Bloody B975 - със скоростта на светлината!

Разглеждаме тази сравнително достъпна геймърска клавиатура с екзотичната технология
Оптичните клавиатури престанаха да бъдат екзотика и навлязоха масово с модела на Razer - Huntsman Elite. Компанията съвсем не беше първата, която изследва идеята за оптични превключватели в подобна периферия. Bloody - ефективно марка на A4Tech - от години включва в портфолиото си модели с подобни превкючватели и днес ще се спрем върху модел от това портфолио - B975.

Дизайн и естетика

С геймърските продукти от линията Bloody сме запознати добре - те носят по-агресивно име и определена естетика, която върви с него. И макар тя да не допада на всеки, компанията извоюва собствена идентичност на все по-претъпкания пазар на геймърска периферия. B975 е типичен пример за тази естетика, която споменахме - отпечатаната марка Bloody с характерното лого на кървав отпечатък на длан, плюс странния шрифт, ползван за клавишите, оставя смесени чувства.

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

Интересно е как подобен шрифт кара някои от бутоните да изглеждат износени, въпреки че клавиатурата е току-що извадена от кутията. Разбира се, с подобен феномен се свиква бързо - разположението на клавишите е стандартно и много скоро след като започнете да ползвате B975, тези особености спират да правят впечатление. Друга част от стилистиката е и фалшивият болт, който се намира до NumLock индикатора - който не служи за нищо практическо - просто дава по-индустриален вид на клавиатурата. Идеята на A4Tech определено ще има своите привърженици и противници.

Този път истински болтчета

Ако сте се притеснили, че Bloody B975 има фалшив болт, не се безпокойте - ще получите достатъчно истински. Моделът идва с подвижна подложка за дланите и всеки, който е ползвал такава знае как се поставя - с подвижни пластмасови щипки, нали? Грешка! Bloody сякаш смята, че всеки геймър трябва да си е служил с отвертка поне веднъж в живота - като част от процеса на възмъжаване, може би. Въпросната подложка за длани се завива с помощта на болтчета към клавиатурата и има голям шанс веднъж поставена, тя да не бъде пипана повече - просто това изисква твърде много усилия.

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

Bloody дава възможност да изберете и алтернативен цвят за тази подложка - познайте какъв е той? Точно така - кървавочервен. Ако искате да подчертаете агресивната си натура, може би подобна добавка към клавиатурата е оправдана. Тя също се прикрепя посредством болтчета, така че си пригответе отвертка - и я ползвайте по предназначение! Колкото и агресивни да сте!

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

Като цяло клавиатурата е доста стабилна и няма усещане за евтина пластмаса, което получавате от онези модели за 25 лева, които всички сме ползвали в някакъв момент от мизерния си геймърски живот.

Нека бъде светлина!

Първо нека обясним какво точно представляват оптичните превключватели. Традиционните механични клавиатури работят по следния начин - натискате даден клавиш, в превключвателя се докосват две метални пластини, това затваря верига, по която протича електричество и натискането е регистрирано. Оптичните превключватели всъщност елиминират необходимостта от допир, за да бъде затворена веригата.

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

Под всеки клавиш на Bloody B975 стои A4Tech LK Libra превключвател, който използва лазерен лъч и пластмасов изолатор. Когато натиснете ключа, този пластмасов изолатор се премества и освобождава лъча, който попада в сензора и се регистрира натискане.

Светлинна скорост?

Според Bloody подобна система трябва да даде преимущество на геймърите - все пак нещата се случват със светлинна скорост, а както знаем от Общата теория на относителността, това е най-бързата скорост, постижима в нашата вселена. На практика едва ли някой може да усети разлика - електроните в меден проводник при 60 херца честота се движат с едва 3,2 метра за секунда, но това е напълно достатъчно - електрическата верига в клавиатурата е само няколко сантиметра.

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

Въпреки че предимствата като чиста скорост на оптичните превключватели пред механичните са спорни, B975 има някои неоспорими плюсове. Като начало, подобна система е много по-устойчива на износване. Механичните превключватели се износват с времето, заради контакта на металните пластини. Повечето Cherry превключватели имат живот 50 милиона натискания, докато LK Libra оптичните аналози удвояват тази цифра до 100 милиона.

Друго голямо предимство е, че подобни суичове са защитени от влага и течности. Не е невъзможно да имате водоустойчива меахнична клавиатура, но при оптичните превкючватели това е много по-лесно за постигане. B975 не е изцяло водонепроницаема, но най-вероятно можете да плиснете кафето (или кръвта си, това би било интересна постановка) върху нея, без това да доведе до унищожаване на устройството.

Усещане при писане/игра

Повечето механични клавиатури имат свои специфики, в зависимост от превключвателите, които пък от своя страна изискват определен период на адаптация при преминаване към различен модел. При LK Libra оптичните суичове това не се наблюдаваше, поне от нашите тестове. Orange вариацията на Libra, която намерихме под капачките на B975, има усещане, много подобно на MX Cherry Silver превключвателите.

Ходът на клавишите е 3,5 милиметра, а натискане се регистрира при 1,5 милиметра и 40 грама сила. Тези параметри поставят LK Libra по-близо до MX Cherry Silver (3,4 мм и 1,2 мм, 45 грама), въпреки че, като звук, Libra клони повече към MX Blue.

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

В крайна сметка свикването с LK Libra суичовете е много бързо и представлява истинско удоволствие. Усещането при писане е задоволително, но звука и хода на клавишите сякаш ги прави по-подходящи за гейминг. Балансът между двете е добър и подобна клавиатура може да бъде използвана за редица ежедневни задачи, които не включват разплискването на нечий мозък по бетонна стена например.

Заключение

Дали ще поставите Bloody B975 на бюрото си, зависи от няколко основни фактора. Първият и най-важен за много потребители е цената. У нас тази клавиатура може да бъде намерена за около 150 лева, което я поставя в една категория с по-бюджетните механични клавиатури. LK Libra превключвателите са на теория безкрайно по-бързи от механичните им събратя, но на практика това едва ли може да бъде регистрирано от дори най-прецизния и чувствителен организъм. Въпреки това, самата конструкция и технология на подобна система я прави доста по-проста и устойчива на износване, както и донякъде водоустойчива. Това, заедно с добрата цена и производителност, съизмерима с добрите механични модели, ни кара да препоръчваме Bloody B975!

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

още по темата

Първата клавиатура с тъч сензори в бутоните идва от Беларус

Технологията комбинира в едно традиционни клавиатура, мишка и тъчпад
17.06.2019 / 03:42

HyperX Alloy FPS RGB - още една добра механична клавиатура

Приемлива цена, механични превключватели и RGB подсветка са силните страни на тази клавиатура
08.04.2019 / 11:45

Logitech K350: Ергономична клавиатура НЕ за всеки вкус

С тази клавиатура ще забравите болките в китките, особено ако работата ви изисква дълги периоди на тракане по клавишите
08.02.2019 / 01:42

Cooler Master CK552: чудесна бюджетна RGB клавиатура

Трябва да бръкнете доста дълбоко в джобовете си, за да получите нещо подобно от други утвърдени марки в бранша
15.01.2019 / 01:50

5 страхотни механични клавиатури

Вариантите за покупка на качествена механична клавиатура нарастват и е време да направим разбор на актуалните модели
10.11.2018 / 04:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.