Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните частиОбичам китари. От 15 години насам не само свиря, но и търся (както всички китаристи) перфектния инструмент и перфектния тон. Това е почти болестно състояние, което не само напряга невроните, но и изпразва джобовете. Защо правя тази аналогия и какво общо има един смартфон тук? При китарите има един много особен феномен – те са съставени от толкова много части, които влияят на тона, толкова променливи, че никой не може да предвиди как ще звучи един инструмент, независимо от компонентите.

Много често се случва – както е историята с Fender Stratocaster например – крайният пакет да надмине стойността и качеството на всички използвани компоненти. Тази магия е абсолютно неконтролируема и може да прекарате цял живот сглобявайки китари от скъпи и евтини части, и никога да не постигнете правилния резултат. Може би вече се досещате, че Nokia 7 Plus успява да постигне точно това – цялостният пакет надскача сбора от отделните компоненти. Сега ще ви разкажа защо.

Добре ли изглежда?

Сигурно си спомняте Nokia 8 и доста добре приетото завръщане на марката при флагманите след като HMD откупиха от Microsoft правата и възродиха култовите смартфони. Често ще правя сравнения с точно този модел, защото Nokia 7 Plus е еволюцията, която трябва да покаже, че HMD могат да задържат възходящия си полет в небесата на смартфоните.


Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld

Nokia 7 Plus и Nokia 8 рамо до рамо

Nokia 7 Plus е красив телефон – не само заради 5,99-инчовия 18:9 дисплей, който има еднакви рамки от горната и долната страна (най-сетне!), нито само заради медните акценти по тялото или черния матов гръб с керамично покритие. Много други телефони имат един или повече от тези характеристики – просто при 7 Plus те присъстват в такова съотношение, че крайният продукт предизвиква приятно усещане както за окото, така и за ръката.Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld


Удобен ли е?

Вече сте усетили, че това ревю няма да бъде характерното научно разчленяване на устройството, а по-емоционално и субективно предаване на усещания. Надявам се да ми простите тази волност, но много потребители не се интересуват от синтетични тестове, нитове яркост, градиент на използвания алуминий и прочее.

Както вече писах по-горе, Nokia 7 Plus има 6-инчов екран, поместен в доста компактно тяло – можете да видите сравнението с Nokia 8 на снимките. Телефонът не е пораснал на ширина, но е малко по-висок от миналогодишния флагман. В ръката 7 Plus стои удобно – гърбът е леко заоблен към ръбовете и това определено помага за ергономията. Металното шаси се усеща, но заради по-големият ъгъл на заоблянията, това не причинява дискомфорт в ръката.Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld


Сензорът за пръстови отпечатъци е преместен под основните камери на гърба на телефона. Тази позиция е много по-удобна от позиционирания под дисплея сензор на Nokia 8, а също е дало възможност за по-компактните размери на седмицата. Матовият гръб с керамично нанопокритие ще хареса на някои, а други потребители, свикнали с лъскавите стъклени сандвичи, ще го отчетат като минус. Лично аз харесвам различния подход на HMD и коприненото усещане на керамичното покритие. От практическа гледна точка то не събира отпечатъци и би трябвало да е по-устойчиво на надраскване и счупване.

Добър ли е дисплеят?

Дисплеят е подобен на този в Nokia 8, който до този момент е най-добрия IPS дисплей, който съм тествал. Разбира се, тук има някои компромиси – яркостта не е на същите нива – няма да говоря в нитове – Nokia 8 е с около 20% по-ярка от седмицата. Оставяйки това настрана, получавате същото качество, зрителни ъгли, разделителна способност, а като бонус – по-големият размер и заоблените ръбове, които някои наричат Infinity дисплей.Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld


Сензорът за осветеност работи дори по-плавно от този на Nokia 8, а четимостта на дисплея при пряка слънчева светлина е на доста добро ниво – някъде между А серията на Samsung и вече споменатата Nokia 8.

Бързо ли работи?

Nokia 7 Plus е представен като телефон от високия среден клас – което значи, че в него няма да намерите най-бързи процесор на пазара. Производителността обаче ни най-малко не куца от този факт. Тук ще си позволя да вметна резултат от композитния тест Antutu, само за да покажа какво имам предвид. Nokia 7 Plus постигна малко над 140 000 точки – за сравнение, „големият батко“ Nokia 8 има около 170 000.

