AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

Aorus AX370 Gaming 5 доста добре направена платка и геймърите няма да останат разочаровани, защото предлага всичко, което им е необходимо и то на една сравнително балансирана цена. За някои може да се стори малко висока, но за функционалността, която получавате е напълно справедлива.

Автор: Денислав Славчев

Дебютът на процесорите AMD Ryzen, е безспорно, едно от най-големите събития на PC пазара, през тази година.  AMD наистина направиха един доста успешен старт с новата си архитектура Zen, чиито първи представители са именно процесорите Ryzen.  Те са предназначени за настолния сегмент PC компютри и са опаковани в цокъл AM4. Партньорите на AMD (производителите на дънни платки), пуснаха на пазара достатъчно нови модели AM4 дънни платки, предназначени за AMD Ryzen. Преди време ви запознахме с една нова дънна платка на ASRock, а сега дойде време и за AORUS X370-Gaming 5 на Gigabyte. Нека да припомним, че Aorus е сравнително нова (от 2014 г.) геймърска марка на Gigabyte, за която вече сме писали и е подобна на ROG (Republic of Gamers) на ASUS.

 

AORUS X370-Gaming 5 принадлежи към високия клас AM4 дънни платки, предназначени за процесорите AMD Ryzen, използващи  чипсета X370.  Тя е предназначена за  геймъри, ентусиасти и модъри. Не случайно, именно тя беше една от трите марки дънни платки, предназначени за тестовите комплекти на AMD Ryzen 7 1800X, при излизането му. Преди да разгледаме по-обстойно самата платка, нека да видим нейните спецификации.
Ключови хардуерни характеристики на AORUS X370-Gaming 5
-Supports AMD Ryzen™ & 7th Generation A-series/ Athlon™ Processors
-Dual Channel ECC/ Non-ECC Unbuffered DDR4, 4 DIMMs
-Fast 4 USB 3.1 Gen 2 with USB Type-C™ and Type-A
-2-Way CrossFire™/SLI™ Multi-Graphics Support with Dual Armor and Ultra Durable™ Design
-NVMe PCIe Gen3 x4 U.2 Connector
-Ultra-Fast PCIe Gen3 x4 M.2 with PCIe NVMe & SATA mode support
-Creative® Sound Blaster X-Fi MB5 support
-Dual ALC 1220 with Front & Rear 120dB SNR HD Audio with Dual Smart Headphone Amps
-Killer™ E2500 Gaming Network + Intel® Gigabit LAN
-USB DAC-UP 2 & 4 Front USB 3.0 Ports with Adjustable Voltage
-RGB FUSION with Multi-Zone LED Light Show design
-Swappable Overlay for Accent LED
-Smart Fan 5 features 9 Temperature Sensors and 8 Hybrid Fan Headers
-2 External Thermistors Headers with 2 Included Thermistors
-GIGABYTE UEFI DualBIOS™
-APP Center Including EasyTune™ and Cloud Station™ Utilities
По-горе са изброени само най-важните  характеристики на платката. Пълните спецификации, може да намерите на официалната страница на Gigabyte.

Опаковка и окомплектовка
AORUS X370-Gaming 5 пристига в типичната опаковка, характерна за Aorus продуктовата линия. 


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

Черна кутия, на която контрастират бялото лого на Aorus както и различни оранжеви акценти от обратната страна.


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

В комплекта към дънната платка, ще откриете:
-4x SATA кабели
-2x термосонди
-2x Aorus-брандирани велкро кабелни превръзки
-1x 5-пинов RGBW разширителен кабел
-1x шаблонен преходник за включване към предния панел на кутията 
-1x  2-Way SLI мост
-1x I/O маска за кутията
-1x Печатно потребителско ръководство
-1x Диск с драйвери
-1x лист самозалепващи стикери

AORUS X370-Gaming 5 в близък план
Gigabyte AORUS X370-Gaming 5 използва черно-бяла цветова схема, която стана особено популярна през последните години.  На фона на черният матов цвят на PCB, контрастират сребристите слотове, големият бял кожух, покриващ I/O портовете и аудио подсистемата, както и белите елементи на охлаждащите радиатори на чипсета и VR регулатора на напрежение. Външно дънната платка,  много прилича на Intel Kaby Lake модела, AURUS Z270X Gaming5, която ви  представихме в началото на годината. 


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

Като цяло е отделено специално внимание за визията на продукта, което е напълно в реда на нещата, предвид сегмента за който е предназначена тази дънна платка. Като добавка към това, е налична и RGB подсветка на елементи на платката.


