Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

Винаги изпадам в лек когнитивен дисонанс, когато трябва да правя ревю на геймърски лаптоп. От една страна – бъдещето днес е мобилно във всеки един смисъл – всички правим все по-малко неща, стоейки неподвижно. Дали това ще е чат, браузване, търсене на информация, плащане на сметки или – както е в този случай – играене на игри, нещата се случват на крак и рядко на едно и също място. От друга страна обаче, всеки сериозен геймър се гордее със своя десктоп риг, който му дава неограничена мощ, време за работа, размер на дислея в замяна на мобилността.

Може много и философски да се спори дали е необходим лаптоп геймингът, но чисто икономически, ако съдим по нарастващия брой гейминг модели, явно има смисъл – така че, да преминем към ревюто на конкретната машина.

Какво представлява Acer Nitro 5?

Acer имат солидна история, що се отнася до високопроизводителни лаптопи – познаваме добре линията Aspire V Nitro. Компанията запазва названието Nitro за новите си модели, които носят външни и вътрешни белези на гейминг, но се лишава от по-елегантната талия на Aspire моделите, в замяна на повече мощ и по-добро охлаждане. Не ме разбирайте погрешно, въпреки лекото натрупване на мускули, Nitro все още е сравнително тънък и не особено тежък лаптоп.


Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

© Мариян Славов, pcworld

Устройството, кoeто получих за тест, стои на върха на спецификациите в Nitro 5 продуктовата линия – с четириядрен Kaby Lake процесор Core i7 7700HQ , 32GB RAM, 512GB SSD на Intel от новата серия 600p и Nvidia GTX 1050Ti 4GB. Тук веднага прави впечатление средния клас графична карта, но тепърва предстои да видим как ще се справи машината с 1080p гейминг – каквато е резолюцията на 15,6-инчовия дисплей с IPS матрица.


Дизайн, изработка и първи впечатления

За да подчертаят конкретния профил на Nitro 5, Acer са заложили на черно-червена цветова гама – нещо като стандарт при гейминг брандирането. Шасито е черно с червени акценти около тъчпада и върху бутоните, както и червена метална панта. Кой може да спори със Стендал, че тази комбинация не е стилна? Не и аз. Формата на лаптопа е малко агресивна и футуристична – с трапецовидни и заострени краища, големи отвори за радиаторите и черно лого върху капака на дисплея.

Nitro 5 е изработен предимно от пластмаса, с изключение на червената метална панта с релефен надпис, което е леко разочарование – лично аз бих предпочел прахово боядисан анодиран алуминий, но от друга страна, сглобката е на ниво – няма скърцане и дразнещи разминавания между отделните детайли. Като цяло латопът се усеща стабилен, с единствена забележка към капака на диспля – който поддава видимо при натиск.

Портове, клавиатура, тъчпад и дисплей

Acer са заложили на стандартния набор от портове – три USB Type Aдва 2.0 и един 3.1, както и допълнителен USB Type C. По-нататък идват слот за SD карти, HDMI изход, стандартен жак за аудио, Ethernet и накрая захранващ порт.


Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

© Мариян Славов, pcworld

Клавиатурата на Nitro 5 има повече положителни качества, отколкото отицателни. Разбира се, пуристите ще поискат механична клавиатура, но в този ценови клас и при тази дебелина на машината, подобно нещо е невъзможно. Въпреки това, клавиатурата е доста стегната, с осезаем ход на всеки клавиш, без скърцане и луфт между шасито и бутоните. WASD клавишите са отбелязани с червени рамки, но нямат допълнително покритие или подсилване. Подсветката е червена и може да бъде включвана чрез бърза комбинация от клавиши. Като малък негатив може да се отбележи странната подредба и разделянето на Enter бутона на две части, горната от които играе ролята на специален символ, както и малките и различни по размер стрелки, но това са дреболии. Клавиатурата е на ниво.

Същото обаче не може да се каже за тъчпада. Който има ужасен ход и липсва всякакъв тактилен фийдбек. Зоните на бутоните не са обособени добри и долната част просто потъва със солидно количество милиметри. Няма как да разберете кога и дали сте натиснали нещо. Едва ли някой геймър ще ползва тъчпад за каквото и да е свързано с игри, но си струва да отбележа, че Acer можеха да се постараят малко повече с тази периферия.

Дисплеят на Nitro 5 е матиран, с размер 15,6 инча и разделитна способност 1920х1080 пиксела. Контрастът е доста добър, имайки предвид матовата повърхност, но от яркостта има още какво да се желае. Светомерът показа малко под 270 лукса, което на практика се изразява в трудна работа при силна и пряка слънчева светлина. IPS матрицата осигурява доста добри зрителни ъгли и цветовъзпроизвеждане, но честотите на опресняване се колебаят около 22 милисекунди. Добри думи могат да се кажат за пълното отсъствие на досадното трепкане, познато като flickeringнещо, което съм виждал при много малко лаптопи.


