JBL Everest 710GA: Страхотен звук + Google Assistant

Ако търсите добро качество на звука, удобство и Google Assistant, JBL Everest 710GA са повече от логичен избор
Дори в студените зимни месеци забелязвам, че все повече хора използват слушалки ежедневно. Днес персоналното аудио е еволюирало сериозно - късайки оковите на кабелите, с много нови функционалности и не на последно място - с все по-добър звук. JBL Everest 710GA е перфектен пример за това - тези стерео слушалки предлагат чудесно качество на звука и куп интересни функционалности - включително Google Assistant - без робството на досадните кабели.

JBL Everest 710GA: Страхотен звук + Google Assistant


Характеристики

JBL Everest 710GA са слушалки от напълно затворен тип (over-ear), които използват 40-милиметрови драйвери, за да възпроизвеждат звук в честотния диапазон 10Hz - 22kHz с максимално звуково налягане от 111dB (подобна сила на звука може да навреди на слуха дори при няколко минути слушане, така че - бъдете внимателни). Наушниците са проектирани за допълнителен комфорт, а слушалките се сгъват и прибират в твърдия калъф от комплекта за по-лесно транспортиране.

Както при повечето безжични слушалки, Bluetooth е основния метод за предаване на аудио информацията към Everest 710GA. Слушалките поддържат Bluetooth 4.2 и множество профили, включително A2DP 1.3, AVRCP 1.6, HFP 1.7, и HSP 1.2. За съжаление няма поддръжка за кодеци, които осигуряват стрийминг с висока резолюция като aptX HD или LDAC. Интересна е опцията за два източника на аудио, като първият, който подаде информация, получава приоритет, но когато спре, автоматично тръгва вторият.

JBL Everest 710GA: Страхотен звук + Google Assistant

В допълнение към това Everest 710GA предлагат технологията на JBL - ShareMe 2.0. Тя позволява да бъде излъчван Bluetooth сигнал към произволни безжични слушалки от който и да е производител. Bluetooth модулът и самите драйвери се захранват от полимерна литиево-йонна батерия с капацитет 850mAh. Пълното зареждане на слушалките отнема около два часа, след което получавате до 25 часа време за слушане. Разбира се, използването на допълнителни екстри - като функцията за споделяне ShareMe, значително намалява времето на автономна работа.

Друга благинка, с която слушалките разполагат, е специален микрофон за гасене на ехо и външни аудио смущения. Това на практика позволява Everest 710GA да бъдат използвани безпроблемно за гласови обаждания. При постъпване на обаждане, функцията ShareMe автоматично се изключва, за да не бъде излъчено обаждането към свързани устройства и това да доведе до проблемна ситуация от произволен характер.

JBL Everest 710GA: Страхотен звук + Google Assistant

Въпросният микрофон дава възможност за използването и на Google Assistant (което е една от основните функции и причина за абревиатурата GA зад 710). Повечето хардуерни контроли се намират на задния ръб на десния наушник. Те включват бутон за включване, светодиод за статуса (включително Bluetooth връзката), два дълги бутона за силата на звука, които имат дублирана функция да преминават към следваща/предишна песен, когато ги задържите за 3 секунди. Между двата дълги бутона се намира и по-малък, който действа като пауза и приема гласови обаждания от телефона.

3.5-милиметров аудио вход в долната част на наушника позволява да свържете кабел (Everest 710GA идва с такъв в комплекта, което е полезно, когато искате да пускате музика от източник, различен от Bluetooth). От другата страна на аудио входа има още два бутона - единият стартира Bluetooth свързването, а другият активира функцията ShareMe.

JBL Everest 710GA: Страхотен звук + Google Assistant

В долната част на левия наушник се намира micro-USB порт за зареждане на батерията и LED, който индикира статуса (зареждане, ниско ниво на батерията и прочее). В допълнение към това, логото JBL е чувствително на допир, ако го задържите, това активира Google Assistant. След като заредих батерията до пълен капацитет и включих слушалките, те автоматично преминаха в режим на Bluetooth свързване, което се получи безпроблемно с Huawei Mate 20 Pro телефона.

Тестове

Започнах музикалното пътешествие с класическия албум на Judas Priest - Sad Wings of Destiny. Що се отнася до рок музика, JBL Everest 710GA предлагат достатъчно бас и много добра дефиниция - звукът беше органичен и всички несъвършенства на записаната през далечната 1976-а плоча, бяха разкрити от слушалките.

След това преминах към по-различен тип музика - хипстърската и не особено популярна група Ape Not Mice (да не сте посмели да започнете да я слушате!). Подобен джаз-поп изисква освен добра дефиниция на басите, доста чисти среди за вокалите. Всеки инструмент беше добре дефиниран - от контрабаса, през кахона и до акустичната китара. Вокалите на Диди Класен бяха възпроизведени с чудесна точност.

JBL Everest 710GA: Страхотен звук + Google Assistant

Слушането заврърши с четирите сезона на Вивалди - да, доста клиширана, но непреходна и много изискваща към аудио системите класика. Неслучайно в повечето стаи за тестове се намира този диск. Композицията има особени изисквания към високите честоти - главно заради партиите на цигулките. Този тест също бе преодолян доста добре от Everest, макар че при по-високи нива на звука има едва доловимо изкривяване във високите честоти.

При гласови обаждания качестовото на звука се запази доста добро, но нивото определено пада в сравнение с музиката. Би ми се искало преходът да е по-плавен. От отсрещната страна нямаха забележки по повод качеството на звука. Когато гласовото обаждане приключи, музиката продължава, но разликата в нивата може да ви накара да подскочите напълно буквално.

Заключение

Малко забележки могат да бъдат отправени към JBL Everest 710GA, но това е очаквано оглед на цената им. Звукът е на ниво - всички потребители, с изключение може би на най-претенциозните аудиофили, ще останат удовлетворени от представянето на слушалките. Те от своя страна са доста удобни и леки и не носят дискомфорт дори при по-дълги сесии. Единствената забележка е разликата в нивата при възпроизвеждане на музика и гласови обаждания.

JBL Everest 710GA: Страхотен звук + Google Assistant

Всичко останало е реализирано безпроблемно - свързването през Bluetooth, излъчването чрез ShareMe, животът на батерията, Google Assistant функционалнсотта. По-горе споменах, че всичко това е очаквано с оглед на цената. JBL Everest 710GA не са "евтини" слушалки. На българския пазар те вървят около 450 лева, което обаче е доста по-евтино от топ предложенията в класа Bose QuietComfort 35 II и Sony WH-1000XM3, които струват 600-700 лева.

Ако търсите добро качество на звука, удобство и добавената функционалност на Google Assistant, но не искате да продавате левия си бъбрек, JBL Everest 710GA е повече от логичен избор.

Какво ни хареса?
- чудесно качество на звука във всички честотни диапазони
- удобни за носене дори при дълги сесиии
- ShareMe и Google Assistant

Недостатъци
- басите са леко преекспонирани при някои жанрове
- няма активно шумопотискане
още по темата

Spotify тества премиум абонамент за двама

Premium Duo дава възможност двама потребители да споделят общ акаунт за 12.49 евро на месец, но само ако живеят заедно
28.03.2019 / 04:40

Apple представи второ поколение на своите безжични слушалки AirPods

Продуктът вече поддържа безжично зареждане
21.03.2019 / 11:13

Директорът на OnePlus разказа защо изчезват 3,5мм аудио жакове

Компаниите искат да печелят от продажбите на безжични слушалки
11.03.2019 / 02:03
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.