Xiaomi Mi Band 2 – движение и здрав сън за масите

Xiaomi Mi Band 2 – движение и здрав сън за масите

По принцип всяка нова идея има нужда от време, за да се развие и да бъдат шлифовани фино нейните ръбове, които иначе дразнят метафорично създанието. Фитнес гривните или тракъри са идеален пример за тези думи. Изминаха няколко години, в които умните часовници, гривни, тракъри и изобщо носими джаджи претърпяха множество метаморфози, но и еволюираха значително. Без да се впускам в много отвлечени художествени отклонения ще кажа, че в момента на пазара има устройства, които са не само практични и извършват обещаните задачи, но са и леки, с приятен дизайн и вече не особено скъпи. Както можете да се досетите след подобен увод, едно такова устройство е втората итерация на фитнес гривната Mi Band 2 на китайския технологичен гигант Xiaomi.

Опаковка, дизайн и първи впечатления

Mi Band 2 идва в минималистична кутийка, на капака на която е показана самата гривна. Интересното тук е, че мащабът е почти 1:1 с това, което ще намерите вътре. Основната част на гривната – в която се намира цялата електроника и сензори, е поставена в хартиен джоб, под който се намират силиконовата каишка, кабелът за зареждане и упътване. Устройството е подобно на куршум, качеството на пластмасата е чудесно, а дизайнът приятно изненадва. На предния панел има кръгъл метален капацитивен бутон, всичко останало е устойчиво на надраскване стъкло, зад което се намира и екрана. Размерите на основния модул са 40.3 x 15.7 x 10.5 mm, а теглото – едва 7 грама.Xiaomi Mi Band 2 – движение и здрав сън за масите

© Мариян Славов, pcworld
Xiaomi Mi Band 2 – движение и здрав сън за масите

© Мариян Славов, pcworld


Xiaomi Mi Band 2 – движение и здрав сън за масите

© Мариян Славов, pcworld

Решението да бъде отделена основната част от каишката е малко странно, но много бързо става ясно, че идеята е добра и практична. Самата каишка е от черен силикон, мек и „мазен“ на пипане – който стои приятно върху ръката. Сглобяването на гривната става като поставите устройството в слота на каишката и го притиснете надолу. Сглобката е здрава – не се усещат луфтове, скърцане, движение – това може да бъде отдадено на еластичната каишка. Размерът в сглобено състояние е много приятен и за разлика от други подобни устройства не е никак натрапчив и стои добре дори на хора с по-малки китки 

Хардуер и живот на батерията

Сигурно ще ви е интересно да разберете, че производител на тази джаджа е Foxconn – същата компания произвежда и сглобява iPhone и друга електроника от висок клас. Mi Band 2 използва собствена разработка система-върху-чип с Bluetooth свързаност – Dialog DA14681. Една от основните разлики с предшественика Mi Band 1.0 е наличието на 0,42- инчов OLED дисплей. Преди да изпаднете във възторг, става въпрос за 32х64 пиксела, което обаче е напълно достатъчно за целите на тракъра. Яркостта на въпросния дисплей не е на особено високи нива, но това е направено с цел съхранение на батерията, която е само 70 mAh. Въпреки този скромен капацитет, при максимално използване на гривната, автономната работа е повече от 10 дни. Зареждането от 0 до 100% отнема около час и половина.

Сензорите, които Xiaomi са решили да използват в Mi Band 2 са акселерометър с много ниска консумация на енергия и оптичен сензор за измерване на пулс. Свързаността е осъществена с Bluetooth 4.0 и сякаш това е всичко, което касае хардуерната част. За малко да забравя важното уточнение, че устройството е с рейтинг IP67, което означава водо- и прахоустойчивост. На практика IP67 отговаря на вакуумна защита срещу прах и водоустойчивост на до 1 метър потапяне за 30 минути. Ако не се гмуркате особено много, Mi Band 2 ще преживее редовно плуване и дори пясъчни плажове.

Софтуер и функционалности

Гривната се свързва със смартфон и изисква операционна система Android 4.4 или по висока или iOS 7.0 +. Приложението, което трябва да изтеглите (напълно безплатно) е Mi Fit и е претърпяло доста усъвършенстване спрямо първите си версии. Създавате си профил, свързвате гривната, задавате тегло и колко стъпки ще бъде дневната ви цел и сте готови. Сред останалите полезни функции са аларма – която ви буди с вибрация, различни съобщения от свързани приложения, съобщение за входящо повикване, интеграция с Google Fit, интересна функция, която ви уведомява кога сте неподвижни за повече от предварително зададено време, възможност за отключване на телефона, когато гривната е в близост до него… Май станаха доста неща.