Производителност, синтетични тестове, игри

Стигаме и до най-важната и значима част от това ревю – как се представя Nitro в задачата, за която е предопределен още при създаването си. На първо място, нека обърнем малко внимание на процесора. Изборът на Core i7 7700 HQ от фамилията Kaby Lake е напълно оправдан – този четириядреник се среща в почти всички геймърски лаптопи и макар да не може да се сравнява с декстоп флагмана 7700K, безспорно е едно от най-добрите решения при преносимите компютри. 6MB L3 кеш и възможност за CoolBoost от 2,8 до 3,4 GHz определено помагат при CPU интензивни задачи. Бърз тест на Cinebench R15 даде резултат от 160 точки при едноядрена производителност и 700 при многозадачна – което е почти идентично с тестовете на други лаптопи, екипирани с този процесор. Дотук – никакви изненади.


Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

© Мариян Славов, pcworld

Струва си да обърнем специално внимание на SSD системния носител, който е Intel 600p с размер – впечатляващите 500GB. Nitro 5 има и конвенционален HDD от 1TB, но никой няма да иска да чете за неговата производителност, при наличието на NVMe диск, който ползва m.2 слот и PCIe x4 интерфейс. За по-незапознатите от вас, това е най-бързата архитектура при съвременните потребителски твърдотелни дискове. Синтетичните тестове показаха доста добри цифри – дискът чете с 949 MB/s и пише с 545 MB/s. И докато този резултат е все още под върховите постижения на Samsung NVMe дисковете, които постигат 1,6/1,2 GB/s, на практика отварянето на програми в „студен“ режим отнема 1-2 секунди, което ще ви се стори като светлинна скорост, в сравнение с 20-25 секунди на конвенционалното HDD. При зареждането на различни инстанции в игрите, също можете да разчитате на десетократно по-бърза работа. Добър избор на носители от страна на Acer.

Стигаме и до най-критичната част – графичната производителност. Nitro 5 има два чипа за обработка на графика – Intel HD 630, който се използва главно в режим батерия и няма нищо геймърско в себе си и дискретната карта на Nvidia GeForce GTX 1050Ti. Въпросната е подобрена версия на нормалната 1050-ка, с 20% по-висока производителност, но базирана на същата Pascal архитектура. Картата поддържа DirectX 12, идва с 4GB GDDR5 собствена памет и тактова честота на ядрото 1734MHz. Синтетичните тестове потвърдиха опасенията ми от началото на това ревю – картата е позиционирана в средния сегмент и се представя като такава. Резултатът от 2496 в теста TimeSpy на Futuremark е почти два пъти по-слаб от върховите постижения с мобилната GTX980, която е от предходно поколение. Синтетичните тестове обаче не означават кой знае какво и всеки геймър е напълно наясно с това.


Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

© Мариян Славов, pcworld


Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

© Мариян Славов, pcworld

В реалните гейм тестове ползвахме няколко заглавия от различни години и с различни изисквания към хардуера. Като започнем от класиките Tomb Raider и BioShock от вече далечната 2013-а, през играта на годината Witcher 3 (2015), и стигнем до по-модерни тазгодишни игри – Prey, Rocket League (няма как), F1 2017 и Dirt4 (да, падаме си по състезателни симулатори). Резултатите можете да видите в таблицата – с този лаптоп спокойно можете да играете по-старите игри на ultra с над 60 кадъра за секунда при FullHD. Заглавията от 2017-а обаче са под комфортната зона при тези настройки и са на ръба при high. На практика това означава, че можете да играете всичко излязло досега с много малки компромиси в графично отношение, но новите заглавия ще трябва да понесат сериозен удар и най-вероятно ще трябва да поставите настройките на medium, за да са спокойно игруеми (каква дума само).


Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

© Мариян Славов, pcworld


Финални думи

Като цяло впечатленията ми от Acer Nitro 5 са положителни с много малки изключения. Дизайнът е добър, а теглото и размерите – напълно поносими с оглед на геймърската генетика, която моделът носи. Клавиатурата е една от най-добрите в класа на немеханичните, а едното от изключенията е тъчпада. Имайки предвид, че всеки уважаващ себе си геймър ползва отделна и доста скъпа мишка, съм склонен да си затворя очите за този минус. Дисплеят е доста добър, макар и малко тъмен – липсата на досадния flickering беше истински мехлем за иначе чувствителните ми очи.

Комбинацията от Core i7 7700HQ, 32GB RAM и бърз SSD дават идеална производителност при всички ежедневни задачи. Слонът в стаята, както биха се изразили англоговорящите, е видеокартата. Няма как да скрия разочарованието си от избора на 1050Ti, която се явява основна спирачка при гейм производителността. Една обикновена 1060 би била много по-добър избор и би позволила на лаптопа да покаже на какво наистина е способен. Ако сте склонни да направите лек компромис и не искате да играете всичко на ултра, Acer Nitro 5 ще ви свърши чудесна работа. Най-взискателните геймъри обаче ще трябва да потърсят машина с по-мощна видеокарта – GTX 1060, 1070. Цената на така конфигурирания Nitro 5 в България е около 3000 лева.


Ревю: Acer Nitro 5 - 1080p гейминг в стил Стендал

© Мариян Славов, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.