Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?

Колко е подобрена камерата в новия флагман на китайците спрямо Mate 20 Pro?
Спомням си как преди (доста) години, избирайки си нов GSM се дразнех, че на пазара няма ново устройство без камера на гърба. Качеството от предлаганите едноцифрени мегапиксели ми се струваха смешни на фона дори на евтин фотоапарат. Чудех за защо трябва да плащам за нещо, което няма да използвам

Днес за смартфоните често се говори, че всъщност са камери с комуникационни възможности. Често под последното се разбират дори не гласови разговори а възможност за споделяне на снимки.

Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?

Затова днес е съвсем в реда на нещата производителите на смартфони да говорят най-много за фото възможностите на своята продукция. През последните години китайската компания Huawei активно атакува сегмента на премиум смартфоните. Работейки в тандем с легендарната Leica тя постига впечатляващи резултати в този много важен показател за съвременните мобилни устройства.

Най-новият топ-модел на Huawei - P30 Pro, идва с много обещания и нововъведения. Имах възможност да прекарам една седмица с него и в редовете по-долу ще прочетете моите впечатления.

Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?

Основни характеристики и външен вид

Тяло: Алуминиева рамка, стъклен заден панел
Размери: 158 на 73,4 на 8,4 мм; 193 г.
Дисплей: 6,47-инчов OLED; 1080 на 2340 пиксела; 398 пиксела на кв. инч
Задна камера: 48-мегапикселов сензор (27мм; f/1.6); 20МП с широкоъгълна оптика (16мм; f/2.2), 5МП с перископна теле оптика (128мм; f/3.6); ToF 3D камера; 4К видео при 30 кадъра в секунда; 1080p с 60 кадъра в секунда (30 кадъра при включена електронна стабилизация на образа);
Предна камера: 32 мегапискела (f/2.0); 1080p с 30 кадъра в секунда
Операционна система: Android 9 Pie / EMUI 9.1
Чипсет: HiSilicon Kirin 980 с графичен чип Mali-G76 MP10
Памет: 8/6 GB RAM, 128/256/212 GB вградена памет, слот NM (Nano Memory) карти памет
Батерия: 4200 mAh, поддържа се бързо зареждане с 40W адаптер (~72% за 30 мин. 100% за ~1 ч.)
Допълнителни: Четец за пръстови отпечатъци в дисплея, комбиниран слот две SIM карти или SIM+NM карти, силиконов протектор в комплекта.

Huawei P30 Pro (както и неговият по-малък събрат P30) идва с преработен дизайн спрямо миналогодишните P20/P20 Pro. Компанията е използвала в новия си флагман заоблените отляво и отдясно екран и заден панел от Mate 20 Pro. Поставени еднo до другo двете устройства си приличат много. Основните разлики са различното разположение на камерите на гърбовете им намаления размер на прореза за селфи камерата при P30 Pro.

Huawei P30 Pro до Mate 20 Pro

Huawei P30 Pro до Mate 20 Pro


Дисплей, звук и производителност

При поглед към прореза се сблъскваме с едно от нововъведенията. В по-новото устройство по-малкият "ноч" е постигнат чрез премахване на слушалката в класическия ѝ вид. Вместо с обикновен говорител при P30 Pro звукът при разговори се възпроизвежда чрез предавани през екрана вибрации. Системата работи отлично.

Дисплеят в смартфона е OLED, но е с по-ниска резолюция спрямо Mate 20 Pro (1080x2340 срещу 1440x3120). Все пак екранът P30 Pro предлага повече от достатъчна гъстота на пикселите (почти 400 пиксела на инч), така че няма да виждате назъбени линии при иконките на приложенията например. Както и при предишния си смартфон Huawei предлага поддръжка на стандарта HDR10 и покриване на цветовия стандарт DCI-P3.

P30 Pro е оборудван с един говорител, разположен в долната част на корпуса, до USB-C порта за зареждане. Т.е. няма да получите стерео звук. Мощността на говорителчето е адекватна, без да бие рекорди – в редакцията измерихме около 60 децибела при максимално увеличен звук.

Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?

Производителността на смартфона очаквано е на високо ниво. Използваният в него чипсет, Kirin 980, видя бял свят през миналата година, но все още предлага повече от адекватна производителност. При тест с AnTuTu генерираният резултат е малко над 290 хил. точки. Ако искате да изтискате максимума от устройството си, в настройките на батерията е налице режим, озаглавен "Performance". Активирането му увеличава точките до малко над 300 хил. при първото пускане на теста (След това загряването на смартфона води до автоматично забавяне и спад на резултатите.). Като заключение може спокойно да се каже, че производителността на P30 Pro е повече достатъчна за всичко съвременни игри тежки приложения.

Камери

Както вече казах P30 Pro прилича много на Mate 20 Pro, като вторият дори го бие по някои показатели. Нещото, което позволява на новия модел да изпъкне при сумарния резултат са обновените камери.

Две са основните нововъведения в тази насока. Едното от тях е перископната камера. Въпреки, че и други компании разполагат с подобни разработки, тандемът Huawei-Leica бе първият, който успя да пусне на пазара подобно решение. На картинката долу можете да видите какво представлява телефото оптиката.

Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?

Разполагането на лещите под 90 градуса в корпуса на смартфона позволява увеличаване на ефективното фокусно разстояние – т.е. получаване на по-голямо оптично приближение. От Huawei говорят за 5-кратно приближение. Тази цифра е изчислена на базата на нормалната камера на смартфона – 40-мегапикселовия сензор с фокусно разстояние 27мм (при приравняване към размера на класическия 35мм филм), докато телеоптиката е 130-милиметрова. Технически втората дава приближение от 4,8 пъти (130 делено на 27).

За да проверим колко е подобрено качеството на оптичното приближение в P30 Pro, направихме директно сравнение с Mate 20 Pro. При първия в приложението за камерата са налице четири степени на оптично приближение, озаглавени Wide, 1x, 5x и 10x. При първата се използва широкоъгълната оптика, при втората – основният сензор, а при последните две – новият перископен обектив. Опцията 10x е наречена от Hybrid Zoom и при нея се комбинира оптично и цифрово приближение.

При Mate 20 Pro аналогичните опции в приложението са Wide, 1x и 3x, като за всяка се използва една от трите камери, с които е оборудвано устройството. В теста долу заснехме по три снимки на фасадата на Народния театър в София – при 3x, 5x и 10x.

Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?

Редно е да се отбележи, че при 3x опцията Mate 20 Pro снима с телеобектива си, а изображението на P30 Prо се получава чрез цифрово увеличение на образа от основната 40-мегапикселова камера. Именно за това тук Mate 20 Pro се справя малко по-добре. Разликата обаче не очевадна. Ако не режете малки фрагменти от изображението обаче (както направих аз :), може и да не видите такава

Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.

Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.


На картинките долу можете да видите резултатите при 5x. Това е най-показателният тест. Тук качеството вече е в полза на P30 Pro, който вече ползва перископната си камера. Според мен при 5-кратно оптично увеличение най-после можем да говорим за нещо полезно. Досегашните масови дву- и трикратни опции бяха по-скоро "колкото да ги има"...

Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.

Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.


Последната двойка снимки е при 10-кратно увеличение. Използваният от P30 Pro т.нар. Хибриден зуум представлява цифрово увеличаване на образа от перископната камера. Качеството пада, но отново – ако не разглеждате изображението под лупа, то резултатите са повече от приемливи. Имайки смартфон с такава камера в джоба можете спокойно да не носите със себе си компактен фотоапарат.

Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.

Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.


Продължавайки с мисълта за цифровото увеличение ще допълня, че приложението за камерата на смартфона разполага с опция до 50-кратно цифрово приближение. Не очаквайте феноменално качество... От друга гледна точка обаче на пазара няма друг смартфон, който би могъл да ви позволи да правите снимки като тази долу. Разбира се, в такива случаи ви трябва статив.

Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?

