Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Съветваме ви да изберете GTX опция, поне засега
Наскоро ви споделих няколко причини да си купите RTX базиран лаптоп и още толкова, да изчакате с подобна покупка. Машината, която ще ви представя днес, е много добър пример за всичко, казано в предходната статия.

Спецификации

Asus RoG Scar II (конкретният модел е GL704G) е представител на успешната Republic of Gamers Scar/Hero серия – от нея Asus продадоха значително количество 15-инчови машини с GTX видеокарти, но днес е времето на RTX технологията и повечето производители се стремят да имат поне няколко модела, екипирани с новите карти на Nvidia.

В този случай това е RTX 2070 – която е произведена по 12-нанометров процес, разполага с новата архитектура Turing и има 8GB от бързата GDDR6 памет. Nvidia дават 115 вата консумация за тази карта, което се изразява в масивното захранване на лаптопа, но за това след малко. Както ви бях споменал и в материала за RTX лаптопите, за да поместят подобен графичен ускорител в малкото шаси на мобилен компютър, производителите трябва да направят някои компромиси.

Поглеждайки спецификациите, веднага става ясно къде са направени те – при декстоп варианта на тази карта базовата честота е 1410MHz, с възможност за скок до 1620, докато при мобилната версия тези цифри са 1215/1440MHz. Предстои да видим как това се отразява в тестовете, защото останалите характеристики на картата са почти идентични с нейния по-голям десктоп събрат.

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Отделих доста време на графичния чип, защото безспорно това е бижуто в пакета, но този лаптоп има и други аса в ръкава си, които съвсем не са за пренебрегване. Опции за количеството RAM памет и конфигурацията SSD/HDD при лаптопите винаги има, но от хардуерна гледна точка GL704G идва само с един вариант за процесор – Intel Core-i7 8750H, който е наследник на 7700HQ. Буквичката H след номенклатурата показва, че това не е нискоенергийна орязана версия, а доста способен чип. Той има шест физически ядра, TDP от 45 вата и Turbo честота до 4.1GHz. L3 кешът също е увеличен спрямо предшественика от 6 на 9MB.

Истинската сила на този лаптоп, поне според мен, обаче е прекрасният 144Hz дисплей с диагонал 17-инча и резолюция 1080p. Изглежда Asus са прочели статията ми за резолюция и графика (в кръга на шегата) и са предпочели по-разпространената Full HD опция, но с много по-бърза матрица. Имайки предвид представянето на RTX 2070, този избор се оказва изключително логичен.

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Окомплектовка

В черната кутия ще намерите самият лаптоп, разбира се, пъхнат уютно в черен калъф от изкуствена материя с червени лога на RoG. Отдолу се крие масивното захранване/зарядно – както и обичайната документация. Интересна изненада е включването на метална скулптура за сглобяване Metal Earth, заедно с упътване, но имайте предвид, че тя е с рейтинг 14+ години - ако сте взели лаптоп на малкия, внимавайте да не се нарани с металната фигура.

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени


Дизайн и изработка

Asus са използвали алуминий за капака на лаптопа и пантите, докато останалите части са предимно от черна пластмаса. Тя е с интересни, напомнящи на карбон, текстурни ефекти и също така е разделена от диагонална линия. Дясната част е изпълнена с камуфлажни елементи.

Подобно на повечето геймърски лаптопи, GL704G разполага с доста бляскави разноцветни светлинки – на капака има RGB лого на RoG подразделението, в ръба, който е обърнат към потребителите, има вградена RGB лента, а цялата клавиатура също разполага с RGB подсветка, като WASD бутоните са бели, за да бъдат по-лесно намирани по време на динамичен гейминг. Цялата тази дискотека се управлява AURA RGB.

Asus са успели също така да смалят доста рамките около прекрасния дисплей, което обаче води до един неприятен компромис – камерата е поместена на долната рамка под дисплея. Подобна позиция няма да ви представи в най-добрата ви светлина при видеовръзки, но имайки предвид гейминг насочеността на машината, това едва ли има толкова голямо значение.

