Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Има две неща от моето детство, които искам да споделя с вас и които касаят пряко ревюто на Razer Naga Trinity. Първото е любовта ми към MMO RPG игрите и в частност Guild Wars, второто – както сигурно се досещате от заглавието – книгата на Дюма-баща "Тримата мускетари". Връзката между двете може би не е очевидна на пръв поглед, но ако останете с мен, ще я видите по-ясно от RGB подсветка в тъмна и безлунна нощ.

По принцип не съм особено голям фен на така наречената геймърска периферия – клавиатури, мишки и слушалки със съмнителна визия и качество, но брандирани веднъж като геймърски, изглежда подобни устройства имат по-голям ефект върху мъжката част от тийнейджърите от... да речем момиче в къса пола със съмнителна репутация. Всички тези предразсъдъци обаче се пречупиха в мен, когато след стотици часове в Guild Wars, най-сетне дочаках Guild Wars 2.

За по-незапознатите от вас ще обясня – двете игри имат съвсем различно управление на героите. Докато в първата традиционно избирате къде да отиде героя и неговите компаньони, във втората управлението е изцяло поверено на играча – по подобие на 3D екшън. Това постави пред мен много сериозни дилеми – докато управлявах героя с WASD клавишите и въртях камерата с мишката, просто не ми оставаха ръце, за да активирам всички магии и умения. Да, това може да се прави с леко протягане на пръстите, но определено отнема време и те прави по-бавен в играта.

Това и първият случай, в който наличието на специфична периферия се оказа не само напълно оправдано за мен, но и промени изцяло представянето ми в любимо мое заглавие. Не знам дали някой от вас се е сблъсквал с подобен проблем, но очевидно това е така, защото Razer имат специфична периферия точно за такъв случай – мишката Naga. В първите си итерации тя разполагаше с допълнителни 12 бутона от страната на палеца, които дублираха Num пад. С тях вече нямаше проблем при активирането на различните специални умения/магии, без необходимост да сваляш ръка от мишката или от WASD бутоните за управление на героя.

Използването на подобна мишка ежедневно обаче не е особено ефективно – при по-обикновените задачи като браузване и безцелно цъкане, 12-е допълнителни бутона по-скоро пречат. Човек трябва да разполага с две мишки – една специално за MMO гейминг, и една за нормална работа. Това е не само неудобно и но и финансово неоправдано. С новата си Naga Trinity обаче Razer решават този и други проблеми по смея да кажа гениален начин. Вижте как!

Razer Naga Trinity – що е то?
Ако трябва да опиша с едно изречение тази мишка, то би било: Това е единствената мишка, която някога ще ви е нужна. Защо такова гръмко изказване от човек, който е скептично настроен към "геймърски" продукти? Ключовата характеристика на Naga Trinity е наличието на три различни модула, които се поставят посредством магнити от лявата страна на мишката, където лежи палеца.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Имате традиционните два бутона, ползвани за Forward, Back при браузване, втора приставка с характерните за Naga 12 бутона (1-12) и трета, която позиционира в кръг седем бутона (1-7). Подмяната на тези приставки става за няколко секунди – двата магнита хващат модулите здраво, а връзката се осъществява с 16-пинов конектор, който ляга върху 16 метални контактни точки в самите модули.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Това, разбира се, не е единственото оръжие, с което Naga Trinity разполага. Мишката ползва висококачествен оптичен сензор, с максимална чувствителност 16 000 DPI – повече, отколкото ще ви бъдат необходими някога. Към това прибавете здравите механични превключватели на Razer, двете RGB зони, качествения плетен кабел, егономичния дизайн и не на последно място – изключително подробния софтуер – и ще получите крайния резултат – единствената мишка, която някога ще ви бъде нужда, както казах по-горе.

