Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици

Най-сетне доживяхме появата на дългоочаквания безжичен вариант на G502
От около две години насам, феновете на Logitech задават един и същ въпрос - ще има ли безжична версия на култовата мишка G502. До съвсем скоро отговорът беше "не", но всички бяха наясно, че появата на такъв модел е само въпрос на време. Което всъщност вече настъпи - колкото и да не им се искаше на Logitech да конкурират своята най-добре продавана мишка с нов безжичен модел, компанията не можеше да отлага безкрайно това решение.

Което ни води до тази седмица, в която Logitech официално обяви наследника на G502 - Lightspeed. На пръв поглед този безжичен модел изглежда абсолютно идентично със своя предшественик, но не се заблуждавайте. За да бъде направен прехода към безжична технология, инженерите на Logitech е трябвало да проектират отново почти всеки елемент от мишока.

Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици

За потребителите обаче изглежда сякаш компанията е взела G502 и просто е отразала кабела. Което съвсем не е лошо нещо. Все пак тази мишка е една от най-популярната сред геймърите - защо да променяш нещо, което е толкова близо до перфектността. Същата нежна извивка и издължена овална форма е налична и при Lightspeed, заедно с компактната позиция за палеца от лявата страна. Според милиони потребители това е една от най-удобните мишки на пазара, с което напълно можем да се съгласим.Колкото до функционалност - позицията на 11-те бутона остава непроменена - дори двойният режим на скрол е запазен, позволявайки на потребителите да преминават между по-прецизно и по-едро скролване само с натискането на един бутон. Всички функционалности на G502 са пресъздадени и при Lightspeed, без омразния за много кабел, разбира се.

Постижението на инженерите е впечатляващо, а още повече запазването на дизайна - ето двете мишки една до друга:

Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици

Разбира се, малки промени са направени - скрол колелото от солиден метал, което присъства при G502 тук е заменено с по-леко, нещо, кеото видяхме още в модела G903. И въпреки че гумираната повърхност на скрола при Lightspeed има различно усещане от солидния метал в предшественика, производителността не е пожертвана, а са спестени няколко грама от тежестта на мишката.

Тегло и конструкция

Повечето по-значителни промени са направени по долната част на G502 Lightspeed. Оригиналът включваше голям подвижен панел, който позволяваше поставянето на до 5 тежести по 3,6 грама, които фино да настроят теглото и неговото разпределение по вкуса на конкретния геймър. G502 Lightspeed от своя страна е Powerplay съвместима, което означава, че долната и част е преминала редизайн, за да помести кръглия Powercore модул за зареждане.

Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици

По подобие на G703 и G903, Lightspeed разчита на пръстеновиден диск, който се закрепва с магнити към долната част и предлага определени настройки на теглото. Налични са две тежести по 4 грама всяка, които могат да се поставят на долната страна на мишката, което дава 8 грама тежест в задната част. Тази система обаче е леко компрометирана, защото заема мястото на Powercore модула. Затова е налична и втора система за регулация на теглото - зад пластмасов панел в предната част. Там можете да поставите до 4 тежести по 2 грама в различни конфигурации, така че имате дори повече контрол върху теглото и разпределението му в Lightspeed модела.

След всичко това си струва да отбележим, че G502 Lightspeed е най-лекият 502 модел до този момент - което идва като решение на проблем, който феновете повдигат още от дебюта на оригиналната G502 - прекомерното и тегло. G502 Hero тежеше впечатляващите 121 грама, а максималното и тегло достигаше 139 с всички инсталирани тежести. Това е доста над приетите за стандарт в индустрията 100 грама.

G502 Lightspeed успява да свие талията си до 114 грама. Да, 7 грама може да ви се сторят незначителни, но не забравяйте, че общият дизайн на G502 е запазен, а освен това в мишката е поместена и батерия, която да я захранва при отсъствието на кабел. Добавете към това и необходимият хардуер за връзка и тогава тези 7 грама надолу стават доста по-впечаляващи.

