Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

FD Celsius S36 е крачка напред в еволюцията на AIO охлажданията. То притежава отлични способности и иновации, с които ще преборите топлината на вашия процесор или GPU, но не е лишено от детски болести.

Автор: Денислав Славчев

В последните години, водните охлаждания от типа AIO (всичко в едно), бележат все по-нарастващ интерес сред PC потребителите. И това е напълно в реда на нещата, защото отделяната топлина от компютърните компоненти, като процесори и графични карти, остава непроменена. За сметка на това, потребителите стават все по-взискателни. Някак си не е нормално през 21-ви век, компютърът ти да генерира дразнещ шумов фон, а когато го натовариш с някаква сериозна задача, да имаш усещането, че си попаднал в центъра на въздушен бой от втората световна  война.  Разбира се, предлагат се и чудесни въздушни охлаждания на пазара, но те вече се намират на предела на своите възможности и производителите започнаха да търсят алтернативни решения. Това накара доста компании, да разширят продуктовите си портфолиа и наред с въздушните охлаждания, предлагат и AIO водни охлаждания. Само до преди десетилетие, водното охлаждане за компютър беше „мръсно наименование”, неразривно свързано с овърклока. Тогава липсваха, подобни решения и единствено се предлагаха отделни компоненти, а някои компании предлагаха (като например Asetek) и комплекти за самостоятелно сглобяване. Както и да е, тези времена отдавна отминаха и в момента на пазара има доста голямо разнообразие от AIO водни охлаждания, което постоянно се обновява и разширява с нови модели.
Не безизвестната шведска компания Fractal Design, която е производител на компютърни шасита, захранвания и охлаждания, е винаги била на гребена на вълната и след дебюта преди две години на известната и серия AIO охлаждания Kelvin, дойде ред на следващата серия Celsius, която вече е факт. За момента, серията Celsius е представена от два модела – Celsius S24 и Celsius S36. Както сочи обозначението, става въпроса за модели с 240 mm радиатор (2x120 mm вентилатори) и с 360 mm (3x120 mm).  В това ревю ще ви запознаем с най-големият модел от линията, а именно Celsius S36. Но преди да продължим с детайлното му представяне, нека да видим спецификациите му.
Спецификации на Fractal Design Celsius S36


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld


Опаковка и окомплектовка
Като предназначен за крайният потребител, Fractal Design Celsius S36 пристига в ритейл опаковка.


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

 


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld


 

От нея научаваме за някои отличителни характеристики на охлаждането Celsius S36. На първо място, стои икона, указваща 5 години гаранция на продукта. След това научаваме, че има пълна поддръжка на Socket AM4 за новите AMD Ryzen процесори, както и два режима на управление на вентилаторите – автоматичен и PWM. Също така разбираме, че Fractal Design Celsius S36 има вграден хъб за вентилаторите, което елиминира множеството кабели към дънната платка, както и възможност за разширяване на водния кръг.


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

В комплекта към Celsius S36, освен радиатора с блок помпата, пристигат и три броя 120 mm вентилатори.
В полиетиленови пликове се намират, различните монтажни елементи. Там ще откриете скоба за главата (блок-помпата) на Celsius S36, предназначена за платформите на  AMD, (Охлаждането пристига заводски, с предварително монтирана скоба за платформите на Intel), задна планка, за платформите на Intel и монтажни винтове и дистанционери. Също така е включено ръководство за монтаж, както и допълнително приложение към него, за монтиране върху AMD AM4 цокъл.  

Fractal Design Celsius S36 в близък план
Дизайнът на FD Celsius S36 изглежда съвсем стандартен за този тип охлаждания. 


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

Запознатите, още на пръв поглед ще забележат, че това е OEM дизайн на Asetek, а както знаем, те са доставчик на голяма част от известните марки на пазара. Външно дизайнът е претърпял някои промени, като например наличието на сменяеми фитинги. Това е една добра опция, защото позволява да се разглобява охлаждането и да се подменят компоненти (например по-добър радиатор), но пък от друга страна, ясно се виждат гаранционните стикери, които предупреждават, че ако ги повредите, ще ви отпадне гаранцията. Така че вие си решавате в случай, че искате да правите промени, какво да изберете.


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

Другото подобрение касае един дразнещ недостатък при повечето подобни охлаждания с повече от един вентилатор – множеството кабели от вентилаторите. От FD са поставили хъб  на самия радиатор, където се включват и трите вентилатора. Кабелът от този хъб, е прокаран по дължината на един от маркучите и за да не се вижда, върху самите маркучи са поставени декоративни маншони, подобни на тези, които се използват за кабелните снопове на захранващите PC блокове. Така, от главата на Celsius S36 излиза само един, единствен кабел, който е предназначен да се  включи в CPU FAN хедъра на дънната платка. 