Какво има в кутията?
Традиционно зелено-черната кутия, в която идва Razer Naga Trinity, съдържа мишката с монтиран 12-бутонен модул, двата допълнителни модула с 2 и 7 бутона, книжка с упътване, послание от CEO-то на компанията Мин-Лян Тан на оризова хартия, два холограмни стикера с логото на Razer. Можете да разгледате по-подробно съдържанието в ънбоксинг видеото, което направихме.Дизайн и качество на изработката
Размерът на Naga Trinity се позиционира някъде в средата на скалата. Тя е определено по малка от Ironclaw на Corsair, но по-голяма от Harpoon и Zone Touch 400 на Logitech. Големината на моята длан също се намира в средата, така че Naga Trinity пасна сякаш е отливана за мен. Има една особеност, която трябва да споделя. Мишката е проектирана да е в пълен контакт с дланта. За мен, който ползва ежедневно мишка, която държи с върховете на пръстите си, определено имаше нужда от време за този преход, но след около час работа, предишния захват изглеждаше неудобен и компрометиран.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

От двете страни на мишката, където лежат палеца и кутрето, има две гумирани зони за по-добър контрол, а за безименния пръст е оформена специална извивка до десния бутон. Без да преувеличавам – това е най-удобната мишка, която съм ползвал до този момент. Пластмасата е солидна и леко грапава – не събира пръстови отпечатъци и се почиства лесно. Два бутона за управление на чувствителността се намират над скрол колелото, а на долната страна има и бутон за бърза смяна на профилите.

Софтуерът
Ако кажа, че софтуерът на Razer е подробен, това ще бъде омаловажаване на фактите. Razer Synapse 3 предлага толкова възможности, че можете да прекарате часове във фини настройки на периферията си. Що се отнася до мишката – най-важните и често използвани функции са налични след само няколко клика – репрограмирането на бутоните например. Друга много полезна опция е определянето на стъпките, с които двата бутона над скрола да превключват чувствителността.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Тези стъпки могат да бъдат от 1 до 5 на брой и се настройват свободно с до 1 DPI разлика и позволяват задаване на стойности от 100 до 16 000 DPI. Максималната честота, с която мишката опреснява, е 1000Hz. Трите RGB зони (две, ако ползвате приставката с 2 бутона) могат да бъдат настроени с няколко предефинирани режима, но ако ви се занимава, има Chroma Studio – в което можете до най-малък детайл да настроите цвета, ефектите на преливане, яркостта и всичко останало – по свой вкус.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Софтуерът има дори интеграция с Philips Hue, която нямаше как да тествам, но тя на теория позволява да свържете останалите умни светлини в дома си и да ги синхронизирате. Друга полезна облачна опция са профилите на различни игри – можете лесно да дръпнете да кажем онлайн профил на Guild Wars 2 и няма да ви се налага ръчно да настройвате всеки бутон на мишката – някой вече се е погрижил за това.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Това не е всичко! След лудостта с криптовалутите и миньорството Razer са създали нещо подобно на блокчейн, който позволява на потребителите да припечелват виртуални токени (Razer наблягат на факта, че това не е реална криптовалута), когато не използват машината си. Това става със софтуера SOFTMINER и използва най-вече ресурса на видеокартата. Можете да настроите миньора така, че когато мишката не засича активност, той да се включва.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Има доста добри оферти в Razer Silver и Gold свързания магазин – аз изчислих, че с RTX 2060 можете да се сдобиете с висококачествени мишка, слушалки или клавиатура след около 100 дни. Това може да изглежда много, но ако не обръщате внимание и не следите копача ежедневно, можете да получите нова периферия след около 6-7 месеца – напълно навреме, за да обновите вече започналите амортизация компоненти.

Не на последно място е възможността за калибрация на мишката спрямо повърхността, на която я използвате. Има доста предефинирани подложки, които Razer предлага, разбира се, но можете да добавите и собствена в менюто.

