Sony RX100 VI – фотоапарат за пътешествия

Универсалният обектив прави камерата удачно решение за семейството и при пътувания
Много анализатори и наблюдатели се надпреварват да предсказват кончината на компактните фотоапарати. До голяма степен това наистина е така – смартфоните със замах взеха потребителите на този тип устройства и за повечето хора снимките, направени със съвременно мобилно устройство, напълно отговарят на техните нужди.

Естествено, фотоапарати продължават да се произвеждат и да се развиват. Достатъчно е човек да погледне към ударното развитие на беозгледалните камери например. Налице е обаче една група от потребители, която стои по-средата. Тези хора не са доволни качеството, което предлагат смартфоните с техните миниатюрни сензори и оптики. В същото време обаче те нямат желание да разнасят със себе си пълноразмерен фотоапарат и обективи за него

Именно за такъв тип потребители се предлагат фотоапарати, предлагащи качествена оптика и (сравнително) голям сензор в максимално компактна опаковка. Точно такова устройство възнамерявам да ви запозная днес – запознайте се със Sony RX100 VI.


Sony RX100 VI – фотоапарат за пътешествия

Основни функции и показатели

Първият представител на RX100 серията на компанията видя бял свят през 2012 г. и постигна. Доказателство е фактът, че сега вече имаме шести нейн представител. Общото между всичките устройства е че са базирани на 1-инчови, 20-мегапикселови сензори, качествени оптики от Zeiss и предлагат устойчиви метални корпуси.

Редно е да се отбележи, че по-новите представители от серията не винаги надграждат своя предшественик, а често са ориентирани към различни подкатегории от потребители. Предходният модел в серията например предлагаше обектив с по-голяма светлосила, но с по-малък обхват на оптичното приближение – 24-70 мм (приравнено към пълноформатен сензор), спрямо настоящите 24-200 мм.

Над 8-те пъти оптично проближение на най-пресния модел го правят фотоапарата универсално устройство, можещо да задоволи фото (и видео) потребностите на много широк кръг от потребители. Въпреки че побира в себе си значително по-дълъг обектив RX100 VI все пак е запазил своя (почти) джобен размер.


Sony RX100 VI – фотоапарат за пътешествия

Поради малкия ѝ размер не мога да кажа, че това е най-удобната камера. Все пак, Sony са се постарали да постигнат максимума, без да увеличават обема и теглото. Нямате на разположение ергономично оформена дръжка, но все пак на гърба е налице гумена подложка, която се пада под палеца. Малкият размер е ограничил разработчиците и по друга линия. На предоставената площ просто няма как да бъдат поместени много бутони и врътки, а наличните са доста малки.

Показателно за това накъде е насочен продуктът е това, че дори на подобен малък по размер фотоапарат от компанията са намерили място за две врътки (без да броим превключвателя на режимите, намиращ се отгоре), които при ръчен режим позволяват бързо настройване на скоростта на затвора и отвора на блендата. Едната се намира отдясно на дисплея, а втората – в основата на обектива. Интересно да се допълни, че на практика всички огледално-рефлексните фотоапарати от начален клас разполагат само с едно такова колелце. От друга страна обаче въпросният мъник струва около три пъти повече

Друг белег за това накъде е прицелен RX100 VI е наличието на прибиращ се в корпуса електронен визьор. (Това далеч не е първият продукт от серията, който предлага такава функционалност.) Качество на изображението в него е на високо ниво.


Sony RX100 VI – фотоапарат за пътешествия

Дисплеят на гърба може да се движи само по вертикалата. Можете да го завъртите на 90 градуса надолу и да снимате над главата си. Имате възможност и да завъртите дисплея нагоре и напред и да снимате себе си. По този начин новият RX100 се превръща в много удобна и компактна камера за влогове. Благодарение на Wi-Fi функцията пък можете веднага да прехвърлите заснетото на смартфона и да го "размятате" из социалките

Малко устройство – много възможности

Самият аз от години използвам фото техника на Sony и свикването с RX100 VI не бе никакъв проблем за мен. Използвалите други марки фотоапарати може би ще се стъписат леко при вида на менютата с опции – поне такива са повечето отзиви из мрежата.

Очаквано, имате на разположение възможност за персонализация. Можете да препрограмирате на практика всички бутони и врътки. На гърба имате и функционален бутон, който по време на снимане дава бърз достъп до функции като баланс на бялото, ISO и др. Когато разглеждате заснетото пък същият служи за бързо прехвърляне на снимки и видеа на мобилно устройство или компютър. За целта трябва да си свалите приложението PlayMemories, налично във версии за iOS, Android и за персонален компютър (Windows и Mac).

