Seagate Iron Wolf 4TB NAS – диск, който няма да ви "подхлъзне"

IronWolf е подходящ не само за NAS устройства – той може да послужи и като добър партньор на SSD в декстоп компютър
Когато говорим за решения за съхранение, Seagate е едно от имената, които първи идват на ум и това никак не е случайно. Компанията е доказала през годините не само способността си да изкарва на пазара качествени продукти, но и желанието да се развива – това е и една от причините днес Seagate все още да присъства на челно място в умовете на хората, които търсят дом за своята дигитална информация.

След това доста хвалебствено встъпление, преминаваме в конкретика – ще спрем вниманието си върху едно по-интересно и специфично решение в портфолиото на компанията – серията IronWolf и още по-конкретно – 4TB IronWolf NAS диска. Както подсказва името, това е твърд диск, предназначен за мрежови устройства за съхранение (Network Attached Storage). Разбира се, можете да ползвате диска и в компютъра си, когато имате нужда от голям обем и допълнителна сигурност, за бекъп на различни големи проекти и други подобни задачи.

Поглед отблизо и функционалности

IronWolf NAS е снабден с функцията Agile Array - технология, специфична за NAS, която спомага за оптимизирането на гъвкавостта и надеждността на системата в режим RAID. В допълнение дискът работи с всички модерни технологии за управление на захранването. Всичко това, като резултат, дава възможност за надеждна работа при продължителни операции – копиране на големи файлове и бекъп.

Услугата за възстановяване на данни на Seagate е отделна функция, която може лесно да бъде закупена от официалния сайт. Тя позволява лесно възстановяване на данните при внезапни проблеми като отказ на захранване, проблеми с RAID контролера и софтуерни грешки. Seagate също твърди, че повечето от информацията може да бъде възстановена с деветдесет процента успеваемост. Освен това моделът с 5900 об/мин също се предлага с 64MB кеш, а безпроблемният цикъл на работа е оценен на общо 1,000,000 часа.

Интерфейсът на устройството е SATA 6-Gbps и също така използва успоредно магнитно записване или PMR, което помага за намаляване на плъзгането на въртящите се елементи. И както при по-големите представители на IronWolf серията, устройството IronWolf NAS 4TB разполага с Health Management или IHM технология, която работи с различни NAS устройства. IHM позволява задълбочен мониторинг на жизнените показатели на диска.

Тестове и производителност

Първата стъпка при изпитанията на този диск се състоеше в традиционните синтетични тестове, които правим с всички решения за съхранение. Разчитаме на софтуер, който е наложен като стандарт в индустрията и резултатите могат лесно да бъдат съпоставени с други устройства.

Seagate Iron Wolf 4TB NAS – диск, който няма да ви "подхлъзне"

Seagate Iron Wolf 4TB NAS – диск, който няма да ви "подхлъзне"

Seagate Iron Wolf 4TB NAS – диск, който няма да ви "подхлъзне"

Seagate Iron Wolf 4TB NAS – диск, който няма да ви "подхлъзне"


Резултатите от CrystalDisk Mark, AS SSD, ATTO и Anvil, освен че бяха доста кохерентни, ни изненадаха приятно. Дискът постига между 203/204 MB/s и 223/224 MB/s в зависимост от тестовия софтуер. Тези стойности изпреварват собствените предложения на Seagate от сериите BarraCuda и FireCuda и то не с малко (средно 180MB/s и 200MB/s респективно). Това е изненадващо, главно защото скоростта на въртене на този диск е "само" 5900 оборота в минута, а предназначението му като решение за NAS по принцип би трябвало да се изрази в по-ниски скорости.

Seagate Iron Wolf 4TB NAS – диск, който няма да ви "подхлъзне"

Друг приятно изненадващ резултат е времето за реакция, което също е много добро за конвенционален диск и изпреварва много предложения от по-висок – както ценови, така и чисто производително – клас. Следващият тест беше по-практичен – инсталирахме диска в нашия служебен NAS – TerraMaster и тествахме производителността при копиране през гигабитовата ни офисна мрежа. Постигнатите 112 MB/s са доста по-близо до резултатите, които ще получите при ежедневна работа с диска.

Seagate Iron Wolf 4TB NAS – диск, който няма да ви "подхлъзне"


Заключение

IronWolf NAS дискът на Seagate ни впечатли не само с многобройните си интегрирани функционалности за защита и сигурност на информацията, но и с чиста производителност. Можете да използвате диска в различни комбинации – като самостоятелна единица в NAS устройството или паралелно с общо 8 диска. Капацитетите, които се предлагат започват от 1TB и стигнат до внушителните 12TB, така че имате богат избор. IronWolf е подходящ не само за NAS устройства – той може да послужи и като добър партньор на SSD в декстоп компютър, бързината и допълнителните функционалности за защита са добре дошли. Цената за 4TB модела се движи около 250 лева, добра сделка при всяко положение.
още по темата

Asus обяви три нови геймърски монитора

XG49VQ и XG32VQ трябва да са налични на пазара в края на този месец, а XG438Q - през пролетта на 2019 г.
07.01.2019 / 01:07

Seagate създаде рекорден 16TB диск с нова технология

По време на работа плочите на устройството се нагряват до 500 градуса
05.12.2018 / 06:00

Seagate BarraCuda – модерна класика

Обикновените HDD-та все още са победители при един от най-важните показатели.
11.09.2018 / 05:27

Seagate FireCuda SSHD – хибрид във време на промени

Малка инвестиция може да ви донесе големи резултати, ако имате нужда от солидни обеми и бързина на добра цена
30.08.2018 / 01:41
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.