore) дава интересни резултати - температурата се разпределя и е константна между звената, които тръбата свързва. Това може да е плюс, а също така и минус при екстремни стойности - например бихте могли да изпържите M.2 SSD, ако клокнете твърде много процесора например. В нашата тестова система при 4,5GHz на CPU и 3,8GHz на паметта, температурите останаха в добри граници от около 60 градуса, със стоково охлаждане. За това има принос и добрия въздушен поток в Corsair Crystal 680X RGB (доста подобрения в сравнение с предходните модели от серията), която идва с четири вградени перки - три засмукващи и една, която извежда горещия въздух.

Финални думи

MSI MEG X570 ACE е приятна изненада при предложенията с този чипсет на AMD. Неслучайно наскоро имаше доста скандален опит от един конкурент да представи съмнителни резултати, в които дъната му побеждаваха тези на MSI (много скоро стана ясно, че тези резултати са извадени от контекста и не особено реални). Дори само подобни случки са достатъчни, за да покажат, че MSI правят нещо както трябва с тези нови дъна с X570.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

Цената на MSI MEG X570 ACE у нас е около 800-900 лева, което е доста за дъно, но ако я сравните с безумните 1400-1500 лв за Godlike, ще видите, че всъщност това е много добра сделка. Получавате същото високо качество - 3 PCIe 4.0 слота (които не можахме да тестваме, тъй като все още няма достъпни у нас PCIe 4.0 SSD носители), както и потенциал за овърклок, напълно сравним с Godlike.

MSI MEG X570 ACE – Асо пика в ръкава на ентусиастите

За изграждане на геймърска система с добър потенциал за бъдещо развитие, това е много добър избор. Дъното ще се справи и с по-многоядрени Ryzen модели, а работата с RAM-а е на много добро ниво. Налична е и обратна съвместимост с предходните поколения Ryzen, ако в момента нямате пари/желание да инвестирате в Ryzen 3, а ви се намира друг AM4 процесор. След по-широкото навлизане на PCIe 4.0 дисковете, което ще се случи рано или късно, ще имате необходмия интерфейс, за да се възползвате максимално от скоростите, какъвто ще бъде и случаят с бъдещи поколения графични ускорители, на които може би PCIe 3.0 ще им е тесен. При всички положения, освен много стабилно, стилно и мощно дъно, MSI MEG X570 ACE е и добра бъдеща инвестиция.
още по темата
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.