Xbox One X – изненадваща мощ в малка кутия

За пръв път от 2005 г. насам Microsoft има най-мощната игрална конзола на пазара

Иван Гайдаров

Xbox One X може да се превърне в проектът, извел Microsoft от глухия коловоз, в който се намира вече дълго време, когато става дума за игрови конзоли. Преди излизането на Xbox One компанията преживя катастрофално E3 2013 (Electronic Entertainment Expo 2013) с новини за конзола, която работи винаги в режим “онлайн”, ценови преврат на Sony и информация за хора, използващи Xbox 360 за ядрени подводници. Microsoft така и не се възстанови напълно, а с всичките противоречия около системата Kinect и експериментите с резолюцията, кризата прогресивно се задълбочаваше.

Но Xbox One X има всичко нужно, за да запълни тази пропаст, ако не изцяло, то поне донякъде. За пръв път от 2005 г. насам, Microsoft има най-мощната игрална конзола на пазара - достатъчно мощна, че да изненада дори заклетите геймъри.

Тази малка кутия определено крие много мощ.

Намаляване на обема

Конзолата Xbox One X е малка. Това е едно добро място, от което да започнем този преглед, най-малкото защото е комплимент, който не би могъл да бъде отнесен към оригиналния Xbox One с неговата винтидж естетика. Xbox One X не е непременно по-привлекателен - все още си има голяма кабелна кутия, но въпреки това е компактна - 11.8 х 9.4 х 2.4 инча. За сравнение, стартовия Xbox One е с размери 13.1 x 10.8 x 3.1 инча. Новопридобитата компактност е истинска изненада, като се има предвид по-мощния хардуер на новия модел, а освен това, също като при S-серията, захранването на Xbox One X е вътре в кутията.Xbox One X – изненадваща мощ в малка кутия

© Иван Гайдаров, pcworld

Конзолата никога не е била толкова тиха. Дори след часове игра, Xbox One X е почти безшумен. От шумът, който вдигаше вентилаторът на Xbox One, няма и помен. X-серията има много отвори за вентилация в двата края и задната част и не се нагорещява, дори след продължителна употреба.

Имайте предвид, че за разлика от 2TB Xbox One S, стандартният Xbox One X не идва със стойка. Microsoft има намерението да я продава отделно, но с нея вие сте ограничени да работите с конзолата единствено в хоризонтално положение. Microsoft също така не споменава за предоставяне на безплатни Kinect адаптери. Портът за Kinect е изчезнал и на повечето хора едва ли ще им направи впечатление това. Но тези, които все пак искат да се сдобият с него, ще трябва да инвестират допълнително в адаптер, който струва около 40 долара.

Но най-голямото подобрение в този аспект е физическият бутон за захранване на Xbox One X. Това може да звучи като незначително подобрение, но всеки, който притежава оригиналния Xbox One, без съмнение се е ядосвал безброй пъти с нежния бутон за захранване, който не само зарежда конзолата и при най-лек допир, но по същия начин често я изключва.

Факторът 4K

Xbox One X определено не може да се сравнява с компютър от висок клас и хората, които казват, че може, явно имат странна представа за смисъла на термина "висок клас". Но при всички случаи надхвърля очакванията и в тази насока. Ако не на хартия, то по време на игра новата серия оставя далеч назад стария Xbox One (да не говорим за PlayStation 4).

Първо, за онези, които харесват спецификациите: Оригиналният Xbox One включваше потребителски 8-ядрен AMD APU - 1.75GHz и 8GB GDDR3 RAM, плюс 32MB ESRAM с оптимизитрана производителност. За да опростим това до едно число - графичната производителност възлиза на 1.31 TFLOPS. Xbox One S надгради този показател до около 1,4, което не е забележителен прогрес. Xbox One X е с 8-ядрен APU процесор - 2.3GHz, с 12GB GDDR5 RAM, с по-висока производителност (326GB/s). Повишавайки броя на изчислителните ядра, върховата производителност за Xbox One X се оценява на 6 TFLOPS. Мощността на Xbox One е съизмерима с тази на AMD Radeon 7790 или, от страна на Nvidia, приблизително GTX 650 Ti. Xbox One X е еквивалент на AMD Radeon RX 580 или Nvidia GeForce GTX 1060.


Xbox One X – изненадваща мощ в малка кутия

© Иван Гайдаров, pcworld

Това е много съществено увеличение на мощностите

Разбира се, реалното представяне на Xbox One X ще бъде малко по-добро, отколкото дори тези цифрови модели показват, поради разликите между оптимизирането за конзоли и компютърния хардуер.

