Panasonic TX-58 GX810E – функционалности от висок клас на добра цена

През последните няколко години 4K телевизорите станаха достатъчно масови и достъпни, за да може всяко домакинство да обмисли покупката на подобно устройство, макар източниците и реалното съдържание в тази резолюция да са все още ограничени. Когато говорим за телевизори, неизбежно ще се появи съкращението OLED – последният технологичен писък, който обаче не е съвсем готов за масово потребление. Да, OLED има много предимства, но ще мине известно време, преди да тази технология да узрее и да се отърве от детските си болести, като прегаряне, крехкост и най-важното – твърде висока цена.

Японците от Panasonic са напълно наясно с тази особеност и въпреки че инвестициите в OLED са сериозни, компанията изкарва много силни LCD модели – традиционно през последните години. В днешното ревю ще ви представя един подобен модел – нов за 2019-а година, който съчетава в себе си много функционалности, запазени за най-високия клас телевизори, но на много приемлива цена – TX-58 GX810E.

Дизайн и спецификации

GX810E е част от серията GX800, която предлага няколко размера на екрана – 65, 58, 50 и 40 инча, като моделите са идентични в дизайна си. Визията на телевизора ще се понрави на тези от вас, които имат усет за стил и изисканост – тесните рамки около дисплея, елегантната стойка и изпълнението в почти огледален черен цвят дават на GX800 серията бонус точки на модния подиум.

Panasonic TX-58 GX810E – функционалности от висок клас на добра цена

Вътрешната част на рамката, която е в пакет със самия дисплей, е изнесена няколко милиметра напред от основния корпус, което дава много интересно усещане и илюзия – сякаш картината "виси" малко пред устройството. Централно монтираната стойка е много солидно изработена и носи усещане за модерен индустриален дизайн.

Телевизорът разполага с всички стандартни цифрови тунери за приемане на кабелен, ефирен и сателитен сигнал – DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C. Налични са 3 HDMI порта, които поддържат 4К сигнал, като е включен и режима HDMI 2.1, който осигурява ниски нива на забавяне, ако искате да ползвате конзоли или да включите компютъра си към панела. 3 броя USB портове допълват свързаността – USB 3.0 отстрани и два USB 2.0 в задната част на телевизора. Налични са още и дигитален аудио изход за връзка с външни аудио системи, жак за слушалки и компонентен RCA вход.

Функционалности

Това е и основната категория, в която GX800 серията и GX810E в частност изпъкват спрямо по-голяма част от конкурентите си. Функционалности като HDR10+ и Dolby Vision обикновено са запазени за най-високия клас модели – а дори в тях понякога виждаме само един от двата формата. Panasonic определено заинтригуваха технологичната общност още на представянето на новите си панели за 2019-а, когато обявиха поддръжката на тези формати в серията от високия среден клас GX800. В аудио департамента Panasonic разчита на Dolby Atmos, за да симулира обемен звук през двата говорителя (2х10 вата).

Panasonic TX-58 GX810E – функционалности от висок клас на добра цена

Естествено, всички смарт опции са налице – GX810Е има интернет връзка през WiFi или Ethernet кабел, както и възможност за Bluetooth свързване с различни устройства. Panasonic са подобрили и интерфейса – My Home Screen 4.0, операционна система, базирана на FireFox, която предлага всички необходими екстри – бърз достъп до стрийминг услуги като Netflix, PrimeVideo, YouTube, лесно възпроизвеждане от NAS устройства и други опции за съхранение в домашната мрежа, магазин с приложения, браузър, възможност да разделите екрана и да ползвате съдържание от няколко източника – да следите новини или интересен мач, докато детето ви цъка на плейстейшъна или гледа нещо в YouTube. Медия плейърът поддържа почти всички формати, за които можете да се сетите - AVI/HEVC/MKV/WMV/MP4/M4v/FLV/3GPP/VRO/VOB/TS/PS, MP3/AAC/WMA Pro/FLAC/Apple Lossless/WAV, JPEG/HLG Photo.

