Samsung Galaxy S10 (Plus) срещу Huawei P30 (Pro) - кое устройство да изберете?

Двата смартфона имат много общи черти и са близки по цена, но може да има само един победител
Колкото и да ми се иска да превърна този материал в поредния кръстоносен подох срещу все по-безумните цени на телефоните от висок клас (те СА безумни), ще се опитам да сравня обективно два от най-значимите представители на този клас през 2019-а година. Разбира се, това са Samsung Galaxy S10 и Huawei P30 - представители и на двете компании, които държат първите две места по продажби на смартфони в глобален план.

И въпреки че повечето смартфони наистина много си приличат през 2019-а година (със сигурност много повече, отколкото през 2009-а например), има някои характерни философии на дизайна и функционалността, които отличават тези две устройства. Ще се опитам да се спра и на тях. Ултимативната идея е, след прочитане на този материал или кратък поглед по диагонал, всички вие да имате малко по-добра идея кой от двата телефона да си купите и защо.

Дизайн и дисплей

Дизайнът е нещо доста субективно, но все пак мога да извлека обективните прилики и разлики между двете устройства. Сравнявам S10 Plus и P30 Pro, най-вече зарди почти идентичния размер на дисплея, който от своя страна е отговорен почти напълно за крайния дизайн на всеки модерен смартфон. Huawei P30 Pro има 6,47-инчов OLED дисплей с резолюция 2340 x 1080 пиксела, докато Galaxy S10 Plus идва с 6,4-инчов Super AMOLED екран с резолюция 3,040 x 1,440 пиксела.

Samsung Galaxy S10 (Plus) срещу Huawei P30 (Pro) - кое устройство да изберете?

Двата телефона са изключително стилни и който и да изберете, няма да се срамувате да го покажете. Samsung продължават философията си, която страни от конвенционалните прорези в дисплея, които трябва да поместят предната камера и сензорите, като просто избират да поставят отвор в самия дисплей. Технически това също е прорез, но носи съвсем различна естетика.

Huawei от своя страна следват вълната и се опитват да намалят размера на прореза максимално, оставяйки го в центъра на екрана. Видяхме тази тенденция още при Mate 20 устройствата. На практика и двата телефона - Galaxy S10 Plus и Huawei P30 Pro имат рамки под и над дисплеите си, а отношението на екранната площ към останалата част от смартфона е изключително близко - 88,6% за Huawei и 88,9% за Samsung.

И двата телефона са стъклени сандвичи с метални рамки и извити по ръбовете дисплеи, разлика в дизайна се забелязва на гърба - камерите при Samsung са поставени централно в хоризонтална линия, докато Huawei традиционно за P серията ги изнася в горния ляв ъгъл на телефона. Преференция на база дизайн и материали към някой от двата телефона може да бъде единствено субективно направена, така че преминавам към самите дисплеи и техните характеристики, в опит да излъча победител в тази категория.

Като чист брой пиксели Galaxy S10 Plus има предимство - 526 пиксела на квадратен инч, срещу 399 за Huawei P30 Pro. Що се отнася до нива на черното и качество на изображението - и двата панела са OLED, което значи абсолютно черно и много наситени и живи цветове. Когато обаче погледнем нивата на ярост - нещо доста важно от практическа гледна точка - особено ако искате да ползвате телефона си и в различни сезони от зима и извън апартамента си, има очевидна разлика.

Samsung Galaxy S10 (Plus) срещу Huawei P30 (Pro) - кое устройство да изберете?

В лабораторията на нашите колеги от GSMArena, Huawei P30 про успява да вдигне яркостта до 605 нита (което е нещо като златен стандарт за флагманите към днешен момент). Galaxy S10 Plus постига в същия тест 793 нита (далеч от твърдението на Samsung за до 1200 нита, които са постижими, но само при определени условия). Въпреки всичко написано, разликата си остава значителна в полза на Galaxy S10 Plus. Като вземем предвид по-високата резолюция и по-различния дизайн на предната част и прорез (Infinity-O е избраната марка от Samsung за тази дупка в дисплея), тази категория се печели от Galaxy S10 Plus.

Huawei P30 Pro - 0, Samsung Galaxy S10 Plus - 1

Производителност

Ще оставя настрана различните конфигурации RAM и вградена памет, защото вече сме достигнали такъв етап от развититето на технологията, че почти няма модерен смартфон, при който производителността да страда от липса на достатъчно RAM памет. По-голямо значение за бързодействието на устройството има чипсетът, а при двата телефона, които разглеждам днес, чипсетът е различен. Huawei P30 Pro разчита на Kirin 980 - познат от Mate 20 Pro, докато Samsung S10 Plus използва също собствена платформа - Exynos 9820.

Конфигурациите на ядрата при двете платформи са сравнително близки, като графичния чип е Mali-G76 и при двете устройства, като Galaxy S10 Plus има малко по-мощната версия MP12, докато при Huawei тя е MP10. Синтетичните тестове дават предимство на Galaxy S10 Plus при почти всички варианти. Едноядрената производителност на Galaxy S10 Plus е около 4500 точки в Geekbench, докато Huawei P30 постига 3300. При многоядрените тестове резултатите са доста близки - 10387 срещу 10014 отново в полза на Samsung. При композитния тест AnTuTu Huawei P30 Pro постига същия резултат като Mate 20 Pro, което не е изненадващо с оглед на идентичния чипсет - 290 000 и 316 000 в режим performance. Galaxy S10 Plus постига 333 000.