Gears of War: Основа за анализ

Ще погледнем към спецификациите на Xbox One X през призмата на Gears of War 4. Разбира се, с удоволствие бихме го направили и през тази на Assassin's Creed: Origins например, която изглежда абсолютно невероятна на настолен компютър - застанете ли на планина, можете да видите ясно всичко от едната страна на картата до другата, като дори имате възможност да се насладите на забележителности, като Александрийския фар.

За съжаление обаче, Origins няма да получи своя "Xbox One Enhanced" пач близките дни. Когато това стане, ще актуализираме този преглед, но към момента Gear of War е най-добрият вариант, защото подлага на истинско изпитание параметрите на конзолата.


Xbox One X – изненадваща мощ в малка кутия

© Иван Гайдаров, pcworld

Тази игра ангажира всичките възможности на Xbox One X - 4K, HDR и т.н. Той също така разполага с два различни режима за рендъринг – "Visuals" и "Performance".

Режимът “Visuals” значително подобрява графиката, като активира 4K настройки, които напомнята High/Ultra режима за настолен компютър.

В режим “Performance” конзолата минава в по-ниска резолюция, но за сметка на това разчита на по-висока скорост на кадрите (60 кадъра в секунда) и това сякаш активира съвсем различна игра. Като започнем от спринта, минем през стрелбата и стигнем до експлозиите, всичко върви изключително гладко. Този режим и неговата изходна мощност от 60 кадъра в секунда напомня в много по-голяма степен на визията, която осигурява настолният компютър, отколкото режимът “Visuals” и неговото 4К, но това до голяма степен зависи и от разстоянито, на което човек се намира от телевизора. Като цяло нуждата от 4K режим е спорна, въпреки че наличието му определено е добро попадение за Microsoft от маркетингова гледна точка – резолюцията 60 кадъра в секунда е далеч по-впечатляваща от графичните подобрения в режим “Visuals”.

Така или иначе, играта изглежда по-добре от оригиналния Xbox One. При паралелно включване на двата модела в различни HDMI портове става ясно, че дори главното меню на оригиналната версия на Xbox One е по-непрецизирано - лицето на главния герой в играта JD Fenix е замъглено и назъбено до момента, в който не заредите играта в Xbox One X. Там то придобива много по-плавни и изчистени контури, а даже и очите му сякаш стават по-живи. Можем да заключим, че оригиналът на Xbox One остава далеч зад новата версия на конзолата - враговете изглеждат назъбени и по-неясни, дори и в сравнение 1080p версията на Xbox One X. Едновременно с това, в най-напрегнатите моменти както за играча, така и за конзолата, Xbox One насича – лош навик, който по-новата версия няма.

Xbox One X vs. PC

Преимуществата на Xbox One X пред оригиналната версия на конзолата са много. По-интересно обаче е сравнението с настолен компютър. Имайте предвид, че Xbox One X се фокусира върху 4K резолюция при 30 кадъра в секунда на High/Ultra или 1080p, увеличена до 60 кадъра в секунда на Ultra.

Има ли обаче Xbox One X аргументи срещу компютрите от висок клас? Разбира се, че не. При тестове с HP Omen X - машина с двоен GTX 1080, резултатите са абсолютно предвидими: При Gears 4 Omen X работи средно със 70-80 кадъра в секунда в същите тестови секции на 4K Ultra. Очевидно е - само компютър може да превъзхожда Xbox One X.

От друга страна обаче, Xbox One X е напълно съизмерим с конфигурациите на по-голямата част от ентусиазираните геймъри. Проучване на Steam Hardware сочи, че около 55% от PC геймърите използват карти от калибъра на GTX 1060, докато останалите 45% разчитат на такива с по-високи или по-ниски възможности. Фактът, че Xbox One X съвпада с това, което по-голямата част геймърската аудиторията използва ежедневно, е впечатляващ.

Цена

Друг аспект, в който Xbox One X има голяма предимство, е цената. Най-евтиният от съпоставимите с игровата конзола компютри е около 640 долара. Срещу тях ще получите основна 4K резолюция, 30 кадъра в секунда. Добавянето на 4K Blu-Ray ще ви струва най-малко още 100 долара, а и опциите като цяло са много ограничени.

Xbox One X, с неговата цена от около 500 долара, е доста изгоден, макар че сумата предизвиква асоциации с Xbox One, който се продаваше на сходна цена и предизвика вълна от негативни коментари. 500 долара за Xbox One X обаче изглежда повече от разумна цена, като се има предвид, че това е по-евтино, отколкото дори най-евтиния сравним компютър.

