Alfawise Robot X5 - "Консуела! Измий прозорците!"

Този робот наистина почиства добре прозорци – малко е бавен и шумен, но това важи за повечето латино прислужници, нали?
Незначителният брой латино сериали, с които бях облъчен като дете, неизменно имаха едно свързващо звено помежду си. Всеки имаше поне по една домашна помощница, обикновено на име Консуела, чиято единствена работа беше да бърше прах или да мие прозорци. И двете занимания не са от най-интересните и жизнеутвърждаващите, ето защо, джаджата, която ще ви представя днес предизвика искрен интерес у мен, а след това и известна доза възхищение.

Какъв е този робот?

Определението робот тук е малко пресилено, но да речем, че Alfawise Glass Cleaning Robot X5 е автоматизирана машина за почистване на прозорци, огледала и други гладки повърхности. След бума на прахосмукачките тип Roomba, дойде ред за още една вълна "роботи", които да освободят времето на Консуела за... ами – нещо по-полезно?

Alfawise Robot X5 - "Консуела! Измий прозорците!"

Машината има елипсоидна форма с два почистващи кръга, разположени в конфигурация на цифрата осем. Той се бори с гравитацията чрез силата на ниското налягане – или казано по-просто – вакуум ефект. Идеята е да "лепнете" робота върху прозореца, който искате да изчистите, след което просто да го активирате.

Повече детайли и функционалности

Когато се запознавах за пръв път с продукта, в съзнанието ми веднага изникна сцената на падаща от 17-я етаж джаджа, запътила се с ускорение 9,8 метра за секунда към нечия глава. При Alfawise Robot X5, този проблем е решен възможно най-просто и същевременно сигурно. Карабинер и осигурително въже предпазват от подобен сценарий. Роботът тежи малко над 2 килограма, което е впечатляващо, с оглед на моторите и механиката вътре.

Alfawise Robot X5 - "Консуела! Измий прозорците!"

Друг потенциален проблем – батерията – е решен по също толкова прост начин – Robot X5 работи с директна кабелна връзка към мрежата. Кабелът е достатъчно дълъг, а връзките между отделните звена и към робота са допълнително подсигурени с метална резба и шайба. Батерия всъщност има, но тя е с функция за допълнително осигуряване – ако основното захранване прекъсне, имате определено време, в което роботът ще остане залепен за стъклото, издавайки жални електронни сигнали за помощ.

Alfawise Robot X5 - "Консуела! Измий прозорците!"

Самото почистване се осъществява от микрофибърни кърпи, поставени върху кръглите пръстени на машината. Тя се придвижва чрез въртене на пръстените последователно и пълзейки по прозореца обира всякакви зацапвания и нечистотии. Robot X5 има няколко автоматични режима на чистене, които представляват различни пътища, по които роботът минава стъклото – вертикално, хоризонтално или комбинирано. Има и ръчен режим, за който ще ви трябва включеното в комплекта дистанционно, с чиято помощ можете да се забавлявате като управлявате робота, ако имате време и желание за това.

Alfawise Robot X5 - "Консуела! Измий прозорците!"

Съществува и мобилно приложение, което ползва Bluetooth, за да се върже към машината и най-просто казано дублира функциите на дистанционното управление. На корпуса на самия робот има един единствен бутон за включване и изключване и няколко LED индикатора. Когато задържите бутона за 3 секунди, роботът преминава в работно състояние, а след като го лепнете на стъклото, трябва да натиснете отново бутона за кратко, за да започне да чисти. Син LED показва дали роботът се е закрепил стабилно и след примигване, можете да стартирате. Зелена светлина означава, че роботът е включен към основното захранване, а ако то бъде прекъснато, този диод свети в червено. Налична е и звукова сигнализация за начало, край на работата и възникнали грешки.

Alfawise Robot X5 - "Консуела! Измий прозорците!"

Впечатления от тестовете или трябва ли Консуела да се пенсионира?

Първото, което искам да ви споделя, е че роботът наистина почиства прозорци, огледала и равни подове доста добре. Препаратът се напръсква директно върху кърпите (с включения в комплекта апликатор), а един средно голям прозорец (120 х 80) е изцяло минат за точно 7 минути и 40 секунди. По-голяма площ изисква повече време, а по-замърсените стъкла трябва да бъдат мити повторно.


Организацията с кабелите не е толкова проблемна, колкото човек предполага първоначано – дължината им беше напълно достатъчна, за да има роботът достъп до всички прозорци в апартамента, в който тествах, а цялостното почистване (65 квадрата, 5 прозореца + врата) отне малко под 2 часа. Един от потенциалните проблеми е шумът – по време на работа Alfawise Robot X5 генерира над 60 децибела, което не е никак приятно за ухото, особено ако трябва да слушате бученето по време на целия интервал от почистването.

Alfawise Robot X5 - "Консуела! Измий прозорците!"

Друго леко неудобство е бързото замърсяване на микрофибърните кърпи. При почистването на въпросния апартамент ми се наложи да ги сменя два пъти (в комплекта има включени 12 броя). Разбира се, можете лесно да ги метнете в пералнята, когато оползотворите всички бройки или да ги изперете на ръка, макар че Консуела няма да се зарадва на допълнителната работа, която и се отваря.

Финални размисли

Заслужава ли си Alfawise Robot X5? Може ли той напълно да ви лиши от "удоволствието" да миете прозорци? Отговорът на тези въпроси е положителен, без всякакво съмнение. Дали обаче този робот е за всеки? Нямам представа – вероятно повечето домакини, които са свикнали да мият прозорци всяка седмица за по 15 минути (да, на ръка става доста по-бързо), едва ли ще се впечатлят сериозно.

От друга страна, у ВСЕКИ мъж (неслучайно думата е с главни букви) този метод на чистене ще предизвика неподправена възхита и еуфория. Не само защото това е високотехнологичен начин за справяне с иначе скучно задължение, а просто защото мъжете не обичат да мият прозорци. Поне повечето. Ако трябва да сумирам всичко, което научих по време на тестовете, в едно изречение, то би било: Alfawise Robot X5 наистина почиства добре прозорците – малко е бавен и шумен, но това важи и за повечето латино прислужници, нали?

Роботът може да се намери и в България от независими вносители, но най-изгодно може да бъде поръчан от Gearbest, особено по време на някоя промоция или с купон. Китайците вече имат няколко склада в Европа, което означава, че досадното занимание с митниците отпада, а също така доставката е бърза и не особено скъпа. Цената на Robot X5 в момента е 205 лева от китайски склад с доставка 9 лева за две седмици или 253 лева от европейския склад с доставка 3 до 5 работни дни.
още по темата

Alfawise Window Cleaning Robot: Не точно за мързеливци

Спестява усилия, но са налице тънкости
09.04.2019 / 08:32

Японски робот може да пере и сгъва дрехи

Ще можете да го наемете срещу около 200 долара на месец
12.02.2019 / 04:29

Amazon тества роботи-куриери

Задачата на роувъра Scout е да доставя пратки до вратата на получателя
12.02.2019 / 01:59

Няколко полезни дреболии от Gearbest (не непременно за Коледа)

Не всичко трябва да бъде непременно умно, за да е полезно
17.12.2018 / 03:34

Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

За около 30 долара може да се сдобиете с нещо полезно
02.11.2018 / 04:56
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.