Moto Z3 Play – задължително с модове

Високата цена на смартфона може да се оправдае с наличието функционалните Moto Mods.
Епохата на премиум смартфоните със среден клас хардуер вероятно вече не е е нещо, което учудва когото и да е. Такова устройство бе Zenfone 4 на ASUS, например, който разгледахме в края на миналата година. Друг подобен пример е Moto G6 Plus. Интересно е обаче да се допълни, че Motorola следва подобна философия и при своите топ устройства от серията Z. Запознайте се с най-прясното попълнение в нея – Moto Z3 Play.

Едно от основните предимства на устройството е, че предоставя на потребителите достъп до гамата от т.нар. Moto Mods. Тези модове са единствената пазарана реализация от всички идеи за модулни смартфони, които предизвикаха шум преди няколко години.

Moto Z3 Play – основни характеристики

Тяло: Aлуминиевa рамка, стъклен заден панел
Размери: 156,5 на 76,5 на 6,8 мм; 156 гр.
Дисплей: 6,01-инчов AMOLED; 1080 на 2160 пиксела; 402 пиксела на кв. инч
Задна камера: 12-мегапикселов основен сензор (f/1.7), втори 5-мегапикселов за измерване на дълбочната на кадъра, фазов автофокус, 4К при 30 кадъра в секунда; 1080p с до 120 кадъра в секунда
Предна камера: 8 мегапискела (f/2.0), 1080p с 30 кадъра в секунда
Операционна система: Android 8.1 Oreo
Чипсет: Qualcomm Snapdragon 636, Adreno 509 графичен чип
Памет: 4 GB RAM, 32 или 64 GB вградена памет, microSD слот
Батерия: 3000 mAh, поддържа се бързо зареждане (52% за 30 мин.)
Допълнителни: Четец за пръстови отпечатъци отдясно, комбиниран слот за две SIM и microSD карта, Moto Power Pack батерия в комплекта

Moto Z3 Play – задължително с модове

Дизайн и външен вид

В редакцията получихме синята разцветка на апарата (наречена Deep Indigo), като е налице още и черна такава (Onyx Black). Дизайнът на практика е идентичен с всички устройства от серията Z. За някои това е недостатък, но от друга страна това е цената, която трябва да се плати за съвместимост със споменатите модули, които се прикрепят към гърбовете на смартфоните чрез магнити.

В тази връзка още в началото трябва да се спомене, че Moto Z3 Play се предлага в комплект с такъв модул – Moto Power Pack. За представянето тази допълнителна батерия (като такава) четете по-долу.

Всички устройства от серията на практика изискват от потребителя (или поне го подканват) да използва ако не функционален, то поне декоративен модул. С такъв панел е окомплектован Moto Z2 Force, с който ви запознах през пролетта. Причината е, че плавното преливане между задните панели и страничните рамки при тези смарфтони липсва. Вместо това по задния кант имаме на практика прав ъгъл, който се впива в дланта и пръстите.

Moto Z3 Play – задължително с модове

Също така на гърбовете на устройствата е разположен и стърчащ кръгъл модул, в който са разположени камерите и светкавицата. При него също имаме остри ръбове, които, ако не друго, вероятно бързо ще се олющят, ако стоят оголени.

Споменатият декоративен заден панел при Z2 Force бе дебел точно колкото да се изравни с елемента с камерите. Разбира се, при Z3 Play спокойно можете да ползвате допълнителния Moto Power Pack, но така добавяте почти сто грама тегло. Не че сумарните ~250 грама са болка за умиране, но за някои ще е доста осезаемо. Ако искате да се сдобиете с декоративен панел, така че да имате избор дали да сте с или без допълнителната батерия, то си пригответе 35 лв.

Moto Z3 Play – задължително с модове

Важна промяна в Z3 Play спрямо предишните устройства е, че четецът за пръстови отпечатъци вече се намира на дясната рамка под бутоните за регулиране на силата на звука. От Motorola не са обединили в едно четеца и бутона за включване и изключване на устройство, като последният е мигрирал на на лявата рамка на смартфона. Ако се чудите защо четецът не е отзад, то причината е в споменатите модове, които биха го покрили.

Привикването към това преразпределение е лесно, като на мен ми бяха необходими едва ден-два, за да спра да търся бутона на традиционното му място. Четецът за пръстови отпечатъци пък ме зарадва с бързата си работа.

Добър дисплей, силен звук, пъргава работа

Както предшественика си, Moto Z3 Play е оборудван с OLED екран, но сега диагоналът му се е увеличил от 5,5 на 6,01 инча. Физическите габарити на корпуса, където трябва да се побере дисплеят обаче са непроменени, и това е наложило четецът за пръстови отпечатъци вече да не е отпред.

Екранът е едно от предимствата на смартфона. Той е ярък, с наситени цветова и широки ъгли на обзор. В духа на настоящите тенденции ъглите му са заоблени.

Спрямо миналата година резолюцията е увеличена чрез добавяне на нови 240 реда пиксели по вертикалата. Екранът е без прорези, което лично мен ме радва, особено имайки предвид как много в много устройства се влага такъв елемент от дизайна без реално да има нужда от него.

По отношение на звука, Motorola продължават да залагат на единичен говорител, разположен в слушалката. При гледане на видео това определено е плюс, но ако поставите смартфона на леглото, например, с екрана надолу, то има шанс да пропуснете някое обаждане.

