Corsair Dominator Platinum RGB – добър баланс от визия и производителност

В новото портфолио на Corsair има "ярки" предложения за всеки вкус
Тестовете на RAM памет са доста специфичен и зависим от много фактори процес. Обикновено това е компонент, който единствено може да се окаже "тапа" за производителността на дадена машина, по подобие на друг вид памет – системния диск, независимо дали той е HDD или SSD. Причината за това е, че изчислителните звена на компютъра – главно централния процесор CPU и графичния процесор GPU – са много по-бързи от останалите компоненти, най-грубо казано. Самите те разполагат с малки количества изключително бърза памет, която наричаме кеш и тя обикновено е на няколко нива, за да може да помогне за по-плавната работа на цялата система.

Обикновено наличието на по-бърза RAM памет трудно може да се усети субективно и единственият начин са синтетичните тестове. Към този проблем допринася и доста изравненото поле на битка – просто всички DDR4 памети днес са доста бързи. И все пак, след цялата тази тирада, ще ви представя ревю на последното предложение от Corsair – серията Dominator Platinum RGB. Защото разлики все пак има – част от тях могат да бъдат уловени с просто око, друга – от необходимите инструменти.

Dominator Platinum RGB – какво казва Corsair?

"Corsair Platinum RGB DDR4 паметта предефинира премиум DDR4 паметите със своя култов дизайн, устоял на теста на времето, със своята алуминиева конструкция и прецизна изработка, които осигуряват дълъг живот. Патентованата от Corsair DHX технология за охлаждане позволява сериозен овърклок, а iCue софтуерът управлява 12-те ултра ярки Capellix RGB светодиоди. Тази памет има широка поддръжка и възможност за работа с Intel XMP за бърза и безпроблемна настройка, както и доживотна гаранция".Всичко това звучи като типичните PR приказки, което не е учудващо – компаниите трябва да рекламират и продават продуктите си. Именно затова ние сме тук, за да дешифрираме всички тези кодирани послания и да разберем кое от тях е истина и кое носи стойност за потребителите. Нека пристъпим към тази задача.

Дизайн и външен вид

Corsair са напълно прави за култовия дизайн – плочките памет изглеждат чудесно – за разлика от другите модели на компанията, тук платките са изцяло покрити от солиден черен матиран алуминий с доста индустриален вид. В ръката те се усещат много стабилно и са приятно хладни на пипане. На горния ръб на плочката са изрязани 10 отвора за RGB диодите и надписа Dominator, а от двете страни минава решетка от прорези, които дават достъп до гореописаните светодиоди.

Corsair Dominator Platinum RGB – добър баланс от визия и производителност

Те са от ново поколение – разработените от Corsair Capellix, които са доста по-ярки и по-енергоефективни от конвенционалните. Бонус към визията получавате, когато модулите се докосват – при дъна с 2 слота или при конфигурации с четириканална памет – тогава Dominator Platinum изглеждат като плътна маса – почти като отделно устройство върху дънната платка. Логото и надписът Corsair са изпълнени с черна гланцова боя върху матирания метал – стилно. Какво обаче се крие зад този приятен външен вид?

Спецификации

Corsair ни изпратиха най-базовото (и евтино) предложение от серията – два модула по 8GB с рейтинг до 3000MHz честота и тайминги 15-17-17-35. Цената на този комплект е 169,99 евро или малко над 300 лева. Височината на модулите е 45 милиметра, което може да се окаже проблемно при някои по-компактни билдове.

Corsair Dominator Platinum RGB – добър баланс от визия и производителност

В нашата тестова установка проблем би се оказал охладителят на Arctic, който е от типа Tower и има два вентилатора, един от които стои директно над DIMM слотовете. За радост, при двуканалната конфигурация се използват по-далечните слотове, така че проблем нямаше. Въпреки това, имайте едно на ум за височината на модулите.

15-17-17-35 – какво значат тези цифри?

Тези четири цифри показват казано по-просто колко бързо се случват различните цикли в паметта – CAS-tRCD-tRP-tRAS.

CAS
Този параметър е един от най-важните и всъщност най-лесен за асимилиране от обикновения потребител. Това е забавянето между момента, в който контролера на паметта след подадена заявка от процесора търси дадена информация в RAM паметта и момента, в който тази информация е налична на изходните конектори на паметта. Колкото по-малка е тази цифра, толкова по-бързо ще работи модула.

tRCD
Това е времето между подаването на команда и задействането на сензорите в паметта, за да бъде регистрирана и осъществена тази команда. Когато паметта се достъпва последователно, този параметър не е важен, но когато достъпът изисква деактивация/активация на различни части от паметта - по-малките стойности са по-добри.

tRP
Това е най-просто казано времето, което се изисква за деактивиране на дадена част от паметта и активиране на друга – за различни операции – четене, запис или копиране – времето за тези операции е комплексен параметър, включващ tRCD и tRP.

tRAS
RAM паметта е организирана на редове и колони – за да може процесорът да достъпи дадена информация, той трябва да определи къде точно се намира тази информация и да активира съответния ред – това е и значението на абревиатурата (t – time, RAS – row activation signal).

