HyperX Alloy FPS RGB - още една добра механична клавиатура

Приемлива цена, механични превключватели и RGB подсветка са силните страни на тази клавиатура
Пазарът на геймърски механични клавиатури бележи истински ренесанс през последните години, за радост на всички потребители. Когато HyperX - марката на Kingston за високопроизводителни, геминг продукти - реши да влезе на този пазар през 2016-а година, това стана с един доста скромен модел - HyperX Alloy FPS - компактна и доста изчистена клавиатура с червена подсветка и Cherry MX Blue превключватели. Запознатите с технологичните тенденции бяха наясно, че HyperX просто тества пазара.

Явно тези тестове са били успешно, защото днес HyperX са доста по-уверени на пазара на клавиатури, с многобройни версии на Allow FPS и пускането на Allow Elite миналата година. Заедно с новия модел обаче дойде и ъпгрейд за вече добре познатия FPS модел - добавянето на вече задължителната RGB диодна подсветка. Има и някои други изменения, върху които ще се спрем по-подробно в следващите редове. Да започваме!

Красотата на минимализма

HyperX Allow FPS RGB е почти идентична на предшественика си, но това съвсем не е недостатък. Неслучайно оригиналът стана толкова популярен - неговата красота беше в изчистения и минималистичен дизайн. Малко клавиатури, особено геймърски, могат да се похвалят с подобен ненатрапчив стил. Металната подложка в стоманеносив цвят и компактните рамки с еднакъв размер от всички страни, са интересна алтернатива на повечето огромни и претрупани клавиатури.


HyperX Alloy FPS RGB - още една добра механична клавиатура

Разбира се, липсата на някои функционалности може да се окаже достатъчна, за да откаже някои потребители от варианта Allow FPS RGB. Клавиатурата е доста орязана - имате няколко основни функции, които са поставени на функционалния ред клавиши и се достъпват с Fn бутона. Сред тях са стандартните контроли за мултимедия, режим за гейминг и няколко рудиментарни опции за RGB подсветката - дъга (rainbow), червен режим (breathing) и син с бели WASD бутони.

Запазването на повечето конструктивни особености на оригиналната Alloy FPS има и негативни аспекти. Cherry MX превключвателите и подобните на тях имат наследени проблеми с подсветката. Поради механиката на суичовете, LED елементите са изместени в горната част на клавишите, което води до неравномерна подсветка - по-силна в горната част и по-слаба долу. Производителите имат различни трикове за справяне с този проблем, а HyperX просто са разположили повечето символи в горната част на клавишите си. И докато това решава проблема с неравномерното осветление, страничен ефект е по-гъстия и претрупан изглед при клавиши, които имат повече от една функция.

USB портът в Alloy FPS RGB продължава да противоречи на всякаква логика - той осигурява единствено захранване, но не позволява пренос на информация. Това на практика означава, че можете да включите телефона си или друга USB джаджа, която да зареждате или захранвате (охладителна подложка например), но не можете да поставите там USB предавателя/приемника на безжичната си мишка, нито флашка или друга джаджа, изискваща пренос на данни.

Въпреки гореописаните недостатъци, самата клавиатура е доста добра като такава. Чантичката за пренасяне, която беше включена в оригиналния модел, тук липсва, но пък кабелът може да се включва и изключва, което е голям бонус - ако той се повреди, лесно можете да го подмените.

Довиждане Cherry MX?

Най-голямата промяна спрямо оригинала е раздялата с Cherry MX превкючвателите - HyperX са решили да използват вместо тях Kalih Silver Speed. Трудно е да се каже какво е дало повод за тази промяна - дали Silver Speed просто се представят по-добре, дали цената е водеща при решението или е комбинация от тези две неща.


HyperX Alloy FPS RGB - още една добра механична клавиатура

Резултатът обаче не е никак лош, а разликите са едва доловими. Cherry MX Silver са линейни превключватели, изискващи 45 грама усилие, за да се задействат. Те имат 3,4 милиметра ход, от които 1,2 милиметра са необходими за задействане. Kalih Silver Speed от своя страна изискват 40 грама усилие, имат ход 3,5 милиметра и се задействат при 1,1 милиметра.

Субективно Kalih суичовете са малко по-шумни от Cherry MX, но сякаш това е една от малкото разлики, които ще сте способни да усетите. Усилието, необходимо за задействане, е доста малко, което изисква определено време за свикване, особено при писане. 40 грама, в комбинация с 1,1 милиметра, означава, че всяко леко докосване - дори на нежелани клавиши - води до регистриране на натискане.


HyperX Alloy FPS RGB - още една добра механична клавиатура

Това е единствената опция за превключватели, която HyperX Allow FPS RGB предлага, така че - ще трябва да тренирате прецизност. Kalih Silver са чудесни суичове за гейминг, но ако пишете дълги текстове редовно, вероятно ще имате проблеми с тази клавиатура.

Разхищение в софтуера

Още една особеност, заслужаваща мрънкане, е запазена от предходните модели. Софтуерът Ngenuity отнема колосалните 1,1GB пространство след инсталация. Което е направо нечувано - 1,1GB от скъпото NVMe SSD пространство, което най-вероятно ползвате на системния си диск, само за да сменяте светлините на клавиатурата? Безумие.


HyperX Alloy FPS RGB - още една добра механична клавиатура

За радост HyperX Allow FPS RGB има възможност да пази до три потребителски профила в паметта си, което дава възможност за заобикаляне на този проблем. Сваляте Ngenuity, настройвате желаните си профили, записвате ги в клавиатурата и след това деинсталирате досадната програма.

Заключение

Цената на HyperX Alloy FPS RGB в България е около 150 лева, което е зоната на повечето ниски класове механични клавиатури. Ако ставим настрана проблемите със софтуера, за тези пари ще получите доста солидна производителност и стилен, компактен външен вид. Kalih Silver Speed са чудесни превключватели за гейминг, които изискват много голяма прецизност при писане обаче. Ето защо, можем да препоръчаме тази клавиатура, единствено ако основната цел, с която ще я използвате, е игра. В противен случай можете да се обърнете към Bloody B975, която предлага по-голям ход преди задействане (1,5 мм) и модерните оптични суичове за по-малко пари като цяло.

още по темата

Sandberg RageStorm: Освободете място!

Компактен механичен кийпад за игри
05.12.2019 / 05:24

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

Разглеждаме тази сравнително достъпна геймърска клавиатура с екзотичната технология
27.03.2019 / 12:50

5 страхотни механични клавиатури

Вариантите за покупка на качествена механична клавиатура нарастват и е време да направим разбор на актуалните модели
10.11.2018 / 04:00

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

Една от най-добрите механични, жични, RGB клавиатури на пазара
29.08.2018 / 02:56
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.