Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

И друг път съм преминавал в режим хейт за това как производителите на смартфони предлагат все по-малко подобрения в следващите си модели, докато от друга страна пускат тези флагмани вече два пъти годишно. На пръв поглед обявяването на Samsung Galaxy S10 серията отново подсоли тази рана, но този път реших да задържа заключенията си до момента, когато устройство попадне в ръчичките ми за обстоен тест. Е, това се случи – представям ви Galaxy S10+ и новата итерация на спортния часовник на корейците – Watch Active.

Тъй като нашите приятели от Samsung, които бяха така любезни да ни снабдят с бройки, пожелаха да събера двете джаджи в едно ревю – заради идеята за обща екосистема и допълващи се устройства, точно това ще направя. Първо ще разгледам подробно флагшипа на Samsung и дали е оправдан в този случай всякакъв гневен дискурс по повод промените, които компанията е направила в сравнение с S9+. След което ще се спра малко повече върху часовника и как той съжителства с телефона и потребителите на дневна база. Да действаме!

Galaxy S10+ - спецификации, дизайн и изработка

За да не ви отегчавам, описвайки всички спецификации, директно прилагам таблица с подробните данни за модела. Основните разлики с предходната генерация – S9+, се крият в чипсета и дизайна – най-общо казано. Samsung поема по вече добре утъпкания от други имена в бранша път на тройната камера – това е система от основна камера, телеобектив с 2х зуум и ултраширокоъгълна камера. Ще се спра по-подробно на тази система по-нататък в ревюто и как тя се представя срещу най-сериозните си конкуренти. А сега – нека бъдем модерни.

Дизайнът на Galaxy S10+ е може би най-съществената разлика с предходните модели от тази серия. Дълго време Samsung отказваше да се яхне на вълната на прорезите (notch) и запазваше цялостни рамки в горната и долната част на дисплея. Явно обаче корейците са усетили, че без нещо по-съществено като иновация няма да могат да останат конкурентни – и следователно са направили собствена версия на този прорез – при Galaxy S10+ това е овална дупка за двете предни камери, изрязана в самия дисплей.

Сравнение на традиционен notch и infinity-O

Сравнение на традиционен notch и infinity-O


Споровете за дизайн са нещо поначало безсмислено – хората имат различен вкус. Ако трябва да споделя моя обаче, трябва да кажа, че идеята на Samsung за дупка в дисплея е по-добра от традиционния прорез в центъра, но все пак аз бих предпочел симетрични цели рамки от двете страни. Всеки решава сам обаче. Останалата част от устройството е изпълнена в традициите на Galaxy серията – с Infinity (в този случай O) дисплей и заобляне от двете страни. Радиусът на ръбовете на телефона е доста малък, което му дава по-правоъгълен вид и усещане.

Белият призматичен гръб е още по-впечатляващ наживо

Белият призматичен гръб е още по-впечатляващ наживо


Традиционната метална рамка и стъклен пакет са налице, като моята тестова бройка дойде в бял цвят – призматично бяло (Prism White), за да бъда точен. Интересна особеност при този цвят е наличието на призматичен ефект – при отразяване е пропускан повече червен цвят, така че белият гръб има розов отенък в повечето случаи, което ще допадне особено на дамите. Трите камери са позиционирани в един хоризонтален ред, което е още една малка разлика в дизайна спрямо предишния модел. По-подробен поглед върху дизайна и окомплектовката можете да намерите в следващото ънбоксинг видео.


Дисплей и звук

Samsung винаги са "блестели" с дисплеите си и Galaxy S10+ не е изключение. В това устройство се помещава 6,4-инчов динамичен Super AMOLED дисплей с резолюция Quad HD+ (1440х3040) и отношение на страните 19:9. Това на практика дава 529 точки на квадратен инч гъстота на пикселите, а "динамичната" компонента в номенклатурата е всъщност поддръжката на HDR10+.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

В тестовете измерих яркост от 597 нита при ръчен режим и 811 при автоматичен и ярка слънчева светлина. Samsung маркетират дисплея на Galaxy S10+ като способен да достигне 1200 нита при определени обстоятелства, но аз не успях да потвърдя това в тестовете. Въпреки всичко, 800 нита е напълно достатъчно, за да видите какво има на екрана дори в най-слънчевия ден, така че на практика тази разлика няма кой знае какви практически отражения.

