Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

Пускането на пазара на потребителските дискове на Samsung от серията 860 QVO бележи интересна граница. Това са първите потребителски устройства, които ползват технологията за запис на 4 бита информация в една клетка (Quad Level Cell), а тенденцията и обещанията са, широкото навлизане на технологията да направи SSD носителите още по-достъпни и с достатъчно адекватни капацитети.

Поради описаните по-горе причини е изключително интересно да изследваме по-подробно този SATA SSD носител и именно това ще направим в следващите редове. 860 QVO идва в три разновидности – 1TB, 2TB и 4TB, като в офиса пристигна най-малкият диск от групата. Без да се впускам в излишни подробности ще се опитам да ви обясня QLC технологията, нейните предимства и недостатъци и защо този ход на Samsung има значение за потребителите.

QLC – що е то?

Твърдотелните дискове ползват клетки, които пазят електрически заряд и в зависимост от волтажа, те приемат една или друга стойност. При SLC (Single Level Cell) технологията всяка клетка отговаря за 1 бит информация – единица или нула. След това имаме MLC – които могат да съхраняват 2 бита (чрез различни волтажи в самата клетка), TLC – три бита в една клетка и настоящата QLC технология, позволяваща 4 бита в една клетка.

Очевидно предимствата на подобна технология се крият в обема, той е четири пъти по-голям от SLC дисковете (които между другото се използват в много критични и сървърни сегменти и са твърде скъпи), два пъти по-голям от MLC и 25% - от TLC дисковете, които са едни от най-разпространените в потребителския сегмент.

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

Недостатъците на подобен подход се крият в производителността и живота на подобни носители. 4 бита в клетка означава, че тази клетка ще бъде достъпвана доста по-често, а може би знаете, че SSD имат ограничен цикъл на записи – след които клетката просто не може да задържи необходимия волтаж, за да се отчете информация – единица или нула. Друг проблем е производителността – когато 4 бита се намират в една клетка, те трябва да бъдат достъпвани последователно, ако се изискват, казано по-просто.

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

Тези два проблема могат да бъдат решени чрез използването на повече физически чипове памет – за да бъдат разпределени записите на повече клетки. Друг трик е поставянето на бърз кеш, който да ускори процеса на запис и четене. Предстои да видим дали Samsung успешно са се справили с тези проблеми и каква е производителността на 860 QVO.

Samsung 860 QVO – спецификации

Няколко неща правят впечатление от таблицата със спецификации на сайта на Samsung. Основната разлика между трите модела е DRAM кеша – той е респективно 1, 2 и 4GB от бързата LPDDR4 памет. И докато гаранцията е 3 години, трите модела имат различни стойности за максималната записана информация – 360 терабайта, 720 и 1440. Тези цифри са напълно обясними – Samsung просто са скалирали броя на чипове в различните модели, което води до горните стойности – повече чипове, повече клетки, по-голям цикъл записи. И трите модела би трябвало да поддържат скорости на четене до 550 MB/s и запис до 520MB/s. Което ще бъде проверено сега!

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна


Тестова конфигурация

MSI X470 GAMING M7 AC - предоставена от MSI
AMD Ryzen 7 2700X - предоставени от AMD
Arctic Freezer 34 eSports DUO - предоставен от Arctic
Corsair Vengeance RGB 4x8 GB DDR4 3000MHz – предоставени от Corsair
MSI RTX 2060 Gaming X 6G
Samsung 860 QVO 1TB
FSP HydroGE 650 - предоставено от FSP
Windows 10 Pro RS3
HP EliteDisplay E232 1920x1080

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна


Тестове и резултати

Софтуерът, който ползвах за анализ на диска, е доста типичен за подобни тестове –Crystal Disk Info, Crystal Disc Mark, ASS SSD, ATTO. Предпочитам да правя подобни тестове с разпространен и познат софтуер, който потребителите могат да намерят сравнително лесно, за да направят собствени проверки и да сравнят резултатите.

