ASUS ZenBook Pro 15 – лаптопът с екран в тъчпада

Модерно устройство за професионалисти
Думата иновации е любимата дъвка на производителите на потребителска електроника. Ако питате компаниите, то ще останете с впечатление, че всяка от тях революционализира пазара с всеки свой нов продукт

Започвайки теста на новия лаптоп ZenBook Pro 15 на ASUS, чийто акцент е поместеният в тъч пада дисплей, бях почти убеден, че става дума именно за подобен маркетингов трик. След като имах възможност да си "поиграя" с това нововъведение обаче, мога спокойно да заявя, че идеята има потенциал. В основата му според е отворения подход, който е възприела компанията, позволяващ на външни разработчици сами да решават как да оползотворят новата хардуерна възможност.


ASUS ZenBook Pro 15 – лаптопът с екран в тъчпада

Лаптопите с втори екран не са нова идея. MacBook Pro компютрите на Apple, например, разполагат с тънък OLED дисплей (т.нар. Touch Bar), разположен над клавиатурата, там където обикновено са функционалните клавиши. Реализацията на ASUS по-радикална, тъй като т.нар. ScreenPad е доста по-голям.

Всъщност, от компанията са предвидили опция той служи като обикновен втори екран. С други думи на него можете да видите работния си плот.

Нека обаче започнем по от далеч.

За какво ви е екран в тъч пада?

ScreenPad предлага два режима на работа. Първият се нарича ScreenPad Mode, а при втория компютърът разпознава наличие на обикновен втори екран с резолюция 1920 на 1080 пиксела (и диагонал 5,5 инча).

Първият режим ви дава достъп до функции, които се очаква да бъдат разработвани от партньори на ASUS. Заедно с пускането на ZenBook Pro 15 са налице няколко такива инструмента. Ако се занимавате с обработка на текст или подготвяте презентация то имате на разположение добавка за Microsoft Office, например, която извежда на екрана редица опции, така че да ускорят достъпа ви до тях.


ASUS ZenBook Pro 15 – лаптопът с екран в тъчпада

Ако слушате музика през Spotify, то можете да управлявате плейъра през ScreenPad, без да се налага да сменят прозорците на главния екран. Също така имате възможност да подписвате PDF документи чрез разширение за Adobe Reader Sign.

От самата ASUS са разработили още полезни функции. Можете да синхронизирате смартфона с компютъра си чрез ASUS Sync.,да стартирате на екранчето калкулатор, да видите календара си със задачи или да въвеждате числа чрез ScreenPad NumKey (физическата клавиатура на лаптопа не разполага с цифров блок, така че това е нещо полезно).

Активирането на инструментите става чрез падащо меню, което се появява чрез прокарване на пръст надолу от горния край на тъчпада. Можете да изберете няколко инструмента, до които да имате бърз достъп. Функции свързани с приложения като Word например се активират заедно с тяхното стартиране.


ASUS ZenBook Pro 15 – лаптопът с екран в тъчпада

Вторият режим на работа на ScreenPad е не по-малко интересен. На пръв поглед визуализирането на работния плот на малко екранче под клавиатурата звучи безсмислено и ползването на миниатюрно Старт меню би попаднало именно в тази категория

Можете да пренесете на малкия екран прозорец на браузъра, който се си пуснали клипче в YouTube, да кажем. Стига да имате на разположение нормална мишка (т.е. тъчпадът да не ви е необходим за работа) можете да си слушате музика и управлявате плейъра докато работите.

Според мен обаче от потенциалът тук е в друга посока. Интерфейсите на приложения като Photoshop и Premiere на Adobe например могат да се разделят на отделни прозорци. Това ви дава възможност да прехвърлите един такъв прозорец на ScreenPad-а и да имате мигновен достъп до опциите в него, без да се нала да ги "гоните с мишката".

Удобство и реализация

Поведението на тъч пада се управлява чрез комбинацията Fn+F6 на клавиатурата. Имате на разположение четири опции Това са вече споменатите два режима на ScreenPad, плюс още два – изключване на екрана и ползването му като обикновен тъчпад, както и пълно деактивиране на тъчпада.


ASUS ZenBook Pro 15 – лаптопът с екран в тъчпада

Превключването между режимите става не става особено бързо. Надали обаче често ще правите това, когато се потопите в работа, така че последователното преминаване през всички налични опции надали ще е проблем.

На мен лично често ми се налага да ползвам калкулатор и честно казано бързо свикнах да имам под ръка такава възможност в тъчпада. Въпреки това обаче почти всички останали приложениия, които ползвам не са чували за подобна хардуерна възможност.

Последното е разбираемо, тъй като тя е налице само в един лаптоп на един единствен производител. Това е и най-голямата слабост на ScreenPad – надали можете да очаквате масова поддръжка от страна на софтуерните компании.


