Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

Една от най-добрите механични, жични, RGB клавиатури на пазара
През последните няколко години американците от Corsair спечелиха не само вниманието ми, но и уважението – всички продукти, с които съм имал досег, са били изключително качествени, функционални и на добра цена. Последният такъв пример е прекрасната компактна кутия Crystal 280x, която тествах съвсем наскоро. Не съм наясно с икономическите и политически фактори, касаещи Corsair, но сякаш през последните две години компанията влиза в своеобразен ренесанс – освен задължителните RAM модули, сред продуктите са серии от безжични геймърски слушалки (по-рано през годината тествах HS70 и останах доста впечатлен), вече споменатите кутии и разбира се – геймърските клавиатури.

След това традиционно встъпление е време да ви представя конкретния продукт, за който вече сте се досетили от заглавието. Corsair K70 MK.2 SE Rapid Fire RGB има доста дълго име, но това е един от малкото и недостатъци. За по-удобно ще наричам тази клавиатура просто K70 MK.2 оттук насетне – да започваме.

Дизайн, изработка и материали

K70 MK.2 е изработена предимно от пластмаса, изключвайки голямата алуминиева S-образна планка, която покрива горната част на клавиатурата. Дизайнът е доста изчистен и стилен – особено за геймърска клавиатура – обикновено тези устройства приличат на кръстоска между Оптимус прайм и лунапарк. Освен самите клавиши, на горната лента присъстват три бутона – контрол на яркостта на подсветката с три нива плюс изключено състояние, контрол на профила на подсветката и бутон за заключване на Windows функциите, които пречат на игра.

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

Алуминият придава на K70 MK.2 допълнителна тежест и чувство за качество, а включената в комплекта подложка за китки се поставя много лесно. Гумираната и повърхност е мека и удобна за ръцете. Кабелът на клавиатурата е с доста сериозна дебелина, вероятно заради двете USB трасета вътре – накрайниците са два, като единият представлява своеобразен USB разклонител, който е изведен като слот на гърба на K70. В дясната част на горната лента се намира бутон за заглушаване на звука и метален цилиндър за контрол на нивото – изпълнен много висококачествено. Под тях са мултимедийните бутони за управление – stop, rewind и т.н. Можете да видите всички тези особености в леко непохватното ми unboxing видео.

Corsair предлага няколко варианта за превключватели на тази клавиатура – всички ползващи наложилите се като стандарт в индустрията немски Cherry суичове. Тестовата бройка, която получих, използва най-бързата версия Cherry MX Speed сиви на цвят и с цитирани 1,2 мм ход преди реакция.

Софтуер и функционалности

Софтуерът iCUE, който управлява повечето RGB джаджи на Corsair, е отговорен и за K70 MK.2. С негова помощ можете не само да настоите всеки един клавиш да свети в избран от вас цвят, но да създадете и профили, обвързани с дадени игри или приложения. Да кажем искате да играете Mass Effect 2 (най-добрата от поредицата) и правите профил, в който осветявате само бутоните, използвани от играта – и то с различни цветове в зависимост от функцията – движение, инвентар, карта, екшън бутони и други.

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

В iCUE се намират и предварително дефинираните светлинни ефекти, които са повече за показ, отколкото да служат на някаква практична висша цел. Освен светлината, можете да контролирате и други аспекти от K70 MK.2 – бързодействието на клавишите, скоростта на светлинните ефекти и тяхната прозрачност, както и да създавате различни макрота и да ги асоциирате. Софтуерът позволява доста ровичкане и настройки, особено в цветовата част, но ми се искаше да е едина идея по-интуитивен – създаването на комплексни ефекти и настройки изисква малко повече усилия.

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

Малко тестове

За да бъде това ревю малко по-научно, реших да проверя повечето спецификации от книжката на практика. След няколко измервания установик, че ходът на всеки бутон е малко над 4 милиметра, а реакция се получава след 1,1-1,2 милиметра. Corsair не са излъгали в цитираните данни – Cherry MX Speed суичовете са наистина изключително бързи.

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

Друга характерна особеност на тези превкючватели е звукът на задействане. За разлика от по-познатите модели като MX Red, тук липсва щракане по време на хода на бутона. Единственият звук идва при контакта на капачката с горната част на превключвателя при пълен ход на бутона. Това води до много характерен звук – подобен на бързите суичове Romer-G в Logitech G механичните клавиатури. Шумът при използване на K70 MK.2 достига средни стойности от 78 децибела, а спектърът е между 0,5-4 Khzсредни честоти, в които се намират и повечето човешки гласове, което като резултат не би трябвало да дразни при по-продължителна употреба.