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

Самата охлаждаща глава, представлява интегрирана във водния блок водна помпа, както и електрониката за управлението и. Основата на главата, която контактува с процесора е медна и е полирана, за по добро отвеждане на топлината. Също така, фабрично на нея е нанесен слой термопаста.


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

Водният радиатор, също е със стандартна конструкция, Той е изработен изцяло от алуминий. Радиаторът е с дължина 360 mm и е предназначен за монтиране в PC кутия тип “кула”, която позволява монтаж на 3x120mm вентилатори. Обикновено това е или на тавана на кутията, или в предната част. На кожуха на радиатора има предварително пробити отвори с нярязана в тях резба, за винтовете в комплекта, което прави много лесен монтажа.
Радиаторът е фабрично свързан, посредством маркучи, с блок помпата (главата). 
На него се монтират трите вентилатора, които идват към комплекта. Нормалната им позиция на монтаж е да засмукват през него въздух, а не да го обдухват.
<FANS>
Вентилаторите са 120 mm и в типичното за FD цветово оформлениe – черно и бяло.  Интересна особеност при тези вентилатори е, че са с PWM управление и с разширен обхват на регулиране на оборотите – от 500 rpm, до 2000 rpm. Самите вентилатори са много тихи и практически до 1300 rpm, не се чуват, или поне не натрапчиво. Единственият недостатък, който притежават е, че не са с достатъчно дълги кабели, но затова ще стане въпрос малко по-надолу, когато коментирам монтажа.
Вече споменах, че FD Celsius S36 има два режима на работа. Периферията на самата охлаждаща глава, отвън, представлява подвижен гумен пръстен, който служи за превключване на двата режима на работа на охлаждането.


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

За по-лесната ориентация, има вертикален улей, който служи като показалец, за режимите на работа, които са гравирани, върху горната повърхност на главата. При автоматичен режим, FD Celsius S36 сам определя оптималните обороти на вентилаторите и помпата, в зависимост от температурата, а при PWM, използва управляващия PWM сигнал на CPU FAN хедъра на дънната платка. Това означава, че при зададен режим PWM, от BIOS на дънната платка,  може да задавате стратегия за управление на оборотите на водното охлаждане.
Както вече стана дума, фитингити на FD Celsius S36 са разглобяеми. Използват се стандартни фитинги с размер G 1/4", което позволява да бъдат заменяни и да бъде разширен охлаждащият кръг. Но както отбелязах, това ще доведе до отпадането на гаранцията, независимо, че производителят го изтъква като плюс.

Монтаж
Монтажът на AIO охлажданията винаги е плашил някои потребители, но ако охлаждането е добре конструирано, то място за притеснение няма.
Монтажът на Fractal Design премина сравнително нормално, но имаше и някои изненади, за които ще стане въпрос. Преди обаче да продължа, нека да поясня с какъв хардуер ще се използва това охлаждане. 
Нашата тестова система в момента е базирана на AMD Ryzen платформата. Системата се намира в стандартна PC кутия от висок клас Be quiet! Base Pro 900.  В нея е монтирана Дънна платка Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5 и процесор AMD Ryzen 7 1800X, именно с охлаждането на който, ще трябва да се справи FD Celsius S36.
Преди да пристъпя към монтажа на водното охлаждане в нашето шаси, първо трябваше да му определя място за монтаж. Независимо, че  на външен вид кутията Be quiet! Base Pro 900 изглежда като огромен хамбар, то вътрешното и разпределение не е толкова добро.  Практически, на тавана на кутията (каквото е стандартното място за монтаж на повечето водни охлаждания), не може да се монтира троен воден радиатор, защото високите охлаждащи радиатори на VRM регулаторите на напрежение на повеето дънни платки, не позволяват. Както и да е, след кратко умуване, реших, че радиаторът ще се монтира фронтално, зад предния панел на кутията, което също е едно чудесно място, още повече, че именно там ще може да засмуква студен въздух отвън, а не да изсмуква топъл от кутията, какъвто е случаят, ако бъде монтиран на тавана.
Преди обаче да се пристъпи към монтажа на Celsius S36 в кутията, е необходимо да се монтират вентилаторите, върху радиатора. При преден монтаж, подредбата на пакета трябва да бъде следната:
 
фронтален панел->радиатор->вентилатори
като последните трябва са в позиция на засмукване на въздух.
След като изясних  за себе си местоположението на монтаж, пристъпих към монтирането на вентилаторите върху радиатора.


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

В комплекта на FD Celsius S36 са включени 12 дълги винта за монтиране на трите вентилатора върху водния радиатор, а също така и 12 къси винта, с 12 шайби за монтиране на радиатора към корпуса на кутията. Шайбите са необходими, защото отворите за монтиране на вентилатори в PC кутиите са сравнително големи, заради дебелите рапидни винтове с който се закрепват стандартно. Това уточнение го правя, защото именно тук възникна един от проблемите при монтажа. 


