Джаджи от Gearbest.com – излиза ли евтиното по-скъпо?

Повечето евтини джаджи не си заслужават, но има и редки перли, за които си струва да отделите някой лев
През последните няколко месеца в онлайн пространството, подобно на гъби след дъжд, се навъдиха една камара китайски магазини за джаджи и електроника. Идеята е ясна – повечето електроника така или иначе се произвежда в Китай – фабриките са налични, както и технологията, защо тогава потребителите да плащат допълнително за имена като Sony, Samsung, LG, Apple и така нататък.

В PCWorld.bg следим с интерес това развитие и от време на време получаваме възможност да тестваме тези на пръв поглед странни и никому неизвестни китайски марки. Дойде времето да ви предложа поредната порция от Далечния Изток – първа част на едно обобщено ревю, в което този път сме включили умна гривна, безжично зарядно и умна Wi-Fi колонка с асистента Alexa на борда.

Джаджи от Gearbest.com – излиза ли евтиното по-скъпо?

Alfawise Mini 3

Започваме с умната гривна от Alfawise – това е бранд на Gearbest, а този конкретен продукт се явява конкурент на гривни като Xiaomi Mi Band 3 и Huawei Band 3. Ще започна първо с добрите новини, защото при Mini 3 те не са особено много. Гривната струва само 15 долара, което само по себеси би могло да ме накара да простя повечето недостатъци. Теглото на гривната е около 20-ина грама, което също е предимство, на ръката тя почти не се усеща.

Дизайн и хардуер

Дизайнът не е нещо особено – имате силиконовата каишка (в три различни цвята – червено, черно и синьо) и модула – стилен пластмасов елипсоид с вдлъбнатина за капацитивния бутон, с който на практика контролирате всичко. Сред хардуерните характеристики мога да отбележа 110mAh батерия, която обещава 4-5 дни автономен живот (напълно постижимо), 0.96-инчовия OLED монохромен дисплей (който обаче не е от най-ярките), както и възможността за мерене на сърдечен ритъм и кръвно налягане. Гривната е също така с IP67 защита от прах и влага, което на теория позволява да се къпете с нея (но не и да плувате).

Софтуер и функционалности

Софтуерът, който използва Mini 3, се нарича H Band и е сходен с всички подобни приложения – основната част е фокусирана върху крачките за деня и какъв процент от дневната цел сте изпълнили, а има също така информация за съня, сърдечния ритъм и кръвното налягане. От приложението можете да позволите и известия от смартфона, които да идват към дисплея на гривната.

В реални условия

Имах определени трудности да вържа Mini 3 към смартфона (Nokia 8), а дори след като успях, много често приложението H Band не намираше гривната. Крачкомерът е доста точен, а алгоритъмът за мерене на кръвно налягане учудващо дава резултати в рамките на 2 пункта отклонение от професионален медицински уред. Вибрацията на тази гривна е толкова мощна, че може да ви докара тендовагинит, но пък за сметка на това управлението на изведените съобщения е кошмар. Получавате орязан текст, който не можете да скролвате. С капацитивния бутон можете да преминавате през различните екрани на гривната – калории, крачки, пулсомер и прочее. Когато някой екран има допълнителна функционалност, трябва да задържите пръста си върху бутона, за да я активирата (например хронометъра).

Интересно е, че не успях да включа разпознаването на жестове (завъртане на китката, което включва дисплея), нито успях да засега съня си (след време разбрах, че преди да заспите, трябва да активирате ръчно режима чрез задържане на бутона).

Финални думи

Дали си заслужава да дадете 25 лева за Alfawise Mini 3? Това зависи много от очакванията ви и предишния ви опит с умните гривни. Ако досега не сте имали такова устройство, може би подобна покупка е оправдана – срещу скромна сума ще можете да проверите дали тези джаджи ви вършат работа и евентуално да си купите по-добро устройство след време, ако отговорът е да. За всички останали, които вече са имали умна гривна или часовник, Mini 3 надали ще представлява интерес, въореки атрактивната си цена.

Джаджи от Gearbest.com – излиза ли евтиното по-скъпо?

Ligh and Fast Wireless Charger

Името на тази джаджа говори достатъчно – няма да се впускам в подробности. Става дума за индуктивно зареждане за смартфони, а устройството струва 5 лева. Документация почти липсва, а тестовете показват, че това зарядно пълни 15% от батерията на Samsung Galaxy S8 Plus за 30 минути. Резултатът не е много впечатляващ, опитах с различни кабели и зарядни, но резултатите не се промениха особено. Ако искате да имате безжично зарядно за 5 лева, едва ли ще намерите нещо по-добро. За бързо зареждане обаче ще трябва да се изръсите стотина лева за марково зарядно (Samsung индуктивното зарядно е два пъти по-бързо от тази джаджа).