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

Наклонът на клавишите спрямо равнината, на която лежи клавиатурата, е 5 градуса с прибрани крачета и 10 градуса в изправено положение. Тези стойности спадат към стандартните за повечето клавиатури, макар че има по-екстремни решения, достигащи 15 и повече градуса – практическата полза от тези наклони е строго субективна – лично аз предпочитам "по-равни" клавиатури.

Като гейминг оръжие

Най-важното за геймърите е да натиснат правилния бутон в точното време, разбира се, заедно с възможността на клавиатурата да регистрира сигнали от всяко натискане на даден клавиш, независимо дали са натиснати и други (rollover). Това ства чрез независимо сканиране на всички клавиши с помощта на диодни групи, които изолират информацията от всеки клавиш. Повечето клавиатури имат възможност за независимо сканиране само на определен брой бутони, което значи, че ако натиснете 5 или 6 или повече едновременно, се появява така нареченият ghosting ефект – матрицата на клавиатурата се окъсява и контролерът регистрира допълнителни натискания.

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

На първия фронт K70 MK.2 може да изглежда постна – при нея липсват отделни бутони за RTS, MMO, MOBA, както и маркировка на WASD бутоните. Това напълно се компенсира от възможността за създаване на профили на RGB подсветката чрез iCUE софтуера на Corsair. На практика можете да оцветите който си пожелаете клавиш в цвят по избор. Конкурентите от Logitech правят нещо подобно, но една идея по-приятно – там профилите се обвързват с дадена игра и се качват в нета, зареждането им е много лесно, а когато стартирате играта, клавишите светват автоматично (профилът се обвързва с .exe файла на играта). При K70 MK.2 това може да бъде възпроизведено по същия начин, но с малко повече усилия – необходимо е ръчно да мапнете клавишите и да запазите профил, който да асоциирате ръчно отново.

Второто изискване е изпълнено безупречно – K70 има 100% rollover и anti-ghosting. Всички клавиши се сканират независимо и няма натискане, което да не бъде регистрирано. Бързодействието на суичовете също помага – 1,2 милиметра е дори твърде чувствително при някои ситуации и трябва да бъдете внимателни, ако не искате да пуснете онази магия с ненормален куулдаун тайм в неподходящ момент. След кратко опознаване тази клавиатура може да се превърне в основно оръжие дори за професионален гейминг.

Като пишеща машина

Дори заклетите геймъри трябва да напишат някой ред от време на време – дори само за да изразят негодуванието си от някой загубен мач или да початят с въображаемата си приятелка (добре де, това са стереотипи, които не подкрепям сериозно). K70 MK.2 определено изисква време, за да свикнете да пишете бързо на нея – тестовете ми с програми за бързопис дадоха незавиден резултат от 44 думи в минута при първия опит, малко по-доброто постижение от 52 думи в минута при втория и 57 при третия опит. На лаптоп клавиатурата, на която пиша това ревю лесно постигам 60 думи в минута средна скорост, така че – след определени тренировки K70 MK.2 може да послужи и като инструмент за писане.

Финални думи

Corsair K70 MK.2 е чудесна клавиатура – дизайнът е много изчистен и приятен, той би допаднал дори на потребители с по-оскъдни гейминг преживявания. Изработката е на топ ниво – дебелата алуминиева рамка гарантира устойчивост и дълъг живот на тази клавиатура. Бутоните за мултимедиен контрол са изключително удобно – особено металният цилиндър за регулиране на звука.

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър
С iCue можете да направите каквото си пожелаете с подсветката на K70 MK.2, а като чиста производителност Cherry MX суичовете се представят на очакваната висота. Клавиатурата има 100% rollover и anti-ghosting и няма да ви предаде при игра от всякакъв тип – било то FPS, RTS, MMO. Едиствените недостатъци, които мога да посоча са необикновено дългото име (да, знам – това е смешен недостатък) и високата цена – можете да намерите тази клавиатура за около 450 лева. Тези от вас, които решат да похарчат подобно количество космически кредити за периферия, със сигурност ще останат доволни и K70 MK.2 ще им служи дълги години.
още по темата

HyperX Alloy FPS RGB - още една добра механична клавиатура

Приемлива цена, механични превключватели и RGB подсветка са силните страни на тази клавиатура
08.04.2019 / 11:45

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

Разглеждаме тази сравнително достъпна геймърска клавиатура с екзотичната технология
27.03.2019 / 12:50

Cooler Master CK552: чудесна бюджетна RGB клавиатура

Трябва да бръкнете доста дълбоко в джобовете си, за да получите нещо подобно от други утвърдени марки в бранша
15.01.2019 / 01:50

5 страхотни механични клавиатури

Вариантите за покупка на качествена механична клавиатура нарастват и е време да направим разбор на актуалните модели
10.11.2018 / 04:00

Механичните клавиатури – идеални за гейминг?

Имат ли реални предимства механичните клавиатури? И наистина ли са идеални за гейминг?
30.09.2018 / 12:47
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.