Sony Xperia Ear Duo: Повече стил, по-малко звук

Xperia Ear Duo са жертва на философията дизайн и визия пред функционалност
Настоящата генерация безжични слушалки все още имат доста недостатъци. Обикновено животът на батерията е далеч от желания. Връзката между слушалките и източника невинаги е безпроблемна. Цената е прекалено висока. С развитието на технологиите някои биха си помислили, че големите производители ще се опитат да се справят с гореописаните проблеми. Днес ще разберем дали Sony са успели с техния модел Xperia Ear Duo.

Дизайн

Размерите на всяка слушалка са 10,2 х 17,5 х 59,6 милиметра, а теглото - около 11 грама. Това е доста добро постижение, с оглед на солидното усещане, което оставят слушалките в ръката. Трябва да отбележим, че Ear Duo са сред най-добре изработените безжични слушалки, които сме тествали, независимо от други проблеми, за които ще поговорим след малко. IPX2 защитата е добре дошла - това значи, че те са добре екипирани срещу пот, дъжд и дори кратък престой в банята. След нормален 5 минутен душ с хладка вода, нямаше никакви забележими промени в качеството на звука.

Sony Xperia Ear Duo: Повече стил, по-малко звук

Дизайнът на Ear Duo е големият коз, с който Sony искат да продават тези слушалки. Вместо да висят в ушната кухина като AirPods на Apple или да се захващат в някой от оребренията на ухото подобно на Gear Icon X на Samsung, Ear Duo минават под долната част на ухото, а батерията, Bluetooth предавателят и капацитивните контроли се намират в издължен корпус, който лежи зад ухото и на врата.

Sony Xperia Ear Duo: Повече стил, по-малко звук

Колкото и атрактивен да изглежда подобен дизайн за модните ентусиасти, това съвсем не означава, че той е практичен. За седмицата, в която изпробвахме Ear Duo, така и не успяхме да свикнем с начина на поставяне напълно. Въпреки това, веднъж поставени правилно, слушалките стоят стабилно и са относително комфортни за носене. Тичането с тях или случайно куфеене на изскочила в плейлиста песен на Judas Priest, не може да ги помръдне от мястото им върху ушите.

Контроли и употреба в реални условия

Управлението на Ear Duo е малко странно изживяване. За да настроите нивото на звука или да активирате смартфон умния асистент, трябва да докоснете специфична зона върху корпуса, който се намира зад ухото. За една седмица употреба нито веднъж не успяхме да го направим от първия опит. Вероятно Sony са наясно с този интерфейс проблем, защото има допълнително приложение, което позволява да приемате или отказвате обаждания, или да прескачате песни с поклащане на глава и кимане.

Sony Xperia Ear Duo: Повече стил, по-малко звук

Тази система работи дори по-малко ефективно от докосването на капацитивния контрол. Всеки поглед встрани или случайно кимане кара песните да прескачат, а ако трябва да приемете обаждане, това става с толкова уверено кимане, че има опасност да си счупите врата. Тези проблеми, разбира се, може би са ограничени до отелните потребители и най-вероятно след месец употреба и свикване, няма да представляват толкова сериозно главоболие, но на първо четене те водят до сериозна фрустрация.

Качество на звука

В Ear Duo няма да откриете пасивно или активно гасене на външни шумове - технология, в която Sony принципно има стабилни традиции. Тези безжични слушалки са проектирани да пропускат външните шумове, за да позволят на потребителите да общуват с приятели или да извършват други дейности, докато слушат музика. Тази особеност на слушалките ги прави чудесни за велосипедисти и хора, които се движат активно в динамична среда - докато тествахме Ear Duo в града, чувахме околния трафик толкова добре, колкото и без слушалки.

За съжаление, това идва с цената на качеството на звука. Докато средните и високите честоти са солидни, басите страдат най-много - те почти липсват. Искате да чуете касите на барабаните в някоя рок песен? Забравете. Ако си падате по Drum'n'Bass, също стойте далеч от тези слушалки. Друг проблем бяха внезапните прекъсвания, които никак не отиват на слушалки за 279 евро.

Живот на батерията

По спецификации Ear Duo трябва да издържат до 4 часа нерекъсната работа с едно зареждане на батерията. При повечето подобни твърдения производителите тестват продуктите си във вакуум и посипани с магически прах, който удължава живота на батерията. Шегата настрана, през седмицата, в която тествахме тези слушалки, успяхме да изстискаме малко над 3 часа автономна работа с едно зареждане и общо около 14 часа с включената допълнителна батерия в кутията.

Заключение

За съжаление Xperia Ear Duo са жертва на философията дизайн и визия пред функционалност. Това не значи непременно, че тези слушалки са лоши, напротив. Изработката е изключително качествена, теглото е минимално, вече споменатият дизайн е - доста добър, това няма как да бъде отречено. Проблемът е, че за цената си от над 500 лева, подобни слушалки не трябва да правят компромис с нищо - а тук случаят не е такъв. Проблемите със свързаността, не особено впечатляващото качество на звука и обърканият интерфейс правят препоръката на този модел съмнителна.


още по темата

Sony подготвя нов компактен смартфон

Според слухова компанията готви 5,5-инчов модел, ще го покаже в началото на 2020-та
02.12.2019 / 11:18

Spotify тества премиум абонамент за двама

Premium Duo дава възможност двама потребители да споделят общ акаунт за 12.49 евро на месец, но само ако живеят заедно
28.03.2019 / 04:40

Apple представи второ поколение на своите безжични слушалки AirPods

Продуктът вече поддържа безжично зареждане
21.03.2019 / 11:13
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.