Siroflo Alexa Wi-Fi Speaker TF-06C

Това е може би най-полезната джаджа, от която съм искрено впечатлен. Siroflo е още една марка на Gearbest, която онлайн магазинът се опитва да наложи (очаквайте скоро и ревю на безжични слушалки тип IconX от същата марка), а този умен говорител е съвместим с асистента на Amazon – Alexa.

Както можете да видите и от снимката, този говорител Siroflo идва с оскъдна окомплектовка. Освен самата колонка, имате кабел за зареждане (microUSB) и малко листче с процедурата по подкарване на устройството.

Джаджи от Gearbest.com – излиза ли евтиното по-скъпо?

Хардуер

Качеството на изработката е леко съмнително – особено на пръстена, който контролира звука, но като цяло китайците са се справили на ниво с крайния пакет. Siroflo разполага с два говорителя по 6W, два микрофона – за гласовите команди – шест хардуерни бутона (два на задния панел и четири отгоре), както и вече споменатия пръстен. Батерията е доста сериозна за подобен вид джаджа – 2200 mAh – което означава седмици автономна работа. Усилвателят е на Texas Instruments, а около пръстена има RGB LED светлина.

Софтуер и функционалности

Без да бъда многословен ще се опитам да обясня какво точно може да прави този говорител и Alexa за потребителите в България. Споменавам региона неслучайно, защото много от възможностите на умния асистент на Amazon са ограничени именно географски. След кратка инсталация на Siroflo приложението, можете да вържете говорителя към Wi-Fi мрежата си и смартфона си. Това приложение има някои ограничени функционалности за контрол на умни джаджи, музика и Alexa, но ако инсталирате официалното приложение на Amazon, то ще намери говорителя и ще ви даде достъп до Skills – отделни добавки, които правят Alexa много по-умна и можеща.

След достатъчно настройки успях дори да вържа умната крушка и контакт от Alterco Robotics (българите са се постарали да направят специален скил за Alexa) и да карам виртуалната асистентка да пуска и гаси лампата, да сменя цвета и силата и, да включва контакта и да настройва таймери. Тъй като малкия 6-годишен звяр, който живее в нашата къща, е привързан към умната си крушка и всяка вечер спи на различна светлина, тестовете показаха, че Alexa улеснява много процеса по пускане на лампата и избор на цвят. Преди това ставаше с доста повече действия – отключване на смартфона, намиране на Shelly приложението, стартиране, чакане да се свърже с крушката, няколко докосвания, за да се стигне до панела за управление и така нататък. Сега просто казваме "Alexa, turn light on" и "Alexa, change light to green".

Siroflo може да пуска и радио чрез различни услуги от Amazon – аз използвах TuneIn – там има доста местни радиостанции – Darik Nostalgie, Zrock, BGRadio, StarFM и други. Можете да пускате всяка от тези станции с глас - "Alexa, play Zrock radio". Разбира се, можете да си говорите с Alexa по същия начин, по който разговаряте със Siri и Google Assistant. Тя разказва вицове, истории за лека нощ, дава прогноза за времето и други подобни. Най-хубавото е, че екосистемата на Amazon непрекъснато се разраства и включва нови скилове, които са безплатни също така. Има такива за контрол на умните телевизори, термостати, кафе машини и всякакви подобни умни джаджи. В някакъв момент подобна колонка ще може да управлява всички устройства в дома. Цената на Siroflo e 99 лева и си заслужава напълно.
още по темата

Alfawise Window Cleaning Robot: Не точно за мързеливци

Спестява усилия, но са налице тънкости
09.04.2019 / 08:32

Няколко полезни дреболии от Gearbest (не непременно за Коледа)

Не всичко трябва да бъде непременно умно, за да е полезно
17.12.2018 / 03:34

Alfawise Robot X5 - "Консуела! Измий прозорците!"

Този робот наистина почиства добре прозорци – малко е бавен и шумен, но това важи за повечето латино прислужници, нали?
12.11.2018 / 11:27

Евтини джаджи от Gearbest.com, които си заслужават

За около 30 долара може да се сдобиете с нещо полезно
02.11.2018 / 04:56
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.