Huawei Watch GT – стил, практичност и отличен живот на батерията

Huawei са оставили най-важните функционалности, за да предложат до 14 дни автономна работа с Watch GT
Ако трябва да бъда честен, не съм особено сигурен какво стои зад абревиатурата GT в последната серия умни часовници на Huawei, но за мен тя винаги е означавала Gran Turismo – голямото пътешествие. Автомобилите с тези две буквички в името винаги са предизвиквали възторг в мен и неслучайно любимата ми игра за всички времена е състезателният симулатор Gran Turismo.

Huawei Watch GT е стилен часовник в стилна опаковка

Huawei Watch GT е стилен часовник в стилна опаковка


Независимо дали съм прав в предположенията си за това съкращение в контекста на Huawei Watch GT, смятам че аналогията е доста добра. След дълги проби и грешки, производителите на умни часовници и фитнес гривни най-сетне осъзнаха една от най-важните за потребителите характеристики – животът на батерията. Никой няма нервите и постоянството да зарежда часовника си всяка вечер – поне не за дълъг период от време, когато технологичната тръпка вече е отминала и устройството остава на произвола на чисто практичните си функционалности.

Huawei Watch GT – стил, практичност и отличен живот на батерията

Huawei са обърнали особено внимание на тази особеност и са настроили последната линия от часовници така, че да предлага поне 7 дни автономна работа (и до 14 дни умерено използване), без да лишава потребителите от основните и най-използвани функционалности на този вид джаджи. Първоначално се изкушавах да сравня Watch GT с абитуриент – добре облечен, със самочувствие и готов за живота, но без да знае много на практика. GT съкращението обаче пасва доста по-добре с оглед на най-важната според мен характеристика на този часовник. Но стига философски размисли, да преминем към ревюто.

Опаковка, дизайн и първи впечатления
Тестовата бройка, която получих, дойде в стилна черна почти кубична кутия, на която със златисти букви беше написан моделът и размерът на часовника. Интересно е, че никъде не открих информация, че това е вариантът Active – Huawei предлагат общо три версии – Classic, Sport, Elegant и въпросният Active. Те се различават предимно естетически, а Elegant има по-малък циферблат – 42 милиметра, за разлика от останалите модели, които са с 46 милиметра диаметър на циферблата.


В черната кутийка, под също толкова луксозна на вид хартия, лежи самото устройство, USB-C кабел за зареждане, поставката за зареждане, върху която ляга часовника (очаквам с нетърпение деня, в който ще сложат USB-C слот на самия часовник, за да се избегне този ад с различните зарядни) и книжки с упътване плюс гаранция. Вариантът Active се предлага с два цвят на силиконовата каишка – оранжев и син, тестовата бройка е от синия вид.

Huawei Watch GT – стил, практичност и отличен живот на батерията

Основното тяло на часовника е от матирана стомана в сив цвят, а пръстенът около дисплея е керамичен, в по-тъмен цвят и с лъскава текстура. Цифрите са написани в оранжево, от дясната страна се намират два големи метални бутона. Задният капак на часовника е от черен метал и помещава светодиодите и оптичните сензори на пулсомера, както и двете контактни клеми за зареждане.

Гуменият палец в един от държачите фиксира стабилно каишката

Гуменият палец в един от държачите фиксира стабилно каишката


Каишката е от дебел, но мек силикон, удобна е, има метална катарама и два ограничителя, единият от които има гумен палец, който влиза в дупките за иглата, за да фиксира допълнителната дължина на каишката здраво. Watch GT Active тежи 46 грама без кашиката, усеща се солиден в ръката, точно както бихте усетили друг скъп и не толкова умен часовник. Самата каишка е със стандартен размер 22 милиметра и система за лесно сваляне и слагане, което означава, че можете да използвате произволна каишка с този размер, за да направите външният вид на часовника уникален.

Спецификации
В центъра на тези устройства винаги е дисплеят и Huawei Watch GT не разочарова в това отношение. Дисплеят е AMOLED с резолюция 454х454 пиксела и диаметър 1,39 инча. В резултат часовникът има гъстота на пикселите на квадратен инч 326, над теоретичната Retina граница, която Apple поставиха преди години. На практика изображението е много ясно и индивидуалните пиксели не се забелязват. Някои характерни циферблати успяват да създадат илюзията за механичен часовник, особено гледани от известно разстояние.

Huawei Watch GT – стил, практичност и отличен живот на батерията

Една от функциите, които ми позволиха лесно да измеря максималната яркост на дисплея, е фенерче – то активира в бяло всички пиксели на екрана. 711 нита е доста добър показател и дори субективно лесно можете да усетите, че показанията остават ярки и четими дори при силна светлина. Watch GT разполага със сензор за осветеност и автоматично настройва яркостта, това става плавно и действа изключително ефикасно, за да удължи живота на батерията.

Huawei Watch GT – стил, практичност и отличен живот на батерията

Освен този сензор, часовникът разполага с барометър, акселерометър, жироскоп, магнитометър, оптичен сензор за пулс. Watch GT няма WiFi модул, така че ще трябва да се задоволите с Bluetooth 4.2. GPS-ът поддържа позициониране от три сателитни системи – GLONASS, GALILEO и GPS, а към всичко това е добавена и водоустойчивост до 5 ATM или 50 метра. Huawei не споменават размера на батерията, но аз издирих информацията в различни документи със спецификации – тя е 420 mAh, доста добър капацитет за сравнително компактните размери на часовника (дебелина малко над 10 милиметра). Watch GT работи с Cortex-M4 чипсет и LiteOSспециално разработени от Huawei за оптимален живот на батерията. Вградената памет е 128MB, a RAM паметта – 16MB.