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Шасито е доста компактно за подобен клас лаптоп, а теглото е под 3кг, потвърждение за по-тънката талия на повечето RTX базирани лаптопи. Като цяло усещането е за стабилна машина, макар че при лек натиск има известно огъване на капака в затворено положение.

Тъчпадът е един от най-добрите, които съм имал възможност да пробвам – размерът му е достатъчно голям, а двата механични отделни бутона имат много добър ход и тактилна обратна връзка. За съжаление, 100% от геймърите, които ще си купят тази машина, ще разчитат на отделна мишка и тази част от лаптопа най-вероятно ще остане неоценена.

Портове

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Asus RoG GL704 има богат набор от портове, като те са разположени от двете страни на лаптопа, предната и задната част остават напълно свободни - за RGB лентата и масивните медни радиатори респективно. От лявата страна намирам порт за захранването, RJ-45 мрежов порт, mini DisplayPort, HDMI 2.0, три броя USB Type-A 3.1 (Gen. 1) и аудиожак. На противоположната страна е поместен голям отвор за охлаждане, USB Type-A 3.1 (gen. 2), USB Type-C и microSD четец.

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени


Дисплей

Често забравям удоволствието да ползваш дисплей с висока честота на опресняване. Всички, които ви убеждават, че няма разлика между 60-75-144 и 240Hz или лъжат жестоко, или имат вместо очи стари CCD камери. Разликата е ден и нощ, както биха казали колегите. Всичко се случва много по-плавно на 144Hz и това се усеща най-добре при по-бързите игри. Като фен на Формула 1 мога да оценя това – играта не само изглежда по-добре и върви по-гладко на 144Hz дисплей (с адекватна поддръжка от графичната карта), но е една идея по-лесна при подобни честоти. Сякаш нещата се случват почти предварително – говорим за усещане най-вече. Но да се фокусираме върху панела на Asus GL704.

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Яркостта на дисплея достига 300 нита, а зрителните ъгли са учудващо добри. Матрицата на този дисплей е IPS, което обяснява не само зрителните ъгли, но и доброто цветопредаване – то покрива 92% от sRGB/ITU-R BT.709 спектъра. Интересно е да попадна на подобен дисплей в геймърска машина, при която бързодействието е най-важно. Asus цитират време за реакция 3 милисекунди, което е TN film територия. На практика това е лек маркетингов трик – дисплеят наистина може да промени яркостта на сив пиксел за 3,4 милисекунди, но цялостното време за включване/изключване варира между 7 и 11 милисекунди. Което никак не е зле за IPS матрица.

Друг голям бонус е управлението на подсветката – то не разчита на импулсна модулация (PMW), което означава, че ако искате по-ниска яркост, няма да ви боли глава. PWM управлението на подсветката не променя яркостта, а при желани по-ниски нива, започва да я включва и изключва с честоти, които човешкото око не може да възприеме (на теория). На практика подобни дисплеи често причиняват проблеми в потребителите – главоболие, замаяност, болки в очите и други. Дисплеят на Asus GL704G не разчита на подобно управление на яркостта, което е добра новина.

Гейм тестове

Пуснах традиционните 4 игри, с които правим тестове на GPU в редакцията, плюс две заглавия, които могат да се възползват от RTX технологията за трасиране на лъчи в този лаптоп. Идеята беше да сравним производителността на мобилната RTX 2070 с две десктоп карти, които тествах съвсем наскоро – RTX 2060 FE и MSI GTX 1660 Ti Gaming X. Спецификациите на тези три карти би трябвало да ги поставят доста близо по производителност, особено при конвенционални заглавия без ray tracing.