Xiaomi Mi Band 2 – движение и здрав сън за масите

© Мариян Славов, pcworld


Xiaomi Mi Band 2 – движение и здрав сън за масите

© Мариян Славов, pcworld


Xiaomi Mi Band 2 – движение и здрав сън за масите

© Мариян Славов, pcworld


Xiaomi Mi Band 2 – движение и здрав сън за масите

© Мариян Славов, pcworld

Ако решите, че приложението на Xiaomi не ви е достатъчно, има платен вариант, наречен Mi Band Tools, който струва около 5 лева и честно казано е страхотен. Той дава пълен достъп до сензора за измерване на пулс, позволява да създавате нотификации за определени контакти, които ви търсят, интегрира почти всички приложения, които подават съобщения, позволява промяна на текста на дисплея, интегрира в себе си Sleep Like A Droid – специализирано приложение за следене и контрол на съня и много още. Всеки който реши да се сдобие с Mi Band 2, задължително трябва да си изтегли и Mi Band Tools.

Една седмица с Mi Band 2

Обикновено ревютата на технологични джаджи се случват по следния начин – в редакцията постъпва запитване за ревю и при време и желание от дадения редактор въпросното устройство се озовава в ръцете му за известно време. Случаят с Mi Band 2 е различен по много причини, но най-основната е, че въпросното устройство е лично мое. Тук нещата се случиха vice-versa, след известно време със собствената ми гривна, реших да споделя впечатленията си.

На първо място удобството – аз съм човек, който трудно носи часовници и всякакви тежки неща по ръцете си – пръстени, гривни и прочее. Тук 7-те грама си казват думата, Mi Band 2 почти не се усеща и много бързо забравих, че изобщо нося нещо на китката. Функцията часовник, за която пропуснах да спомена е колкото основна и проста, толкова гениална. За човек, който няма ръчен часовни и трябва да си погледне телефона, способността да вдигне китка и гривната да му покаже часа, е незаменима. Това се случва с вградения акселерометър, който пуска дисплея при това движение. С въртене на китката можете да скролнете през няколко функции – показване на изминати стъпки, изгорени калории, сърдечен ритъм, оставаща батерия.


Сензорът за пулс е много ценен, особено докато спите. Чрез него Mi Band 2 оценява качеството на съня и отделните му фази. Sleep Like A Droid има отделни функции, но тъй като това е приложение от трета страна и е платено, няма да се впускам в подробности за него. Функцията, която напомня, че не съм се движил през последните хикс минути също е полезна, особено за човек, който е закотвен пред компютъра, както може би повечето от вас. Събуждането с вибрация не е за всеки, но ако имате различен график от половинката си и не искате да я будите с досадната си мелодия всеки ден, това е отлична опция.

В Mi Fit има експериментална функция, която ви позволява да избирате спорт и да активирате гривната – това не дава никаква обективна информаця, но вероятно дава данни към разработчиците на Xiaomi и в един бъдещ момент след ъпдейт на софтуера, Mi Band 2 ще може да разпознава спортове и да асоциира изгорени калории с тях.

Оценка и заключителни думи

Ако сте стигнали до края на материала, най-вероятно усещате положителните вибрации, които излъчвам към Mi Band 2. Не ме разбирайте погрешно, това по никакъв начин не е перфектното фитнес устройство – екранът е доста тъмен, много би ми се искало да мога да приемам обаждания през гривната ала Star Trek, а също така няма да е зле устройството да се сдобие със собствен GPS модул – това ще му позволи да засича дали ходите, тичате и да ви дава карта на изминатия маршрут. Оставяйки настрана всичко това, резултатът от наличието на Mi Band 2 на китката ми е, че удобството при използване на технологии се увеличи (колкото и разглезени да сме станали – добре е да видиш на гривната, че те търси шефът и да не си направиш труда да ставаш, за да си вземеш телефона и да му затвориш).


Xiaomi Mi Band 2 – движение и здрав сън за масите

© Мариян Славов, pcworld

Качеството на живот също се подобрява с подобен аксесоар – бил той на Xiaomi или някой друг производител. Задаването на цел от крачки, калории, разстояние мотивира човек и буди в него състезателен дух, а напомнянето за движение наистина те кара да се движиш повече. Не на последно място, Xiaomi има едно огромно предимство пред конкурентите – това е цената. След всичко изписано дотук (дълго ревю се получи), сигурно предполагате, че подобна джаджа ще струва стотици левове, но към момента тя може да се намери в търговската мрежа за 79 лева. Това е вечеря за двама в среднолуксозен ресторант. Това е от мен, преди малко гривната ми съобщи, че съм се заседял много – отивам да си направя 10 000 крачки за деня.

още по темата

Хакери вече могат да атакуват и сърдечни дефибрилатори

Импланти позволяват отдалечен контрол и препрограмиране
26.03.2019 / 08:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.