Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Новата кутия на Corsair впечатлява с тишина на работа и привлекателен външен вид
През последните няколко години, особено с навлизането на стъклото като материал за компютърни шасита, сериозна популярност добиха цветните RGB подсветки. Производителите запретнаха ръкави и започнаха усърдно да се опитват да превърнат всяко PC в дискотека. И докато RGB цветомузиката има свои фенове, съществуват и по-консервативни геймъри като мен (предполага е от възрастта), които предпочита скандинавски изчистен стил. Поради тази причина бях доста приятно изненадан, когато последното предложение от линията на Corsair пристигна в офиса – Carbide 678C.

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Тази mid-tower кутия е специално ориентирана към по-минималистични визуално системи – със своя черно-бял стил. Освен доста пространство и панел от закалено стъкло, който използва панти за отваряне (най-сетне!), кутията предлага доста обширна вътрешност – над 65 литра, напълно очаквано за сериозните и размери - 549mm x 239mm x 497mm. Carbide 678C е също така представяна от Corsair като шаси с фокус върху ниските нива на шум. За тази цел на предната вратичка, страничния капак и горната част има специална материя (нещо като сива пореста гума), която поглъща шума.

Дизайн и конструкция

Както вече ви споменах, Carbide 678C не е никак малка кутия – тя поддържа E-ATX, ATX, M-ATX, Mini-ITX форм-фактор за дъна. Шасито е много стабилно, въпреки големите си размери – стъкленият панел е монтиран на панти и използва магнити за подсигуряване на затвореното положение. Магнити са ползвани и при филтъра зад предната вратичка, както и при бялата филтърна решетка от горната страна на кутията и обезшумяващия капак. На дъното на кутията също има филтърна решетка, която се изтегля напред на пластмасовата си рамка.

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Всички панели прилягат доста плътно и няма видими отвори, които можете лесно да забележите. Това решение има плюсове и минуси, както ще демонстрирам по време на тестовете. Минималистичен подход е използван и при контролния панел – там се намират бутоните за вкючване и рестарт – квадратни по форма, индикатор за HDD активността, два USB3.0 порта, един USB 3.1 Gen2 Type-C и жак за аудио. В десния край на кутията, между горния капак и вратичката, е позициониран виолетов LED, който заедно с HDD индикатора и бутона за включване един от трите осветени елементи в кутията.

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Carbide 678C идва с три 140-милиметрови перки (SP 140 PWM), а отворите за монтаж са така изрязани, че позволяват известна свобода в позиционирането на вентилаторите. Разположението на перките е малко странно – имаме традиционната позиция зад предната вратичка, която засмуква свеж въздух и го праща към вътрешността на кутията, имаме и другата традиционна задна перка, която изкарва горещия въздух. Третият вентилатор обаче е монтиран на горната стена и вместо да извежда въздух (каквато е традиционно тази позиция) също вкарва свеж хладен въздух в шасито. Corsair имат основание за тази малко странна конфигурация и то е най-вече свързано с обезшумяването на кутията и липсата на достатъчно големи отвори.

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Задният панел предоставя 7 хоризонтални и два вертикални разширителни слота – съвсем стандартно за подобен размер кутия. За монтирането на захранването не е предвидена допълнителна планка – то се захваща директно към шасито. Зад предната вратичка има допълнителен слот за оптично устройство зад пластмасова вратичка. Все по-рядко виждаме подобно решение, с оглед на бавната смърт на тези носители, но е хубаво да имаме тази опция и да не я използваме, отколкото противоположния вариант.

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Corsair са успели със задачата да произведат атрактивно шаси без помощта на RGB елементи – кутията е много стилна и ще стои добре във всеки интериор.

Поглед отвътре

Просторната вътрешност на Carbide 678C е разделена на две отделения – основното, в което се намират клетките за монтаж на HDD (4 на брой, заедно с два допълнителни отвора за още 2) и самото дъно. Второто отделение е канал в долната част, който помещава захранването и още 2 допълнителни клетки за HDD монтаж.

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Дясната страна на кутията, която се намира под непрозрачния обезшумен капак, е запазена за кабелната организация, пластмасова шина за монтаж на SSD и хъб за включване на вентилатори – до 6 броя. От тази страна се монтират и клетките за HDD, като лесно можете да демонтирате излишните, за да освободите място за въздушния поток или големи компоненти (в нашия билд премахнахме една от тези HDD клетки, която се намираше точно на пътя на потока от предната перка).

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Както ви споменах по-рано, шасито е доста просторно и поддържа монтаж на графични карти с дължина до 370 милиметра, което покрива почти всички модели на пазара. Широчината на кутията позволява монтаж на CPU охладители с височина до 170 милиметра, в нашата тестова установка използвахме подобен висок радиатор на Arctic без особени проблеми. В канала за захранване има 225 милиметра, когато двете HDD клетки са монтирани и още около 180, когато ги няма – това трябва да е напълно достатъчно за повечето стандартни захранвания на пазара.

