Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

Подробно ревю и тест на умна крушка и контакт, които са българско дело

Няма как да не сте попадали на словосъчетанието "умен дом" в последните години - с развитието на технологиите сякаш всеки предмет, с който хората имат някакво взаимодействие, получава някакъв своеобразен еквивалент на интелект. Няма да се впускам в дълги философски разсъждения накъде точно води това, какви са ползите и вредите от свръхтехнологичното общество и прочее. В този материал ще ви представя това, което смятам за първия досег на обикновения потребител с представители на така наречения "умен дом".

Тези представители са всъщност два доста познати от бита предмети, които получават "умната" терапия първи - електрическата крушка и контактът. Избрах точно тези екземпляри по няколко причини - първо, на българския пазар има изключително ограничен набор от подобни умни джаджи за дома - на практика можете да се сдобиете най-лесно именно с умна крушка и контакт. Второ - цената на тези устройства вече пада под психологическата граница, която спира повечето хора от близки срещи с тях. И трето - Shelly Bulb и Shelly Plug са разработка на българите от Алтерко Роботикс - който факт носи много ползи за родния потребител - от чисто практични, до морално-етични, ако щете.

Разбира се, никой не е длъжен да избере даден продукт, само защото е български, ето защо ще се опитам напълно обективно да ви представя предимствата и недостатъците на тези две джаджи.

Какво е Shelly Bulb?

Започвам с умната крушка Shelly Bulb - това е RGB+W WiFi осветително тяло, какво значи това? RGB (Red, Blue, Green) отразява цветния спектър, който покрива крушката. В нея има LED елементи, които могат да комбинират трите цвята, за да получат всеки един от спектъра (така работят всички дисплеи - всеки пиксел се състои от субпиксели за трите цвята - червен, син и зелен). Зад абревиатурата W стои възможността крушката да работи в режим на бяла светлина. Може би най-полезната част от дизайн на Shelly Bulb е цокъла E27, който позволява да я завиете в почти всяка фасунга. Освен контрол на цвета, крушката дава възможност и за настройка на яркостта - както в цветен, така и в монохромен режим.

Какво е Shelly Plug?

Устройството наподобява стандартен адаптер, какъвто повечето от вас ползват или са ползвали - разликата е, че на гърба се дублира гнездото за щепсел, в който включвате Shelly Plug. В долната част има хардуерен бутон с подсветка, а под него - индикаторна светлина. Plug работи с напрежения около 230 волта (европейски стандарт) и може да обработва мощности до 3,5 киловата/16 ампера. Умният контакт може да мери консумацията на електроенергия, да бъде контролиран отдалечено, а също така може да служи като точка за достъп.


Софтуер - Shelly Cloud или какво можете да правите с тези две устройства

Shelly Cloud е софтуерната платформа, разработена специално за всички умни джаджи от семейството Shelly (Алтерко предлага и релета, но те намират приложения за индустриални цели). Както при повечето подобни устройства, контролът се осъществява от смартфон (iOS или Android), макар че е възможен и достъп през уеб на PC. Ще разгледам мобилното приложение и неговите възможности, защото това е начинът, по който 99% от потребителите ще управляват Bulb и Plug.


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld

След инсталацията на приложението, трябва да си направите акаунт, след което има опция за разпознаване на устройства. Отне ми около 2-3 минути да регистрирам двете устройства. Трябва да се отбележи, че най-лесно това става през домашната WiFi мрежа - тоест крушката и контакта се връзват към рутера и пак през него ги достъпвате от програмата на смартфона. Личи си, че по софтуера е хвърлена доста работа - дизайнът е модерен и същевременно изчистен, опциите са доста, но удобно скрити с опция да се покажат при нужда. Можете да добавяте стаи, в които са поставени умните устройства Shelly, като дори можете да снимате въпросната стая и да добавите тази снимка като заден фон на въпросния запис. Във всяка "стая" можете да групирате устройствата, а общия изглед дава основна информация за всяко от тях. В малък панел е изнесен и бутон on/off за бърз достъп - ако искате да включвате и изключвате светлината или контакта (и всички в него) без да се налага да влизате навътре в менютата.