Функции и употреба в реални услови
Има няколко основни сценария, в които ще използвате Huawei Watch GT и неговите функционалности са съобразени напълно с тях. Инженерите от китайската компания са премахнали всичко излишно, за да осигурят вече споменатия живот на батерията до 14 дни, запазвайки яркия AMOLED дисплей, пулсомера и GPS чипа.Като умен часовник

Истината е, че най-вероятно ще използвате Watch GT през 90% от деня като часовник с умни функции за известия. След като се наситите на интересните джаджи – барометър, компас, таймер и прочее – ще използвате часовника, за да погледнете известията, без да се налага да вадите телефона от джоба си, както и за да се информирате за часа.

Известията имат една и съща икона и не е ясно кое точно приложение ги изпраща

Известията имат една и съща икона и не е ясно кое точно приложение ги изпраща


Известията са малко ограничени, както всъщност повечето функции на този часовник. Можете да зададете кои точно приложения да пращат известия към Watch GT, но иконката за пристигнала нотификация е еднаква и трудно можете да разберете дали Gmail, Messenger или Viber изпраща даденото известие. И докато екранът е достатъчно голям, за да събере голяма част от самото съобщение, няма опция да отворите по-дълъг мейл и да го прочетете. Когато получите гласово обаждане, имате единствено опцията да затворите.

Като фитнес устройство

Huawei са отделили доста време да настроят фитнес асистента и той е доста добър в Watch GT. Наличието на барометър позволява за точно отчитане на надморската височина, следователно и изкачени стълби или разстояние в планината при трекинг. Има дузина спортове, които се поддържат от Watch GT, а при всяка тренировка ще получавате информация за сърдечния ритъм, калориите, времето и изминатото разстояние.

Huawei Watch GT – стил, практичност и отличен живот на батерията

Наличието на три системи за сателитно позициониране осигуряват доста прецизно измерване на местоположението – имате статистика дори за дължината на крачката с точност до сантиметър. Най-вероятно това е и причината Huawei да заложат повече на аеробните кардио спортове – липсват силови тренировки – имате възможност да изберете Other като упражнение и ще получите основни статистики като пулс, продължителност, калории и т.н.

Huawei Watch GT – стил, практичност и отличен живот на батерията

Водоустойчивостта на Watch GT до 50 метра дава възможност напълно адекватно да следите постиженията си, ако плувате редовно. След всяко упражнение имате достъп до подробна статистика.

Измерване качеството на съня

Ако изберете да прекарате нощта с Watch GT на китката си, ще получите и информация за продължителността и качеството на съня си. Не всеки е свикнал да спи с часовник, особено солиден и стабилен като размер и тегло, но за целта на това ревю прекарах две нощи без да свалям Watch GT.

Huawei Watch GT – стил, практичност и отличен живот на батерията

Информацията за съня е разделена на четири категории – Deep Sleep, Light Sleep, REM и Awake. Часовникът разчита всяка от тях чрез комбинация от измерване на пулс и движение от акселерометъра. На сутринта в Health приложението можете да видите колко време сте прекарали във всяка от тези фази, колко пъти сте се будили, а също така имате качествена оценка в точки и показатели Low, Normal и High за всяка от тези фази и общо за съня си.

Живот на батерията
Това е основната сила на Huawei Watch GT. Функционалностите може да са базови в много отношения, но на тази изключително важна характеристика е отделено много време. Батерията се зарежда от 0 до 100% за около три часа с нормално 15W зарядно. Два дни интензивна употреба успяха да свалят 25% от тази стойност, в последващите 3-4 дни използвах часовника по-умерено и батерията остана над 50%. След точно 7 дни смесена работа, батерията беше на 39%, което напълно отговаря на обещанията на Huawei.

Разбира се, както казват колегите, пробегът ви може да варира, но трябва да се скъсате от кардио и то на открито, за да успеете да изтощите батерията за по-малко от седмица. За обикновените хора с умерен спортен живот, Watch GT предлага много добра издръжливост.

Заключение
От известно време насам – разбирайте последните 10-15 години – съм изключителен привърженик на практичността. Да, много джаджи ме впечатляват с иновациите си и те са тези, които движат индустрията напред. В нормалното ежедневие на повечето хора обаче има твърде малко време за подобни джаджи – там управлява практичността. Huawei Watch GT е направен за полево използване – той не блести с особено иновативни функции – част от тях са дори рудиментарни – но това, което предлага е съобразено с реалните условия и казано по-просто – върши работа.

Нещата, които са важни за повечето хора, присъстват тук – дизайнът е изчистен и солиден, материалите са качествени и никой няма да ви се присмее, че носите пластмасова джаджа, вместо истински часовник. Възможността за смяна на 22-милиметровата каиша с такава по ваш избор също е голям плюс. Дисплеят е ярък и с добра резолюция, операционната система работи сравнително плавно и всичко е настроено така, че този умен/фитнес часовник да служи на вас, а не вие на него.

Huawei Watch GT – стил, практичност и отличен живот на батерията

Естествено, всичко това има своята цена. С Watch GT няма да можете да се вържете към WiFi и да слушате Spotify през безжични слушалки без необходимостта от телефон докато тренирате например. Нито можете да отговаряте на обаждания или да използвате умен асистент. За разлика от Wear OS, специфичната операционна система на Huawei е доста по-ограничена и не позволява инсталация на допълнителни приложения. Въпреки всичко това, с ценaта си от около 300 лева, Watch GT дава всички базово необходими функционалности в много красив и солиден пакет.
още по темата

А1 стартира нов мобилен план А1 Kids

Новият тарифен план се предлага ексклузивно за всеки потребител, закупил детски интерактивен часовник от серията MyKi
26.08.2019 / 03:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.