Експлоатация в реални условия
Както споделих по-рано в материала, отне ми около час да свикна с формата на Razer Naga Trinity. Когато преходът се осъществи обаче, е много трудно да се върнете към предишната си мишка, колкото и удобна да е била тя. Тук отварям скоба – колегата, чиито ръце са осезаемо по-големи от моите, намери по-удобна мишка с по-голям размер.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Ако сте 190 см на ръст или по-високи, Razer Naga Trinity може да ви дойде малка. В противен случай – това е изключително удобна мишка за хора с по-нормален размер на дланта (да кажем височина между 160 и 190 см, ако това може да бъде ориентир).

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Работата с различните приставки е истинско удоволствие – те се сменят за секунди, допълнителни настройки не са необходими, софтуерът засича моментално смяната и променя настройките адекватно. Бутонът на долната част на мишката дава бърза възможност да превключвате предварително запазени профили.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

За Guild Wars 2 лично за мен модулът с 12 бутона е най-удобен – деветте бутона, които са най-необходими, са интуитивно и лесно достъпни за палеца. Ако цъкате League of Legends или DOTA 2, можете да ползвате и приставката със 7 бутона, разположени в кръг – тя дава малко повече контрол върху това къде се намират бутоните и по-голяма прецизност. Самата им форма е по-различна и дава малко по-бърза реакция.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Този модул би могъл да се използва и с различни програми за обработка и създаване на съдържание – ако това е нещо, с което се занимавате допълнително. Модулът с два бутона е подходящ за ежедневна употреба – те са големи, с добър ход и удовлетворителен клик при натискане.

Заключение и финални думи
Ако сте стигнали до тук, най-вероятно вече сте наясно, че съм приятно изненадан от тази мишка. За да не изглеждам обаче като типичния Razer фен, няма да остана сляп за недостатъците на Naga Trinity – да, такива все пак има. На първо място – няма светлинна индикация за DPI режима, в който работи мишката – поне не и по подразбиране. Други производители поставят допълнителен LED в бутоните над колелото, който дава цветова индикация за режима на чувствителност. Този проблем донякъде е решен с известие, което се появява в долния десен ъгъл на екрана, но лично аз бих предпочел постоянна цветова индикация.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Вторият лек недостатък или по-скоро особеност на Naga Trinity е чувствителността на бутоните. Не успях да намеря официална информация колко грама сила е необходима, за да се задействат бутоните, но те са доста леки. Трябва да бъдете изключително прецизни и внимателни, ако искате да избегнете нежелани кликове. Това важи с най-голяма сила за приставката със 7 бутона – нейните бутони изглежда се активират с най-малко усилие. Това може да бъде както недостатък, така и предимство, но ако имате по-тежки пръсти, трябва да бъдете внимателни.

Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

Всичко останало е без забележки – функционалността на тази модулна мишка е безпрецедентна – идеята за трите приставки е не само много оригинална, но и добре изпълнена – магнитите са достатъчно силни, за да не изпадне някой модул, самите приставки се сменят много лесно и са напълно plug-and-play, тоест не се изисква нищо допълнително от потребителя. Като чисто геймърска мишка Naga Trinity също впечатлява, но това не е изненадващо с оглед на качествените компоненти – оптичния сензор и механичните превключватели на Razer.

Софтуерът е не само много полезен, но и инсталацията му е около 380MB – доста скромно с оглед на всички функционалности – виждал съм други производители, които отнемат над GB от ценното SSD пространство, на което принципно се инсталира подобен софтуер, така че – това е допълнителен плюс. Цената на мишката не е ниска, но това, което получавате, е повече от адекватно – на практика имате три мишки в една. Заслужава си! И както пише Дюма – Един за всички, всички за един!


Razer Naga Trinity – Един за всички, всички за един!

още по темата

TP Vision представи новите 4K OLED телевизори в България

Сред акцентите са Philips 65OLED984 с Bowers & Wilkins звук и 4-странен Ambilight
17.10.2019 / 09:39

Logitech предлага подобрена производителност с MX Master 3 и MX Keys

Новите модели безжична мишка и клавиатура оптимизират времето, прекарано пред компютъра, и са насочени предимно към напредналите потребители
16.09.2019 / 03:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.