ZONE OF THE ENDERS: The 2nd Runner – MRS

Ремастър с аромат на роботи и най-популярната конзолна платформа за всички времена
Тъкмо когато си помислих, че Konami смята да остане на гейм сцената единствено с кадърния, но в последните години тотално загубил PR битката с FIFA серията Pro Evolution Soccer (Winning Eleven в Япония), класическият в миналото японски издател ме изненада с ремастър на ZONE OF THE ENDERS: The 2nd Runner, който на всичкото отгоре предлага и пълна поддръжка на PlayStation VR.По същество, говорим реално за втори ремастър на PlayStation 2 класиката на Хидео Коджима ZONE OF THE ENDERS: The 2nd Runner. В рамките на PS3/Xbox 360 генерацията Konami издаде HD колекция на тук разглеждания 2nd Runner и оригиналната игра. За нещастие на феновете на поредицата HD версиите, поне в оригиналния си вариант, не бяха в задоволително състояние. Ок, не говорим за кошмара, който представляваше Silent Hill HD Collection за същите две конзоли, но 2nd Runner страдаше от проблеми с фреймрейта и всичко се рендваше в ниската за PS2 ремастър 720p резолюция. За щастие на PS3 потребителите Konami пачнаха адекватно ZONE OF THE ENDERS: The 2nd Runner и след кръпката играта не само рендваше всичко в нейтив 1080p резолюция, но и кадрите за секунда бяха по-постоянни дори от PS2 оригинала. Поради една или друга причина Xbox 360 версията, подобно на Silent Hill HD Collection, не получи никакъв ъпдейт.


ZONE OF THE ENDERS: The 2nd Runner – MRS


Предвид техническото началото на този материал, директно ще прехвърля същата тематика и към PlayStation 4 (и вероятно PC) варианта - ZONE OF THE ENDERS: The 2nd Runner – MRS официално е най-добрият вариант да се преживее класиката на Konami. На стандартния PlayStation 4 ремастърът върви в постоянни 60FPS при 1080p резолюция, докато на PS4 Pro се поддържа нейтив 4К резолюция при същите кадри за секунда. Предвид PS2 корените на играта, вероятно на PC с видео карта от среден клас (RX580, GTX 1060) въпросната също ще може да бъде играна в ULTRA HD резолюция и дори по-висок от 60 кадъра фреймрейт.

Разбира се, VR вариантът на The 2nd Runner предлага до 120FPS и, честно казано, е адски убедителен начин да се изиграе отново (или дебютно) класиката на Konami. Действието във VR среда се извършва от първо лице (срещу трето в "2D" версията) и мащабът, който дава PlayStation VR (съответно, Vive, Oculus Rift и т.н.), е нечовешки. За щастие, предвид крайно стилизираната визия на играта, PS2 корените ѝ не пречат да се потопиш тотално в света, изграден от Коджима и компания. Портващото студио дори се е погрижило повече от добре остарелите аниме кът-сцени да работят адекватно във VR.


ZONE OF THE ENDERS: The 2nd Runner – MRS


Малко по-сериозният проблем, който ще имат вероятно играчите, е свързан с контролната схема. Припомням, че по време на PlayStation 2 генерация все още нямаше унифицирана контролна среда и повечето игри предлагаха свой алтернативен контрол, с който към днешна дата просто не е толкова лесно да свикнеш. В личен план имах подобни проблеми с класики като ремастърите на Jet Set Radio и Metal Gear Solid 2 - срещнах подобна контролна стена и при The 2nd Runner, въпреки, че бях играл споменатия по-горе в текста ремастър за PS3. С времето, естествено, свикнах със странния начин, по който работят камерите, но мога да си представя как един модерен играч, който никога не се е сблъсквал с оригиналното заглавие, може да има далеч по-сериозни затруднения. Прочее, от Konami предлагат и алтернативен контрол, който обаче по мое мнение е не по-малко объркващ.

По отношението на сюжетната линия на играта, The 2nd Runner е типично за Коджима заглавие, в което много често ще гледаш кът-сцени с продължителност над десет минути. Аз лично нямам нищо против подобно прекъсване на фреетичния иначе геймплей (партикъл системата си остава една от най-впечатляващите, които някога съм виждал), но това е похват, от който модерните играчи могат да останат подразнени. Самата история е разказана в каноните на аниметата – първоначално ще си остро WTF, като впоследствие сюжетната вакханалия ще започне да се разплита по убедителен начин. Част от гласовете на актьорите, които озвучават персонажите, за съжаление не са остарели по най-добрия начин. Все пак в случая говорим за ремастър на ААА заглавие от 2003 година, когато подходът и бюджетите при подобен тип игри са били коренно различни.


ZONE OF THE ENDERS: The 2nd Runner – MRS


Артът на Йоджши Шинкава обаче остава ненадминат петнадесет години след премиерата на играта и наистина нямам търпение да видя какво ще сътвори въпросният художник за новата творба на Коджима Death Stranding.

По отношение на механики симплистичната аркадна природа на The 2nd Runner ѝ помага да не се чувства като морално остарял продукт. Джехути продължава да си има могъщ меч, лазер, стрейф-бууст и защита. Пътят при всяко ниво е относително линеен, съпроводен от малки коридори, действащите като прикритие за зареждащата се на заден план нова местност. Основното задание, предвид аркадната природа на играта, е да избиеш всичко живо по екрана. Мога да категоризирам противниците като грънтове с размера на Джехути или рояци от малки и адски дразнещи "насекоми". Около изтребването на последните се върти геймплейното колело на заглавието, като с напредването количеството им се увеличава.За финал, мога да препоръчам горещо ZONE OF THE ENDERS: The 2nd Runner – MRS на играчите, които разполагат с VR шлем. Мащабирането и бесният фрейм дават изцяло нов живот на петнадесетгодишната класика. Същото се отнася и за тези, които не са докосвали PS3 ремастъра, но са почитатели на оригинала. Малко по-различна е ситуацията с играчите от по-ново поколение. Колкото и да е модернизирана, The 2nd Runner – MRS носи полъха на своята епоха. Полъх, който може и да не е по вкуса на споменатите плейъри. За щастие Konami предлага повече от адекватна демо версия, която може да послужи като метроном дали играта е от "твоята бира".
още по темата

Най-очаквани игри на есен 2018 (част втора)

Повече рейсинг и щипка Nintendo
11.10.2018 / 09:55

Най-очаквани игри на есен 2018 (част първа)

Есента на рока...
08.10.2018 / 09:03

Изтекло видео показва предстояща Хари Потър игра

Тя може би ще се появи със следващата генерация конзоли - в края на 2020-а година
03.10.2018 / 12:18

Shadow of the Tomb Raider

Отлично, но и не особено запомнящо се приключение
17.09.2018 / 03:01

Spiderman

Най-добрата игра по най-популярния комикс герой в световен мащаб
05.09.2018 / 05:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.