EaseUS Data Recovery Wizard - няма необратими неща!

Последната версия на този полезен софтуер прави възстановяването на изтрити файлове лесно и безпроблемно
В редакцията рядко правим ревю и тестове на софтуер, така че - сигурно сте изненадани, че виждате подобен материал. Ако обаче сте като мен и обичате да триете файлове с Shift+Del, за да избегнете натрупване в Recycle Bin и постоянното препълване на диска, програмката от EaseUS ще ви свърши чудесна работа. Преди да пристъпя към ревюто, ще напиша няколко думи за компанията и нейния софтуер.

EaseUS съществува повече от 14 години и по-запознатите от вас най-вероятно са прибягвали до услугите на нейния софтуер за възстановяване на файлове в критични, отчаяни и кризисни ситуации. И докато по-ранните версии имаха своите недостатъци, 14 години опит определено са се отразили в последната версия 12.9, която ще тестваме днес.

Какво представлява EaseUS Data Recovery Wizard?

Както подсказва името, това е софтуер за възстановяване на изтрити и повредени файлове. Обикновено подобни програмки имат доста сложен интерфейс и обикновеният потребител има затруднения, когато трябва да върне времето назад и да възстанови информацията си. EaseUS са се заели да поправят това и в течение на всички тези години настройват интерфейса си така, че да бъде максимално удобен и лесен дори за онези, които нямат инженерна диплома в компютърните системи.

Инсталация и функционалности

EaseUS Data Recovery Wizard поддържа впечатляващ набор от Windows версии - Windows 10/8.1/8/7/Vista/XP
Windows Server 2019/2016/2012/2008/2003
- почти всичко излизало след Windows 97. За инсталация просто теглите файла от официалния сайт, като можете да опитате Trial версията, преди да вложите пари в софтуера. В таблицата по-долу можете да видите разликите между отделните нива на Data Recovery Wizard, пробната версия ще ви даде само възможности за сканиране на изгубените файлове, без опция за възстановяване, така че за да вие полезен този софтуер, ще трябва да изберете някоя от платените версии.

EaseUS Data Recovery Wizard - няма необратими неща!

Pro версията ще ви струва около 80 евро, като компанията предлага различни отстъпки, промоционални кодове и други подобни, които да облекчат допълнително товара върху портфейла. За по-сериозни цели има и Tehnician версия, която разчита на абонамент - за година, две или до живот, но там цените са различни - 279/369/469 евро респективно. Тези версии могат да бъдат инсталирани на много машини, което ги прави по-подходящи за бизнес цели - системни администратори на малки и средни компании и други подобни.

Тъй като най-полезна и интересна за вас ще бъде Pro версията, която да ползвате вкъщи, ще се спра върху нейните функционалности по-подробно.

Началния екран на EaseUS Data Recovery Wizard предлага най-често посещаваните локации и опция за избор на конкретна папка за сканиране

© PCWorld.bg

Началния екран на EaseUS Data Recovery Wizard предлага най-често посещаваните локации и опция за избор на конкретна папка за сканиране


Първото, което ще видите, след като инсталирате софтуера, е началния екран, който ви предлага различни локации за сканиране. Можете да сканирате целия си системен диск или други устройства за съйранение, както и често използвани места като Desktop и Recycle Bin или да изберете конкретна папка.

Филтърът и търсенето са много полезни при намирането на точните файлове, които искате да възстановите

Филтърът и търсенето са много полезни при намирането на точните файлове, които искате да възстановите


Сканирането на целия системен диск на нашата тестова конфигурация отне около час - като дискът, който използваме е 1TB SSD на Western Digital. След като сканирането приключи, имате достъп до всички засечени файлове, включително изтритите - от вас или от някоя програма. Тези файлове се сортират отделно, като имате филтър, с който можете допълнително да подредите файловете по вид. Търсенето също е много полезно - откритите файлове често са стотици хиляди и за да възстановя няколкото картинки от ревюто на Razer Naga Trinity, трябваше да прибегна до тази опция.

EaseUS Data Recovery Wizard - няма необратими неща!

EaseUS Data Recovery Wizard - няма необратими неща!

След като откриете файловете, които искате да върнете обратно към живот, просто натискате Recovery и магията се случва. Софтуерът ще ви попита къде да запише възстановения файл и дали да запази и оригинал.

Сигурност и поддръжка

Обикновено в ревютата не споменавам подобни опции, но когато става дума за софтуер като услуга, каквато е платената версия на EaseUS Data Recovery Wizard, това определено има значение. Компанията ползва 256-битово криптиране за всички опции, които включват копиране и бекъп на файловете в облака на EaseUS, а обслужването на клиенти е на много високо ниво.

Контактът с обслужването на клиенти се осъществява за около минута

Контактът с обслужването на клиенти се осъществява за около минута


EaseUS Data Recovery Wizard - няма необратими неща!


Финални думи

Знам че е изключително трудно да бъдат отделени пари за софтуер в днешно време, особено когато има толкова безплатни опции на пазара и сме свикнали да разчитаме на регистрации, пробни версии и други подобни. Има няколко фактори обаче, които трябва да взмете под внимание. Повечето безплатни версии си подсигуряват начин да не са съвсем "безплатни" - събирайки личните ви данни или предлагайки реклами, често дори продават информацията ви на трети страни, за да оправдаят разходите си. Вторият фактор е по-важен - когато става дума за критична информация, която може да ви спести не само главоболия, но и пари (загубени сметки, криптокодове, документи) - тогава разход за софтуер е напълно оправдан.

Обратно на EaseUS Data Recovery Wizard - на пазара съществуват доста алтернативи за възстановяване на данните, но EaseUS имат доста богат опит зад гърба си, което си личи в последната версия. Най-голям плюс на този софтуер е лесната работа с него и ефективността му. Като лек недостатък мога да посоча сравнително малкото възможни настройки при сканиране и възстановяване, но предполагам това е цената, която да бъде платена за лесния потребителски интерфейс.

EaseUS Data Recovery Wizard - няма необратими неща!

Накрая, нашите приятели от EaseUS предоставиха специален промоционален линк, с който можете да получите 50% отстъпка от продукта, в случай че решите да се подсигурите срещу волна или неволна загуба на информация.
още по темата

В САЩ искат да забранят шифроването в WhatsApp, Telegram и др.

Администрацията на президента търси забрана на пълното криптиране в месинджърите
03.07.2019 / 12:24
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.