Ревю: HTC U11 life

U11 life на HTC е поредният смартфон от среден клас, който се опитва да бъде нещо повeче от останалите. Имайки предвид жестоката конкуренция в сегмента подобни амбиции изобщо не са странни.

Едно от първите неща, които се набиват на очи след вземане на устройството в ръка е надпистът Android One на гърба му. Това е поредният смартфон през последните месеци, който залага на “чиста” операционна система от Google. Наскоро изпробвахме друг подобен модел – Mi A1 на Xiaomi

Основни хакартеристики


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld

Според официалните спецификации размерите на модела са 149,1 x 72,9 x 8,1 мм, а теглото – 142 г. Както другите два топ модела на компанията, U11 и U11+, устройството предлага почти огледален заден панел. Разбира се, в по-евтината life-версия гърбът не е стъклен, а от акрил (т.е. т.нар. плексиглас), а самият корпус е пластмасов, вместо от метал.

При включване на уsтройството правят впечатление дебелите рамки под и над дисплея. Това само по-себе си не е учудващо, имайки предвид че не става дума за продукт от средния клас. Интересно обаче е това, че екранът не разположен в средата на фронталния панел, а е леко изместен нагоре. Според мен това е странно дизайнерско решение в епохата на “безрамковите” устройства…

Под екрана е разположен сензор за пръстови отпечатъци, който работи и като сензорен бутон за връщане към основния екран. От двете му страни стоят още два светещи сензорни бутони със стандартни функции - “Назад” и за превключване между приложенията.

HTC продължават да гледат по свой начин на нещата и не се поддават на масовата тендеция да предлагат двойни камери. U11 life е оборудван с 16-мегапикселови сензори отпред и отзад.


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld

По страните на устройството виждаме стандартните артибути – бутони за включване/изключва и за контрол на звука отдясно, комбиниран слот за SIM карта MicroSD карта отгоре и USB Type-C порт отдолу. За съжаление не е предвиден 3,5 мм жак за слушалки, но затова пък в комплекта присъстват USB слушалки, които предлагат функция за заглушаване на околните шумове.

Страничните бутончета не предлагат особено отчетлив тактилен отклик. Неусетното им натискане може да бъде проблем в комбинация с т.нар. Edge Sense функция, която позволява активиране на приложения стискане на страните на телефона.

Липсата на слушалки вероятно може да се обясни (или по-скоро – оправдае) с влаго- и прахозащитеността на U11 life. Не че не сме виждали подобни решения, но все пак – колкото по-малко отвори, през които може да влезе вода, кафе, бира и т.н., толкова по-добре.


Дисплей, батерия, конструкция

5,2-инчовият екран на смартфона е изготвен по IPS технология и е с резолюция 1080 на 1920 пиксела (Full HD). Това не звучи много в епохата на 4K, но е напълно достатъчно за ежедневна употреба. Всъщност дори по-големи дисплеи със същата разделителна способност осигуряват комфортно ползване на устройствата без видими пиксели…

Нямах възможност да изпробвам доколко дисплеят е използваем при по-силна слънчева светлина. Яркостта му обаче изглежда нормална на фона на останaлите устройства, които сме тествали. Всъщност, по субективна преценка, екранът на U11 life е по-ярък от този на споменатия Xiaomi Mi A1.

Батерията е с капацитет 2600 mAh. Това не е изглежда особено впечатляващо, но имайки предвид факта, че тя “храни” 5,2-инчов дисплей и енергоефективен процесор (Snapdragon 630) може да се каже, че капацитетът ѝ е адекватен. Зарядът спокойно стига за цял ден, а при по-умерена употреба на смартфона това време може да бъде разтеглено дори до два дни. Зареждането става за малко под два часа.

Сглобката на устройството е достатъчно качествена. Заоблените краища както отпред (т.нар. 2.5D стъкло), така и отзад допринасят за общото усещане за качество въпреки изцяло пластмасовия корпус. Не съм възхитен, но не се и оплаквам.

