MSI GeForce RTX 2080 Ti Duke – хардуерът е тук, чакаме игрите

Това е графичният чип, с който вече можете да оползотворите геймърския 4K монитор
Новото поколение графични чипове на NVIDIA, които компанията обяви официално през август, не са като предходните продукти на компанията. За разлика от тях те не предлагат само обичайния скок в производителността, но и включват функции, които все още не се поддържат от игрите на пазара. Ако следите какво се случва на този хоризонт, то със сигурност знаете за какво говоря – става дума за хардуер, който обещава да е достатъчно мощен, за да трасира (достатъчен брой) светлинни лъчи в реално време.

Наскоро изпробвахме видеокартата MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio, а сега имаме възможност да ви запознаем и с баткото – GeForce RTX 2080 Ti, най-мощният графичен чип на пазара в момента!

MSI GeForce RTX 2080 Ti Duke – спецификации и дизайн

CUDA ядра: 4452
Тактова честота: 1350MHz базова, 1665MHz максимум
RT ядра: 68
Tensor ядра: 544
Текстуриращи модули: 184
Оперативна памет: 11 GB GDDR6
Разредност на паметта: 352 bit
Пропусквателна способност: 616GBps
Портове: 1x USB-C, 3x DisplayPort 1.4, 1x HDMI 2.0b
Захранване: 2x8 пинa (до 260 вата потребление по спецификации)


Вентилаторите спират да се въртят при липса на товар и картата става безшумна

Вентилаторите спират да се въртят при липса на товар и картата става безшумна


В горните спецификации обърнете внимание на RT и Tensor ядрата, сравнявайки картата с RTX 2080. Именно тези компоненти ще творят "магиите" по отношение на светлината. RT ядрата ще трасират светлинните лъчи (от там идва и съкращението RT - ray tracing), а тензорните такива ще определят накъде да бъде насочена графичната мощ. Последното ще става с помощта на изкуствен интелект, т.е. чипът ще реагира динамично в зависимост от конкретната ситуация.

Друга функция, която ще изпълняват тензорните ядра ще бъде справянето с шума в изображението, който е характерен за подобни графични обработки в реално време поради факта, че хардуерът все още може да обработва само определено количество от въпросните лъчи. За съхраняване на фините графични детайли се използва неворнна мрежа. Тепърва ще видим каква точно ще е разликата в производителността между двата чипа, в игри в които е налице трасиране на светлинни лъчи

Предоставената ни от MSI GeForce RTX 2080 Ti видеокарта е част от серията Duke на компанията. Те се предлагат с по-малък заводски овърклок, спрямо Gaming X серията продукти например (споменатата MSI GeForce RTX 2080, която ревюирахме наскоро е част именно от втората).


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio (горе) до 2080 Ti Duke

MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio (горе) до 2080 Ti Duke


Въпреки, че в MSI GeForce RTX 2080 Ti Duke е използван чип от по-горен клас и е с повече памет тази видеокарта е оборудвана с по-компактен и лек охладител.

Трите вентилатора на картата спират да се въртят при липса на товар (по-конкретно при температури под~60 градуса). За любителите: тук отново разполагате светодиодно осветление, като имате възможност да настроите цвета поред този, излъчван от останалите компоненти в компютъра си.

За визуалното оформление на компонента от MSI са заложили на тъмна сиво-черна гама.


Със своя ~1кг MSI GeForce 2080 Ti Duke минава за лека...

Със своя ~1кг MSI GeForce 2080 Ti Duke минава за лека...


Тестова конфигурация

Дъно: MSI X470 GAMING M7 AC - предоставено от MSI
Процесор: AMD Ryzen 7 2700X - предоставен от AMD
Оперативна памет: Corsair Vengeance RGB 3000 DDR4 32GB - предоставена от Corsair
Видео карта: MSI GeForce RTX 2080 Ti Duke
Системен твърд диск: Western Digital WD512Black PCIe NVMe - предоставен от Солитрон
Захранване: FSP Hydro GE 650 - предоставено от FSP
Операционна система: Windows 10 Pro RS3

Изправихме новата GeForce RTX 2080 Ti срещу GeForce GTX 1080 Ti, AMD Radeon RX Vega 64, както и срещу споменатата RTX 2080. За тестовете използвахме четири игри (Far Cry 5, F1 2018, Middle-earth: Shadow of War и Ashes of the Singularity: Escalation). Използвахме две резолюции – 4K и Full HD.

Резултати

Far Cry 5


MSI GeForce RTX 2080 Ti Duke – хардуерът е тук, чакаме игрите

F1 2018


MSI GeForce RTX 2080 Ti Duke – хардуерът е тук, чакаме игрите

Middle-earth: Shadow of War


MSI GeForce RTX 2080 Ti Duke – хардуерът е тук, чакаме игрите

Ashes of the Singularity: Escalation


MSI GeForce RTX 2080 Ti Duke – хардуерът е тук, чакаме игрите

Пропускайки трасирането на светлинни лъчи, няма как да не отчетем подобрената "обикновена" графична мощ на новата карта. Бих заключил, че с 2080 Ti най-после започва да има смисъл да се сдобиете с геймърски 4K монитор. Разбира се, няма как да очаквате 100+ кадъра в скунда през цялото време, но с новия процесор игрите вървят осезаемо по-гладко, спрямо хардуера от предходното поколения.

Както и останалите видеокарти от серията Duke, тук получавате заводски овърклок. Максималната честота е със 120 Mhz повече от базовия вариант на RTX 2080 Ti и с 30 Mhz повече от официалната овърклокната версия на NVIDIA (т.нар. Founders Edition).

Както и при ревюто на MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio, така и сега, няма как да ви измерим производителността на картата по отношение на трасирането на светлинни лъчи. Просто засега няма такива игри. Из интернет се са налице различни демонстрации, като най-разпространено е Star Wars клипчето, което много от вас вероятно вече са гледали (вижте го в ревюто на RTX 2080).


Накъде без RGB светлини...

Накъде без RGB светлини...


Заключение

Както и след теста на MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio, така и сега, след този на RTX 2080 Ti Duke няма да правя заключения. Лично аз съм ентусиазиран обаче, тъй като реалистичната светлина в игрите е нещо, което очаквам от много време.

Също така, все още тепърва какъв ще е отговорът на AMD, чиито нов чип се очаква през следващата година...

Ще повторя обаче залючението (или може би – предупреждението), с която приключих статията за RTX 2080: Геймърите, оглеждащи се за нова видеокарта трябва да се замислят дали да инвестират в хардуер от предходно поколение, чиито цени със сигурност ще тръгнат надолу. Ако наистина революцията е толкова мащабна, колкото ни обещават от Nvidia, то хардуерно ускореното трасиране на светлинни лъчи може да се окаже нещо задължително за всички...
още по темата

MSI RTX 2060 Gaming Z - чудесна карта на не толкова чудесна цена

Заслужават ли благинките, които MSI са добавили, допълнителните морно изкарани левове?
30.01.2019 / 12:44

Видео: Вижте Quake II с динамична светлина в реално време

Можете да изпробвате играта и вие, стига да разполагате с GeForce RTX видеокарта
29.01.2019 / 02:22

CES 2019: AMD представи първата 7-нанометрова видеокарта

Radeon VII идва в началото на февруари на цена $699
10.01.2019 / 11:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.