Сравнителен тест на четири външни HDD от Seagate

Ще разгледаме 2 преносими и 2 външни HDD носителя на Seagate, както и някои от техните специфични функции и удобства

В последните години високата скорост и постепенно намаляващата цена на SSD носителите ги превърна в най-предпочинатия системен диск. Все повече потребители избират SSD за своята операционна система и програмите, които използват, като това прави цялата работата на системата значително по-бърза. Това обаче по никакъв начин не омаловажава качествата на HDD носителите да съхраняват много по-голямо количество информация на по-ниска цена.

Докато преди USB 2.0 правеше външните твърди дискове значително по-бавни от вградените такива, сега USB 3.0 е с до 5gbit/s трансферна скорост, която е близо до тази на SATA III интерфейса (6gbit/s). Стандарният HDD работи на 120-200mb/s, която напълно се покрива от USB 3.0 стандарта и всеки външен HDD носител работи със същата скорост с която би работил, ако е вграден в компютъра или лаптопа.

Днес ще разгледаме 2 преносими и 2 външни HDD носителя на Seagate, както и някои от тeхните специфични функции и удобства.

Обща информация:

Всеки от тези 4 носителя потдържа Seagate Dashboard софтуера, който улеснява запазването на ценни данни, като ви дава възможност да избирате определени папки в компютъра си, както и вид файлове, и автоматично прави копие на тези файлове на външния носител. Софтуерът има Windows и MacOS версия, както и Android и iPhone версии, които можете да изтеглите съответно от Google Play Store или Apple AppStore. Мобилната апликация използва домашната WiFi мрежа и запазва информация като контакти, снимки, музика, видео клипове на външния твърд диск. Софтуерът може да се нагласи да запазва файловете когато желаете или когато види промяна в директориите, които сте задали да бъдат следени от него. Seagate Dashboard може да запазва и избрана от вас информация и снимки от профилите в социалните мрежи.


Сравнителен тест на четири външни HDD от Seagate

© Мариян Славов, pcworld

Всеки от продуктите използва кабел за връзка, който се включва към компютъра със стандартен USB-A конектор и USB Micro-B конектор към хард диска. Изборът на USB Micro-B конектора е продиктуван от нуждата да се осигури съвместимост с USB 2.0 и 3.0, защото при 2.0 просто ще се използват само половината от пиновете. Micro-B не е най-популярният USB конектор, но се намират резервни кабели из интернет магазините.

Тестваните продукти са предварително форматирани в NTFS файлова система и ако се използват на MacOS е нужно да се изтегли допълнителен драйвър, но някои от тях се продават и във версия предварително форматирани за MacOS.Описание на продуктите:

Backup Plus Ultra Slim


Сравнителен тест на четири външни HDD от Seagate

© Мариян Славов, pcworld

Както името му подсказва - тънък преносим хард диск. Според Seagate e с дебелина 9.6мм (моят шублер е съгласен). Предлага се с капацитет 1TB или 2TB (за тест имаме предоставен 2 терабайтов модел). Предлага се в два цвята с наименования Gold и Platinum. Обявената му скорост е до 120MB/S. Цената на 2TB-овият модел в България е 190лв.

В комплект с продукта идват::
- Кабел за връзка USB-A to USB Micro-B с дължина 45см.
- Quick Guide за работа с устройството
- 200GB OneDrive cloud storage
- 2 години гаранция

Backup Plus Portable

Сходен на Ultra Slim преносим диск, 2 пъти по-дебел (20.35мм), но се предлага в капацитети 4TB и 5TB (в случая тестваме 5TB). Предлага се в 4 цвяда. Обявената скорост от Seagate е 120MB/S. Цената на 5TB-овият модел в България е 400лв.

В комплект с продукта идват::
- Кабел за връзка USB-A to USB Micro-B с дължина 45см.
- Quick Guide за работа с устройството
- 200GB OneDrive cloud storage
- 2 години гаранция

Backup Plus Hub

Външен 3.5 инчов твърд диск. Предлага се с капацитет 4,6 и 8TB. В него има вграден USB Hub с 2 порта, които също са USB 3.0. Работят като нормални USB 3.0 портове но вместо на кутията на компютъра ви са на удобно място до Вас на бюрото. Недостатъка на един външен 3.5 инчов твърд диск е че не може да бъде захранван от USB и е нужно да бъде включен захранващ кабел към контакт. Обявената му скорост е 160MB/S.