Ако се върнем към сравнението с HP Omen X, имайте предвид, че само една 1080 Ti ще ви струва повече от цялата тази конзола. Това превръща Xbox One X в може би най-доброто съотношение цена/производителност на пазара в момента.

HDR

Друга област, в която Xbox има предимство пред компютрите в момента, е HDR (High Dynamic Range). Технологията дебютира с модела S от миналата година. Няма нужда да се изпада в особени подробности, но трябва да знаете, че HDR значително увеличава количеството и яркостта на цветовете, които телевизорът ви показва, и засилва контраста. В Gears 4 това означава по-добре изглеждащи експлозии – по-ярки, по-живи и по-достоверни. Gears 4 дори има режим, който позволява екрана да се раздели на две - лявата страна показва изображение, подобрено от HDR, а дясната - стандартната версия. Разликата е забележителна.

И тук обаче няма да минем без проблеми. На първо място, да се демонстрира HDR не е никак лесно. Ако гледате HDR съдържание на екран, който не поддържа тази технология, то ще се покаже в цветовия диапазон, на който сте свикнали. Игрите също трябва да бъдат специално пригодени за HDR, което към момента означава, че нямате особено голям избор, дори ако притежавате HDR телевизор.

Иначе HDR картината изглежда чудесно и дава висока добавена стойност на Xbox One X и S, при условие, разбира се, че имате подходящия хардуер. Именно подходящият хардуер е и причината да смятаме, че това е едно от предимствата на Xbox One X пред компютрите в момента - и Nvidia, и AMD технически поддържат HDR порт, но мониторите не се чувстват особено комфортно и бавят, когато трябва да възпроизвеждат подобно съдържание. Това вероятно ще се промени през 2018 г., но ние мислихме, че още 2017 г. тази промяна ще бъде факт, което не стана. Така че …

Проблемът с екслузивните заглавия

Най-големият проблем на Microsoft, който е и много важен, са игрите. Или по-скоро липсата на такива. Microsoft страда отдавна заради липсата на касови заглавия и намаляващия интерес към малкото, които имат. Halo, Gears of War и Forza са трите основни продукта на компанията в този сегмент, а Cuphead, Sunset Overdrive, Quantum Break и Rare Replay са призвани, доколкото могат, да запушат празнините. Не е особено впечатляващо, нали? Особено като се има предвид размахът на Sony.


Xbox One X – изненадваща мощ в малка кутия

© Иван Гайдаров, pcworld

Crackdown 3 трябваше да се появи заедно с Xbox One X, но вместо това стана ясно, че играта ще види бял свят чак другата година, оставяйки Super Lucky’s Tale като единственото стартово заглавие. В това определено няма нищо хубаво.

Въпреки всичко, ситуацията около Xbox One X е значително по-добра от тази около предшественика ѝ, доколкото многоплатформените заглавия вероятно ще изглеждат и ще се играят най-добре именно на новата конзола на Microsoft, което не можеше да се каже за оригиналния Xbox One. Microsoft твърди, че най-малко 70 заглавия ще бъдат пригодени за стартиране на Xbox One X.

И все пак, конзолата е нищо без игри, а точно сега това се превръща в най-слабото място на Microsoft – особено в днешно време, когато повечето хора вече са изградили приятелски мрежи и история на PS4. Xbox One X се предлага на отлична цена и определено е по-мощен, но дали ще успее да преодолее четири години предимство на Sony? Особено без Halo или някой друг комерсиален флагман, който да даде добър първоначален старт на конзолата. Трудно е да се каже.

Бъдещето на телевизията?

Няма да се занимавамe много с телевизионните характеристики на Xbox One X, защото дори Microsoft вече не изглежда да се интересува тях. Xbox One X има няколко подобрения в сравнение с оригиналния Xbox One, въпреки че повечето от тях дойдоха с редизайна на S модела през миналата година.

Xbox One X има шанса да се утвърди като 4K мултимедиен плеър за тези, които все още си падат по физически носители. Това е голяма победа за Microsoft, тъй като по някаква причина PlayStation 4 Pro на Sony не възпроизвежда 4K медия – от компанията сигурно ще знаят каква точно е тя, като се има предвид колко важна се оказа поддръжката на Blu-Ray за PS3.

Тук обаче идва моментът за въпрос за милиони долари: Колко хора купуват все още физически носители? Разбира се, те не са толкова много, колкото в предишните конзолни поколения, за сметка на Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Hulu и т.н., чиято популярност постоянно расте. Наистина, Xbox One X поддържа тези приложения и позволява 4K стрийминг, но същото важи и за повечето 4K смарт телевизори, пуснати през последните няколко години.