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

От Gigabyte са нарекли тази функция RGB Fusion. Тя предлага няколко режима на работа, които са достъпни за управление през интерфейса на BIOS


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

Също така, управлението на тази функция е налично и под Windows, посредством специализиран софтуер,  достъпен чрез фирмения инструмент Gigabyte App Center.


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

Най-общо, с тези инструменти, можете да регулирате подсветката като едно цяло или по зони, да задавате различни режими – постоянен, мигащ и пр., както и цвят и яркост. В софтуера за управление на подсветката, имате на разположение  три профила, в които можете да съхраните вашите настройки. Това ще се хареса особено на модърите, както и геймърите, използващи PC кутии, със страничен прозрачен панел. 
Подсветката е разделена на шест зони и те са:
-зона на DIMM слотовете
-зона на горната част, около VR регулатора на напрежение
-зона на първия PCI Express x16 слот
-зона на средния PCI Express x16 слот
-зона на аудио секцията
-зона на прозрачната, пластмасова лента (до 24-пиновия ATX куплунг), 
Последната зона е особено интересна за модърите. Това е гравирана, прозрачна, пластмасова лента, под която са монтирани LED диоди. Тя е закрепена с пластмасови щифтове и позволява да бъде заменена с друга, по ваш вкус.
Също така, на платката са предвидени и допълнителни хедъри, за включване и управление на външни RGB LED ленти.

По отношение на функционалността,  дизайнът на платката също е добре обмислен - портовете и слотовете са добре разположение и не създават проблем при сглобяването на компютърната система.


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

Захранването на функционалните блокове на процесора е осъществено посредством 6+4-фазен регулатор на напрежение. Шесте фази са предназначени за захранване на процесорните ядра, а четирите са за SoC (System On a Chip) напрежението, което се използва от вградният контролер на паметта, PCIe контролера и другите вградени в процесора блокове.  VR регулаторът е реализиран с PWM контролера  IR35201 на International Rectifier. Той управлява десет 40A силови IR3553M PowIRstage MOSFET транзистори и два чипа за дублиране на фазите.  Регулаторът е реализиран по спецификациите на фирмената технология Ultra durable, като са използвани енергоефективни силови компоненти и DuraBlack полимерни кондензатори. Силовите елементи на регулатора (MOSFET транзистори и драйвери) са разделени в две групи и разположени  „Г -образно”  около CPU цокъл. Те се охлаждат от самостоятелни масивни алуминиеви радиатори, височината на които  не надвишава 30 мм, мерено от основата на платката.


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

AORUS AX370 Gaming 5 разполага с четири DIMM слота, за инсталиране на оперативна памет DDR4, като максималният обем, който поддържа е 64 GB (4x16GB). Дънната платка поддържа официално модули със скорост до DDR4-3200.  Предполагам, повечето от вас знаят, че процесорите Ryzen са доста капризни към модулите памет, затова е най-добре да проверите в списъка на поддържани паметти на Aorus AX370 Gaming 5, преди да предприемете покупката им.  
Разположението на слотовете не пречи на инсталацията на DIMM модулите,  даже и при монтирана графична карта и масивни въздушни CPU охладители. Самите слотове са допълнително армирани с метална обшивка за по-голяма якост.
Между слотовете и края на печатната платка е разположен 24-контактният ATX захранващ куплунг. От дясната му страна, са монтирани два механични бутона (overclock и Power), за включване/изключване на системата и за автоматичен овърклок.  До тях има още два, които са за възстановяване на системата при лош овърклок.
От лявата страна на 24-пиновият ATX конектор, са разположени два терминала с USB 3.0 портове, за включване към контролния панел на кутията. 


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

Дънната платка AORUS AX370-Gaming 5  разполага с общо шест разширителни слота за монтиране на външни разширителни карти. От тях три са пълноформатни PCI Express x16 и още три, компактни PCI Express x1.  
Първият и вторият пълноразмерни PCIe слотове, се управляват директно от АМ4 процесора и са с поддръжка на PCI Express 3.0.  Двата слота, осигуряват мулти GPU подръжка на AMD Crossfire и NVIDIA SLI, като линиите между тях се разпределят (в зависимост от броя видеокарти) – x16/x0 или x8/x8.  Разстоянието между  x16 слотовете е три слота, което е достатъчно за монтиране на най-големите графични карти на пазара.
Най-долният, пълноразмерен x16 PCIе слот, работи като x4 PCI Express 2.0 и се управлява от чипсета X370. Тези четири линии се споделят с трите x1 PCIe слотове. Тоест, при запълване на два от единичните слотове, пълноразмерният x16 PCIe слот, ще работи в режим x2, а при запълване и на трите – в режим x1. 
Пълноразмерните PCI Express слотове, по подобие на DIMM модулите,  също са с метална обвивка за по-голяма якост на дънната платка.


