MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – в очакване на бъдещето

Задава се революция при графиката в игрите.
Обявените от Nvidia в края на август GeForce RTX 20 видеокарти не са като останалите подобни потребителските продукти на пазара. Използваните в тях чипове не предлагат просто повече производителност,а тепърва ще разкриват своя потенциал. Това е много важен момент и точно поради него ще се въздържим от това да направим крайна оценка на видеокартата от MSI, която имахме възможността да тестваме в редакцията.

За разлика от настоящото поколение графични карти, новите Turing чипове на Nvidia съдържат RT ядра, които предлагат значително подобрено трасиране на светлинни лъчи (ray tracing). За подобна възможност се говори от години и по всичко личи, че най-после необходимият хардуер започва да се появява на пазара. Сега чакаме да се появят и съответните игри

Също така серията GeForce RTX 20 съдържа и специализирани тензорни ядра, което увеличава потенциала на хардуера по отношение на машинното обучение, както и т.нар. Saturn 5 "суперкопютър" които ще насочва видеокартата за какво за използва производителността си (например къде да приложи antialiasing). Целта е постигане на повече кадри в игрите.

Всичко това обаче не е евтино. Новите карти са значително по-скъпи от совите предшественици. Geforce RTX 2080 Founders Edition на официалния сайт на Nvidia струва 799 долара, флагманът RTX 2080 Ti Founders Edition пък струва 1199 долара.


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – спецификации и дизайн

CUDA ядра: 2944
Тактова честота: 1515MHz базова, 1860MHz максимум
RT ядра: 46
Tensor ядра: 368
Текстуриращи модули: 184
ROPs: 64
Оперативна памет: 8GB GDDR6
Разредност на паметта: 256 bit
Пропусквателна способност: 448GBps
Портове: 1x USB-C, 3x DisplayPort 1.4, 1x HDMI 2.0b
Захранване: 2x 8 пинa (до 375 вата потребление по спецификации)


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – в очакване на бъдещето

GeForce RTX 20 са първите графични карти оборудвани с GDDR6 памет. На хартия нейните спецификации изпреварват дори тези на HBM2 модулите, използвани в AMD Radeon Vega. Явно традиционната памет все още има какво да покаже

Сега разглежданата видеокарта е ново попълнение в Gaming X Trio серията от първокласни продукти на MSI. Компанията се е спряла на трислотов дизайн с масивен охладител, наречен Tri-Frozr VIII. Той е оборудван с три вентилатора, които спират да се въртят при липса на товар. Платката е украсена със задължителните за момента RGB светодиоди и идва с лек заводски овърклок,благодаение на който максималната честотата на графичния процесор достига 1860 MHz (в базовия вариант на RTX 1080 тя е 1750 MHz).


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – в очакване на бъдещето

RTX 2080 Ti Gaming X Trio на MSI предлага качествена изработка с метални елементи от всички страни. Размерите на видеокартата на 33 на 14 см. Теглото ѝ (според производителя) е малко над 1,5 кг. Това е тежка платка, затова компанията е приложила в комплекта специална метална скоба за допълнитена стабилност при монтиране на хардуера в кутията.

Алуминиевият радиатор е най-тежкият компонент. Той представлява двоен радиатор, през който минават шест термо тръби (heat pipe). Задната част на платката е покрита с алуминиева плоча, която помага допълнително при разсейването на топлината.


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – в очакване на бъдещето

Ако се чудите защо картата разполага с USB-C порт, то ето ви кратък отговор: за свързване на шлемове за виртутална реалност. Това е т.нар. стандарт VirtualLink, за който писахме през лятото.

Тестова конфигурация

Дъно: MSI X470 GAMING M7 AC - предоставена от MSI
Процесор: AMD Ryzen 7 2700X - предоставени от AMD
Оперативна памет: Corsair Vengeance RGB 3000 DDR4 32GB - предоставена от Corsair
Видео карта: MSI GeGorce RTX 2080 Gaming X Trio
Системен твърд диск: Western Digital WD512Black PCIe NVMe - предоставен от Солитрон
Захранване: FSP Hydro GE 650 - предоставено от FSP
Операционна система: Windows 10 Pro RS3


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – в очакване на бъдещето

Изправихме новата GeForce RTX 2080 срещу GeForce GTX 1080 Ti и AMD Radeon RX Vega 64. Спряхме се точно на 1080 Ti тъй като това е най-мощната от предходното поколение на Nvidia. Изпреварвайки малко нещата ще кажа, че още в началото на тестовете ни стана ясно, че при по-ниската резолюция производителността на двете платки с процесори Nvidia е близка, с превес в полза овърклонкатата модификация на MSI. Въпреки това обаче ми е трудно да ви посъветвам да си вземете значително по-евтината GTX 1080 например. Четете надолу защо...

