Xiaomi Mi A1: Златната среда

Китайски смартфон с “чист” Android = Pixel “за бедни”?

Във всяка продуктова категория топ моделите онези, за които се говори най-много. Именно те биват сравнявани и често на тяхна база се правят абсолютизирани оценки за представянето на този или онзи производител.

В реалния свят обаче нещата често стоят по друг начин. Далеч не всеки разполага с върхов смартфон или друга техника, като най-често дори не става дума за пари. Всъщност голяма част от хората нямат стимул да се сдобият с върхов модел, ако най-тежкото приложение, за което биха го използвали, е навигацията по време на шофиране…

Междувременно средният клас смартфони, често се оказват недолюбвани дори от компаниите, които ги предлагат. Нерядко те се сдобиват само с един ъпдейт на операционната система, а някои изобщо си остават със стартовата ѝ версия, с изключение на някоя друга кръпка за сигурността. Все пак, те не трябва да конкурират флагманите...

В следващите редове ще ви запозная с един смартфон, който очевидно е замислен да бъде по-скоро бюджетно ориентирано устройство, но с елементи, които сме свикнали да виждаме в по-горна категория продукти. Представям на вашето внимание Xiaomi Mi A1.


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld

Китайската Xiaomi е основана през 2010 г. и бързо си създаде репутация, предлагайки евтини продукти на достъпни цени. Продукцията ѝ сравнително доскоро бе по-скоро екзотика за нашите географски ширини въпреки бурното развитие на бизнеса. Компанията е сред най-големите производители на смартфони, но продукцията ѝ се продава предимно в Китай и Индия.

Разбира, се много родни потребители, търсачи на най-добрата оферта, отдавна надушиха марката и нямат никакъв проблем да се сдобият с устройство от нея благодарение на интернет. Също така телекоми от западни страни използват нейни модели, за да ги предлагат заедно със свои услуги.

Счита се, че официалното стъпване на западните пазари е белег за узряване на всяка технологична (и не само) марка. Затова на практика всички, още преди няколко години, бяха уверени, че експанзията на Xiaomi в тази насока е само въпрос на време. От самата компания са съвсем наясно, че няма как да изместят с груба сила лидери като Apple и Samsung (че дори и Huawei, поне в Европа) и затова подхождат по друг начин. Според мен въпросният Mi A1 е част именно от една такава стратегия.

Премиум бюджетник за почти западни страни. Това е подходът на Xiaomi. Разбира се, устройството се продава на развиващите се пазари, но заедно с тях се доставя и в държави от ЕС: България, Гърция, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия, както и в и други от същия регион.


Първи впечатления

На картонената опаковка, освен логото на производителя можете да прочетете и надписа “Android One”. Точно така, става дума за програмата на интернет гиганта, стартирана през 2014 г., чрез която той “оплита в мрежите си” потребители предимно от развиващите се страни. В рамките ѝ компанията поема част разходите по разработка на мобилни устройства, предоставяйки на техните създателите операционна система. По същество това може да се разглежда като продължение на програмата Nexus. В момента за хедлайнер на програмата може да се счита именно Mi A1 - смартфонът е презентиран на нейната официална страница.


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld

Комплектацията на устройството е минималистична - зарядно, кабел и инструмент за поставяне на СИМ карти (поддържат се два броя).

Маркетинговата идея зад смартфона става ясна веднага, след като го хванете в ръка. Корпусът е изцяло от анодиран алуминий, а екранът е защитен със заоблено по краищата Gorilla Glass (както е модерно в момента) от Corning. Дизайнът със сигурност би бил изненада за повечето хора, които на цена 450-500 лева обикновено очакват пластмаса…

Дизайнът, както се вижда на снимките, не блести с особена оригиналност… всъщност направо е взет от iPhone. Устройството е идентично с друг модел на Xiaomi - Mi 5X, който е предназначен за китайския пазар. Разликата е, че вторият работи под управлението на операционната система MIUI, разработвана от компанията на базата на Android. Mi A1 е базиран на “чист” Android - нещо което за някои потребители е откровено предимство.


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld

Под 5,5-инчовия екран са разположени три капацитивни “бутона”, със стандартни функции - многозадачност, за връщане на главния екран и стъпка назад. Не е предвидена опция за извеждането им на екрана. Устройството се зарежда през набиращия все повече популярност USB Type-C порт, а до него е разположен 3,5-милиметров изход за слушалки. Няма NFC модул, но пък има… IR Blaster. Т.е. чрез специално приложение от Xiaomi можете да използвате телефона като дистанционно за телевизора.

Една от най-интересните характеристики на Mi A1 се намира на гърба му - двойна камера. Но за нея след малко...


Адекватна производителност

Имайки предвид, че устройството е базирано на чипсета Snapdragon 625 с графичен процесор Adreno 506 на Qualcomm може да се заключи, че пиковата производителност със сигурност не е била водещият фактор при неговата разработка. Въпреки това обаче на Mi A1 ще можете да играете дори модерни игри - някъде с намалени детайли, а другаде с по-ниски кадри. Смартфонът е оборудван с 4GB RAM, 500 MB от които обаче са запазени за операционната система, както и 64 GB вградена памет (налице е и възможнос за добавяне на MicroSD, вместо втора СИМ карта). За любителите на цифри по-долу можете да видите резултата от бенчмарка на телефона с популярното приложение Antutu.