В комплект с продукта идват:
- Кабел за връзка USB-A to USB Micro-B с дължина 120см
- Quick Guide за работа с устройството
- Захранващ адаптер и преходник в случай че го ползвате в други държави
- 200GB OneDrive cloud storage
- 2 години гаранция

Expansion

Отново външен 3.5 HDD носител, предлага се с капацитети 2,3,4 и 5TB (като ние разполагаме с 2TB-овия модел). Също се захранва с адаптер.

В комплект с продукта идват:
- Кабел за връзка USB-A to USB Micro-B с дължина 120см
- Quick Guide за работа с устройството
- Захранващ адаптер и преходник в случай че го ползвате в други държави
- 200GB OneDrive cloud storage
- 2 години гаранцияНа какво тестваме:

- Z170 chipset с Intel i7 6700K
- 16GB DDR4
- Samsung Evo 840 240GB системен диск
Всички външни дискове са включени във възможно най-бързият порт с който разполага дъното (в случая USB 3.1) и нито едно друго USB устройство освен мишка и клавиатура не е включено по време на тестовете.

Синтетични тестове:

За тези тестове използваме CrystalDiskMark и ATTO Disk Benchmark (поради неспособността на reviewer-a да избере само един)

Backup Plus Ultra Slim 2TB


В ATTO Disk Benchmark виждаме един нормален недостатък на HDD устройствата и това е ниската скорост при четене и записване на много малки файлове и сектори, но при по-големите скоростта скача на 105 до 130MB/S. В CrystalDiskMark дискът почти достига до 140MB/S, което е по-висока скорост от обявената от Seagate, но това е при чисто нов почти празен твърд диск, при по-честа употреба и в по-напреднала фаза от живота на устройството скоростта със сигурност ще намалее.

Backup Plus Portable 5TB

Backup Portable е малко по-бърз от Ultra Slim, но не достатъчно, за да е значимо и отново показва по-високи от обявените скорости, които отново съм сигурен, че се дължат на това, че дискът е чисто нов и празен.

Backup Plus Hub 4TB

Backup Plus Hub е със скорости близки до тези на всеки качествен десктопски 3.5 инчов твърд диск. Потдържа отново по-високи скорости от обявените 160MB/S от Seagate, които в CrystalDiskMark достигат до 200MB/S а в ATTO до 190MB/S.

Еxpansion 2TB

Expansion 2TB e значително по-бавен от Backup Plus Hub, но отново се представя достатъчно добре, за да може да се сравни вътрешните 3.5 инчови твърди дискове.Трансфер на данни:

За този тест копираме 67GB-овата папка на играта DOOM (2016) от SSD Samsung Evo 840 на всеки един от външните дискове. Резултатите са в секунди и по-ниският резултат е по-добър.

 


Сравнителен тест на четири външни HDD от Seagate

© Мариян Славов, pcworld

В този тест съм наистина впечатлен от скороста на двата преносими диска (Portable 5TB и Ultra Slim 2TB) и двата поддържат много постоянна скорост по време на трансфера и завършват със средна скорост 119.64MB/S (Ultra slim) и 115.76 (Portable 5TB). Expansion дискът е с разочароващи скорости по време на трансфера и за да съм сигурен, рестартирах компютъра и повторих теста. Неговата средна скорост е 130.80MB/S, което го прави малко по-бърз от преносимите 2.5 инчови носители и е далече от това което се очаква от един 3.5 инчов диск. Backup Plus Hub от друга страна е с много добри резултати, подобни на които трябваше да видим и при Expansion, средната му скорост е 160.29MB/S.

Направих още един тест, на който ви препоръчвам да не обръщате много внимание, защото не дава много консистентни резултати, но е интересно да се види. Тестът е с играта DOOM (2016) - стартирах я и заредих по 5 пъти един и същ SAVE, като резултатът е средното време в секунди от 5-те зареждания. Резултатите не са консистентни, защото DOOM е с доста кратки Loading-и, и може би вината е моя за това, че не съм избрал игра като Witcher 3. Но тестът все пак е полезен за хора, които биха желали да използват външните дискове за Gaming носител или за външен твърд диск за своя Playstation или XBOX. В резултатите съм добавил и системното SSD, с което разполагам.