Що се отнася до хардуера на AMD е добре да се отбележи, че неговата производителност е между тези на GeForce 1080 и бившия флагман 1080 Ti.

За тестовете използвахме четири игри (Far Cry 5, F1 2018, Middle-earth: Shadow of War и Ashes of the Singularity: Escalation). Използвахме две резолюции – 4K и Full HD.

Резултати

Far Cry 5


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – в очакване на бъдещето

F1 2018


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – в очакване на бъдещето

Middle-earth: Shadow of War


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – в очакване на бъдещето

Ashes of the Singularity: Escalation


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – в очакване на бъдещето

На хоризонта: реалистична светлина

Цените на RTX 20 видеокартите са високи и ако човек гледа горните графики, то GeForce 1080 Ti не изостава много зад RTX 2080. Истинският потенциал на новите видеокарти обаче тепърва предстои да бъде да бъде разкрит – това е трасирането на светлинни лъчи, подкрепено от машинното учене. Всъщност огромна част от новото Turing ядро на Nvidia е заделено за специализираните тензорни компоненти, както и тези за трасиране.

От компанията говорят за около 25 задаващи се заглавия, които ще се възползват от новите хардуерни възможности. За момента обаче единственото, до което имаме достъп, са сухи технически демонстрации.

Всъщност тези игри няма как да бъдат факт преди есенния ъпдейт за Windows 10, който вероятно ще бъде пуснат от Microsoft в рамките на октомври. Заедно с него бял свят ще види приложно-програмният интерфейс за трасиране на светлинни лъчи в DirectX. Именно върху него стъпват начинанията и амбициите на Nvidia тази насока...


MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – в очакване на бъдещето

Функциите, които ползват дълбоко учене не се нуждаят от подобен API в DirectX, но същевременно и тук няма информация кога ще се появят първите игри, възползващи се от тях. Разработената от Nvidia Deep Learning Super Sampling (DLSS) обещава впечатляващите 40% (толкова отчитат колегите от американския PC World) и дори повече прираст в производителността спрямо стандартния Temporal Anti-Aliasing (TAA). Там обаче подчертават и значителна разлика в производителността между RTX 2080 и RTX 2080 Ti.

Тук е редно да допълним, че флагманът на Nvidia разполага с 56,5% повече трасиращи и тензорни ядра. Това може да означава не само намалена производителност, но и по-ниско качество на изображението, например появата на повече зърнистост, характерен за графиките, изградени с използване на трасиране на светлинни лъчи. Последното отново е нещо, наблюдавано от колегите от PC World, които са имали възможност да тестват едновременно RTX 2080 и RTX 2080 Ti.

При всички положения обаче демонстрациите на тази технология изглеждат много впечатляващо:


(Нещо като) Заключение

След всичко изписано дотук въпросът, който виси във въздуха е: Кога?

Новите видеочипове на Nvidia за изградени за бъдещата значителна стъпка в развитието на гейм графиката, която тепърва предстои да се случи. Ако всичко се развие така както си го представят в компанията, то скоро налице може да имаме съвсем сериозна революция, подхранена от хардуерното ускоряване на трасирането на светлинни лъчи.

Тепърва ще видим и какъв точно ще е отговорът на основния конкурент на Nvidia – AMD. Очаква се тя да представи своята нова архитектура (Navi) в началото на следващата година.

MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio, която имахме възможност да изпробваме, предлага страхотна производителност и дори без наличието на игри със светлинно трасиране новите графични карти ще задължителна стъпка за ентусиастите, които държат да разполагат с най-модерния хардуер.

Паралелно, обикновените потребители вероятно също може-би не трябва да гледат към поевтиняващите по-стари поколения видеокарти. Ако наистина революцията е толкова мащабна, колкото ни обещават от Nvidia, то хардуерно ускореното трасиране на светлинни лъчи може да се окаже нещо задължително за всеки геймър...
още по темата

MSI RTX 2060 Gaming Z - чудесна карта на не толкова чудесна цена

Заслужават ли благинките, които MSI са добавили, допълнителните морно изкарани левове?
30.01.2019 / 12:44

Видео: Вижте Quake II с динамична светлина в реално време

Можете да изпробвате играта и вие, стига да разполагате с GeForce RTX видеокарта
29.01.2019 / 02:22

CES 2019: AMD представи първата 7-нанометрова видеокарта

Radeon VII идва в началото на февруари на цена $699
10.01.2019 / 11:50

CES 2019: NVIDIA представи мобилна версия на GeForce RTX

Даже най-слабите лаптопи с такъв хардуер ще са два пъти по-мощни от PlayStation 4 Pro
08.01.2019 / 05:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.