Crucial P1: NVMe SSD за ширпотреба

Революцията при паметите, която чакахме, може неусетно да е настъпила
Изкушавам се да започна това ревю с носталгични спомени за ерата на HDD и невероятните цени на NVMe паметите, в годините, когато те бяха нещо екзотично. Тези години не бяха толкова назад в миналото, само преди 5, да речем, мисълта за 500GB SSD, дори не от NVMe тип, означаваше да се разделите с 1000 долара или техния еквивалент в космически кредити или каквато валута ползвате.

Революцията, която всички чакахме и която бе предсказана (SSD неминуемо ще замени HDD), може би вече се е случила, приятели мои. Какво ме кара да натракам на клавиатурата това смело твърдение? Последното предложение от Crucial - P1. Това е NVMe SSD памет, която предлага 500GB за около 150 лева. Отчитайки цените на останалите PC компоненти (които съвсем не са толкова значими за бързодействието - една механична клавиатура струва повече, за бога!) спокойно мога да кажа, че SSD паметите вече са узрели и достъпни за масовите потребители.

Дизайн и спецификации

Crucial P1 е x4 PCIe NVMe SSD и идва във форм фактора 2280 (22 милиметра ширина, 80 милиметра дължина). Вариантите за капацитет са два - 500GB и 1TB, а цените у нас са 200/300 лева респективно. 33 стотинки за гигабайт SSD е цена, която чакаме от доста време и която ефективно прави SSD достъпни за всички. Устройствата идват с 5 годишна гаранция и 100TBW (записани терабайта).


Crucial P1: NVMe SSD за ширпотреба

Последната стойност е сравнително ниска за NVMe памет, но без съмнение е част от причината за ниската цена. TBW показателят по принцип се приема за най-лошия сценарий на използване и реалният живот на дисковете е доста над тази стойност. При всички положения тези памети ще работят безпроблемно поне 5 години, ако записвате по 54 гигабайта всеки ден, което е напълно достатъчно за повечето потребители.

Производителност

Тук е и момента да разберем какви са компромисите с най-важната характеристика на всяко SSD - скоростите на четене/запис. Преди да преминем към резултатите, трябва да отбележим, че тествахме 1TB варианта - по-малкият модел има два пъти по-ниски скорости по спецификации, което е напълно разбираемо, защото намаляването на чиповете наполовина, намалява и възможността да се записва паралелно информация на повече места, образно казано. Има голяма вероятност и кешът при по-малкия вариант на P1 да е орязан.


Версията 1TB на Crucial P1 премина доста добре всички тестове, включително копирането на 48GB данни, макар че тази памет не може да бъде сбъркана с да речем Samsung 970 Pro (което не е и целта). Включих и SATA диск, за да ви покажа колко производителност ще получите, просто като преминете към NVMe и PCIe интерфейс. Имайте предвид следното: дори най-бавният NVMe вариант е по-бърз от SATA и то с доста.

Crucial P1: NVMe SSD за ширпотреба

Crucial P1: NVMe SSD за ширпотреба

Crucial P1: NVMe SSD за ширпотреба

Маркери за бюджетния клас на тази памет се появиха при теста със запис на 450GB - обикновено той натоварва кеша на тези носители и нещата се забавят - в случая с P1, до трагични стойности. Под трагични, имам предвид от сорта на 95 MB/s или грубо казано около 10 пъти.

Crucial P1: NVMe SSD за ширпотреба

Crucial P1: NVMe SSD за ширпотреба

За ежедневна употреба, в която надали ще ви се налага да записвате или местите подобни обеми, P1 предлага страхотна производителност спрямо цената си.

Залкючение

Цената е фактор, който е на първо място за повечето потребители. P1 е първото NVMe SSD, което успява да спести достатъчно пари, за да можете да простите забавянето, когато кешът му се препълни. Ако искате да имате стабилни скорости при файлове над 50GB, ще трябва да се изръсите малко повече за WD Black опция. В противен случай Crucial P1 е страхотен избор, ако искате да смените HDD технологията в PC-то си или да преминете от SATA интерфейс към PCIe.
Плюсове
  • Най-добрата цена за гигабайт NVMe
  • Чудесна производителност до момента, в който кешът се препълни
Минуси
  • Скоростите на запис падат драстично, когато въпросният кеш е пълен
  • 500GB версията е два пъти по-бавна от 1TB модела

още по темата

Corsair представи MP600 NVMe M.2 SSD - със скорости до 4950 MB/s

Един от най-бързите твърдотелни дискове ще се появи на пазара през юли
27.05.2019 / 09:31

ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена

Отлично решение за домашния/учебния компютър.
20.09.2018 / 08:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.