Резултатите от тест с AnTuTu.

Резултатите от тест с AnTuTu.


Говорителчето предлага силен и ясен звук, като не чух изкривявания дори при максимално увеличаване. По време на тестването на Z3 Play нямах проблеми да чувам звъненето на смартфона, придвижвайки се из шумния град на велосипед.

Добро впечатление ми направи и бързата работа на смартфона. Да, това определено не е геймърски модел, но ровенето из операционната, система, боравенето с приложения и превключването между тях се случват пъргаво.

Moto Z3 Play – задължително с модове

Motorola по традиция Motorola използват версия на Android, която е много близо до чистия вариант на Google. Устройство идва с Android 8.1 Oreo, като занапред се очаква ъпгрейд и до новия Android 9 Pie. Също така догодина притежателите на смартфона трябва да получат и следващата все още неозаглавена версия – Android 10 Q.

Все пак, компанията е добавила някои неща от себе си под формата на приложение. През Moto софтуера имате достъп до т.нар. Moto Actions – жестове за например включване на фенерчето (чрез двойно "замахване" с устройството) или активиране камерата (чрез двойно завъртане на смартфона от китката на ръката). Пак там в секцията Moto Display можете да избирате какви нотификации да се появяват на екрана при заключено устройство.

Moto Z3 Play – задължително с модове

Два дни автономност с Moto Power Pack

Както вече писах можете да се сдобиете с Z3 Play в комплект с допълнителна батерия – Moto Power Pack, която се прикрепя към гърба на смартфона. Модулът разполага с акумулатор с капацитет 2200 mAh, като не са налице портове за зареждане на други устройства. На задната му страна, над контактите за свързване със смартфона е разположен бутон, с натискането на който можете да проверите колко с колко допълнителен заряд разполагате. Нивото му се визуализира с четири бели светодиода.

Moto Z3 Play – задължително с модове

Налице са няколко възможности за използване на батерията. Можете да я използвате като класичеки "пауърбанк" и да заредите телефона си когато решите. Power Pack Модулът обаче може и активно да дозарежда смартфона ви до 80 или до 100%.

Moto Z3 Play – задължително с модове

За пълното зареждане на модула са необходими около два часа – т.е. тук не се поддържа бързо зареждане. Редно е да се отбележи и че зареждането на допълнителната батерия започва чак след като вградена в смартфона така е заредена до край.

Напълно зареден Power Pack дава на Z3 Play 62% заряд на основната батерия, като за целта, отново, са необходими около два часа.

Камери

Moto Z3 Play разполага с две камери на гърба, от които едната е само спомагателна и служи за подобряване работата на фукции като портретния режим.

Основният сензор е 12-мегапикселов и предлага прилично качество на изображението, без обаче да бие рекорди. През деня можете да очаквате отлични резултати, без очевадно преекспониране или недооекспониране и с адекватни цветове.

Moto Z3 Play – задължително с модове

Moto Z3 Play – задължително с модовеMoto Z3 Play – задължително с модове

Moto Z3 Play – задължително с модовеMoto Z3 Play – задължително с модове

Moto Z3 Play – задължително с модовеMoto Z3 Play – задължително с модове

Moto Z3 Play – задължително с модове

Налице са и умни режими като такъв за портрети, но при него отделянето на обекта не винаги е достатъчно фино (вижте кадъра с табелите).

Имайки предвид цената на смартфона, според мен от Motorola спокойно можеха да предложат и малко повече. Втори сензор с оптично приближение би бил от полза. На пазара има достатъчно смартфони, които предлагат такава конфигурация, с по-добри портрети без необходимостта от спомагателен сензор.
Тестов клип с 4K резолюция.

Заключение

Новият модел Motorola не разочарова в области като качество на изработка, материалите, дисплея и (с опредлени уговорки) камерата.

Не трябва да забравяме обаче, че от гледна точка на хардуера, имаме работа с устройство от средния клас. В това няма нищо лошо, стига цената да отговаря на предлагания пакет. В случая според мен е тук налице разминаване и това е най-големият минус на смартфона. Цената му по магазините у нас е около 800 лв. Да, това е Z-серията на Motorola; да, получавате поддръжка на уникалните на пазара "Мото модули"... но все пак сумата е съпоставима с тази, която бихте заплатили за един Oneplus 6, да кажем, където процесорът е по-горен клас.

Мисля, че за тези пари Motorola спокойно можеха да окомплековат устройството с, например, декоративен заден панел

Финални думи: Moto Z3 Play е чудесен смартфон, който със сигурност няма да разочарова потребителите. Ако обаче не възнамерявате да ползвате модулите, предлагани от компанията, то вероятно бихте могли да си намерили и по-удачна алтернатива.
още по темата

Motorola представи серията Moto G7

Два от моделите вече са на пазара у нас
07.02.2019 / 05:52

Motorola RAZR ще се завърне като сгъваем смартфон

Устройството се очаква да струва $1500
17.01.2019 / 02:57

Изтекоха снимки на Moto G7 Play

Поредният телефон с прорез...
27.11.2018 / 12:56

Ъпдейт на Google Play позволява инсталиране на по-малки приложения

Също така вероятно по-често ще виждате бутона Try Now.
19.10.2018 / 10:42

Motorola One - най-достъпният notch телефон на пазара?

Днес Motorola официално представиха в България моделът One с цена 499 лева
10.10.2018 / 01:06
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.