Сравнителен тест на четири външни HDD от Seagate

© Мариян Славов, pcworld

Трудно е да се правят изводи от този тест, защото всеки един Loading на играта беше с 2-3 секунди разлика от предния, а в някои от 5-те теста, част от външните дискове даваха резултати близки до тези на SSD-то. Единственият извод, който мога да направя е че Portable 5TB и Ultra Slim 2TB биха били перфектни външни дискове за конзоли като XBOX ONE и PS4.Заключение

Двата преносими диска Ultra Slim и Portable са точно това, което би трябвало да бъде един преносим носител. Скоростите, които поддържат, са еквивалентни на вградените 2.5 инчови дискове в лаптопите и цените им са почти същите, като тези на вътрешните носители. Да, Portable 5TB струва около 400лв, но толкова струват и вътрешните 5 терабайтови дискове. Бих ги препоръчал на всеки, който има нужда да съхранява повече информация, а неговият лаптоп не позволява upgrade, или всеки който има нужда от външен диск за конзолата си.

 Seagate Dashboard и мобилното приложение Seagate Backup са много полезни, ако имате нужда често да запазвате или освобождавате информацията на мобилния си телефон или таблет. Единствената забележка, която имам към двата продукта е, че кабелите им биха могли да са една идея по-дълги. 45см не са малко но има ситуации, в които тази дължина може да се окаже недостатъчна. Примерно, при липса на преден USB порт на кутията и необходимост да използвате заден, при някоя по-висока Full Tower кутия може да се окаже, че диска трябва да виси зад кутията.


Сравнителен тест на четири външни HDD от Seagate

© Мариян Славов, pcworld

Expansion е продукт, който не бих препоръчал. Един от проблемите му е, че скоростите, които поддържа, не са консистентни и често при един и същ голям файл скороста му на трансфер варираше от 80 до 150MB/S. Другият му проблем бяха вибрациите, на много от продуктовите снимки на Expansion, той е показан изправен, а има гумени крачета на място, на което предполага, че е създаден да стои изправен на бюрото, но в подобно работно положение създава вибрации, които се усещат. Те са толкова силни, че след 2-3 минути започват да дразнят. Открих, че ако не го използвам изправен и стъпил на гумените си крачета, а го сложа легнал, вибрациите напълно изчезват и се усещат само ако поставите ръка върху него. Ако притежавате Seagate Expansion или смятате да се сдобиете с такъв, силно ви препоръчвам да го използвате в легнало положение.

Backup Plus Hub от своя страна нямаше вибрации нито в изправено, нито в легнало положение. Освен това е значително по-бърз от Expansion, предполагам, че работи на 7200 оборота а Expansion на 5400 (за съжаление не намерих информация за това в страниците на Seagate. Той идва с USB 3.0 Hub, който ви дава 2 допълнителни 3.0 порта на много удобно за използване място на бюрото, и много лесно можете да включвате в него USB 3.0 устройства, като флашки, телефони и дори други външни твърди дискове. Разликата в цената на 4TB-овия Backup Plus Hub и 4TB-овия Expansion е едва 10-на лева, като и двата струват между 270 и 300лв. Ако сте като мен и имате нужда да съхранявате много информация, а компютърната ви кутия няма място за още хард дискове (в моя случай имам 5 и още един, който буквално виси в кутията ми), този диск е добро решение и притежава няколко функции, които вътрешните дискове нямат, като Seagate Dashboard апликацията и USB 3.0 Hub-a. Направих му и няколко допълнителни теста, за да видя как се справя с Video Editing в Adobe Premiere и мога да кажа, че не откривам разлики в скоростта между него и вътрешните дискове, които притежавам. Бих го препоръчал на всички, които се занимават с видео едит или YouTube vlogging и обичат да пазят всичките си записи и често да ги редактират, също така е доста приятен gaming диск.

още по темата

Seagate създаде рекорден 16TB диск с нова технология

По време на работа плочите на устройството се нагряват до 500 градуса
05.12.2018 / 06:00

Seagate BarraCuda – модерна класика

Обикновените HDD-та все още са победители при един от най-важните показатели.
11.09.2018 / 05:27

Намериха начин за значително увеличаване капацитета на твърдите дискове

Вакуумирането на устройствата носи редица предимства.
21.08.2018 / 04:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.