Panasonic TX-58 GX810E – функционалности от висок клас на добра цена

Сред функционалностите, които са запазени от миналогодишния модел е и процесора, който обработва картината – HCX, сърцето на системата. В днешно време алгоритмите и хардуера, който се грижи за сигнала, преди да бъде показан на екрана, са толкова важни, ако не и по-важни, от самото физическо качество на въпросния дисплей. Интелигентният процесор на Panasonic е разработен съвместно с експерти от Холивуд, което на практика означава, че управлението на динамичния обхват (HDR) и осветеността, функции като Dynamic 3D Look-up Table (LUT) технология, използвана във филмови студия, за постигане на максимална точност на цветовете, са минали фина настройка под зоркото око на специалисти и няма да ви се налага да се занимавате с ръчно настройване. Това важи изключително за режима True Cinema.

Качество на картината и впечатления от първа ръка

След всичко написано е по-важно да споделя личните си впечатления от модела, който тествахме в редакцията. Този 58-инчов панел предлага отлично качество на картината при всякакви условия. Както вече споменах, един от най-впечатляващите режими е True Cinema, който е разработен с помощта на Стефан Зоненфелд – познат от работата си над класики като 300, Star Trek, Watchmen, Star Wars и десетки подобни касови заглавия. Работата на Стефан се описва като дигитален колорист – най-общо казано той се грижи за това как да изглеждат цветовете в тези филми. Не е учудващо, че режимът True Cinema предлага много приятно за окото изживяване – в него няма да видите избождащи очите цветове и цветово пренасищане, а по-пастелни и меки тонове, характерни за киносалона.

Panasonic TX-58 GX810E – функционалности от висок клас на добра цена

Динамичният режим на картината върши добра работа, ако осветеността в помещението се променя често, има един единствен малък недостатък на тази опция – ако гледате тъмен филм с ярки субтитри, при всяко появяване на надпис, яркостта ще пада, а при изчезването му – ще се повишава обратно. Това е леко дразнещо лично аз съветвам да ползвате другите предварителни настройки за различните случаи.

4К разделителната способност все още не е особено разпространена, така че, друга важна характеристика на повечето подобни телевизори е скалирането на по-ниски резолюции до 4К, а Panasonic са известни с добрите си алгоритми още от LCD моделите си от 2015-а година. При GX800 серията тази особеност се е запазила и дори е подобрена – при добър FullHD източник, ще можете да получите близка до реална 4К картина. Зрителните ъгли са безупречни, нещо много важно за подобно устройство – докато компютърните монитори са предвидени за централно гледане, телевизорите трябва да оползотворят максимален зрителен ъгъл и доста повече потребители.

Подсветката на тази серия е LED и почти не "изтича" през екрана при по-тъмни сцени. Обикновено, когато телевизорът възпроизвежда тъмна сцена, има по-голяма вероятност да видите бели зони – най-вече в ъглите и близо до рамката на екрана, където има пикове на интензитета на подсветката.

Цена и финални думи

Както и при предходните генерации, Panasonic запазват добрите качества на LCD серията си. Със серията GX800 ще получите освен изключително качество, така и наличието на динамични формати като HDR10+ и Dolby Vision, запазени за модели от най-високия клас. Телевизорите от тази серия изглеждат изключително приятно и имат богат набор от портове и смарт функционалности.

Ако инвестицията в OLED е твърде тежка за джоба ви GX800 е чудесна алтернатива. 58-инчовят модел TX-58 GX810E може да се намери на родния пазар за под 2000 лева, а по-малките му събратя, които споделят всички гореописани характеристики, съответно ще ви спестят още средства – в зависимост от размера, който ви е необходим.
още по темата

Panasonic представи видео-ориентиран пълноформатен фотоапарат

Lumix S1H е първият фотоапарат можещ да снима в 6К резолюция при 24 кадъра в секунда
28.08.2019 / 06:27

Redmi подготвя телевизор с огромен екран

Продуктът се очаква в края на август
20.08.2019 / 12:02

Honor Vision е първият телевизор с HarmonyOS

Според Honor първите телевизори на компанията ще играят ключова роля в интелигентния дом
12.08.2019 / 06:22
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.