Тази не особено значителна разлика се трансформира и в реална употреба. За двете седмици, в които тествах телефона, не усетих забавяния, насичане, лаг или други симптоми на липса на мощност. RAM паметта и вградената памет са същите като при осмицата, така че няма да имате проблеми на този фронт.Традицията Android One е продължена и тук – получавате чиста версия на Google-ската операционна система – в този случай Oreo 8.1, а на гърба се мъдри гордо бялото лого Android One. От останалите ми ревюта знаете, че съм привърженик и адвокат на чистия Android и смятам, че всички производители трябва да разчитат на него. Разликата в работата между телефон с чист Android и такъв с допълнително инсталиран потребителски интерфейс на дадената марка, е значителна в полза на първия.

 


Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld


Добре ли снима?

Освен година на прорезите, 2018-а ще се запомни като годината на двойните камери – всички големи започват да разчитат на такива системи не само в телефоните от висок клас, но и в по-междинните предложения. Nokia 7 Plus има подобна система от два сензора, които стоят зад оптика на Zeiss, но за разлика от монохромната втора камера на Nokia 8, тук намираме телефото лещи, осигуряващи 2x оптичен зуум.


Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld


Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld


Камерата беше едно от малкото слаби места на
Nokia 8 и е напълно разбираемо, защо HMD за решили да променят системата. Монохромният сензор не допринасяше значително за остротата и качеството на изображенията, а подобен ефект – за любителите на черно-бели снимки – можеше лесно да се постигне софтуерно. Наличието на телеобектив обаче е нещо незаменимо – да приближението е само 2x, но в доста случаи това е напълно достатъчно. Включил съм няколко примера с и без приблежение, за да прецените сами.


Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld


Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld


Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld


Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld

Като цяло качеството на снимките е на обичайното добро ниво – не съм фотограф и това за мен е доста далечна сфера – повечето камери на мобилни телефони ми се струват доста сходни като резултати. По-важното е фокусът да е бърз и камерата да стартира пъргаво. И двете изисквания са налице при Nokia 7 Plus, заедно с обичайните благинки – HDR, панорама, видео на забавен кадър, видео с висока резолюция и прочее.

Мога ли да играя игри?

Макар че визията на седмицата, която получих за тест, никак не предполага геймърски възможности (телефонът крещи стил и бизнес доста високо), всички мобилни игри вървят достатъчно плавно. Този феномен не се дължи толкова на мощния хардуер, колкото на бизнес модела на самите мобилни игри – те са направени така, че да могат да функционират на колкото се може повече мобилни устройства. Ако обичате да разцъквате докато се возите в метрото или чакате за среща, 7 Plus предоставя тази възможност... както и всички останали телефони.

Колко дълго държи батерията?

Батерията е доста голяма – 3800 mAh и ще изкара без никакви проблеми два дни. В интерес на истината си направих тест за използване в енергоефективен режим и с минимално натоварване, за да проверя колко време мога да изкарам с едно зареждане. Успях да постигна 6 дни – да това е доста нереалистично в реални условия – никой не ползва телефона си така, но дори при умерени натоварвания лесно ще направите два до три дни.Nokia 7 Plus – когато сборът е повече от съставните части

© Мариян Славов, pcworld


И какво? Да си го купя ли?

Разбира се, този въпрос винаги е малко субективен, а отговорът – опасен. Ако ви кажа – давайте, тичайте към магазините и купувайте, докато още има, най-вероятно ще ме заподозрете в липса на обективност. Затова оставям този избор на вас. Но думите ми от увода важат с пълна сила – пакетът, който предлага Nokia 7 Plus е доста добър – телефонът успява да покрие всички изисквания и да „огрее навсякъде“, както обичаме да казваме. Той изглежда добре, работи бързо и има голяма батерия. Има двойна задна камера, сензор за пръстови отпечатъци и е изработен от качествени материали. Цената на 7 Plus в момента е около 700 лева. Останалото зависи от вас.

още по темата

Nokia 5.1 Plus – достъпният красавец

Компанията крие прореза в горната част на екрана
23.11.2018 / 03:42

Nokia 8 Sirocco – упражнение по дизайн

Лично аз бих се радвал да имам Nokia 8 Sirocco в джоба си, но не бих извадил от него 1300 лева за това удоволствие
12.10.2018 / 03:36

Nokia подготвя смартфон с 5 камери?

Изтекли изображения показват устройство с пет оптики на гърба.
07.09.2018 / 04:21

Nokia 8110: Завръщане в бъдещето

Желанието на HMD Global да експлоатират носталгията на феновете е ясно и всъщност това не е лошо нещо
26.07.2018 / 11:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.