ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

За тези, които знаят какво искат
Ултракомпактните лаптопи и таблетите претърпяха своя бум преди няколко години после шумотевицата около тези устройства поутихна. Те намериха своите пазарни ниши, докато междувременно се наблюдава ръст на интереса към хибридните устройства. Днес представяме на вашето внимание един такъв продукт – превръщащия се в таблет лаптоп ASUS ZenBook Flip UX362F.

Това е ултракомпактно 13-инчово решение, което обаче е оборудвано със съвсем адекватен хардуер: процесор Core-i7 и 16 GB оперативна памет. Неговият чувствителен на допир дисплей може да се обръща наобратно, при което в ръцете си получавате пълноценен таблет, работещ под Windows 10.

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

Получената в редакцията машина бе със следните показатели:

Екран: 13.3 инча; Full HD; IPS; тъчскрийн;
Процесор: Intel Whiskey Lake Core i7-8565U;
Видео: Intel UHD 620;
Памет: 16 GB LPDDR3 2133 MHz (вградена);
Твърд диск: 512 GB Samsung MZVLB512HAJQ (M.2);
Свързаност: Wi-Fi AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0;
Портове: 2x USB-C 3.1; 3,5 мм за слушалки/микрофон;
Батерия: 50 Wh; 45W зарядно;
Размери: 305 x 189 x 169 мм;
Тегло: 1,3 кг + ~140 гр зарядно;
Есктри: клавиатура с подстветка; HD камера с поддръжка на Windows Hello; стилус и калъф в комлекта.

Дизайн и първи поглед

Без съмнение размерът е едно от основните предимства на ASUS ZenBook Flip UX362F. Устройството, което получихме за тест бе тъмно синьо на цвят, с тънки рамки около екрана. Малкият му размер не е за сметка ергономиката – клавиатурата е пълноразмерна, а до нея и над дисплея са разположени две камери. Едната за е за видео разговори, а другата е аналог на основната при таблетите и смартфоните. И двете са с фиксиран фокус, така че не очаквайте кой знае какви фотографски възможности.

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

Пантите на лаптопа са конструирани така, че при отваряне на лаптопа задната му част се повдига леко над повърхността на масата. Това едновременно навежда леко устройството към потребителя и подобрява вентилацията. Пантите работят плавно, като хем не се забелязва огъване на корпуса при завъртане на дисплея, хем са достатъчно стегнати, така че да го задържат в произволна позиция.

При "отмятане" на дисплея малксимално назад в ръцете ви се озовава дебеличък 13-инчов таблет с тънки рамки. В това положение трябва да свикнете с факта, че държите устройството за клавиатурата.

Единствената дребна ми критика по отношение на дизайна е липсата на гумени крачета по краищата на панела с клавиатурата, които да предпазват корпуса от надраскване ако искате да ползвате устройството като таблет докато поставен например на масата. Всъщност, отляво и отдясно под клавиатурата са налице две малки буферчета, на които се подпира екранът при затрваряне на лаптопа. Според мен още две крачета можеше да бъдат поставени и над нея.

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

С важен негатив на устройството се сблъсках, когато се опитах да свържа към него мишка. Оказа че, че ZenBook Flip UX362F не разполага с пълноразмерен USB-A порт – налице са само два Type-C такива. Вярно, на пазара има достатъчно предложения, които могат да работят през Bluetooth (като например Corsair Harpoon RGB Wireless) Все си мисля обаче, че нормалните USB портове съвсем не са отживелица, както се опитват да ни убедят компании като Apple (e, явно и ASUS).

Като сме на вълна портове, ще допъня че устройството не разполага с HDMI за връзка с монитор. За целта отново се очаква да ползвате някой от споменатите USB-C портове.

Интересно е да се отбележи, че на официалния сайт на ASUS присъства модел UX362FA, който е оборудван както с USB-A порт, така и с HDMI.

