Alfawise Window Cleaning Robot: Не точно за мързеливци

Спестява усилия, но са налице тънкости
Въпреки че не е сред най-честите домакински задачи, миенето на стъклата на прозорците у дома е сред най-нелюбимите ми занимания. Една от причините за това е, че живея на висок етаж и измиването на неотваряемите части е свързано с малко "гимнастика". Затова всякакви възможности за (поне частично) автоматизиране на този процес ми се струват много привлекателни.

Преди няколко месеца ви запознахме с един такъв продукт: Alfawise Glass Cleaning Robot X5. Сега ви представяме негов по-голям (като размер) събрат – Alfawise WS - 960 Smart Robot Vacuum Cleaner.


За какво става дума

Роботите за чистене на прозорци яхват вълната, започната от домашните автономни прахосмукачки. Идеята е да бъде автоматизирано нещо, с което повечето от нас не обичат да се занимават.

Машината е предназначена да почиства стъклени повърхности като прозорци и огледала, около които обаче задължително трябва да е налице поне няколко сантиметра дебела рамка. Последното е от значение, тъй като роботът се задържа върху стъклото чрез вакуум. Въздухът под устройството постоянно бива изтеглян, а за да се ограничи постъпването на нов се използват микрофибърни ленти, които едновременно и почистват повърхността, по която то се движи. Роботът се се придвижва по стъклото чрез две двойки колела, свързани с ремъци от мека гума.

Сигурност

С машини като Alfawise Window Cleaning Robot спокойно можете да почиствате и от външната страна на прозорците. Много от живеещите в по-големи градове обаче обитават апартаменти в многоетажни сгради и затова е много важно машината да прилепва сигурно на стъклото.

Alfawise Window Cleaning Robot: Не точно за мързеливци

За да намалят възможността от инциденти, разработчиците на машината са предвидили няколко степени на защита. Роботът би "разбрал" ако достигне до ръб на стъклото например. В случай на проблем със захранването пък е в той е оборудван с батерия, която (според производителя) има капацитета да го задържи на стъклото в продължение на половин час.

Последната защита е банално въже, което спасило както робота, така и нечия глава на тротоара пред блока в случай на по-сериозен проблем. Тук Alfawise са се опитали да иновират спрямо споменатия по-горе модел X5, при който просто имате въже с карабинер.

При по-новия модел имаме нещо по-различно. Осигуряването на робота е чрез ластично въже, което се завързва за вендуз. Той се залепва на, да кажем, съседния прозорец. Ограничената дължина на ластика би била по-щадяща за машината в случай на падане. На няколко пъти обаче ми се случи да не успея да залепя вендуза от първия път. Бързо свикнах с последователността от движения и проблемът бе отстранен. Съвет от мен: Проверявайте всеки път дали вендузът е добре прилепнал към стъклото!

Alfawise Window Cleaning Robot: Не точно за мързеливци

Добре ли чисти?

Веднага казвам, че ако възнамерявате да пускате машината веднъж годишно, то има голям шанс да останете разочаровани. Особено ако живеете на място, където е по-прашно. Дори в упътването разработчиците препоръчват да почистите повърхността, ако на нея има много мръсотия.

При по-слабо замърсяване, машината се справя прилично. След минаване на едва две-три сравнително чисти повърхности обаче ще ви се наложи да смените микрофибърните ленти, за които говорих по-горе. Това става много лесно, тъй като те се държат към машината чрез нещо като велкро. Проблемът обаче е, че заедно с нея получавате само два такива комплекта. В моя случай се оказа, че те са достатъчни само за двустранно измиване на прозореца от видеото горе.

Нещо, което установих след няколко почистени прозореца е, че е добре да не сте прекалено щедри с препарата за стъкла. Напръскайте, но не прекалявайте! При прекалено мого течност се случва роботът да забие в някой ръб и да започне да буксува или да се приплъзва леко по стъклото. Също така микрофибърните лентички са тънки, бързо за напояват, оставят по стъклото, вследствие на което накрая по него може да има видими следи.

Функции

Роботът идва с дистанционно, чрез което можете да променяте модела на поведение на машината. Имате на разположение три режима режима на движение по стълото: N (вертикален) и Z (хоризонтален) и комбинация от двата – N+Z. По подразбиране е активен последният. Вижте го във втората част на видеото горе.

Използвайки машината установих, по-удобно ми е изобщо да не докосвам дистанционното. На корпуса ѝ има бутон, чрез който я пускате в действие. След като свърши работата си, тя се връща приблизително същото място, откъдето е стартирала.

Дистанционното управление обаче може да е незаменимо в случай на проблем при някой по-голям неотваряем прозорец например. Чрез него можете да върнете ръчно робота в обсега на ръцете си.

Alfawise Window Cleaning Robot: Не точно за мързеливци

Заключение

Alfawise WS - 960 е базово и сравнително достъпно устройство, чрез което можете да почиствате средно големи прозорци (ограничението е дължината на въжето за сигурност). Машината работи шумно – като прахосмукачка, така че надали бихте го пуснали, докато работите в същата стая например. Също така, както споменах ограниченият брой микрофибърни парцали ограничава времето за използване на машината. В общи линии, след всеки прозорец трябва да ги преплакнете и изсушите.

На фона на всичо това може да се заключи, че машина като Alfawise WS - 960 би била най-подходяща за хора, живеещи на високи етажи или имат прозорци, които са неудобни за ръчно почистване. Не очаквайте перфектни резултати при по-мръснички стъкла, но ако пускате робота веднъж на месец два, то ще се радвате на съвсем адекватно изчистени прозорци. В момента този робот струва около 350 лева от китайския онлайн магазин на GearBest.
още по темата

AliExpress стартира опция за обединяване на пратки до Русия

В много случаи възможността ще е безплатна за получателя
03.09.2019 / 12:14

Четириногият робот Mini Cheetah може да прави салта

Създателите му работят върху това всеки път да се приземява на крака
10.04.2019 / 03:29

Alfawise Robot X5 - "Консуела! Измий прозорците!"

Този робот наистина почиства добре прозорци – малко е бавен и шумен, но това важи за повечето латино прислужници, нали?
12.11.2018 / 11:27

Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

За около 30 долара може да се сдобиете с нещо полезно
02.11.2018 / 04:56

Джаджи от Gearbest.com – излиза ли евтиното по-скъпо?

Повечето евтини джаджи не си заслужават, но има и редки перли, за които си струва да отделите някой лев
01.10.2018 / 02:42
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.