Motomods Gamepad – зелена светлина за мобилните игри

Motorola продължават упорито да налагат модуларната концепция
Когато бях ученик, всяко междучасие тичахме до близката сладкарница, в която имаше големи аркадни шкафове и вместо закуска получавах доза Street Fighter, Motal Kombat и дори Galaga. Тогава сериозно си мечтаех да има устройство с размерите на аудиокасета, което да има всички тези игри. Не че съм толкова стар – това се случваше 1989-а година, но тогава не само нямаше мобилни телефони в България, но преносимите "конзоли" всъщност бяха онези руски плочки, в които ловите яйца с тиган или се гмуркате с водолаз за съкровище – предефинирани LCD матрици, които се променят с натискане на копчето.

Motomods Gamepad – зелена светлина за мобилните игри

Ето защо, макар да не определям себе си като запален геймър (имал съм Atari, Nintendo, Sega, Playstation), следя отблизо какво се случва с този сегмент. Без да изпадам в допълнителни подробности, ще ви кажа, че мобилните телефони унищожиха преносимите конзоли от рода на PSP, Vita, Nintendo 3DS и прочее. Малко хора биха дали пари за допълнително устройство, след като телефонът им има достатъчна мощ, за да пусне дори Final Fantasy VII – любима игра, която се помещаваше на 4 Playstation диска и беше еталон за 3D графика за времето си.

Едно нещо обаче остава несъвършено, когато геймя на мобилен телефон и това са контролите. Чувствителните на допир екрани са чудесни и всичко останало, но за прецизен и сериозен гейминг трябва хардуер. Джойстикът, който ще се опитам да ви представя, обещава да реши този проблем – да направи смартфон геймингът идентиче с този на handheld конзолите. Модът се нарича с не особено оригиналното име Gamepad и е дело на Motomods – подразделението, което отговаря за модуларните добавки към Z серията на Motorola.

Gamepad – дизайн, изработка и първи впечатления

Джойстикът е направен изцяло от поликарбонат, което има своите добри и лоши страни. Позитивите от това са, че той е изключително лек и не добавя кой знае какво излишно тегло към смарфона. Пластмасата е доста твърда и устойчива на надраскване и лошо отношение. От друга страна в ръката този мод не дава усещане за нещо, което струва 179 лева (ако трябва да съм честен, можете да намерите Gamepad намален за около 99 лева).

Motomods Gamepad – зелена светлина за мобилните игри

За тези пари обаче получавате D-pad, два джойстика тип "гъба", четири екшън бутона (XYAB), старт, селект, home и два trigger бутона в горната част на устройството. Бонус е червената подсветка на последните, както и също LED осветеното лого на Legion – геймърското подразделение на Lenovo (които пък притежават Motorola). Не трябва да забравяме и вградената батерия 1035mAh – която служи като външна батерия за телефона, дори когато не използвате Gamepad.

Софтуер и игри

За да сте сигурни кои игри поддържат Moto Gamepad, трябва да свалите приложението Moto Game Explorer – в него ще видите над 300 заглавия, повечето безплатни, които можете да играете с джойстика. Можете също да ги сортирате по жанр, а когато си изберете някое, просто бивате прехвърлени към Google Play, откъдето да си го изтеглите. Пробвах Gamepad с няколко от по-популярните игри – Real Racing 3, Shadow Fight 3 и BomberFriends. Ето какви бяха резултатите.

Motomods Gamepad – зелена светлина за мобилните игри

В действие

Когато става дума за състезателни игри от типа на Real Racing, прецизността и бързодействието са два много важни фактора. Играта е чудесен симулатор, който съм цъкал десетки часове (жалко че не можах да импортна файла), така че с удоволствие тествах Gamepad с това заглавие. Монетата има два медала тук – от една страна използването на хардуерни контроли прави играта в пъти по-лесна, а прецизността на контрола е многократно увеличена – особено ако ползвате гъбите. Негативната част е свързана със забавяне, което не е голямо, но ако сте чувствителни и сте свикнали със състезателни симулатори, определено ще го усетите.

Shadow Fight 3 е някакъв аналог на Mortal Kombat типа игри, макар и доста тромав. Представянето на Gamepad там беше на средно ниво – лагът беше много, но част от него идва от самата игра. Въпреки това, удрянето на хардуерни бутони при биткаджийска игра носи едно неповторимо удовлетворение, невъзможно ако играете с докосване на екран.

BomberFrieds е клонинг на известната аркадна игра Bomberman – там Gamepad се представи най-добре – липсваше забавяне или поне такова не се усещаше, което може да се дължи и на спецификата на играта. Като цяло усещането е за класически аркаден джойстик.

Заключение

След всичко написано, едно нещо ме спира да похваля Moto Gamepad – за да използвате този джойстик трябва да притежавате телефон Motorola от модулната серия. Това разбира се няма как да бъде иначе – към момента Motorola единствени продължават упорито да развиват модулните телефони, за радост на потребителите.

Motomods Gamepad – зелена светлина за мобилните игри

Устройството е много полезно и играта с него е осезаемо по-удобна и лесна, отколкото ако ползвате само допир с екрана или акселерометъра на телефона. Ако намерите добра сделка, цената също не е непосилна – единственото условие е да си имате Z телефон на Motorola. Жалко е, че останалите производители неглижират подобна добавка, защото това е пътят напред за пълноценен мобилен гейминг на смартфон.
още по темата

Ъпдейт на Google Play позволява инсталиране на по-малки приложения

Също така вероятно по-често ще виждате бутона Try Now.
19.10.2018 / 10:42

Motorola One - най-достъпният notch телефон на пазара?

Днес Motorola официално представиха в България моделът One с цена 499 лева
10.10.2018 / 01:06

Google обявиха Pixel 3, Pixel Slate, Home Hub и още!

Google обявиха новият смартфон Pixel 3 на специално събитие провело се в Ню Йорк
09.10.2018 / 11:15

Moto Z3 Play – задължително с модове

Високата цена на смартфона може да се оправдае с наличието функционалните Moto Mods.
04.09.2018 / 03:53
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.