Samsung Q900R 8K TV – да докоснеш бъдещето

Когато за пръв път се сдобих с Full HD телевизор преди повече от 10 години, скокът от скромния ми кинескопен 14-инчов телевизор към плоския панел на 37-инчовото Full HD чудовище ми се струваше като прекрачване през портал във времето. И въпреки че темповете на технологично развитие се ускориха значително през последните години, все още има граници, които да бъдат прекрачени, и технологии, които да ви накарат да се почувствате като част от бъдещето.

Samsung Q900R 8K TV – да докоснеш бъдещето

За 8К резолюцията се говори все повече напоследък, ние в PCWorld също добавихме своя дан към технологичните мнения. Каквото и да бъде казано обаче, е много различно да бъдеш тет-а-тет с подобен панел – впечатлението от подобна среща не може да бъде предадено с никакво количество спецификации. Днес ще ви разкажа за точно тази моя близка среща с 8K технологията в лицето на Samsung Q900R серията телевизори. Спирам с носталгичните препратки и се захващам за работа.

Няколко (наистина) кратки думи за технологията

Няма да ви отегчавам с твърде технически подробности и жаргон, просто ще припомня накратко най-важните неща за 8K и QLED по възможно най-достъпния начин. Всеки от вас най-вероятно вече е запознат с Full HD стандарта – още записван като 1080p. Това най-просто казано е броя физически пиксели по вертикалата на дадения панел – пълното отношение е 1080х1920. Колкото повече пиксели имате в даден дисплей, толкова по-детайлна е картината – толкова по-големи размери можете да получите, без да започнете да забелязвате отделните пиксели.

Samsung Q900R 8K TV – да докоснеш бъдещето

Следващата стъпка при телевизорите и техните стандарти беше 4К – 2160 пиксела по вертикала и 3840 по хоризонтала – 4 пъти повече от Full HD. UHD стандартът умножава пикселите още по 4 до 4320х7680 или над 33 милиона пиксела. Сами можете да прецените за какъв скок в детайлите и качеството на картината говорим при еднакъв размер на телевизора. Друго следствие от огромния брой пиксели е, че ако решите да си вземете наистина голям телевизор – 85 инча например – при 8K пикселите няма да бъдат с размер на грахови зърна, метафорично казано, и картината ще остане детайлна.

Samsung Q900R 8K TV – да докоснеш бъдещето

Съвсем накратко за QLED технологията, която Samsung развива в последните години. Корейската компания е открила специални молекули – нанокристали, които при облъчване със светлина, започват на свой ред да светят в различен цветен спектър. Това зависи от размерите и други характеристики на тези кристали. Вместо да разчитат на различни призми и филтри, чрез които да бъдат получени цветните пиксели, Samsung използват тези нанокристали като директен източник на цветна светлина. На практика това дава по-добри цветове и яркост на панела.

Samsung Q900R – първи впечатления

Серията Q900R може да се похвали с много отличия, като най-важното от тях е, че това са първите потребителски телевизори с 8К разделителна способност. 65-инчовия модел, който тествах, използва дизайн философията на цялата серия – изчистени линии и минимално разсейване на окото на потребителите от най-важната част от телевизора – 8К панела.

Samsung Q900R 8K TV – да докоснеш бъдещето

Рамките около дисплея са метални и малко над сантиметър (1,2 см), дебелината на целия телевизор е малко над 3 сантиметра (3,2 см), а всички необходими изходи и входове са изведени в One Connect устройството, включително и захранването. Това дава доста свобода и гъвкавост при конфигурацията на телевизора в помещението, където ще бъде ползван.

Две позиции на крачетата осигуряват стабилност и гъвкавост при монтажа на телевизора

Две позиции на крачетата осигуряват стабилност и гъвкавост при монтажа на телевизора


Стойката има две позиции на крачетата, в близост до външния ръб – за по-стабилен монтаж и в средната част – в случай че плоскостта, на която ще лежи телевизора, е с ограничена площ. Качеството на изработка на телевизора, стойката и One Connect бокса е чудесно, както може да се очаква за устройство от този клас. Не се забелязват огъвания и скърцане в сглобките, а материалите са солидни на вид и допир.

