Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

За около 30 долара може да се сдобиете с нещо полезно
Преди години масовите китайските стоки бяха синоним на евтинджос, като в повечето случаи тамошната електроника не струваше дори минималните суми, които търговците искаха за тях. Напоследък обаче е налице (да се чете: през последните 5-6 години) сериозно раздвижване. Не че боклуците са изчезнали, дори напротив. Всъщност изборът на такива е по-голям от всякога. Ако обаче човек се поразтърси, то може да намери интересни изделия на много привлекателни цени.

В следващите редовете ще прочетете за два продукта, които биха могли да ви бъдат полезни, без обаче да изпразнят портфейла ви...


Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

Умен телевизор с Alfawise

Няма какво да се лъжем, в хола е много по-удобно да се гледат филми, отколкото на бюрото. Ако не разполагате с някой от напоследък модерните умни телевизори, то можете да си да свържете компютъра с телевизора и, когато е ви е необходимо, да прехвърлите образа на него, за да гледате нещо в Netflix, да кажем. Лично аз съм правил подобни инсталации у дома и от опит мога да заключа, че това не е особено удобно.

Alfawise A8 Android 8.1 TV Box е едно от най-евтините устройства в своя клас. TV Box-овете позволяват да превърнете всеки телевизор (или монитор) в умно устройство, свързано с интернет. Можете да си пускате клипчета от YouTube, да гледате филми в Netflix или пък да пуснете филм или видео от външна флаш памет.


Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

В комплект с устройството получавате дистанционно, адаптор за захранване, както и HDMI кабел, чрез който да го свържете с телевизора/монитора. Платформата Android пък ви дава достъп до голяма набор от приложения. Можете да се изтеглите и някоя игра, но отсега ви предупреждавам, че няма да се доволни от резултата.

Свързването на Alfawise A8 е праволинеен процес, не са необходими никакви настройки. За връзка с интернет можете да разчитате на Wi-Fi връзка, но ако рутерът ви не е наблизо аз бих препоръчал да заложите на кабел.

Устройството компактно и леко, което улеснява разполагането му около телевизора. По време на работа то осезаемо се нагрява, така че не го поставяйте върху покривки или меки повърхности – единствените отвори за вентилация се намират отдолу.


Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

На задния панел са разположени най-важните портове: HDMI изхода, LAN порта, изходите за аналогов (стандартен 3,5 мм жак) и цифров (S/PDIF) звук, както и входа за захранването. Имате на разположение и четири USB порта – един отзад и още три на десния панел. Можете да ги използвате за свързване на стандартни мишка и клавиатура, нещо което ще улесни навигацията из YouTube да кажем.

Тук е редно да отбележа, че се сблъсках с проблем при опит да използвам USB слушалки – образът започна да насича много сериозно и устройството стана неизползваемо. Явно използваният процесор (на китайската компания Rockchip) е прекалено маломощен за такива своеволия При използване на други USB устройства (клавиатура, мишка, флашка) не забелязах проблеми.

Редно е отрано да ви предупредя да не очаквате бърза реакция от страна на Alfawise A8. Очаква ви не особено пъргаво зареждане на апликации, клипчета и интернет страници. След като веднъб тръгне дадено видео от YouTube или Netflix обаче, то можете да очаквате безпроблемна работа.


Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

След няколко теста с материали от YouTube, установих че надали можете да очаквате гладко поточно видео с 4K резолюция. При 1080p и надолу обаче всичко е нарде. Ако запишете клипче или видео на флашка обаче, можете да очаквате малко повече. Проведох тестове с няколко трейлъра на филми с 4K резолюция. При един от тях картината накъсваше, но при другите няколко всичко беше наред.

Заключение: За около 30-на долара получавате съвсем адекватен TV Box. За сравнение подобен продукт на Xiaomi, например, струва над два пъти повече. Не очаквайте чудеса обаче, ще трябва да се примирите с мудновата работа при зареждане на приложения и при ровене из менютата.


Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

Слушайте музика без да се оплитате в кабели

Когато пpеди около две години Apple пусна своите безжични слушалки AirPods една от първите ми мисли беше "кога ли ще видим нещо опростено за обикновения човек" :). От известно време на пазара има такива продукти и ето, че имах възможност да изпробвам един такъв, носещ звучната марка Siroflo.