Поставянето на тези стойности твърде надолу може да доведе до нестабилност на системата. Това, което пишат производителите върху модулите, са времената, при които паметта работи стабилно. Разбира се, потребителите могат да експериментират с различни стойности, но обикновено едва ли ще попаднете на силиций, който случайно да е определен за по-високи стойности, но да може да поддържа по-добри.

iCUE и осветление

Добре познатата програмка iCue на Corsair се грижи за осветлението на паметта, а както и при останалите компоненти, които поддръжат RGB, тук настройките са ясни. Имате различни ефекти, можете да ги синхронизирате с други Lighting Link компоненти. В добавка можете да наблюдавате температурата на всеки модул, местоположението му на дъното, както и гореописаните тайминги.

Corsair Dominator Platinum RGB – добър баланс от визия и производителност

Corsair Dominator Platinum RGB – добър баланс от визия и производителност

Corsair Dominator Platinum RGB – добър баланс от визия и производителност

Новата разработка Capellix LED на Corsair предлага много по-малък размер, по-ярки елементи и по-ниска консумация и това е видно веднага. При максимална яркост ще ви е трудно да работите в тъмна стая, освен ако не сте свикнали да бъдете непрекъснато в дискотечен режим. За ентусиастите, които обичат да си играят с цветни светлини и да изграждат интересни системи, тези нови диоди ще са добре дошли.

Тестова конфигурация

MSI Z270 KRAIT GAMING - предоставена от MSI
Intel Core-i7 7700K - предоставен от MSI
Arctic Freezer 34 eSports DUO - предоставен от Arctic
Corsair
Dominator Platinum RGB 2x8 GB DDR4 3000MHz – предоставени от Corsair
MSI RTX 2060 Gaming Z 6G - предоставена от MSI
Western Digital WD512Black PCIe NVMe - предоставен от Солитрон
FSP HydroGE 650 - предоставено от FSP
Windows 10 Pro RS3
HP EliteDisplay E232 1920x1080


Corsair Dominator Platinum RGB – добър баланс от визия и производителност

Може би си спомняте първите абзаци, в които се оплаквам колко трудни са тестовете на RAM пмает. За да улесня живота си, използвах стандарта в индустрията за подобни тестове, софтуера AIDA64 и неговите вградени тестове за четене, запис, копиране и време за достъп. За да не бъдат резултатите напълно безсмислени, реших да ги сравня с две други памети – 2х8GB SniperX модули от G.Skill, рейтнати на 3400 MHz и Corsair Vengeance LPX на 3000MHz. И тъй като сравнението с модулите SniperX не е много честно, повторих тестовете на 3000MHz за тези два модула.

Резултати


Трансфер (MB/s)

Трансфер (MB/s)


Време за достъп - наносекунди

Време за достъп - наносекунди


Очаквано G.Skill паметта показа най-добри резултати – както на 3466MHz, така и на 3000. Цената на тези модули обаче е доста по-висока от тази на Dominator Platinum, така че резултатите са очаквани. От друга страна новата памет успя да "доминира" над по-стария модел LPX на компанията, също работещ на 3000МHz, което поставя този входен модел на доста добро място като цена-производителност.

Финални думи и съвети за покупка

Corsair Dominator Platinum RGB е силно и стилно предложение – тази памет предлага голяма гъвкавост – цените започват от 169,99 евро и стигат до 1634,99 евро. Дори най-базовия модел предлага доста добра производителност, а таймингите са много приятни за този ценови клас.

Corsair Dominator Platinum RGB – добър баланс от визия и производителност

Ако трябва да ви посъветвам кой точно вариант да изберете за системата си, въпросният базов модел предлага сякаш най-добро съотношение цена-качество. Разбира се, за 1000 лева можете да имате екстремния вариант на 4266MHz, но скокът в производителността няма да оправдае цената.

Оставяйки настрана чистата производителност, ако изграждате система в прозрачна кутия и естетиката е важна за вас, струва си да погледнете тази памет заради уникалния и индустриален външен вид и ярките Capellix светодиоди.

Corsair Dominator Platinum RGB – добър баланс от визия и производителност

още по темата

Corsair отрязва кабела на култовата клавиатура K57 RGB

Първата клавиатура на компанията с технологията CAPELLIX RGB LED
20.08.2019 / 12:03

Intel отваря три лаборатории за тестове на нов клас лаптопи

Проектът Athena има за цел да създаде нов тип тънки преносими комоютри, които да имат най-малко девет часа реална употреба
08.05.2019 / 11:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.