Xiaomi Amazfit BIP – скромният маратонец

Всички необходими функционалности и 30 дни живот на батерията правят този фитнес часовник логичен избор
Съвсем неотдавна разгледахме новата версия на Fitbit Versa – Lite, един доста успешен умен часовник, главно заради изчистения дизайн и сравнително дългия живот на батерията от четири дни. Ако искате обаче да забравите тотално за зареждане и все пак да получите основните функционалности на тези умни устройства, в комплект с приятен дизайн, съществува вариант за това и той се нарича Amazfit BIPна китайците от Xiaomi.

Какво представлява?

Не е тайна за никого, че повечето производители на подобни умни часовници, "са вдъхновени" от дизайна на Apple Watch – включително и наскоро разгледаният модел Fitbit Versa Lite. Това не е непременно нещо лошо – в технологичния свят конкуренцията е благо за потребителите. Именно тя води до създаването на устройства като Amazfit BIP.

Amazfit Cor, Bip, Pace и Stratos

Amazfit Cor, Bip, Pace и Stratos


Марката Amazfit е опит на Xiaomi да навлезе на пазара за фитнес гривни и часовници, а ако трябва да подредим моделите по цена и функционалности, те идват в следния ред – гривната Cor, разглежданият в това ревю часовник BIP, след него по-луксозната версия Pace и накрая топ моделът – Stratos.

Всички тези устройства притежават много сходна операционна система и функционалности и основните разлики са най-вече в материалите, от които са изработени и дизайна. Позиционирането на BIP на предпоследно място съвсем не го прави по-лош часовник от останалите, а дори му дава предимство в един определен аспект, но за това – след малко.

Дизайн и изработка

BIP следва дизайн философията на Apple Watch и Fitbit Versa и макар да е далеч от тях като качество на изработка и цена, разликата визуално не е толкова фрапираща. Основна "вина" за това има 2.5D извитото Corning Gorilla 3 предно стъкло, което придава на BIP визия на много по-скъпо устройство, отколкото часовникът е всъщност.

BIP поставен до Apple Watch и Fitbit Versa

BIP поставен до Apple Watch и Fitbit Versa


Единствената метална част е хардуерният бутон за управление от лявата страна на BIP, останалата част от устройството е изработена от поликарбонат. Каишката е силиконова и доста удобна, като тя може лесно да бъде заменена с произволна 20 мм по желание на потребителя. Това дава доста свобода и може да превърне BIP от просто приятно на вид устройство, в истински конкурент на Apple Watch.

Различните каишки определено променят визията

Различните каишки определено променят визията


Използването на поликарбонат има и своите предимства – часовникът е поразително лек – когато казвам, че няма да го усетите върху ръката си, изобщо не преувеличавам. Теглото е едва 32 грама – има по-тежки безжични слушалки, за сравнение.

Дисплей

Дисплеят в този часовник е едновременно архаичен и революционен. Той е с размер 1,2 инча, цветен с разделителна способност 176х176 пиксела и гъстота на пикселите 207 пиксела на квадратен инч. И докато това изглежда доста основно и никак не впечатляващо, технологията на дисплея е нещо, наречено трансрефлектив екран. Тази технология е използвана преди десетилетия в доста електронни кварцови часовници и най-просто казано, позволява на светлината да преминава и да се отразява в дисплея.

На практика това означава, че колкото по-светло е, толкова по-добре ще се вижда какво има на екрана на BIP. Корените на тази технология я правят архаична по съвременни стандарти, но решението да бъде използвана в умен часовник е революционно, защото решава два много фундаментални проблеми, които имат тези устройства.

Xiaomi Amazfit BIP – скромният маратонец

На първо място – четимостта на дисплеите на пряка слънчева светлина. Колкото и красиви AMOLED и LCD матрици да притежават модерните умни гривни и часовници, когато излезете на слънце, обикновено нищо на екрана не може да бъде прочетено. За да работят, тези дисплеи имат нужда от подсветка – в случая с LCD и от енергия за светене на самите пиксели – в случая на OLED технологията. Това води и до вторият генерален проблем – животът на батерията.