Като основна идея Siroflo HV-358PRO приличат на продукта на Apple. Става дума за отделни слушалки, свързващи се със смартфон чрез Bluetooth, които не са свързани с кабел или въженце. Зареждането им става чрез специална кутийка, която също разполага с вградена батерия.


Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

Засякох времената за зареждане и автономна работа на различните компоненти. Ето резултатите:

- Зареждане на слушалки ~ 1ч.
- Зареждане на кутия ~ 3:40 ч.
- Слушане на музика с един заряд ~ 3 ч.

Допълнително, кутийката може да зареди слушалките три пъти със собствената си батерия, което сумарно ви дава около 9 часа музика.


Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

Добро впечатление правят детайли като капачето на кутийката, което в затворено положение се придържа с магнит. Пак магнити задържат и слушалките вътре в нея докато се зареждат. Когато ги извадите пък, те сами отново се свързват със смартфона.

HV-358PRO са оборудвани с микрофони и могат да бъдат използвани за провеждане на разговори. Всъщност имате възможност да извадите само едната от слушалките и да я използвате на като стандартно устройство за свободни ръце. След провеждане на няколко разговора от отсрещната страна ми споделиха, че гласът ми се чува леко приглушено и кънтящо, но все пак няма проблеми с разбирането на думите.

Микрофоните имат и друга функция. При активиране на съответния режим, чрез задържане на някой от бутоните, намиращи се върху всяка от слушалките, околните звуци започват да бъдат предавани към говорителите. Идеята е да чувате какво става около вас, без да се налага да вадите "тапите" от ушите си


Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

Звучи чудесно, но на практика надали ще използвате функцията. За да разчитате на нея трябва да имате налице идеални условия. При каране на колело или дори при по-бързо ходене започвате да чувате звука от вятъра в микрофона. Също така при по-шумна обстановка често се оказва, че чувате по-силни странични звуци, но не и думите на продавача в магазина, да кажем.

Бутоните служат и за други неща. Еднократно натискане например спира/пуска песента. Двойно натискане пък включва гласов помощник на Google Now или Siri.

Да обърнем внимание на най-важното – качеството на звука, който получавате от слушалките. Случвало ми се е да имам проблеми със устройства тип "тапи", затова потърсих и чужди мнения, които в интерес на истината се оказаха доста различни от моето.

В комплект получавате обичайните три комплекта гумички, с различни размери. Според моя опит колкото по-добро е уплътняването, толкова по-басов и плътен е звукът. Лично на мен звученето ми допадна, без да съм крайно впечатлен. Басите ми се сториха слаби, но малко игра с еквилайзера, с какъвто разполагат приложенията за поточно слушане, реши проблема.


Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

Интересно е да се отбележи, че сред страничните мнения за слушалките чух добри отзиви именно за басите, така че явно си до конкретния човек.

Общото мнение е, че Siroflo HV-358PRO предлагат звук като други слушалки в ценови диапазон от около 50-60 лв. Средна работа, но тук имате огромен бонус – липсата на кабели)

Заключение: Честно казано очаквах по-скоро да съм разочарован, но слушалките ми допаднаха. За около 35 долара (с доставката) получавате приличен звук и не се оплитате в кабели.
още по темата

Alfawise Window Cleaning Robot: Не точно за мързеливци

Спестява усилия, но са налице тънкости
09.04.2019 / 08:32

Кои са най-популярните безжични слушалки

Три четвърти от продадените през 2018 г. устройства са на една компания
18.03.2019 / 11:34

Asus обяви три нови геймърски монитора

XG49VQ и XG32VQ трябва да са налични на пазара в края на този месец, а XG438Q - през пролетта на 2019 г.
07.01.2019 / 01:07

Няколко полезни дреболии от Gearbest (не непременно за Коледа)

Не всичко трябва да бъде непременно умно, за да е полезно
17.12.2018 / 03:34

Най-добрите тех продукти на 2018-та

Да изберем най-доброто сред най-доброто не беше лесна задача...
16.12.2018 / 09:03
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.