Умната крушка Shelly Bulb предлага интуитивен панел, в който виждате опции за цветен и монохромен режим, за всяка от които потребителите разполагат с кръг с RGB или монохромен нюанс. С просто посочване на местоположението в този кръг, можете да изберете цвета или нюанса на монохромната светлина. Под цветния режим има четири цвята за бърз достъп, а под него е слайдъра за регулиране на нивото на осветеност. Когато скролнете по-надолу, откривате бутон за достъп до разширените настройки и тук нещата стават интересни.


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld

Опцията за автоматично включване и изключване позволява да бъде зададен таймер, който указва кога ще се активира или изключи крушката. Schedule Settings е още по-интересна - там можете да зададете специфичен график за включване и изключване - примерно в 20 часа през работните дни крушката ще се активира сама, което може да бъде полезно поради ред причини. Има опции Shelly Bulb да се синхронизира с часовника на рутера/устройството и да пуска светлина при залез, след което да я спира при изгрев слънце. По-надолу има полезна опция да превърнете устройството в WiFi точка за достъп, което може да облекчи рутера, ако към него са вързани твърде много безжични джаджи, а има и други полезни приложения.


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld


Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld

Shelly Plug предлага сходен панел за настройки, но при него естествено липсват цветовите настройки на крушката - на тяхно място има динамична графика, която показва консумираната мощност през контакта за различни интервали - 24 часа, седмично, месечно, годишно или по зададен от потребителите критерий. Умният контакт не е толкова визуално примамлив и функциите му са повече практични, отколкото ефектни. Можете да следите консумацията на различни електроуреди, да включвате и изключвате отдалечено въпросните устройства, както и да задавате графици и таймери за автоматично включване/изключване - по аналог с Shelly Bulb. Контактът също може да работи освен като клиент, като точка за достъп.


Тестове в реални условия - съвместно съжителство с умна крушка и контакт

Има огромна разлика между теоретично налични функции и реалното им използване в ежедневието. Ще ви споделя моя опит - на 35-годишен мъж със семейство и 5-годишен син. Първо Bulb - това устройство стана моментален хит за малкия - още от момента, в който той откри, че може да избира цвета на нощната си лампа, докосвайки цветното кръгче, нямаше връщане назад. Всяка вечер малкият си избира различен нюанс светлина, на която да заспи, а опцията за автоматично изключване гаси крушката известно време след като детето заспи. Ние - възрастните - имахме ограничено време да използваме Bulb, но когато човек може да изгаси светлина от леглото си, без да се налага да става или да регулира нюанса за романтична вечеря, определено се разглезва. Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld


С Plug нещата стоят по различен начин - както ви споменах, той е практично устройство, лишено от "уау" фактора, който предлага една умна крушка. Използвах Plug, за да проверя консумацията на доста уреди в моето домакинство - от чисто любопитство дали тя съвпада с официалната информация за тези уреди. Ще се изненадате какви отклонения се получават понякога. Друга полезна функция е проверката на консумация в изключен режим. Не съм екоактивист или радикален привърженик на всички приказки за пестене на енергия, но се изненадах искрено, когато открих, че в неактивно състояние кафеварката, уредът за бавно готвене и лаптопа, теглят от мрежата по 3 вата всеки. Жена ми пък, която никога не си изключва лаптопа с Shut Down, разбра, че той харчи по 15 вата в състояние на готовност/режим Sleep.

Всички тези стойности могат да значат за различните хора различни неща, за мен беше любопитно и полезно да имам тази информация. Тъй като Plug може да поеме до 3,5 киловата - идеалният вариант би бил едно или повече такива устройства да управляват разклонителите с повечето включени в домакинството джаджи. Така можете да следите консумацията и да разберете дали енергото ви цакат със сметките или да ползвате Plug като мастър реле, което да изключва всичко при желание. Включването на критични системи за едно домакинство - ютия, печка - в Plug гарантира, че няма да се връщате да проверявата дали сте изключили въпросните пожаропричинители. 