Друг момент, върху който особено акцентират от Huawei са жълтите събпиксели, заменящи зелените такива в сензорите на смартфона. Причината за тази стъпка е, че жълтият цвят позволява пропускане на 40% повече светлина.

В сензорите, използвани в смартфони и фотоапарати, най-често се използват сензори с т.нар. RGGB филтри, т.е. по един червен и син събпиксел и два зелени. Замяната на зелените с жълти пиксели (т.е. използване на RYYB схема) води до по-добри снимки при слаба осветеност. Междувременно зеленият цвят може лесно да бъде възстановен от получената от сензора информация.

За да проверим колко тази промяна подобрява резултатите при снимане на тъмно, отново изправихме една срещу друга камерите на P30 Pro и Mate 20 Pro. За целта в редакцията затъмнихме помещение (на живо сцената бе доста по-тъмна от снимките, които виждате долу), така че в него да постъпва минимална светлина и активирахме нощните режими. Поставихме устройствата на стативи и заснехме един и същи кадър.

Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.

Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.


Обективно погледнато двете изображения не се различават драстично. Дори на пръв поглед някои биха заключили, че снимката от Mate 20 Pro (вижте сравнението на детайли от кадрите долу) е с по-малко видими ефекти от работата на алгоритъма за подтискане на шума. Трябва да се подчертае дебело обаче, че Mate 20 Pro засне снимката за 13 секунди, а P30 Pro – само за 6 секунди! Предполагам, че тук става въпрос и за софтуерна оптимизация на нощния режим, но със сигурност огромна заслуга има и по-чувствителният сензор.

Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.

Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.


От Huawei са допълнили камерата и с ToF (Time of Flight) сензор, чрез който смартфонът може да измерва дълбочината на сцената. Тази информация се използва за подобряване на портретния режим например, при който замазването на задния фон е различно в зависимост от разстоянието до дадения обект.

Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?


Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?


Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?


Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?

Налице е и опция за симулиране на дълбочина на фокуса (Aperture Mode), като се поддържат стойности на блендата от 0.95 до 16. Huawei P30 Pro идва и с познатия от Mate 20 Pro Супер макро режим, който може да фокусира на разстояние от около 2 см.

Ето още веднъж каквъв е обхватът на оптиките на смартфона:

Wide

Wide1x

1x5x

5x10x

10x


Заключение

С P30 Pro от Huawei затвърждават амбицията си застанат на върха на пазара на смартфони с Android. Това е смартфонът с най-добра камера към момента, като последното твърдение бе потвърдено от лабораторията DxOMark. В тяхната класация устройството получава същия брой точки като Samsung Galaxy S10 5G, но е класирано над него. На трето място пък е Huawei Mate 20 Pro, който на няколко пъти бе споменат в тази статия.

Смартфонът е бърз, с хубав дизайн и системата за бързо зареждане означава че за 25-20 мин. можете да получите заряд за цялата петъчна вечер (стига да си носите 40-ватовия адаптер, разбира се).

Основният минус на Huawei P30 Pro е цената. Тази забележка обаче е в сила за всички премиум смартфони през последните години.

Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?

Предимства:
- Чудесни снимки
- Оптика с 5-кратно оптично приближение
- Качествен AMOLED дисплей
- Висока призводителнст
- Бързо зареждане

Недостатъци:
- Липса на 3,5 мм аудио изход
- Селфи камерата е без автофокус
- Само един говорител (т.е. моно звук)
още по темата

Камерата на Huawei Mate 30 Pro оглави класацията на DxOMark

При селфитата обаче лидер продължава да е Samsung Galaxy Note 10+ 5G
27.09.2019 / 08:29

Как ще изглеждат задаващите се Huawei Mate 30

Новите флагмани на компанията идват с извит дисплей и необичаен модул с камери
16.09.2019 / 06:20

Nokia 9 PureView: Опит за революция

Идеята е добра, но трябва още време
02.07.2019 / 06:12

Новият сезон на шоуто CloseUP ще бъде заснет с Huawei P30 Pro

Необходима ли е голяма камера за заснемане на телевизионно предаване, питат от Huawei?
25.04.2019 / 03:39
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.