Nokia 9 PureView: Опит за революция

Идеята е добра, но трябва още време
През последните години за много хора смартфоните са се превърнали във фотоапарати с комуникационни възможности. Създателите им ясно осъзнават важността на камерите, с които са оборудвани техните продукти, и огромна част от презентациите на новите устройства акцентират именно върху тези техни възможности.

Междувременно получаването на качествени изображения от миниатюрните сензори на съвременните смартфони изисква много сериозна обработка на информацията, идваща от камерите. Т.нар. computational (компютърна/изчислителна?) фотография в голяма степен се развива заради мобилните устройства. Използваните в тях алгоритми позволяват все по-успешно симулиране на ефекти, за които традиционно е фотоапарат с голям обектив.

Преди около година и половина попаднах из мрежата на информация на интересна разработка на американската компания Light. Там се трудят върху софтуерни алгоритми, комбиниращи данните от многобройни различни сензори в едно изображение. Още тогава си казах, че тази идея е много подходяща за мобилни устройства, тъй като обещава увеличаване на качеството на снимките, без неконтролируем ръст на размера на смартфона.

Nokia 9 PureView: Опит за революция

В началото на тазги година, пък стана ясно, че компании като Sony, Xiaomi и Nokia ще се възползват от въпросната технология. Продуктът на последната е вече е на пазара...

Nokia 9 PureView – представяне

Устройството е на пазара от известно време, затова няма да изпадам в много описания, а ще се концентрирам върху най-вече върху камерите. Редно е да се отбележи, че Nokia 9 трябваше да се появи на пазара още миналата година. По-наблюдателните от вас вероятно ще забележат в дизайна на смартфона детайли, характерни за устройства опреди 1-2 години, като широки рамки около дисплея, липса на прорези и т.н.

От обаче Nokia изобщо не се притесняват от този факт. Синият блестящ преден панел контрастира с екрана, подчертавайки наличието на въпросните рамки. Според мен дизайнът работи, пък и далеч не всички харесват прорези в екраните, както се опитват да ни убедят много други производители

Нещото, което може би показва, че си имаме работа с относително не чак толкова пресни технологии и вграденият в екрана четец за пръстови отпечатъци. Работата му е нестабилна и неведнъж успя да ме изнерви, докато се оптитвах да отключа смартфона с една ръка. Самият сензор е изместен нагоре спрямо това, което очаква човек, но с този факт се привиква бързо.

Nokia 9 PureView: Опит за революция

Основни характеристики на Nokia 9:

Тяло: Алуминиева рамка, стъклен заден панел
Размери: 155 на 75 на 8 мм; 172 гр.
Дисплей: 5,99-инчов OLED; 1440 на 2880 пиксела; 538 пиксела на кв. инч
Основни камери: Пет 12-мегапикселови сензора – два цветни и три черно-бели, (28мм; f/1.8); ToF сензор; 4К видео при 30 кадъра в секунда; 1080p с 30 кадъра в секунда; HDR;
Предна камера: 20 мегапискела; 4K/1080p с 30 кадъра в секунда
Операционна система: Android 9 Pie
Чипсет: Qualcomm Snapdragon 845 с графичен чип Adreno 630
Памет: 6 GB RAM, 128 GB вградена памет
Батерия: 3320 mAh, поддържа се бързо зареждане с 18W адаптер;
Допълнителни: Четец за пръстови отпечатъци в дисплея, слотове за две SIM карти.

Качество на снимките

Най-интересният момент в Nokia 9, разбира се, са камерите. Това е първият смартфон пет сензора на гърба (всъщност, ако броим и ToF сензора, то технически са шест), но по този показател той не трябва да се сравнява с останалите устройства на пазара, тъй като тук на практика разполагате само с една камера, а другите са спомагателни.

Nokia 9 PureView: Опит за революция

Както вече писах Nokia 9 използва технология на компанията Light, която чрез софтуерен алгоритъм обединява информацита от множество малки сензори, на практика симулирайки поведението на по-голям такъв. Идеята е чрез този процес да се получават изображения с по-широк динамичен обхват и разширени артистични възможности, като вездесъщото изкуствено боке (размиването на фона).

На хартия идеята звучи много добре, но стартирайки камерата челно се сблъсках със суровата действителност. Снимането с Nokia 9 e бавно – приложението стартира мудно, превключването на режими изисква време и всяка снимка се появява в галерията ви след 30-ина секунди "мислене".

Отрано трябва да знаете, че това не е устройство, с което можете бързо да щракате снимки, които после веднага да качвате в социалките. Разработчиците му отлично осъзнават това и още по време на първоначалното настройване на смартфона ще бъдете подканени да си свалите приложение за обработка на RAW файлове (в DNG формат) – т.е. такива, които съдържат минимално промена иформация, постъпваща от сензорите.

Дори да пропуснете тази стъпка съм уверен, че ще си спомните за нея още след първите няколко кадъра. Снимките (в JPEG формат), които вади устройството са разочароващи на фона дори на устройства от среден клас. По подразбиране алгоритъмът за обработка вдига рязкостта дотолкова, че изображенията изглеждат малко неестествени. За пример вижте кадъра долу.

Nokia 9 PureView: Опит за революция

Направих снимката веднага след един от проливните дъждове в София в края на юни. Из града не бяха наизлезли хората, а водата още се стичаше от листата на дърветата.

