Huawei P20 Pro – три е повече от две?

Може ли още една допълнителна камера да подобри вече чудесен смартфон за снимки?
Преди известно време направихме ревю на доста интересния и успешен Huawei P20. Той се представи силно във всички отношения, включително и що се отнася до камерите. Сега е време да разгледаме по-големия брат – P20 Pro – и да разберем дали иновативната система от три камери е достатъчна, за да накара потребителите да посегнат към него, въпреки по-високата цена.

Huawei P20 Pro – три е повече от две?

Тъй като телефонът е почти идентичен с P20 , ще се фокусираме върху различията – а именно – дисплея, батерията, стерео високоговорителите и разбира се – системата от три камери.

Няколко думи за P сериите

Много от вас могат да изтъкнат факта, че дизайнът на P20 е инспириран от едно друго нашумяло устройство, на гърба на което има отхапан плод, но нещата не са толкова прости. Huawei отдавна надживя детските болести на копи-пейст младините си и се стреми да предложи нещо оригинално във всеки свой смартфон. Разбира се, в P20 Pro това безспорно е системата от три камери, но има и други благинки, които не можете да получите от гореспоменатото мистериозно Х устройство.

Huawei P20 Pro – три е повече от две?

Но дори без да чертаем паралели между двете компании, за които вече всички сте се сетили, Huawei сами по себе си се превърнаха в голям играч на смартфон сцената – не без помощта на P10 и P20 сериите. P20 Pro освен очевидните иновации предлага и много рафиниран дизайн, който е приятен за окото и ръката, а също така доста функционален.

Дисплей

Това е една от големите разлика с чистия P20 модел – докато при него получавате 5,8-инчов IPS дисплей (който е много добър сам по себе си), в Pro версията нещата са много по-AMOLED. Диагоналът също е пораснал до 6,1 инча, a отношението 18,7:9 е запазено, както и резолюцията - 1080 x 2240 пиксела. Това води до гъстота от около 408 пиксела на инч, нищо впечатляващо на този фронт, но напълно достатъчно, за да не бъдат отделните пиксели разграничими.

Докато при P20 модела измерихме яркост от 480 нита при ръчния режим, тук яркостта се е увеличила до 657 нита. Това, заедно с практически безкрайния контраст на AMOLED технологията (при която черните пиксели просто не се активират) прави дисплеят на P20 Pro един от най-добрите на пазара. Има няколко режима на цветови настройки, като при настройките по подразбирене DeltaE има стойност от 1.7. Този показател измерва най-малкото "разстояние" между два цвята, което човешкото око може да регистрира. Стойности на DeltaE от 1.0 са на практика неразличими от окото. Казано по просто – разликите между реалните цветове и тези, които виждате на дисплея на P20 Pro, са почти неуловими за окото.

Звук

Друг голям бонус, който получавате с Pro версията, е наличието на стерео режим на звука. Това е постигнато чрез включване на говорителя за обаждания при възпроизвеждане на музика или друго мултимедийно съдържание, което включва звук. Този подход е доста лесен за реализация и в редакцията често се чудим защо производителите не залагат тази опция във всички смартфони (вероятно отговорът е, че стерео функционалността все още е премиум и оправдава по-висока цена на дадено устройство).

Оставяйки тези разсъждения настрана, звукът в P20 Pro е почти толкова добър, колкото е картината – ако може да бъде правено подобно сравнение. Силата на звука при възпроизвеждане на музика и звънене държеше нива от над 90 децибела – малко смартфони на пазара могат да се похвалят с подобни стойности. Освен мощност, звукът има и достатъчно чистото и липса на изкривявания, дори при максимална сила. Струва си да се отбележи, че говорителите на P20 Pro успяват да възпроизведат честоти около 50 херца – казано по-просто – басът е доста дълбок и отчетлив, особено за смартфон.

Камери

Съществуването на това ревю обаче се дължи почти единствено на тройната система камери, които ще разледаме малко по-детайлно. 2018-а се наложи като годината на двойните камери – всички сериозни производители интегрираха подобно решение дори в телефоните от среден клас, но Huawei отведе нещата една идея по-далеч. Основната камера на P20 Pro е с огромен 40-мегапикселов сензор 1/1.7 инча. За сравнение – конкурентите от Sony, Samsung, Apple и Pixel имат размери на сензорите 1/2.3 и 1/2.6 инча с доста по-малък брой пиксели. Всъщност, без да изпадаме в технически детайли – сензорът работи по интересен начин – заснема две различни експозиции и ги комбинира в 10-мегапикселово изображение.

С Aperture можете да направите доста арт снимки

© Мариян Славов

С Aperture можете да направите доста арт снимки


Huawei P20 Pro – три е повече от две?

© Мариян Славов


В комбинация с тази камера идва и 8MPx сензор с телефото оптика, еквивалентна на 80мм обектив. Тя работи съвместно с основната камера и предлага 10-мегапикселови снимки с 3х оптично увеличение. Под двойката камери се намира и третата – монохромен 20MPx сензор. Камерите са дело на съвместната работа на Huawei и Leica – без да можем да кажем дали чудесните резултати се дължат на това или просто на по-добрия софтуер и по-големия сензор.