Консумацията на медия на подобен дисплей е радост за окото, въпреки все още не напълно поддържания стандарт 19:9. Вместо черни летни обаче тук имате овална дупка в клипчето или филма, който гледате, което понякога е разсейващо. Има две основни опции за цветовата палитра – Natural и Vivid. Както се досещате от имената, първата настройка клони към по-реални цветове, докато втората ги прави по-наситени. Има също възможност за филтър на синя светлина – за да направи заспиването по-лесно (синият спектър блокира отделянето на мелатонин – хормон на съня – и ви пречи да заспите), както и тъмен режим, за да не бъде интерфейсът прекалено ярък нощем.

Galaxy S10+ има стерео система от два говорителя (ура!) - тя е познатата комбинация от основният говорител в долната част до USB порта и този, който нормално се ползва за разговори. Силата на звука е на много добро ниво – измерих 75,7 децибела в тестовете, но от качеството има какво да се желае. В горните нива на сила се появяват доста хармонични изкривявания и дори неприятни вибрации.

Запазването на 3,5-милиметровия аудиожак е бонус

Запазването на 3,5-милиметровия аудиожак е бонус


Използването на включените AKG слушалки решава напълно проблема – качеството през тях е много добро. Тук е момента да изразя искрената си благодарност към Samsung за запазването на 3,5-милиметровия аудио жак – S10+ показва, че един телефон може да има модерен дизайн без да прави компромис с тази функционалност.

Синтетични тестове

Едва ли някой се е съмнявал в производителността на Galaxy S10 серията. Смартфоните отдавна минаха онази граница, в която процесорната мощ и бързината на RAM паметта можеше по някакъв начин да ограничи функционалностите и нещата се превърнаха във война на цифри. Факт е, обаче че Galaxy S10+ напълно печели тази война – това е най-бързият телефон, който сме тествали в редакцията до този момент.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

Композитният тест AnTuTu показа резултат 330541, а GeekBench – 4435/10040 едно- и многоядрена производителност респективно. Това не означава, че Galaxy S10+ е най-бързият телефон на пазара – на хартия Xiaomi Mi9 и последните iPhone са по-бързи, но на практика едва ли някой ще забележи разлика в условията на реална употреба. В Европа S10 серията идва с Exynos 9820 чипсет, за разлика от Snapdragon 855 за останалите региони, което носи своите плюсове и минуси.

Лично аз винаги съм предпочитал Exynos чипсетите и избора на ядра, що се отнася до процесорната страна, защото сякаш предоставят по-добра енергоефективност, за сметка на почти никакъв компромис с производителността. ОТ друга страна Adreno графичният чип все още е по-добър от Mali-G76 MP12, но отново – едва ли можете да намерите игра в PlayStore, която да не върви перфектно на последните 3-4 поколения флагмани.

Камера

Системата от камери на Galaxy S10+ не е нещо ново, конкуренцията от Huawei павира пътя за тройните камери от известно време насам и го направи доста добре. Експериментът с S9 и променливата апертура на основната камера изглежда не проработи и не беше достатъчен, за да отличи Samsung на този фронт, така че компанията се присъединява към партито на тройните камери – основна, телефото и ултраширокоъгълна.

Тройната система камери е разположена в хоризонтална линия

Тройната система камери е разположена в хоризонтална линия


Този сетъп дава възможност за доста гъвкави резултати – няма да ви занимавам с технически подробности за всяка камера и в други ревюта съм споделял пропуските си в чисто фотографски план и обикновено оставям камерафоните за ревю на колегата, който снима като хоби. Съмнявам се обаче, че Galaxy S10+ се опитва да бъде чисто телефон за снимки, така че ще направя каквото обикновено правя в такива случаи – просто ще снимам с всички възможни опции като абсолютен любител, а вие ще съдите резултатите. Това е според мен и доста по-реално – не всеки е професионален фотограф – така ще можете да разберете какво можете да постигнете с камерите на S10+, ако сте просто средностатистически потребители.

Снимка с основната камера

Снимка с основната камера


Снимка с телефото камерата 2х

Снимка с телефото камерата 2х


Някои промени заслужават споменаване обаче – тази система от камери е дала възможност за благинки като Live Focus – възможността да фокусирате произволно дори след като сте заснели кадъра. Samsung са добавили и собствен помощник за такива като мен – Scene Optimizer. Всъщност тази опция присъства и в предишни генерации, просто тук сцените, които може да разпознава помощникът са вече 30.

Основна камера

Основна камера


2х


Ултраширокоъгълна камера

Ултраширокоъгълна камера


Струва си да отбележа също, че освен основната камера и телефото обективът има оптична стабилизация, което е голям бонус при зуум. За съжаление, оптичният зуум е само 2х, останалата част е софтуерно постигната. И още нещо – ултраширокоъгълната камера е наистина с огромно зрително поле – 123 градуса. За да го поставим в перспектива – човешките очи имат зрителен ъгъл от 114 градуса.