Мишката все още е от по-тежките на пазара - дори в сравнение със собственото си семейство - G703 е 106 грама, а G903 - 108 грама. Razer Mamba Wireless също успява да събере пакета в 106 грама. Въпреки това, повечето притеснения при излизането на безжичен модел е, че той ще добави тегло именно заради допълнителните компоненти и батерията. Ако не сте имали проблеми с теглото на жичната версия G502, то Lighspeed ще ви се стори още по-удобна в това отношение. Дори можете да се почувствате изкушени да добавите някой грам, за да добиете сходно усещане с оригинала.

В тестовете в редакцията открихме, че Lighspeed се движи по различни повърхности една идея по-гладко - главно благодарение на променените крачета около Powercore модула. Всъщност става въпрос за едно U-образно задно краче, което следва контура на Powercore, което прави доста осезаема разлика.

Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици

С това се изчерпват промените спрямо G502. Lightspeed използва същия Hero сензор от висок клас, който Logitech поставят в повечето си мишки тези дни, включително и в последния G502 Hero модел. Този сензор е всъщност малко по-енергоефективна версия на PMW3366, с лек ъпгрейд от 12 000 до 16 000 DPI. Едва ли ще има случай, в който ще ви е необходима обаче подобна чувствителност - повечето играчи стоят между 400 и 3500 DPI в зависимост от игрите и ситуацията.

Батерия

Говорейки за енергийна ефективност - батерията на G502 Lightspeed е рейтната за 48 часа автономна работа при включена RGB подсветка и 60 часа с изключена такава. Това са доста сериозни цифри, с оглед на високата производителност, която модела предлага. Това не е особена изненада - повечето производители успяват да осигурят поне 48 часа работа в безжичните си модели, което пък показва колко добри и ефективни са сензорите днес.

При нашите тестове Lightspeed успя да издържи около 45 часа автономна работа с включени RGB и над 62 без светлини (разбира се, ние натоварвахме мишката доста по-малко от редовия геймър - в редакцията се занимаваме с доста други неща, освен игри ;).

Powerplay

Проблемът с безжичните мишки е, че трябва да бъдат зареждани. Което може да се случи в най-неподходящия момент - по време на игра. През 2017-а година обаче Logitech направиха едно нововъведение, което промени нещата. Powerplay е най-просто казано възможност да ползвате мишката безжично, докато тя се зарежда/черпи енергия от специална подложка.

На практика това решава всички проблеми с батерията - докато ползвате по този начин G502 Lightspeed, подложката ще зарежда батерията между 80 и 95 процента, за да я поддържа в работно състояние, а индикацията, която ще получавате е "напълно заредена" батерия. Тази опция изисква съвместим пад, разбира се, който не е евтин, но веднъж сдобили се с подобна джаджа, можете да забравите за кабелите и зареждането на батерии. Останалите конкуренти в лицето на Razer, Corsair и други много бързо копираха технологията и предложиха собствени версии на Poweplay, което говори колко добра и практична е тази технология.

Всъщност, най-големият недостатък на тази мишка, защото тя няма особени - е цената. Ако искате да се откажете от кабелите, ще трябва да отделите поне 250 лева, когато тя бъде налична, а ако искате и да забравите за батерията - още около 150 за Powerplay подложка. 400 лева за мишка е направо убийствена цена, особено с оглед на това, че жичната G502 може да се намери за 130 лева.

Заключение

Трудно е да бъдат казани негативни думи за G502 Lightspeed - тази мишка взима всичко култово и обичано от известния си предшественик и дори го подобрява. Усещането е почти идентично - движението е още по-гладко, а теглото е намалено. Имате дори опцията за Powerplay, която макар и скъпа, след година-две със сигурност ще навлезе и ще стане по-достъпна.

Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици

Цената е единственият минус на G502 Lightspeed - ще трябва да се разделите с еквивалента на игрална конзола или видеокарта от калибъра на RX570/GTX1650, за да имате това животно на бюрото си. Ако подобни суми не ви притесняват, това е една от най-добрите мишки, които можете да имате.
още по темата

Logitech предлага подобрена производителност с MX Master 3 и MX Keys

Новите модели безжична мишка и клавиатура оптимизират времето, прекарано пред компютъра, и са насочени предимно към напредналите потребители
16.09.2019 / 03:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.