ASUS ZenBook Pro 15 – лаптопът с екран в тъчпада

От друга страна обаче настоящият ZenBook Pro 15 може да се разглежда като експеримент. ASUS са достатъчно голяма, стабилна и зряла компания, така че да могат да си позволят подобни своеволия. Всъщност дори споменатият Touch Bar в MacBooc Pro на Apple далеч не бе посрещнат еднозначно, когато бе представен преди две години, а днес поддръжката му не е масова. В този смисъл вероятно ASUS трябва да се въоръжат с търпение, както и постепенно да започнат да вграждат ScreenPad-и в по-евтини лаптопи.

Работата на ScreenPad като цяло е безпроблемна, но все пак се сблъсках и с известни бъгове. Няколко пъти ми се случи системата да забие при опит да включа някое от приложенията. Важно е да се отбележи, че в случая не се прекъсва работата на целия компютър, а става нещо като презареждане само на ScreenPad. От ASUS явно са наясно, че хардуерната функционалност е сравнително сурова и са се постарали да я отделят максимално от останалата част от системата. Нито веднъж не ми се случи да нямам достъп до тъчпада (т.е. управлението на курсора), заради проблем със ScreenPad.


ASUS ZenBook Pro 15 – лаптопът с екран в тъчпада

ASUS ZenBook Pro 15

Целта на материала е да ви по-скоро запозная със ScrenPad, но все пак ще се спра и на лаптопа. ZenBook Pro 15 е топ решение на ASUS, насочено към професионалисти като създатели на съдържание, инженери и т.н.

С него получавате сериозна изчислителна мощ в компактен корпус. За тест в редакцията получихме модел с Intel Core i9-8950HK процесор, NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti видеокарта, 16 GB оперативна памет и 1TB SSD PCI-e диск на Samsung.

Отвън всичко гореописано е "опаковано" в монолитен алуминиев корпус в тъмно син цвят. Теглото на лаптопа е под 1,9 кг., а дебелината му е ~19 мм.

Дисплеят е с 4K (3840 x 2160) резолюция, което в комбинация 15,6-инчовия му диагонал гарантира перфектно качество на картината. Според ASUS лаптопът идва с калибриран от завода екран. Имате на разположение варианти на продукта със и без чувствителен на допир дисплей.

Допълнително, компютърът е оборудван с качествени висококоговорители на Harman Kardon, както и с четец за пръстови отпечатъци. Последното още веднъж напомня към какви потребители е насочено решението.


ASUS ZenBook Pro 15 – лаптопът с екран в тъчпада

ZenBook Pro 15 не е геймърска машина, но на нещо бихте могли да подкарате съвременни игри. Не трябва обаче да очаквате максимални детайли и 4K резолюция.

На а разположение имате достатъчен брой портове за свързване на лаптопа с периферни и други устройства. От дясната страна са разположени 3,5 мм жак за слушалки с микрофон, четец за microSD карти, както и два USB-A 3.1 порта. Отляво пък имаме два USB-C/Thunderbolt порта и HDMI порт. Там е и конекторът за свързване на зарядното.

При товар (в моя случай това бе играта Doom) двата вентилатора в машината започват да се чуват отчетливо. Тънкият корпус (и мощният процесор – все пак говорим за топ Core i9 чип) е принудил разработчиците да прибегнат до високопроизводително охлаждане. Все пак, при нормално сърфиране из интернет, лаптопът е почти безшумен.

Известно разочарование донесе животът на батерията, но при този тънък корпус това не е неочаквано. При базова употреба, т.е. сърфиране в интерент, гледане на клипчета онлайн и ползване на текстови редактор, акумулаторът дава 5-6 часа живот далеч от контакта. При активиране на ScreenPad това време спада с около час.


ASUS ZenBook Pro 15 – лаптопът с екран в тъчпада

Заключение – два екрана са по-добре от един

Според мен ScreenPad е удачна идея, но за да се усети нейният потенциал трябва да видим поддръжка от повече софтуерни разработчици. ASUS не са Apple, така че това няма как да стане един модел. ZenBook Pro 15 е чудесен (и скъп) латпоп и повече от удачна стартова платформа за технологията. За да може обаче да има шанс за успех, тя трябва да се появи и в по-достъпни устройства.
още по темата

ASUS обяви нови ZenBook лаптопи с по два екрана

Компанията представи и продукт, посветен на 30-тата си годишнина
30.05.2019 / 12:15

ASUS ZenBook Flip UX362F: компактен лаптоп и таблет в едно

За тези, които знаят какво искат
06.05.2019 / 09:04

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Съветваме ви да изберете GTX опция, поне засега
12.03.2019 / 01:32

ASUS сменя директора си и се преориентира към геймърските смартфони

Поделението на смартфони на компанията търпи загуби
14.12.2018 / 01:47

Samsung разработи първите серийни 4K OLED екрани за лаптопи

В обозримо бъдеще на пазара ще се появят по-масови OLED ноутбуци
04.12.2018 / 04:19
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.