Макрорежим

Макрорежим


Специалния режим Food

Специалния режим Food


Видео режимите са доста разнообразни, а Galaxy S10+ може да записва 4К видео с 60 и 30 кадъра за секунда. Бонус са двата Slow motion video режима – максималните кадри, с които можете да снимате са 960 при резолюция 720p. Наличен е и Hyperlapse режим за моментите, които се влачат прекалено бавно, за да ги споделите в YouTube и да се надявате хората да ги изгледат докрай.


Като цяло качеството на снимките е доста добро – не бих казал революционно, но със сигурност Samsung са подобрили представянето си в този план спрямо предишните модели от тази серия. За обикновения Джо, както казват английските ми колеги, тази система от камери ще е повече от достатъчна.

Ултразвуков сензор за пръстови отпечатъци

Длъжен съм да спомена и няколко думи за последният тренд в биометрията – поставянето на сензора за пръстов отпечатък под екрана. Лично за мен не е особен проблем той да се намира и на гърба на телефона, а от многобройните тестове мога с ръка на сърцето да кажа, че по-старите и конвенционални четци на отпечатъци работят по-бързо и по-надеждно от тези, вградени под дисплея.

В този ред на мисли имаше доста оплаквания от потребители по повод работата на въпросния ултразвуков сензор под екрана на Galaxy S10+, но скоростен ъпдейт от компанията изглежда е решила проблемите, защото при мен сензорът работеше достатъчно надеждно, макар и не толкова бързо, колкото ми се искаше. Отнема около 1 секунда да бъде активиран телефона от заключено положение с помощта на този вид биометрия.

Живот на батерията

Ако стотици тестове на джаджи и смартфони са ме научили на нещо, то е, че капацитетът и животът на батерията са едни от най-важните характеристики, които запазват значението си, дори когато първоначалната тръпка от придобиването на нова джаджа отмине. В Galaxy S10+ се помещава достойна за уважение батерия с капацитет 4100mAh – цели 600 mAh повече от S9+.

Този скок в капацитета се усеща – трудно е да убиете телефона дори след 2 дни интензивна употреба. С включеното в комплекта зарядно батерията се пълно от 0 до 50% за 30 минути, а пълното зареждане отнема 1 час и 38 минути. Новост при Samsung е наличието на индуктивно зареждане на различни джаджи от батерията на телефона – за това ще ви разкажа в раздела за Watch Active. Като цяло – на фронта на издръжливостта, S10+ е едно от най-добрите устройства от Galaxy серията, които Samsung са изкарвали на пазара.

Впечатления от ежедневието

Дойде време и за малко впечатления от реалната употреба на Galaxy S10+. На първо място искам да кажа, че телефонът изглежда чудесно – винаги съм бил фен на по-правоъгълния дизайн с по-малък радиус в краищата. Белият цвят на гърба с призматичния ефект е определено много ефектен и докато според мен е насочен по-скоро към дамите, това не го прави неприложим и при силния пол – ако искате да сте различни от всички черни блокчета в джобовете на масата.

Свикването с прореза за селфи камерите изисква време, но екранът изглежда ефектно с тази "дупка". Лично аз бих поставил бутона за включване малко по-ниско, защото при нормален хват палецът не го достига, трябва да преместите телефона в ръката си, за да натиснете бутона. Характерно за "стъкления сандвич" и този телефон е изключително хлъзгав и най-вероятно ще ви трябва калъфче, за да имате някакво спокойствие.

Samsung са оставили известна рамка от двете страни на телефона, което значително помага при ежедневната работа. Почти няма отчитане на нежелани докосвания докато държите S10+ в ръка, а страничният панел се извежда лесно и е доста удобен. Звукът на телефона е на изключително ниво, по време на тестовете нямаше момент, в който да пропусна повикване, заради шумна среда – включително метро, натоварен булевард и автомобил.

Не на последно място – дисплеят е прекрасен! Това не е новост за Samsung телефоните, но добавката на HDR10+ определено прави разлика. Цветовете в режим Normal са наистина нормални, а ако искате характерния за Super AMOLED скок в интензитета – можете да изберете Vivid.

Galaxy Watch Active – спецификации, дизайн и изработка

Обновеният умен/фитнес часовник на Samsung – Galaxy Watch Active ме остави със смесени впечатления. На практика той почти не добавя нови функционалности дори към Gear Fit 2, която тествах преди почти 2 години, а дори премахва въртящата се корона, която толкова харесах при Gear Sport. В замяна на това новата джаджа предлага уникален за марката дизайн, който е и една от основните и характеристики.

