Cooler Master CK552: чудесна бюджетна RGB клавиатура

Трябва да бръкнете доста дълбоко в джобовете си, за да получите нещо подобно от други утвърдени марки в бранша
Цените на механичните клавиатури вървят стабилно надолу - за радоста на всички геймъри. Последната сделка на века идва от Cooler Master и носи номенклатурата CK552 - RGB осветена механична клавиатура, която може да бъде намерена на пазара за около 170 лева. Както повечето неща в живота обаче, получавате това, за което плащате, освен ако не сте PCWorld - ние получаваме неща, за да можете да решите дали да плащате вие. Ерго - следващото ревю на въпросната механична тракалка (за това определение си има причина, която ще разберете скоро).

Дизайн

Cooler Master са свършили чудесна работа в задачата да създадат нискобюджетна механична клавиатура, която обаче да изглежда висок клас. В редакцията бяхме доста впечатлени от естетиката и качеството на материалите на CK552, клавиатурата лесно може да се съревновава по тези показатели с конкуренти, които струват два пъти повече.

Cooler Master CK552: чудесна бюджетна RGB клавиатура

Простият, но стилен дизайн, който включва открита метална подложка и минималистична правоъгълна форма с леко скосени дясна и лява част, би паснал на всеки вкус и няма да подразни никого. Пособен изчистен стил няма отношение към време и мода, а сансерифният шрифт, използван в типографията допълва това впечатление.

Като изключим RGB подсветката, CK552 може да обитава както офисни бюра, така и домашни маси, а също и геймърски бърлоги от аматьорски и професионален вид. Cooler Master изпратиха с модела и подложка за китки - WR530, която пасва на клавиатурата (и има съмнителна естетика и миризма), но тя не е включена в комплекта, което е минус.


Кабелът на CK552 е едно от малкото неща, които издават бюджетния характер на клавиатурата - той е тънък и доста крехък на вид. Предпочитаме подвижни кабели или в по-лошия случай - здрави кабели, покрити с плетен плат - подобно на геймърските линии на Corsair и Razer, но тук получаваме добрата стара гума. Не препоръчваме тази клавиатура за често мятане в раницата и геймърски сесии на гости на приятели - скоро можете да останете без кабел.

Друга функционалност, от която са спестили Cooler Master, e мултимедийните бутони - тук те не са отделни, а са дублирани върху Home секцията - звукът се увеличава с Page Up и се намалява с Page Down. Не е най-удобното нещо на света, но може да бъде изпълнено с една ръка без особени проблеми.

Функционалности

Има причина мултимедийните бутони да не бъдат дублирани на F-реда, той е запазен за различни команди, свързани с RGB подсветката на клавиатурата. F1 до F4 управлява цвета, докато F5 до F8 позволява на потребителите да променят бързо ефектите на подсветката. F9 до F12 дава възможност за изпълнение на различни макро команди, а 1 до 4 на реда с цифри превкючва различните профили.

Идеята е да имате достатъчно контрол лесно и бързо, без необходимост от допълнителен софтуер. Ако предпочитате да се заровите в гореспоменатия софтуер обаче, има и такава опция, а той е доста лек - само 64MB.

Cooler Master CK552: чудесна бюджетна RGB клавиатура

Подсветката на CK552 е стандартната Cherry MX тип - по един RGB LED елемент, поставен в горната част на всеки бутон. Светлината се отвежда чрез рефракция през прозрачното шаси на клавиша - не най-елегантното решение, но в случая изпълнението е на ниво. CK552 предлага живи цветове с отлично цветопредаване, както при повечето Cherry тип клавиатури обаче, светлината намалява прогресивно към долния ръб на бутоните, което е най-видимо при Cooler Master логото и бутоните с двойни функции.

Механичните превключватели

Сигурно вече сте забелязали, че споменаваме Cherry тип многократно - както повечето модерни геймърски механични клавиатури, Cooler Master са решили да използват евтин вариант на Cherry - в този случай Gateron. Конкретно в случая на CK552 са използвани Gateron Red превключватели - аналог на Cherry Red. Gateron Red предлагат същия линеен механизъм на действие и 45 грама необходима сила за задействане на клавиш. Усещането е една идея по-меко от оригинални Cherry Red, макар че едва ли ще усетите някаква разлика в нормални условия.

Cooler Master CK552: чудесна бюджетна RGB клавиатура

Една от характеристиките на Cherry MX Red e, че са доста по-тихи, в сравнение с Brown и Blue суичовете. Аналозите от Gateron обаче са доста шумни, което най-вероятно се дължи на самата конструкция на клавиатурата и металната планка. Всеки удар по клавиш води до кух съответен удар по металната подложка, което може да е дразнещо за свикналите с по-тихи суичове.

Заключение

Въпреки всички дребни критики, Cooler Master са произвели чудесна клавиатура за цената си. Трябва да бръкнете доста дълбоко в джобовете си, за да получите нещо подобно от други утвърдени марки в бранша, а това просто не е необходимо - CK552 дава напълно достатъчно за непретенциозните любители на механичните клавиатури.

Cooler Master CK552: чудесна бюджетна RGB клавиатура

Какво ни хареса?
- изчистен и стилен дизайн
- RGB подсветка с ярки и точни цветове за всеки клавиш
- Gateron Red са добра алтернатива на Cherry MX Red
- цената!

Недостатъци
- кабелчето е деликатно и няма да носи на много бой
- малко по-шумна от очакваното
още по темата

Sandberg RageStorm: Освободете място!

Компактен механичен кийпад за игри
05.12.2019 / 05:24

Първата клавиатура с тъч сензори в бутоните идва от Беларус

Технологията комбинира в едно традиционни клавиатура, мишка и тъчпад
17.06.2019 / 03:42

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

Разглеждаме тази сравнително достъпна геймърска клавиатура с екзотичната технология
27.03.2019 / 12:50

5 страхотни механични клавиатури

Вариантите за покупка на качествена механична клавиатура нарастват и е време да направим разбор на актуалните модели
10.11.2018 / 04:00

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

Една от най-добрите механични, жични, RGB клавиатури на пазара
29.08.2018 / 02:56
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.