Crystal Disc Info
Crystal Disc Info е чудесен инструмент за показване на различни характеристики, както и състоянието на устройства за съхранение. Този софтуер дава информация за температурите, времето, през което дискът е работил, интерфейса и фърмуера.

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна


Crystal Disc Mark
Този бенчмарк се използва за оценка на скоростите на четене и запис чрез симулация на достъп до случайна информация – предимно некомпресируеми файлове. Може би един от най-разпространените и лесни за употреба.

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

Направих два теста с по пет инстанции при различна големина на файла - резултатите бяха изключително консистентни. 563/534 MB/s четене/запис, което дори надминава цитираните в спецификациите скорости. Crystal Disc Mark понякога има тенденция да завишава синтетичния резултат, така че - продължаваме нататък.

ASS SSD
Най-сериозният тест за твърдотелни дискове е безспорно AS SSD – той разчита само на некомпресируеми файлове, когато мери производителността. В повечето случаи този тест може да бъде приеман като "най-лошият възможен сценарий" за SSD дисковете.

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

ASS SSD е доста по-груб и не щади дисковете. Тук скоростите паднаха до 527/500 MB/s, около 20 под обявените стойности. Интересно е да отбележим, че теста със симулацията на копиране дава по-добри резултати при ISO файлове - 650 MB/s.

ATTO
ATTO Disk Benchmark е може би една от най-старите тестови програми, която се ползва все още, но също така е основен инструмент при сравняване на информацията от производителите и реалните стойности, които дисковете показват.

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

Samsung 860 QVO 1TB – началото на нова промяна

Тук при тестовете с различни големини на файла, Samsung 860 QVO показа доста стабилни резултати - около 537/510 MB/s средни скорости на четене/запис. Резултатите са напълно консистентни с останалите тестове.

Анализ на резултатите и заключение

Виждаме, че производителността на това SSD не остъпва на вече широкоразпространените TLC дискове - със скорости на четене около 530 MB/s и запис 500-510 MB/s. За твърдотелен диск със SATA интерфейс това е напълно очаквано (на теория SATA дава 6 гигабита за секунда - 750MB/s), така че на този фронт Samsung са успели да предложат добра алтернатива на вече разпространените SATA SSD. Струва си да отбележим също, че заради особеностите на кеша при тези дискове, по-големи файлове (42GB и нагоре) значително намаляват средно поддържаните скорости на четене и запис. Добре е да имате предвид и това, ако работите често с файлове от подобни размери.

Проблемът на QLC технологията в момента е малко по-високата и цена спрямо TLC дисковете, които не само са по-надеждни и бързи, но са по-разпространени и не толкова по-скъпи. 860 QVO моделите се продават у нас съответно за 230/470/900 лева за 1/2/4 TB обем. Собственият TLC модел на Samsung - 860 EVO струва 270/660 лева за 1 и 2 TB. Извън България MSRP цените на 860 QVO са по-високи от 860 EVO, което обаче бързо ще се промени. Очаква се QLC технологията да стъпи по-сериозно на потребителския пазар и цените да паднат значително - но дори към този момент 230 лева за 1TB твърдотелен диск е нещо, което беше немислимо преди 5 години.

860 QVO серията е чудесна за допълнителен носител, който да ползвате за игри, големи програми, които да не ядат от ценното ви NVMe пространство, както и музика и филми. Новата промяна, на която е посветено заглавието, е свързана с окончателната смърт на конвенционалните HDD носители - QLC технологията е може би последният пирон в ковчега на тези дискове - 1TB HDD от висок клас (Barracuda Pro например) струва 130 лева, което заплашително се доближава до цената на 1TB SATA SSD. Когато тези цени се изравнят, HDD дисковете тотално ще напуснат сцената.
още по темата

Samsung ще обяви следващия Galaxy Note на 7 август

Това ще се случи по време на събитието Unpacked, което ще се проведе в Ню Йорк
02.07.2019 / 01:49

GIGABYTE се присъедини към PCIe 4.0 вълната с AORUS NVMe Gen4

Трите модела - 500GB, 1TB и 2TB предлагат скорости до 5000MB/s
07.06.2019 / 03:19
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.