Watch Active има изчистен дизайн – рамка от полиран алуминий с два бутона от дясната страна. Предната част е изцяло заета от дисплея – 1,1-инчов Super AMOLED с 2,5D ефект на заобляне в прехода към рамката. Gorilla Glass 3 пази този екран с резолюция 360х360 пиксела, а във вътрешността на часовника цъка Exynos 9110 чипсет с две ядра на 1,15GHz. RAM паметта е 768MB, има 4 GB вътрешна памет за мултимедия, а всичко това се управлява от Tizen операционната система, която Samsung продължават да развиват в опит да предложат алтернатива на Wear OS.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

Традиционният сензор за пулс се намира на гърба на часовника, а освен него устройството разполага и с акселерометър, жироскоп, барометър и микрофон. Bluetooth и WiFi свързаности са налични, а глобалното позициониране разчита на три системи – GLONASS, GALILEO и BDS. Батерията е 230mAh, часовникът поддържа безжично зареждане и с това се изчерпват скучните хардуерни спецификации.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

Включената в комплекта каишка е силиконова с размер 20 милиметра и система за бърза смяна, така че – ако тя не ви е по-вкуса, можете да я замените с такава по избор. Имам леки забележки по повод системата за фиксиране на въпросната каишка – нормалната игла и дупки са налице и напълно окей, но остатъка от каишката се пъха в процеп и се позиционира отдолу вместо отгоре – това води до некомфортно прещипване – поне на моята китка.

Дисплей

Започвам с очевидният недостатък – 1,1 инча е твърде малко. Самият часовник е доста компактен и сякаш отново би подхождал повече на женска ръка, макар че, се се съмнявам е унисекс, но от функционална гледна точка екранът е прекалено малък и често не можех да уцеля дадено приложение, текст или функция.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

От друга страна качеството е на висота – AMOLED технологията на Samsung блести още по-ярко (буквално) при носимите джаджи на корейците. Пиковата яркост, което измерих беше 588 нита в ръчен режим – впечатляващо постижение. 2,5D заобленото Gorilla Glass 3 стъкло добавя към стила и също така защитата на дисплея.

360х360 пиксела при диаметър от 1,1 инч дава гъстота на пикселите около 300 на квадратен инч (сложни аритметични сметки тук, включващи магическото число "пи"). От разстоянието, от което ще ползвате часовника, това е напълно достатъчно – лично аз не забелязах отделни пиксели и остротата на изображението беше повече от добра.

Приложения, фитнес, сън

Честно да си призная, малко съм разочарован от Samsung и Tizen – тази операционна система изглежда е замръзнала във времето. 80-90% oт функционалностите на Watch Active са напълно пренесени от предходни устройства от марката, някои от които вече на повече от 2 години. Включването на Bixby и гласовите команди може да се отчете като еволюция, за хората, които изобщо ползват този асистент. За мен беше не само по-лесно да ползвам допир вместо глас за командите, но честно казано да изпълнявам повече от тях на самия телефон.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

Ако разполагате с Bluetooth слушалки обаче, нещата са съвсем различни. Можете да използвате часовника, за да пускате музика директно към слушалките от вградената памет, можете с WiFi да стриймвате от Spotify, да набирате контакти, без да докосвате телефона си, да започвате тренировки и изобщо – часовникът е много по-функционален от конкурентите си, когато се използва с безжични слушалки. Тогава и работата с Bixby, гласовите команди и всички допълнителни функционалности придобиват смисъл.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

След всичко това може би си мислите, че Galaxy Active не е добро устройство. Това съвсем не е така. Всички функционалности, с които сме свикнали при тези джаджи, са изпълнени безупречно. Моето разочарование от липсата на революции не може да омаловажи този факт. Samsung Health е по-добра от всякога – в предвиждането на упражнения, в отчитането на калории, можете да записвате директно на часовника чашите кафе и вода, които сте изпили, както и калории от храна.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

Опцията за измерване на стреса също е доста интересна – нейната точност трябва да бъде приемана с известна доза съмнение, защото разчита на различни косвени показатели, но въпреки това е добра отправна точка и може да ви спести проблеми. Има включени и упражнения за дишане, с които да преборите стреса и те изглежда работят. Сензорът за пулс изглежда също е подобрен, защото точността му е впечатляваща – тествах го срещу медицински уред за кръвно и пулс и отклоненията бяха в рамките на 1 удар за минута (когато такива изобщо имаше).