Визуалните синтетични тестове на GFX показват отново превъзходството на Mali-G76 MP12 срещу MP10. Разбира се, тестовете са направени със сходна резолюция 1080p. При Manhattan теста резултатите на Galaxy S10 Plus са 69/37 кадъра за секунда (offscreen/onscreen), докато Huawei P30 Pro успява да постигне 56/50. В реалния свят обаче подобни синтетични тестове нямат голямо значение - малките разлики в тактовите честоти и почти идентичните графични чипове ще дадат сходно потребителско изживяване при работата с тези телефони - те са сред най-бързите на пазара. Ето защо обявявам равенство в тази категория. Galaxy S10 Plus наистина е по-бърз, поне на хартия, но това не е от практическо значение.

Huawei P30 Pro - 1, Samsung Galaxy S10 Plus - 2

Камери

Мобилната фотография се превърна в нещо наистина значимо като термин през последните няколко години и производителите на смартфони знаят това. Дали корелацията е в двете посоки и те имат нещо общо с налагането на този термин и тази сфера от по-голямото изкуство, аз не се наемам да съдя. Що се отнася обаче до постижения конкретно в тази област, няма как те да бъдат отречени на Huawei, които още с P10 модела направиха сериозна заявка, че желаят да бъдат играчи в точно тази игра.

И докато големите по онова време Apple и Samsung до някаква степен се движеха по закона за най-малката необходима промяна, Huawei нямаха какво да губят, а имаха много за спечелване. Това е и причината за иновативните системи от камери, сензори и оптика, които много бързо дадоха първенство на китайската марка в тази игра, която самите Huawei решиха да играят и то добре.

Samsung Galaxy S10 (Plus) срещу Huawei P30 (Pro) - кое устройство да изберете?

Системата от камери в Huawei P30 Pro е в момента най-високо оценената от DxOMark лабораторията за мобилна фотография и видеография. Leica Quad системата – 40MP основна камера с HUAWEI SuperSpectrum сензор, 20MP ултра широкоъгълна камера, 8MP телефото камера и специална HUAWEI Time-of-Flight (TOF) камера е бижуто в новата серия на Huawei. Перископната ситема за зуум с призма е първата по рода си в мейнстрийм устройство и позволява 5х оптичен зуум - нещо, съвсем доскоро запазено за дигиталните фотоапарати.

Samsung от своя страна са заложили на еволюция на камерите от S9 Plus и Note 9, но са добавили и трета - ултраширокоъгълна камера, за да не изостават от стандартите, които Huawei започват да налагат. Galaxy S10 Plus има телефото камера с 2х оптичен зуум, 12MP основна камера и 16MP ултраширокоъгълна. Което е напълно достатъчно, за да правите добри снимки, но когато става въпрос за съревнование, точката тук отива безспорно при Huawei P30 Pro.


Huawei P30 Pro - 2, Samsung Galaxy S10 Plus - 2

Батерия и зарядно

Батериите в двете устройства са много близки по капацитет - Samsung Galaxy S10 Plus има 4100 mAh, докато Huawei P30 Pro - 4200mAh. Имайки педвид по-високата резолюция на дисплея на S10 Plus, това неминуемо съкращава живота на батерията - с около 10% по-кратък, в сравнение с Huawei P30 Pro, според тестове. Huawei P30 Pro също така идва с масивното 40W зарядно, което е способно да напълни батерията от 0 до 70% за 30 минути. За сравнение, Samsung S10 Plus разполага с 15W зарядно, което зарежда 41% батерия за половин час. Искам да ви кажа, че в реални условия едва ли има по-ценна характеристика от тази. Точката тук отново е за Huawei P30 Pro, с което той повежда в резултата.

Huawei P30 Pro - 3, Samsung Galaxy S10 Plus - 2

Цена и финални думи

Обикновено тук колегите изкарват измислена категория, която да изравни резултата, защото не биха желали да ядосат нито един от тези два най-големи производители, а и телефоните са наистина много сходни - по външен вид, спецификации и функциоалност. Аз обаче ще оставя резултата какъвто е, едва ли ако някой е решил непременно да има последния флагман на Samsung (моят фитнес инструктор например), подобен резултат ще го разубеди. Цените на двата телефона се движат около 1750 лева, което зависи и от наличието RAM и вградена памет, така че и на този фрон имаме равенство.

Това, което мога да дам като съвет, за да не сте изгубили времето си с тези хиляди знаци е следното. Ако предпочитате да консумирате медия - било то снимки, филми, игри, клипове - и не сте особено заинтересовани от фотография, то Samsung Galaxy S10 Plus ще отговори на нуждите ви. Ако пък създаването на съдържание е вашето нещо и обичате да запечатвате моментите - Huawei P30 Pro е ненадминат в това отношение.
още по темата

10 трика за Samsung Galaxy S10

Купили сте си последния флагшип телефон на Samsung? Ето как да извлечете максималното от него!
17.04.2019 / 02:47

Telenor и Samsung показаха смартфоните Galaxy A40 и A50 и часовника Watch Active

Устройствата вече са на пазара
11.04.2019 / 01:06

Huawei представи официално своята флагманска серия P30 в България

Компанията обещава революция при мобилната фотография и видеография
05.04.2019 / 11:57

Samsung стартира продажбите на своя първи смартфон за 5G мрежи

Моделът Galaxy S10 5G се очаква да се появи на пазара до дни
01.04.2019 / 03:36
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.