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Резултатите са доста интересни – очаквано, мобилната RTX 2070 не може да се сравнява с декстоп версиите на Turing архитектурата – дефицитът спрямо RTX 2060 FE варираше между 15 и 30%, а 1660Ti беше доста по-близо – достигайки до 3%. Всичко това не означава, че Asus GL704G не е екипиран добре за гейминг – лаптопът спокойно постига над 60 кадъра за секунда при повечето заглавия и максимални графични настройки. При по-скромни настройки ще можете да се възползвате от прекрасния 144Hz дисплей пълноценно.

Няколко думи за трасирането на лъчи – двете игри, с които опитах тази технология, бяха Metro: Exodus и Battlefield V. Не защото съм голям почитател на всяка от тези игри, а просто защото те са сред малкото, които поддържат технологията. В тези игри използването на трасиране на лъчи при максимални настройки води до кадри за секунда от рода на 27-37. При по-интензивните сцени в Battlefield е невъзможно да се играе.

За да получите плавен гейминг с включен RTX, трябва да използвате Medium-High графични настройки или да се задълбаете в менютата, за да настроите фино цялата система. Тогава можете да си гарантирате 60 кадъра за секунда и трасиране на лъчи, но не съм особено убеден, че си заслужава. Лично аз бих се целил в над 100 кадъра за секунда при всяко положение, независимо от графичните настройки – за да използвам 144Hz от дисплея, за който не спрях да дудна – да, наистина го бива.

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Накрая реших да добавя и модела GL504 с карта GTX 1070 за да подкрепя заключението, което съм на път да напиша. Лично аз не съм тествал този модел с тези игри, но в нета намерих достатъчно информация за да я включа в сравнението.

Батерия

Ще спомена само няколко думи за батерията, защото все пак говорим за лаптоп, а това предполага, че машината ще бъде пренасяна и (малко) вероятно използвана без да бъде включена в мрежата. Батерията е 66Wh и успя да издържи 1 час и 10 минути гейминг, преди да се смъкне на 10% и да поиска зареждане. Реално никой няма да играе на батерия, основно защото тогава се включват редица ограничения и получавате 30 кадъра за секунда и по-малко. Ако сте попаднали на пустинен остров и искате да прекарате последните си мигове приятно, Asus GL704 ще се погрижи за 1 час от тях.

Заключение

Asus RoG Scar II GL704 е страхотен геймърски компютър с един единствен много сериозен недостатък. Цената. За да се сдобиете с това бижу, трябва да се разделите с 5000 лева, което погледнато от всякакъв ъгъл, е твърде много. Има един виновник за този пладнешки обир и той се казва RTX 2070. Целият шум около новите карти на Nvidia и революционната RTX технология е малко неоправдан, особено с оглед на цените, които Nvidia искат за RTX картите си.

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Неслучайно реших да включа GL504 с GTX 1070 в тестовите резултати – този лаптоп е почти идентичен на тествания от мен – да, дисплеят е 15-инчов, но споделя всички качества на 17-инчовия панел. Тази машина струва около 3500 лв и ще ви даде идентична производителност. Не че това са малко пари, но да изръсите 1500 отгоре заради едното трасиране на лъчи, което се поддържа от три игри, не е оправдано. Дори да се появят повече заглавия с RTX, орязаната мобилна 2070 няма да стане по-бърза и няма да започне да ги пуска по-добре.

Не ме разбирайте погрешно – GL704G e чудесно изработен – здрав, не особено тежък за геймърски лаптоп, с приятна визия, чудесен дисплей, адекватна клавиатура. Съветът ми е, ако избирате мобилен геймърски лаптоп от тази серия (или която и да е друга) вземете си модел с GTX карта – поне на този етап това е по-логичният избор.
още по темата

ASUS обяви нови ZenBook лаптопи с по два екрана

Компанията представи и продукт, посветен на 30-тата си годишнина
30.05.2019 / 12:15

Intel отваря три лаборатории за тестове на нов клас лаптопи

Проектът Athena има за цел да създаде нов тип тънки преносими комоютри, които да имат най-малко девет часа реална употреба
08.05.2019 / 11:55

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

За тези, които знаят какво искат
06.05.2019 / 09:04
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.