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

След като започнах монтажа на първия вентилатор, забелязах, че винта е по-дълъг от необходимото с около 0.5 mm и не може да стегне вентилатора към радиатора. На самият радиатор, под отвора за винта, предвидливо е поставена метална пета, която ограничава хода на винта, така че да не пробиете питата на радиатора и да го повреди. Дълбочината на която може да се навие винта е сравнително малка – около 5-6 mm и поради тази причина, неговата дължина, според използваните вентилатори, трябва да е много добре пресметната. 


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

За жалост при  Celsius S36 не е така и за целта трябва да отидете до най-близката железария и да си купите още 12 шайби, като тези в комплекта. Тези в комплекта, няма как да ги използвате, , защото вече обясних за къде са предназначени. Аз обаче нямах време да ходя по магазините и се наложи да импровозорам и да променя реда на подредба на пакета, така че да се избегне употребата на допълнителни шайби, а именно:
 
Вентилатори (които духат)->лицев панел->радиатор
На долните две снимки се вижда как съм ги монтирал.


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

Това не е най-оптималният начин, тъй като по-добра вентилация на радиатора се получава, когато вентилаторите засмукват през него въздух, но в случая се налагаше този компромис. В крайна сметка, се получи това:


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

Вторият проблем, който възникна при тази промяна в монтажа е свързана с дължината на кабелите на вентилаторите. При стандартен монтаж, пред радиатора, дължината на кабела на последния вентилатор, едвам достига до хъба. Включва се буквално на „магия“ и е опънат като струна. При моя метод на монтаж (вентилаторите са на гърба на радиатора), няма никакъв шанс да се включи и се наложи да използвам удължител.
След тези малки неудачи, успях да монтирам водното охлаждане и вече имах работоспособна система с FD  Celsius S36.

Тестове и резултати
Не случайно, реших да тествам FD Celsius S36 в реални условия, тоест в реална система, а не на стенд. Многократно съм казвал, че един стенд е много удобно нещо и с него се постигат максимални резултати, но в повечето случаи, когато говорим за охлаждания, резултатите получени в реална система (с кутия), са по-лоши. Още повече, че AIO охлажданията не са продукти за ентусиасти и е съвсем в реда на нещата, да бъдат тествани именно в кутия, така както биха ги използвали крайните потребители.
За тестовете използвах известният софтуерен инструмент OOCT, който натоварва максимално процесора и го кара да отделя топлина надхвърляща с 10-20% стандартно обявеното му TDP.
Системата на която тествах, беше снабдена с процесор Ryzen 7 1800X. Процесорът го тествах при две ситуации – фабрична честота и овърклокнат на 4GHz@1.385V, като околната температура на въздуха беше 25C. И в двата случая, са дадени измерените температури в режимите покой (idle) и пълно натоварване (Full load), като за първия режим температурите са измерени след около 15 минути след стартиране на системата, а при пълно натоварване - на 
55-та минута след стартиране на OCCT.
Резултати


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

FD Celsius S36 се справя отлично, бих добавил впечатляващо за такъв тип водно охлаждане. В моята практика, за пръв път виждам толкова добри резултати от AIO охлаждане, при запазване на много ниски нива на шум.  Реално, вентилаторите на  FD Celsius S36 не се чуваха как работят, така че с чиста съвест мога да го препоръчам това охлаждане на вманиачените в тишина потребители.

Заключение


Да преборим жегата с Fractal Design Celsius S36

© PCWorld България, pcworld

FD Celsius S36 е поредната еволюционна крачка напред при AIO охлажданията. 
Замисълът на това охлаждане е добър и в него виждаме някои иновации, като добавеният концентратор, за вентилаторите, скритият кабел в маркучите, посредством маншони, възможността за разширяване на охлаждащия кръг, предлагане на два режима за управление на работата му, както и мерки за обезшумяване на помпата в охлаждащата глава. Всичко това в комбинация с отличните резултати, които постига при тестовете го правят доста атрактивно. Разбира се FD Celsius S36, далеч не е перфектното охлаждане и има някои дразнещи неща, които не са доизпипани. Целевата аудитория на AIO охлажданията е такава, че те биха искали, да извадят охлаждането от кутията на опаковката и безпроблемно, с минимални усилия да го монтират в PC кутията си. За жалост на този етап, FD Celsius S36 не може да им го предложи, защото има някои проблеми относно монтажа, за които вече писах и едва ли ще се харесат на потребителите, които не са склонни да понесат допълнителни усложнения. Силно се надявам, че хората от Fractal Design,бързо ще реагират и ще отстранят всички тези дребни проблеми, още повече, че те са елементарни и лесно решими.
Независимо от тези дребни неща, които помрачиха малко представянето на FD Celsius S36, то си има достатъчно достойнства, които могат да накарат доста потребители да преглътнат тези проблеми, особено ако това има и ценово отражение. За жалост обаче, още не знаем каква ще е цената на въпросното охлаждане, тъй като все още не е пуснато в продажба на родния пазар.

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.