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld

Въпреки че не чупи рекорди по производителност Snapdragon 625 предлага други предимства - 14-нанометровият чипсет е с добра енергоефективност и не се нагрява особено под товар. В комбинация с батерията с капацитет 3080 mAh можете да очаквате около ден и половина умерена употреба - 1-2 часа игра (в моя случай Sky Force Reloaded), сърфиране из мрежата, спорадично гледане на клипчета, обмяна на съобщения и няколко минути телефонни разговори (Защо ли все наричаме тези устройства “телефони”?). За пълното зареждане на акумулатора са необходими около два часа. Разположеният на гърба сензор за пръстови отпечатъци работи сравнително пъргаво…

При изпълняване на ежедневни задачи - четене на новини, губене време по социалките, комуникация с колегите, достъп до служебната поща и т.н. смарфонът работи без видими забавяния и накъсвания. Редно е да отбележа, че не съм имал досег с MIUI и още по-малко с идентичния Mi 5X, така че не мога да кажа от личен опит дали “чистият” Android носи осезаеми предимства по този показател.


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld

Android One програмата обаче е оказала ефект върху софтуерната поддръжка. Излизайки от кутията устройството работи с версия 7.1.2 (Nougat) на операционната система, като от старта на продажбите на модела вече бяха пуснати в обръщение няколко ъпдейта за сигурността.

Допълнително, разработчиците обещават Mi A1 да бъде поддържан в продължение на две години. До края на 2017-та той трябва да получи ъпдейт до Android 8 (Oreo), а догодина и 9-тата версия на операционната система (Android “P”).


Камери

Както вече бе споменато смартфонът е оборудван с две основни камери в познатия тандем една нормална (26mm, f/2.2) и една с двойно по-голямо приближение (50mm, f/2.6). Сензорите са 12-мегапикселови, използва се фазов автофокус. На гърба е разположена и двутонова светодиодна светкавица.

Въпреки гръмките заявления на производителя представянето на Mi A1 по този показател е далече от флагманите. Все пак при добра светлина качеството е съвсем прилично, без да бие рекорди. Едновременната работа на двете камери позволява реализирането на т.нар. портретен режим, при който се постига красиво размазване на фона.


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld

При слаба светлина качеството пада драстично и се появява доста шум. Интересно е да се отбележи, че софтуерът за управление на камерата не е от Google, а е на Xiaomi. Причината е, че “чистият” Android не може да работи с две камери.


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld

 


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld

 


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld

Предната камера не е нещо особено и резултатите са точно такива - посредствени. Ако селфитата са вашата страст, то търсете друг смартфон.

Резултатите дотук са по-скоро очаквани. Истинското разочарование е при заснемането на видео, като ситуацията тук е… странна. В този режим не се поддържа никаква стабилизация на изображението, въпреки че самата камера го предлага.


Заключение

С Mi A1 от Xiaomi са си поставили за цел да предложат максимално добро решение за масовия потребител, без това да е за сметка на външния вид и усета при ползване на устройството. Очевидно е къде точно е спестено - тук отново трябва да споменем мързеливия и вече леко остарял дизайн.

Въпреки всичко обаче металът си е метал. Сглобката на смартфона е качествена, като при натискане на корпуса той не се гъне, не се чуват скърцания и пукания и т.н. Определено усещането в ръката е за по-скъпо устройство. Наличните цветове на корпуса са черно, златисто и розово злато.


Xiaomi Mi A1: Златната среда

© Александър Главчев, pcworld

Смартфонът е с размери 155,4 на 75,8 на 7,3 мм и тегло 165 гр. Камерата леко изпъква отзад, но без това да е дразнещо. Въпреки всичко обаче няма да се уморя да повтарям, че съвсем спокойно би преживял дебелина от 8,3 мм за сметка на по-голяма батерия. Но… тенденцията е ясна и Xiaomi я следват.

Дисплеят е достатъчно качествен, без да предизвиква възклицания. Разделителната му способност е 1920 на 1080 пиксела (Full HD). Това прави 403 пиксела на инч, което е напълно достатъчно, за да не се виждат отделните пиксели.

Рамките около екрана, най-вече пространствата под и над него, изглеждат огромни на фона на набиращите популярност 18:9 устройства. Капацитивните бутони донякъде спасяват положението, осмисляйки пространството отдолу...

Сред недостатъците може да се посочи липсата на NFC. Както и при други модели този модул е една от първите “жертви” в борбата за намаляване на производствената стойност.

След претегляне на всичко споменато дотук моето заключение е, че Xiaomi Mi A1 е един много успешен модел. Искрено се надявам, че и други производители работят в подобна насока - така както виждаме появата на ултрапремиум устройства, защо да не се появят и премиум бюджетници.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.