Живот на батерията

Този показател от доста време е ахилесова пета на фитнес гривните и умните часовници, макар че се появяват различни хибриди и версии със специфични екрани, които успяват да надвият тази слабост, но това е по-скоро изключение от правилото. Watch Active за съжаление не предлага революционен живот на батерията – при интензивна употреба тя издържа два дни без зареждане, а ако сте по-скромни в ползването на часовника, можете да ги разпънете до три. Gear Fit 2 имаше същия живот, както и Gear Sports, така че тук приятни изненади няма.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

Възможността за безжично зареждане е новост, можете да ползвате телефон, за да вкарате малко сок в батерията бързо, ако сте далеч от контакт. Тази опция обаче изглежда работи само със Samsung телефони, защото не успях да я подкарам и да зареждам часовника от Huawei Mate 20 Pro, който има подобна функционалност.

Зареждането от Galaxy S10+ става в отношение 1:2 – 1 процент от батерията на телефона се превръщат в два процента при часовника. За около 2 часа можете да заредите часовника напълно, но това ще ви коства половината батерия на телефона – очевидно 4100mAh не се превръщат без загуби в 230mAh толкова лесно. Опцията е полезна и определено върши работа – тя ще бъде използвана от потребителите на практика.

Впечатления от ежедневието

Galaxy Watch Active е доста лек и удобен, като изключим странното закопчаване на каишката. По време на тестовете няколко човека ме спряха, за да попитат какъв е този часовник – както в офиса, така и сред приятелите ми. Това недвусмислено показва, че Samsung са успели в този план – като моден аксесоар Watch Active е атрактивен. Тренировките и спането с часовника се оказаха не толкова проблемни, колкото очаквах – малкият размер и гладкият корпус много помагат часовникът да е незабележим и да не се закача и пречи.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

След първоначалното цъкане по всички възможни опции, започнах да използвам часовника както всички подобни джаджи досега – в сравнително пасивен режим, оставяйки го да записва необходимата му информация и да се грижи сам за моето здравословно състояние. Преглеждането на известията и повикванията от телефона също са нещо, което хората ще използват ежедневно. Колкото до Bixby и всички останали екстри като YouTube плейъра, Samsung Pay, Spotify, различните игри, които можете да сложите – те са по-скоро ситуационни и едва ли ще се сетите за повечето от тях, месец след като сте ползвали часовника.

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

Обобщението е, че Galaxy Watch Active върши по-добра и дори страхотна работа като фитнес джаджа – отколкото като пълноправен умен часовник. И ако го ползвате по този начин, ще бъдете много доволни. Прибавете към това и модерния и стилен дизайн, който ще ви отличи от тълпата и останалите умни часовници и ще добиете представа за идеята на Samsung и успешната и реализация.

Заключение – има ли щастлив брак тази двойка?

След тази стена от текст трябва да обобщя впечатленията си тези две устройства. Нека започнем с Galaxy S10+. Безспорно флагманът на Samsung успява да предложи много атрактивни неща, достойни за най-високия клас – дизайнът е прекрасен – едно от най-красивите Galaxy устройства – хардуерът е на ниво – най-бързият, който сме тествали. Дисплеят също не разочарова и въпреки, че е малко далеч от цитираните 1200 нита, е достатъчно ярък и е радост за окото.

Samsung са подобрили и камерите, като са включили вече добилата популярност система от три – основна, телефото и ултраширокоъгълна и въпреки че на пазара има няколко конкурента, които се справят по-добре на този фронт, за нормалните потребители (които не искат да печелят фотоизложби с телефона си), тази система е повече от достатъчна.

Животът на батерията е друг голям плюс на флагмана – можете спокойно да разчитате на два дни интензивна употреба или дори три по-умерена. Дали си заслужава да преминете към S10+, ако разполагате с S9+? Много повече, отколкото при предходния трансфер S8 – S9.

Що се отнася до Galaxy Activeако трябва да обобщя – това е много способен фитнес часовник, маскиран под стилен и модерен дизайн. Той не предлага много революционни промени, но прави всичко онова, което и предшествениците му бяха способни да правят, изключително добре и в привлекателен на външен вид пакет.
още по темата

Швейцарци разработиха самозареждащ се смарт часовник с пулсомер

Рекордна издържливост на батерията, но трябва да бъдете активни
18.09.2019 / 08:45

Samsung Galaxy Buds – по-малко за почти същите пари

Според корейците това трябва да са базови безжични слушалки
31.08.2019 / 04:09

А1 стартира нов мобилен план А1 Kids

Новият тарифен план се предлага ексклузивно за всеки потребител, закупил детски интерактивен часовник от серията MyKi
26.08.2019 / 03:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.