Всички необходими входове и изходи се намират в One Connect Box устройството

Всички необходими входове и изходи се намират в One Connect Box устройствотоКачество на картината, 8К, upscalling

Първото нещо, което прави впечатление, когато включите телевизора, е яркостта. Samsung цитират пикови стойности от 4000 нита (3000 нита за 65" модел), а аз успях да измеря поддържана яркост от над 1600, което е впечатляващо при подобен размер и резолюция. За да ви покажа нагледно разликата между Full HD и 8K направих и няколко макро снимки на пикселите при двете резолюции.

Сравнение на FullHD (вляво) и 8К (вдясно) резолюции с макро фотография

Сравнение на FullHD (вляво) и 8К (вдясно) резолюции с макро фотография


При размер от 65 инча е необходимо да се отдалечите на около две педи от екрана, за да престанете да забелязвате пикселите. Имайки предвид, че 65-инчов телевизор ще бъде използван от минимум 2 метра разстояние, качеството и остротата на картината са безпрецедентни.

Възпроизвеждане на цвят

Не искам да се впускам в излишни технически подробности за различните цветови диапазони, защото те са поне една дузина. Цитираните от Samsung 100% DCI-P3 цветове на практика означават, че можете да покриете почти всичко, което виждате с очите си всекидневно. Приятна изненада за мен беше колко натурални всъщност изглеждаха цветовете на Q900R – богати и наситени, но същевременно доста точни – не бихте ги нарекли нереални или "напомпани".

Цветовете са живи и ярки без да изглеждат прекалено наситени

Цветовете са живи и ярки без да изглеждат прекалено наситени


Тук сякаш най-голяма роля има QLED технологията, която корейците развиват и допълнителните нанокристали, които осигуряват източник на цвят. Елиминирайки нуждата от призми и филтри, цветовете остават доста по-живи и истински и това се забелязва, особено когато резолюцията е 8К.

VA панел, движение и зрителни ъгли

Защо споменавам VA и какво търси тук този технически жаргон. VA е просто начинът, по който са ориентирани в пространството елементи от панела. По принцип тази технология комбинира много добри нива на контраст и дълбочина, заедно с високи честоти на опресняване. Разбира се, това идва с определен компромис и това са зрителните ъгли. При Q900R обаче, технологията явно е еволюирала с още няколко нива, защото зрителните ъгли са доста добри. От снимките, които направих, можете да видите, че картината остава напълно видима, а цветовете – почти непроменени – при ъгли, близки до 180 градуса. Изключително важна характеристика, когато става дума за телевизор – подобно устройство обикновено се използва от доста хора в широк зрителен обхват.

Зрителните ъгли на VA матрицата впечатляват

Зрителните ъгли на VA матрицата впечатляват


Останалите предимства на VA матрицата, както споменах, са на лице – честотата на опресняване е 120 херца, в комбинация с умно управление на честотата на подсветката, което на практика може да даде до 240Hz. Подобни стойности правят бързите сцени доста плавни – без замазване, забавяне и различни артефакти. Отчитайки факта, че доста от телевизорите се ползват за гледане на спортни събития (самият аз съм дългогодишен фен на Формула 1), тази характеристика е безспорно плюс. Тя се дължи до голяма степен и на управлението на панела от Quantum Processor 8K, в който са скрити едни от най-силните страни на Q900R.

Quantum Processor 8K процесор

Samsung са напълно наясно, че навлизането на 8К съдържание ще отнеме време. Да, Олимпиадата в Токио догодина ще бъде предавана в реални 8К и най-вероятно ще можете да я гледате, както и ще можете да играете 8К игри на Platstation 5 и Microsoft Scarlet, когато конзолите се появят в края на следващата година. До тогава обаче, ще трябва да се задоволите предимно с 4К съдържание на 8К панела и именно тук се проявява едно от най-големите предимства на Q900R.

Samsung Q900R 8K TV – да докоснеш бъдещето

Quantum AI процесорът се справя удивително добре със скалирането на изображения от по-ниска резолюция до 8К. На практика можете да пуснете дори 480p сигнал на 8К резолюция и докато при подобен скок ефектът е съмнителен, то при скалиране от Full HD и 4K към 8K, Q900R се справя повече от добре. Зад технологията се крият алгоритми с изкуствен интелект, които вършат чудесна работа да разделят шума и артефактите от полезния сигнал, след което екстраполират необходимата информация за останалите пиксели, които трябва да бъдат възпроизведени.