Производителност


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld

На картинката можете да видите резултата от синтетичен тест с AnTuTu. Производителността на смартфона е напълно достатъчна за съвременните игри. Имайки предвид, че все повече устройства преминават към по-високи резолюции, наличните тук Snapdragon 630 процесор и Adreno 508 видео чип ще осигуряват адекватна производителност за ежедневна употреба и след някоя друга година.

Софтуер, Edge Sense, звук

Смартфонът работи под управление на Android 8.0 Oreo. Става дума за “чиста” версия на операционната система от Google, без Sense скина, разработван от HTC. Някои вероятно биха счели това за предимство, а други вероятно дори за недостатък.

Основните предимства на “сток” версията на Android са честите ъпдейти, както и по-лека и бърза работа на потребителския интерфейс.

Трябва, да се отбележи, че не всичко при софтуера е под контрола на Google. Приложението, което управлява камерата например е на HTC.

Друга добавка от страна на HTC е вече споменатата функция Edge Sense. Тя позволява на потребителя да стартира негови чрез стискане на страните на смартфона. При първото стискане на устройството ще бъдете подканени да настроите тази функционалност. Имате възможност да посочите силата на натиск, както и кои приложения да се стартират при кратко и дълго стискане.

Трябва да се отбележи, че зоната, в която трябва да стискате устройството се намира в долната му половина. При работа с ръкавици обаче често ми се случваше да натисна погрешка бутона за включване изключване. Вероятно обаче, както всичко друго, и това е въпрос на навик…

По отношение на звука HTC U11 life не предлага нищо особено. Очаквано, не получаваме, Boom Sound. Говорителят звучи леко приглушено, може би заради влагозащитата. Mi A1 на Xiaomi определено предлага по-силен звук. Що се отнася до качеството, може да се каже че и двата модела не са нещо особено по този показател.


Камери

Смартфонът е оборудван с единични камери както отпдед, така и отзад. И двата сензора са 16-мегапикселови, като основният е с f/1.7 и е оборудван с автофокусна система, но без оптична стабилизация. Задната камера е с f/2.0.

Можете да разгледате сами снимките, но моето заключение, че качеството на изображенията не е нещо особено. Ако трябва да сравнявам U11 life с Xiaomi Mi A1 по този показател, то предложението на HTC се правя малко по-зле (въпреки, че и A1 е далеч не е рекордьор). Също така неговият конкурент разполага с втори сензор, предлагащ двукратно оптично приближение.

Интерфейсът за управление на камерите е семпъл и предлага стандартни функции, като HDR, снимане на панорами и т.н. Налице е и “Про” режим, предлагащ възможност за ръчно настройване на някои параметри.


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld

По отношение на видеото основната камера предлага 4K режим. Като най-често използвани опции са изведени 2160p при 30fps и 1080p при 30fps. Качеството на картината е адекватно, имайки предвид позиционирането на модела.


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld


Ревю: HTC U11 life

© Александър Главчев, pcworld

Предната селфи камера на U11 life се справя добре, предавайки голямо количество от детайлите. По отношение на слефитата предложението на HTC определено изпреварва Mi A1 на Xiaomi.

Заключение

HTC U11 life е смартфон от среден клас, който надали би разочаровал своя притежател. Като основни предимства на модела могат да се изведат качествения дисплей, батерията и прахо-/влагозащитата.

Сред минусите са основната камера и прекалено меките странични бутони. Също така по време на целия тестови период така и не можах да свикна с изместения нагоре дисплей, но това попада по-скоро в сферата на личните предпочитания.

още по темата

IFA 2018: HTC U12 life предлага двойна камера и гръб като на Google Pixel 2

За разлика от предшественика си смартфонът не е Android One.
30.08.2018 / 06:52

A1 Smart N9: Базовият клас вече не е това, което беше

Първият смартфон на оператора A1.
03.08.2018 / 06:02
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.