Едно от подобренията спрямо предходния модел е добавянето на сензорен екран на гърба. Не очаквайте обаче преживяване подобно на това при ползване на смартфона... Все пак, огромен плюс е възможността да посочвате на апарата къде точно да фокусира, докосвайки дисплея.

Недостатък на камерата е малкият капацитет на батерията. Цялата серия на компанията ползва литиево-йонни батерии от серия X с капацитет 1240 mAh. По документи първият фотоапарат от серията предлагаше около 330 снимки с един заряд, докато при новия RX100 VI този показател вече е 240 снимки. Редно е да се подчертае, че тези цифри не показват колко точно кадъра можете да изтискате от батерията, но поне тенденцията е ясна.

Ако снимате видео с висока резолюция, правите бързи серии от снимки или ползвате повечко светкавицата, то е добре да сте подготвени с допълнителна батерия или поне да носите със себе "пауърбанк". Друг минус е, че в комплект с фотоапарата не получавате външно зарядно. Батерията се зарежда вътре в устройството през Micro USB порт, като смартфон, което всъщност е удобно по време на пътувания.


Sony RX100 VI – фотоапарат за пътешествия

Добро впечатление ми направи конструкцията на светкавицата. Можете да я насочвате с пръст нагоре докато снимате и така да получите кадър с отразена светлина. Разбира се, за целта трябва да имате на на разположение подходящ таван (достатъчно нисък и за предполчитане в бял цвят). При отпимални условия имате възможност да избегнете директната силна светлина от светкавицата, което озезаемо може да подобри качеството на снимките.

Огромно удобство при снимане на хора е, че фотоапаратът сам разпознава очи и лица и насочва фокуса към тях. Това може да ви спести много главоболия при снимане на портрети или ако снимате себе си. Функцията е налице и при снимане на видео.

Впечатляващо качество (за този размер)

Качеството на изображенията, които предоставя RX100 VI определено радва окото. Разбира се, това е очаквано, имайки предвид, че устройството струва колкото огледално-рефлексна камера от среден клас. Въпреки че, последната би предложила дори по-високо качество, едно от основните предимства на RX100 серията остава недостижимо – джобният формат.

На снимките по-долу можете да видите какъв е обхватът на оптичното приближение на обектива:


Sony RX100 VI – фотоапарат за пътешествияSony RX100 VI – фотоапарат за пътешествия

Следващите два кадъра пък според мен нагледно демонстрират динамичния обхват на RX100 VI – недостижим за смартфон. Определено фотоапаратите все още има място под слънцето. :)


Sony RX100 VI – фотоапарат за пътешествияSony RX100 VI – фотоапарат за пътешествия

20-секундна експозиция на нощна София.


Sony RX100 VI – фотоапарат за пътешествия


Още примери:


Sony RX100 VI – фотоапарат за пътешествияSony RX100 VI – фотоапарат за пътешествияSony RX100 VI – фотоапарат за пътешествияSony RX100 VI – фотоапарат за пътешествияSony RX100 VI – фотоапарат за пътешествияSony RX100 VI – фотоапарат за пътешествияSony RX100 VI – фотоапарат за пътешествия

Заключение

Sony RX100 VI успя да ме впечатли – както с качеството на изображенията, така и с цената си. Ако обаче сте от хората, които дават пари за флагмански смартфони с надеждата да получат качествени изображения, то определено разгледайте RX100 серията или някоя от нeйните конкуренти на пазара.

Единствената ми сериозна критика към фотоапарата е слабичката батерия. Може би така както a7 серията на Sony получи нов акумулатор, същото ще се случи и с RX100.

За финал: Sony RX100 VI е чудесно решение за пътуване или за използване като семейна камера. Качеството на снимките и видео материалите от нея със сигурност няма да ви разочароват.
още по темата

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

Отличен спътник при пътувания, но с някои недостатъци
31.10.2019 / 06:16

Sony обяви компактния фотоапарат RX100 VII, можещ да снима с до 90 кадъра/сек.

Седмото поколение RX100 идва със същия обектив като предшественика си, но с нов сензор
26.07.2019 / 12:56

Sony обновява потребителския си клас безогледални камери с α6400

Това ли е новият базов модел на компанията?
16.01.2019 / 10:34

Oppo подготвя смартфон с 10-кратен оптичен зуум

Устройството се очаква на 16 януари?
14.01.2019 / 12:06
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.