Трябва да се отбележи, че HDMI портът намира място и в новия модел на конзолата, така че ако сте един от хората, които използват Xbox като мултимедийна кутия, отново ще имате тази възможност. Microsoft определено омаловажава тези аспекти и дори е премахнала някои от функциите, като "Snap" например, която ви позволява да играете и да гледате нещо по едно и също време. Тази функция бе премахната още с априлския ъпдейт.

 Малките неща, които са добри

Този преглед става доста продължителен, но все пак работата на Xbox One X е наша основна грижа. Затова преди да приключим ще обърнем внимание на още малко предимства и недостатъци.

В графата за предимства няма как да не поставим подкрепата на Microsoft за обратна съвместимост. Очевидно тази функция съществува и в оригиналния Xbox One, но въпреки това си заслужава да се отбележи.


Xbox One X – изненадваща мощ в малка кутия

© Иван Гайдаров, pcworld

Наскоро Microsoft добави обратната съвместимост с шепа оригинални Xbox игри, което включва и такива за Xbox 2001.

Трябва да обърнем и специално внимание на "Xbox Game Pass" – приложение за предлагане на игри на Netflix. Срещу 10 долара на месец то ви дава достъп до около 100 игри, обхващащи моделите от Xbox 2001 до Xbox 360, а има и малък брой игри за Xbox One - Metal Gear Solid V например. Игрите се зареждат и излизат ежемесечно и има изненадващ брой качествени заглавия, от които да избирате. Определено си струва да разгледа човек.

Има и достатъчно признаци, че Microsoft прави промени и в самата платформа, което си е доста изненадващ ход. На първо място, към новия дизайн на контролера от миналата година беше добавен блутут, а сега и периферни устройства, които работят от дистанция. Новите слушалки Stealth 700 на Turtle Beach се свързват безжично към Xbox One без дангъл и се надяваме, че това е знак за проектите, които тепърва предстои да бъдат реализирани.

И дори да не харесвате приложението UWP (Universal Windows Platform) на Windows 10, трябва да знаете, че е чудесно за екосистемата на Xbox. Много от често използваните програми имат и Windows 10 UWP версии, които лесно могат да бъдат прехвърлени в Spotify, Netflix и т.н. Огромно предимство в надпреварата с PlayStation 4.

Малките неща, които са лоши

Сега идва време да обърнем внимание на отрицателните аспекти. Първо, твърдият диск на Xbox One X е комично малък. Конзолата разполага с твърд диск 1 ТB (само 650 GB са достъпни за употреба). Елементарна сметка показва, че ако инсталирате игри с големина около 100GB, реално ще имате място за едва няколко.

Това е абсурдно. 1TB е по-добре от срамните 500GB на оригиналния Xbox One, но въпреки всичко конзола с подобен твърд диск не може да отговори на реалностите на модерните игри. Категорично ще имате нужда от поне едно външно USB устройство, за да увеличите работния обем на твърдия диск. Така и не става ясно защо Microsoft не е избрала стандартните 2TB, като се има предвид, че би им струвало най-много 10 долара оскъпяване на устройство.


Xbox One X – изненадваща мощ в малка кутия

© Иван Гайдаров, pcworld

Потребителският интерфейс на Microsoft също продължава да разочарова. Въпреки многобройните освежавания само през 2017 г., системата все още е претрупана и тромава за навигация. Менютата и подменютата са скрити навсякъде, секцията “Store” е очевидно създаденa за мишка и клавиатура и става ужасно, когато решите да използвате геймпад. Това създава пълна бъркотия и вместо да преработва потребителския интерфейс, който не е работил от 2013 г. насам, Microsoft отчаяно се нуждае да изхвърли голяма част от дизайнерския си екип и да започне от нулата, както го прави многократно с Xbox 360.

Като цяло Xbox One X е най-доброто съотношение цена/производителност на пазара в момента. Разбира се, можете да си сглобите компютър, който да го превъзхожда във всеки един аспект, а някои от вас, които четете това, вероятно сте имали или имате такъв.

Но 4K игри за 500 долара? И то в компактна форма и напълно безшумна кутия? Това е доста невероятно, особено когато разглеждаме новата конзола на Microsoft в светлината на оригиналния Xbox One - вероятно най-ниската точка на Microsoft в конзолното инженерство. Има и грешки, особено малкият твърд диск и липсата на качествени заглавия, съвместими с конзолата. Xbox One X обаче е огромна стъпка напред за Microsoft и впечатляваща машина сама по себе си, покриваща и дори надхвърляща изискванията на всеки един запален геймър.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.