Клавиатура и тракпад

Както вече казах, ZenBook Flip UX362F е оборудван с пълноразмерна клавиатура. Благодарение на това можете да очаквате от хибрида удобно и бързо набиране на текст, без се налага да свиквате наново. Бутоните са малък ход, но достатъчно тактилни и не прекалено шумни.

Клавиатурата е с бяла подсветка, като като е осветен всеки отделен бутон. Налице са три нива на сила на светлината, като разбира се можете и да я изключите.

Тракпадът е по-малък от този при пълноразмерните лаптопи, но не забелязах това да влияе негативно удобството при използването. Левият и десен клик са достатъчно отчетливи.

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

Въпреки малкия си размер лаптопът е оборудван и с цифрова клавиатура. Тя поместена в тракпада под формата на тъч бутони. Активирането им става чрез задържане на пръста в горния десен ъгъл. Редно е да се отбележи, че това не замества напълно удобството от нормалните бутони, но ако ви се наложи да сметнете повечко неща с калкулатора например, то със сигурност ще оцените функцията.

Дисплей, производителност

13-инчовият IPS панел оставя добро впечатление. От компанията никъде не споменават други негови характеристики освен 100% покритие на скромния стандарт sRGB. С други думи от ASUS не предвиждат машината да се използва за професионална обработка на снимки например.

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

Дисплеят не чупи рекорди по яркост, така че не очаквайте много добра използваемост при силна околна светлина. Също така той е огледален, което означава, че при слънчево време работата с него може да е трудна. В закрити помещения обаче надали ще имате проблеми.

ZenBook Flip UX362F е базиран на платрофрмата Wiskey Lake на Intel. Тестовото устройство дойде с процесор Core i7-8565U 16 GB RAM и 512 GB M.2 диск на Samsung. Налице е и версия с Core i5-8265U, 256 GB диск и 8 GB оперативна памет. Дискът може да бъде заменян, но паметта е запоена.

Долу можете да видите резултатите от синтетичните тестове, които проведохме с машината.

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно


ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

Под дори не много голям товар вентилаторът ускорява и започва да се чува съвсем отчетливо. За охлаждането на процесора се засмуква хладен въздух от долната страна на лаптопа, а горещият се изхвърля през отвори отзад. При използване на машината като лаптоп екранът се озовава пред тези отвори. Не забелязах това да е проблем, въпреки че по време на тестовете корпусът се нагряваше значително.

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

Батерия

Акумулаторът в ZenBook Flip UX362F не е твърде впечатляващ капацитет. Това е обаче е очаквано имайки предвид малкия размер на устройството. При моята употреба пълен заряд бе достатъчен за около 5 часа работа, което включваше набор на текст и сърфиране из мрежата с постоянно работещ фонов (а понякога и не фонов :) YouTube, както и Wi-Fi връзка.

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

Зареждането на 50% от капацитета на батерията отнема около 40 мин. а 100% се достигат за около 2 ч.

Заключение

Хибридните устройтства ще става все по-популярни, но засега това най-често са по-скъпички продукти, които човек обикновено купува с ясната идея за какво ще ги ползва. ZenBook Flip UX362F на ASUS впечатлява с компактния размер и качествената изработка. Цените на конфигурациите у нас започват от около 2000 лв. и достигат над 3000 лв. за за варианта с най-мощен хардуер.

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

Предимства:
- Компактен размер
- Добра клавиатура
- Качествен монитор
- Приятен звук

Недостатъци:
- Недостатъчен брой портове
- Гланцов дисплей
- Шумничък вентилатор
още по темата

ASUS обяви нови ZenBook лаптопи с по два екрана

Компанията представи и продукт, посветен на 30-тата си годишнина
30.05.2019 / 12:15

Intel отваря три лаборатории за тестове на нов клас лаптопи

Проектът Athena има за цел да създаде нов тип тънки преносими комоютри, които да имат най-малко девет часа реална употреба
08.05.2019 / 11:55

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Съветваме ви да изберете GTX опция, поне засега
12.03.2019 / 01:32
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.