Нива на черното, HDR и подсветка

Samsung наистина са се постарали с подсветката в тази серия – Direct Full Array Elite не е просто маркетингово словосъчетание. Чрез отделните зони, които процесорът може да управлява напълно независимо, Q900R се справя отлично с артефакти като блум (светли ореоли около ярки обекти, когато са на по-тъмен фон), а нивата на черното са най-добрите, които съм виждал в телевизор, разчитащ на подсветка.

В затъмнено помещение и при високи нива на яркост и HDR подсветката остава незабележима и равномерна

В затъмнено помещение и при високи нива на яркост и HDR подсветката остава незабележима и равномерна


Благодарение на подобреното управление на подсветката и HDR възможностите на Q900R са отбелязали крачка напред. HDR10+ съдържанието е ярко и остро, без да изглежда нереално – какъвто е случая при прекаляване с тази техника на висок динамичен контраст. Като цяло при HDR ще получите и най-високи нива на динамична яркост и макар измерването на цитираните 4000 нита да е малко специфично и сложно, Q900R разполага с достатъчно яркост дори при пряка слънчева светлина.

Дистанционно управление и интерфейс – Eden 2.0

Операционната система на Q900R е базирана на Linux и се нарича Tizen с настоящия интерфейс Eden 2.0. Всъщност, в сравнение с останалите модели, в които тя присъства, новата серия има сравнително малко полиране и допълнение, но това не е проблем. Eden 2.0 комбинира наличието на солидно количество приложения с много лесен за работа интерфейс, а в допълнение към това разполага и с вградения умен асистент на Samsung – Bixby, както и възможност за гласови команди.

Eden 2.0 има всичко необходимо и е изключително удобна и лесна за работа

Eden 2.0 има всичко необходимо и е изключително удобна и лесна за работа


По-важните приложения, без които нито един умен телевизор не може да мине в днешно време, включват Netflix, YouTube, Amazon Prime. Менютата са организирани в ленти и са лесни за достъп, а допълнителната информация се появява над селектирания в момента елемент. Изборът на източник е изнесен в отделна част на менюто, още на първия екран. Струва си да спомена и самото дистанционно – One Remote. То е изработено от метал и освен качествения външен вид и усещане, предоставя възможност да управлявате няколко устройства (например допълнителна Hi-Fi система или Blu-Ray плейър).

Samsung Q900R 8K TV – да докоснеш бъдещето


Субективни впечатления и финални думи

Връщайки се обратно на аналогията с "космически" скок от моята трепетна младост, Q900R предизвика усещания, които се доближиха до онези от носталгичното минало. Пакетът, който предлага Samsung, е завършен и много добър, дори ако не отчитаме 8К резолюцията. По-важното е, че с подобна технология вече достигаме до нивата на фотореализъм, които понякога са способни да объркат сетивата, че пред тях стои прозорец към добре познатата действителност. Неслучайно на доста от маркетинг материалите телевизорите от тази серия изобразяват именно прозорци, а картината на тях е пасторален пейзаж, излязъл под четката на късните реалисти и символисти.

Samsung Q900R 8K TV – да докоснеш бъдещето

Дори след толкова години в сферата на технологиите ми е трудно да не се възхищавам и да не изпитвам трепет, когато бъде прекрачена следващата граница. Както ми е трудно и да не препоръчам Samsung Q900R, въпреки че подобен писък на технологията безспорно има своята цена. Отчитайки обаче, че потребителите получават освен най-доброто в момента и своеобразна технологична застраховка далеч напред във времето, а и възможност да надникнат в бъдещето, може би цената е напълно оправдана.
още по темата

Redmi подготвя телевизор с огромен екран

Продуктът се очаква в края на август
20.08.2019 / 12:02

Honor Vision е първият телевизор с HarmonyOS

Според Honor първите телевизори на компанията ще играят ключова роля в интелигентния дом
12.08.2019 / 06:22

OnePlus ще пусне умни телевизори с OLED екрани

Представянето на устройството се очаква в края на септември
12.08.2019 / 05:22

AI нарежда Кубчето на Рубик с 20 хода

Това е първият път, в който алгоритъм се справя с толкова абстрактна задача, твърдят учените от UCI
16.07.2019 / 09:06

Amazon разработва и игра "Властелинът на пръстените"

Преди време компанията обеща на феновете на Толкин сериал, но все още не е ясно кога може да бъде очакван той и какво ще представлява
11.07.2019 / 10:36
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.