На следващия кадър долу можете да видите изрязан детайл от оригиналното изображение, генерирано от смартфона. Водата на листото стои почти пикселизирана. Също така ясно се вижда светла линия по продължение на левия му край. Втората снимка е след ръчна обработка на RAW файла. Позволих да "шарпна" изображението, но сега водата по листото изглежда доста по-добре. Няма я и светлата линия.

Оригиналният кадър от смартфона

Оригиналният кадър от смартфонаСъщата снимка, след лека заигравка с RAW файла

Същата снимка, след лека заигравка с RAW файла


За оценка на качеството на снимките, които може да прави Nokia 9, изправих смартфона срещу Huawei Mate 20 Pro. Заснех фасадата на Народния театър в София, след което отново изрязах детайли от кадрите, за по-лесно сравнение. Времето бе облачно и малко след като направих долната снимка заваля поредният дъжд. Моментът обаче бе подходящ тъй като небето не беше прекалено светло, че да не се виждат никакви детайли в него. В същото време под навеса на главния вход на театъра са налице достатъчно сенчести места (но и не прекалено тъмни), които да помогнат за оценката на динамичния обхват.

На следващите две изображения можете да видите сравнение между детайли от горната част на фасадата на емблематичната сграда. Горното е от Nokia 9 като за целта обратботих RAW файл и го sharp-нах максимално, кадъра от устройството на Huawei. Снимката от Mate 20 Pro пък е заснета с основната камера, за да е максимално честно сравнението.

Снимка с Nokia 9

Снимка с Nokia 9Снимка с Huawei Mate 20 Pro

Снимка с Huawei Mate 20 Pro


Очевидно е, че Mate 20 Pro предлага повече детайли, въпреки че се изправя срещу петте сензора на Nokia 9. Резултатът според мен е малко разочароващ.

Следващата двойка снимки сравнява ситуацията в по-сенчест участък фасадата на театъра.

Снимка с Nokia 9

Снимка с Nokia 9Снимка с Huawei Mate 20 Pro

Снимка с Huawei Mate 20 Pro


Тук ситуацията е обратната – кадърът от Nokia 9 определено изглежда по-добре – обърнете внимание на детайлите над прозорците. Причината според мен е, че системата от камери на този смартфон предлага малко по-висок динамичен обхват спрямо камерата на Mate 20 Pro. Снимайки и с двата телефона фокусирах върху релефите в горната част на фасадата, където падаше доста повече светлина.

Сигурно ви е направило впечатлени, че доста говоря за изостряне на снимките. Причината е, че необработените изображения са "меки" и фините детайли някак си се губят. Именно затова прибегнах към ръчно изостряне при детайлните сравнения. Разбира се, в много случаи подобна обработка може и да не е необходима. Все пак ако става дума за панорамна снимка, то няма да режете малки парчета от нея. Вижте двойката снимки долу. В цял размер качеството е много добро, но приближавайки човек очаква малко повече от флагманско устройство.

Nokia 9 PureView: Опит за революция


Nokia 9 PureView: Опит за революция

Разработчиците са оборудвали Nokia 9 доста функции като съхраняване на информация за дълбочината на кадъра, така че потребителят да може сам да си избира къде да е фокусът на по-късен етап. Допълнително, добро впечатление ми направи портретният режим. "Изрязването" на стоящия на преден план обект е добро, макар че все още не е перфектно.

Nokia 9 PureView: Опит за революция


Nokia 9 PureView: Опит за революция


Nokia 9 PureView: Опит за революция


Nokia 9 PureView: Опит за революция


Nokia 9 PureView: Опит за революция

Заключение

Както вече споменах Nokia 9 трябваше да се появи на пазара още миналата година. Ако това бе станало, то качеството на снимките от смартфона щяха да стоят по-добре на фона на тези от конкуренцията.

Nokia 9 PureView: Опит за революция

Един от основните проблеми обаче щеше да е непроменено – скоростта на снимане. Устройството снима бавно и това няма как да е иначе. Софтуерът трябва да обединява информацията от пет камери, а след това да запише RAW файл, чиито размер често е над 35 мегабайта. Това няма как да става мигновено.

Искрено ми се иска Nokia 9 и Light да подобрят технологията и да я оптимизират за смартфони. Вероятно по-мощният хардуер, който виждаме всяка година ще помогне в тази насока. Най-важното според мен обаче е това, че HMD Global (компанията, стащя зад смарфоните с марката Nokia) са достатъчно смели да експериментират

Nokia 9 PureView: Опит за революция

Мисля, че Nokia 9 PureView може да е удачен избор за онези, които искат да нагласят и заснемат перфектния кадър, да са готови да обработят снимката и едва след това да споделят резултата. Това автоматично изключва по-голямата част от потребителите Все пак, ако за вас фотографията е нещо повече от щракане на посоки, то обърнете внимание на този смартфон.
още по темата

IFA 2019: Nokia представя пет нови устройства

Финландската марка готви два смартфона и три "ретро" телефона
05.09.2019 / 05:31

Кога смартфоните Nokia ще получат Android 10

Най-пресните устройства ще получат новата версия на ОС през последната четвърт на 2019-та
23.08.2019 / 04:15

Nokia се връща отново към историята – възражда и модела 2720

Възраждането на класиката, допълнена с поддръжка на приложения и LTE мрежи, ще е през септември
22.08.2019 / 03:40

Nokia се връща към дизайн от най-страшния период в историята си?

В задаващи се модели явно се отказват от камерата в стил iPhone X и се връщат към кръглия дизайн от Lumia 1020
19.08.2019 / 04:48
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.