Xiaomi Amazfit BIP – скромният маратонец

Когато носите устройство с размерите на часовник, батерията в него не може да бъде от калибъра на огромните литиево-йонни модули в смартфоните – с капацитети от хиляди mAh. Което води до автономна работа от порядъка на един ден и дори по-малко (в случая с първите версии на Apple Watch например).

Трансрефлективният дисплей в BIP почти не консумира енергия. Той разполага с подсветка, за моментите, в които околната светлина не е достатъчна, за да бъде той видим, но времето, в което ще използвате часовника в подобни условия, е много по-кратко. Това води до нечуваните до 30 дни автономна работа с едно зареждане – и то при положение, че BIP разполага с вграден GPS, Bluetooth 4.0 и сензор за мерене на сърдечен ритъм, както и вибрация.

Функционалности

Amazfit BIP се настройва с помощта на свързаното приложение Mi Fit на Xiaomi. Процесът е доста прост и не отнема много време. След като свържете часовника с телефона си, имате достъп до различните функционалности. BIP може да работи и далеч от смартфон, но за настройката му е необходимо първоначално свързване.

Имате всички основни функционалности, които подобни устройства предлагат – най-ценната от които е възможността за получаване на различни известия от телефона. През Mi Fit можете да настроите кои приложения да изпращат известия към часовника, а големината на дисплея е достатъчна, за да прочетете почти всичко, с изключение на по-дълги мейли.

Естествено, с BIP можете да мерите изминатите крачки, благодарение на акселерометъра и GPS-а, както и сърдечния ритъм и качеството на съня – с вградения оптичен сензор за пулс. Часовникът може да засича известен брой упражнения – те са сравнително основни – тичане навън, използване на бягаща пътека, колоездене и ходене. Mi Fit приложението позволява да избирате от доста повече подобни упражнения.

Xiaomi Amazfit BIP – скромният маратонец

На основният екран можете да изкарвате почти цялата информация, която BIP записва – от часа, датата и нивото на батерията, през темепературата навън, изминатите крачки/разстояние, до пулса, атмосферното налягане, наличието на включени аларми. В допълнение BIP разполага и с таймер, хронометър и компас, които можете да активирате с няколко суайпа наляво от основния екран. Ако дръпнете екрана надолу, се появява бърз достъп до DND режима "не безпокой", нагоре са известията, а надясно – метео информация и прогноза за идните дни.

Какво липсва?

Липсва WiFi връзка, памет за запис на музика и звукова сигнализация. Ако погледнем Fitbit Versa Lite, тези неща също отсъстват от олекотената версия на този умен часовник, така че спокойно можем да ги сравняваме – като функционалности и цена. Ако трябва да бъда честен, липсата на памет за песни е най-големият проблем – няма да можете да слушате музика без телефона си по време на тренировка, но пък подобна функционалност би компрометирала живота на батерията.

Xiaomi Amazfit BIP – скромният маратонец

През ръцете ми са минали доста умни часовници/гривни и фитнес аксесоари и след първоначалния интерес и разцъкване на всички възможни опции, използването на подобни джаджи се свежда най-вече до получаване на известия, следене на изминато разстояние/упражнения и сън. Всичко това е налично в Amazfit BIP и това устройство е доста логично в пакета, който предлага.

Финални думи и цена

През седмицата, в която ползвах Amazfit BIP, батерията падна с 30%, което реално ще ви даде поне 20-25 дни автономна работа. Бихте могли да постигнете и 30, дори 45 в зависимост от това как точно използвате часовника и колко активни сте. Цената на това устройство се движи около 150 лева (за сравнение Fitbit Versa Lite е 330, а Apple Watch – около 700). Личното ми мнение е, че подобен часовник има смисъл и си заслужава, ако сте средно активни и не искате да се занимавате със зареждане всеки ден или през ден.
още по темата

Слух: Google ще представи умен часовник на 15 октомври?

Информациите за Pixel Watch не са нещо ново, но тази година те може да станат реалност
10.10.2019 / 12:04

Швейцарци разработиха самозареждащ се смарт часовник с пулсомер

Рекордна издържливост на батерията, но трябва да бъдете активни
18.09.2019 / 08:45

А1 стартира нов мобилен план А1 Kids

Новият тарифен план се предлага ексклузивно за всеки потребител, закупил детски интерактивен часовник от серията MyKi
26.08.2019 / 03:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.