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Около позицията за монтаж на дъното има достатъчно отвори за рутиране на кабели, част от тях с гумени муфи за още по-голяма сигурност и прегледност. Поставянето на дъното в кутията е лесна задача (както можете да се убедите и от видеото), както и извеждането и включването на всички кабели. Горният панел позволява монтаж на 420 милиметра радиатор за водно охлаждане, когато отделението за оптичното устройство е премахнато или 360 милиметра, ако искате да имате и двете.

Сглобяване на машината

Тъй като разполагахме с доста черно-бели компоненти в офиса, какво по-добро решение от сглобяването на черно-бял стилен компютър, който да пасне на естетиката на кутията. В следващото видео можете да видите по-важните стъпки и крайния продукт.


Тестове – шум и температура

Има няколко конфигурации, в които можете да ползвате Carbide 678C – първата е с всички поставени филтри и капаци. Можете да махнете горния обезшумяващ капак и да оставите бялата филтърна решетка или да махнете решетка, а да оставите капака. Също така можете да махнете всички възможни капаци и филтри и да отворите предната вратичка – този вариант тествах като най-шумен, но с най-добър въздушен поток.

В първата тестова постановка оставихме разположението на вентилаторите както Corsair ги бяха поставили фабрично. Реших да опитам по-логичната за мен конфигурация с два вентилатора на предния панел зад вратичката, които да засмукват свеж въздух и един на задния панел, който да отвежда горещия. Така процесора се лишаваше от горната перка, но видеокартата получаваше допълнително свеж въздушен поток от втория преден вентилатор. В графиките първата система е обозначена 1-1-1, а втората 1-2. Резултатите се оказаха доста интересни.


Температури при работа на празен ход и конфигурация на вентилаторите 1-1-1

Температури при работа на празен ход и конфигурация на вентилаторите 1-1-1
Температури при работа на празен ход и конфигурация на вентилаторите 1-2

Температури при работа на празен ход и конфигурация на вентилаторите 1-2При първата конфигурация и празен ход на системата, свалянето на горния капак оказва разлика най-вече при процесора, който е директно обдухван от горния вентилатор. Когато той е преместен отпред, за да работи в тандем с другия преден вентилатор, температурите остават много близки при различните варианти.


Температури при товар и конфигурация на вентилаторите 1-1-1

Температури при товар и конфигурация на вентилаторите 1-1-1
Температури при товар и конфигурация на вентилаторите 1-2

Температури при товар и конфигурация на вентилаторите 1-2Когато натоварих системата с 30 минути бенчмарк на F1 2018 на Ultra настройки, нещата станаха малко по-очевидни. При конфигурация с два вентилатор отпред, температурите глобално паднаха, с изключение на CPU, който лишен от горния вентилатор, става една идея по-горещ. При отворена предна вратичка този проблем отсъства. Следват стойностите за шум, които са доста изненадващи.


Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки


Първо искам да кажа, че шумоизолацията на Corsair работи отлично. 140-милиметровите перки, както и изборът на охладител в случая на нашата система, правят работата на машината много тиха. Говорим за 15-19 децибела при работа на празен ход и 23-26 при натоварване.

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Интересно факт - при поставена магнитна решетка за прах и горен капак, нивата на шум се повишават, в сравнение с напълно отворена горна част. Това, както и други колеги са отбелязали, явно се дължи на турболенция, която се получава в малкия изрязан отвор в капака. Въпреки това, като цяло нивата на шум остават много добри.

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки

Ако трябва да препоръчам конфигурация, в която тази кутия да бъде използвана - това е с два вентилатора зад предната вратичка (1-2) и с поставен горен капак (но с премахната филтърна мрежа). Този вариант има най-добри показатели и изглежда най-добре. При интензивен гейминг, отварянето на предната вратичка в тази конфигурация сваля температурите с няколко градуса.

Corsair Carbide 678C – монохромен стил и котешки стъпки


Финални думи

Честно казано, останах много приятно изненадан от тази кутия. Да си призная, имах смесени чувства към звуковите уплътнения и липсата на достатъчно отвори за охлаждане. След тестовете обаче стана ясно, че Carbide 678C е проектирана добре и твърде малко "се задушава" в шумопотискаща конфигурация. Нивата на шум са много ниски - неслучайно съм сравнил кутията в заглавието с котка - трябва да се намирате в много тиха стая, за да отчетете работата на машината. Дори под натоварване, шумът (а и температурите) остава на много добро ниво. Черно-белият дизайн ми допада, а в нашата система той пасна прекрасно на останалите компоненти.

Поставянето на вентилатор за свеж въздух в горната част на кутията е странно решение на Corsair, което лесно може да се ректифицира. Стъкленият панел е на панти, което дава лесен достъп до вътрешността, която пък от своя страна е доста просторна (особено ако премахнете HDD шините, когато не се използват). Цената на кутията за Европа е 199 евро, което може да се стори много за някои, особено с оглед на липсата на всякакво осветление, но за онези от вас, които предпочитат стилни и удобни кутии - това е чудесен избор.
още по темата

Corsair Harpoon RGB Wireless – безжично подводно оръжие

Чудесна опция за безжичен гейминг на високо ниво и много атрактивна цена
22.03.2019 / 01:10

Corsair Crystal 280X – малко бижу в бяло и черно

Тази MicroATX кутия предлага стил и красота в изключително компактно шаси
09.08.2018 / 12:39
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.