Предимства, недостатъци, впечатления

Апартаментът ми е окабелен подобно на кораба Навуходоносор от Матрицата. Това е отчасти свързано с работата ми, отчасти с ентусиазма към всички нови и интересни джаджи. Това е и причината да бъда приятно изненадан от първия си досег с тези умни устройства. Няколко от крушките Shelly биха променили тотално начина, по който управлявате осветлението на дома си - или по-точно казано - не го управлявате. Има напълно постижимата възможност да спрете да мислите за включване и изключване на осветителни тела, а включването на светлина, когато сте на почивка или отсъствате има допълнителна стойност като защита от крадци. Shelly Bulb е рай за децата - повод за гордост пред приятелите в детската градина и джаджа, която просто не омръзва. Plug от друга страна е по-специфичен уред за тези, които имат нужда от контрол върху потреблението и опцията да изключват различни уреди отдалечено. Shelly Bulb + Shelly Plug - първи стъпки към умния дом

© Мариян Славов, pcworld


Не всичко е цветя и пеперуди, разбира се. Обещах ви обективност и сега ще се спра върху нещата, върху които Алтерко трябва да поработят. На първо място - разпознаването на устройствата. Пълният сетъп отнема минути, но когато сработи. При мен бяха необходими няколко опита, за да постигна желания резултат. Понякога също така има осезаемо забавяне между командите, подадени през смартфона и реакцията на устройствата. Има дори случаи, макар и не много, в които реакция тотално липсва и приложението вижда джаджите офлайн (при добра WiFi връзка и липса на други очевидни проблеми).

Крушката има тенденция да свети в по-студената гама - дори при избор на режим Warm. Това се дължи вероятно на специфичните LED елементи в нея, но сравнена с конвенционална LED крушка, определено свети в по-синкавия спектър. Жълтият цвят всъщност е по-близък до зеления и трябва да бъде компенсиран с дърпане на слайдъра към червената гама за постигане на по-естествено жълто. Приятна функция би била да се използва програмируеми LED модели - като при геймърските клавиатури с подсветка, които да пулсират/сменят цвета в различен ритъм.

Финални думи

След цялата тази тирада изникват няколко въпроса - трябват ли ви умна крушка и умен контакт? Отговорът не може да е еднозначен и зависи от конкретния човек - за мен крушката е необходимост и ще се наложи да си купя поне една, за да има мир в семейството. Както написах и по-горе, човек лесно и бързо свиква с удобството и има склонност да се разглезва. Фактът обаче, че вече имаме възможност да притежаваме технологии, за които навремето сме чели и които сме виждали във фантастичните филми, не спира да ме изумява.

Конкретно за двата продукта, които имах възможност да тествам - с ръка на сърцето и без никакви ангажименти към Алтерко казвам, че си заслужават - цената е добра, а всеки трябва да опита подобна джаджа поне веднъж - дори да не стане фен и да окичи цялата къща с умни крушки. Личи си, че компанията е вложила усилия при разработването на тези устройства и макар да има още какво да се желае, дори в това си състояние, те са адски добри и конкурентни на други задгранични подобни джаджи. 

още по темата

Българите от Alterco Robotics се представиха добре по време на Черния петък

Компанията отбеляза рекордни продажби от над 800 000 евро по време на празничната лудост
16.12.2019 / 05:01

Алтерко разширява набора си от сензори за дома

Към умния контакт и сензора за температура и влажност се присъединяват сензор за наводнения и сензор за пожар
29.05.2019 / 12:17

Роботизираните прахосмукачки – функции, параметри, преимущества

Макар че има и други досадни домашни задължения, обиколката на дома с тромава прахосмукачка определено влиза в топ 3, но технологиите са напът да променят това
30.08.2018 / 02:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.