Монохромния режим е леко скрит из менютата

© Мариян Славов

Монохромния режим е леко скрит из менютата


Селфи камерата е 24MPx, но няма автофокус и преекспонира изображенията

© Мариян Славов

Селфи камерата е 24MPx, но няма автофокус и преекспонира изображенията


Автофокусът разчита на засичане на дълбочината от трите камери, фазов автофокус и лазер за сцени до 2,4 метра от обективите. Интерфейсът е леко подобрен, макар че има странни решения – като заравянето на монохромния режим дълбоко в менюто и изключването на HDR по подразбиране. Изкуственият интелект на Huawei – Master AI, присъства и тук в целия си блясък – той би трябвало да разпознава над 500 различни сцени и да настройва камерите за най-добър резултат.

Снимките на храна изглеждат добре

© Мариян Славов

Снимките на храна изглеждат добре


При ниска осветеност P20 Pro показва истинските си мускули

© Мариян Славов

При ниска осветеност P20 Pro показва истинските си мускули


Pro режимът е доста детайлен и позволява на потребителите да настройват широк спектър от параметри – ISO от 50 до 3200, скорост на затвора от 1/4000 до 30 секунди, компенсация на експозицията от -4 до +4EV, баланс на бялото с различни цветови температури и други. Боке ефектите са на мода в последно време, така че в P20 Pro има цели два режима, които произвеждат този ефект – Portrait и Aperture. Първият позволява размазване на фона, а вторият – контрол на отвора на блендата (софтуерна симулация) от f/0.95 до f/16 както преди, така и след заснемане на кадър.

Huawei P20 Pro – три е повече от две?

© Мариян Славов


3х оптичен зуум

© Мариян Славов

3х оптичен зуум


5х комбиниран зуум

© Мариян Славов

5х комбиниран зуум


Батерия

По-големият размер на P20 Pro е позволил, а по-големият дисплей – наложил, значителен скок в капацитета на батерията, в сравнение с P20 – от 3400 на 4000 mAh. Липсата на промени в чисто процесорен план, както и по-добрата енергоефективност на AMOLED технологията, на практика водят до увеличаване на автономната работа на телефона. Докато при нормална употреба P20 издържа малко над 24 часа, при P20 Pro потребителите могат да разчитат на 36-48 часа с едно зареждане, в зависимост от натоварването. Струва си да отбележим, че SuperCharge технологията и включеният в пакета блок за зареждане успяха да заредят телефона от 0 до 100% за 92 минути, от 0 до 50% за 35 минути – доста впечатляващи резултати с оглед високия капацитет на батерията.

Huawei P20 Pro – три е повече от две?

© Мариян Славов


3х оптичен зуум

© Мариян Славов

3х оптичен зуум


5х комбиниран зуум

© Мариян Славов

5х комбиниран зуум


Заключение

Huawei P20 Pro безспорно е чудесен телефон – все пак това е топ предложението на втория по продажби производител в момента. Всички изисквания са флагман са покрити, а някои – дори сериозно надхвърлени. Без преувеличение можем да кажем, че това е устройството, което снима най-добре сред смартфоните. Хардуерно системата от три камери е технологично постижение сама по себе си, но софтуерът, който управлява нощния режим, различните ефекти, свързани с апертурата, е направо невероятен.

Тази снимка беше направена при почти пълен мрак

© Мариян Славов

Тази снимка беше направена при почти пълен мрак


Още нощни снимки от пещера "Съевата дупка"

© Мариян Славов

Още нощни снимки от пещера "Съевата дупка"


Разбира се, въпросът е колко трябва да платите за всичко това и дали си заслужава да се хвърлите директно към P20 Pro, вместо да предпочетете по-достъпния P20. Ако сте сериозни фотолюбители и разполагате с DSLR апарат с една камара обективи, едва ли ще получите нещо повече като качество и възможности – това е разбираемо. За всички останали, които обичат да снимат, но нямат възможност и желание да мъкнат тежки апарати със себе си, а им престои избор на нов смартфон – Huawei P20 Pro е почти задължителен избор. Смартфонът отговаря на всички изисквания и към този момент има най-добрата система от камери, която можете да намерите на пазара.

Huawei P20 Pro – три е повече от две?

още по темата

Huawei обяви кога ще покаже флагманските си смартфони P30

Очаква ни нова порция устройства с отлични камери
22.02.2019 / 08:12

DxOMark: Камерата на Huawei Mate 20 Pro не е по-добра от тази на P20 Pro

По-старият модел дори има известни предимства
21.01.2019 / 12:35

Samsung анонсира смартфон с четири камери

Galaxy A9 2018 ще е първото подобно устройство на пазара
11.10.2018 / 06:17

Huawei ще представи нов умен часовник на 16-и октомври?

Huawei Watch GT ще се появи заедно с линията Mate 20 на събитие в Лондон
03.10.2018 / 03:31
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.