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

За дисковата подсистема на платката са предвидени 8x SATA 6 Gb/s порта, които се осигуряват от чипсета X370. На Gigabyte реализацията е такава, че четири от тях са споделени с два SATA Express порта. Това изглежда малко странно към днешен ден, предвид факта, че това вече е напълно безполезен стандарт, след излизането на USB 3.1 10Gb/s.  Също така е странно, че двата поддържани, високоскоростни USB 3.1 10Gb/s  Gen.2 порта, са изведени на I/O панела, вместо приоритетно да са вътре на платката. Налична е поддръжка и на SATA дискови масиви RAID 0, RAID 1, RAID 5 и RAID 10. 
Освен SATA портовете, има налични един U.2 32Gb/s порт, съвместим с NVMe SSD дискове, който се контролира директно от AM4 процесора, като използва x4 PCIe 3.0 линии, които обаче се споделят и с  M.2 x4 слота (type 22110).


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

Това означава, че двата порта не могат да се използват едновременно. Разположението на M.2 слота е също малко спорно (на практика под графичната карта), предвид факта, че в зоната на графичната карта, топлината е значителна и ще нагрява допълнително M.2 SSD диска.


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

На звуковата подсистема на Aorus AX370X-Gaming 5 е обърнато специално внимание. Като изключим познатите ни практики с отделяне на PCB зоната  от останалата платка, използване на японски аудиофилски кондензатори  и външен операционен усилвател (аудиофилски), тя е реализирана с нов 8-канален кодек чип Realtek ALC1220, който поне на „хартия”, предлага подобрени характеристики. 
За мрежовата комуникация са предвидени два гигабитови LAN контролера. Единият е последният модел на известните геймърски контролери на Rivet Networks - Killer E2500-,  а другият  - Intel i-211-AT.  
Дънната платка  Aorus AX370 Gaming 5 е оборудвана с  USB 3.1  контролер от ново поколение - ASMedia ASM1143. Чипът осигурява два независими USB 3.1 порта, с максимална пропусквателна способност до 10 Gb/s.
От интересните екстри към USB подсистемата трябва да отбележим второто издание на технологията USB DAC-UP, която за някои USB портове осигурява не само стабилно захранване, но и възможност за неговото увеличаване, за да се компенсират загубите при използване на дълги свързващи кабели.  От тази функция можете да се възползвате от двата задни (на I/O панела) 5Gb/s USB порта, оцветени в жълто.
От Gigabyte не са забравили да оборудват платката и с тяхната емблематична функция Dual Bios.  Това е много полезна функция, която връща работоспособността на системата ви при хардуерна или софтуерна повреда на BIOS (например при прекъсване на захранването при обновяване с нов фърмуер).


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

В долния десен край на PCB има монтиран и Debug LED индикатор (port 80h), който е много полезен при диагностициране на проблем при зареждане на системата и е нещо като стандарт в този ценови клас.
Също така, там ще намерите хедъра за включване на фронталния панел на кутията, S/PDIF конектор, TPM хедър и два терминала с по два USB2.0 порта.
За вентилатори, на дънната платка са предвидени осем! FAN хедъра с PWM управление (4-контактни). Два от тях са предназначени за процесора – основен и допълнителен.  Останалите са системни, като единият от двата (до 24-пиновия ATX конектор) е с мощност 24W, за включване на водна помпа. Управлението им (както и следене на всички параметри на дънната платка – напрежения , температури и обороти на вентилаторите), може да бъде осъществено директно от BIOS или под Windows  с помощният инструмент Smart Fan 5.
Също така са налични и два хедъра за включване на външни RGB LED ленти.


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

На задния I/O панел на дънната платка Aorus AX370 Gaming 5, ще откриете следните потрове:
1xPS/2
2xUSB 3.1 USB-DAC, Gen.1, 5Gb/s (жълти)
4xUSB 3.1 Gen.1  5Gb/s (сини)
1xUSB 3.1 Gen.2 10Gb/s Type C (червен)
2xUSB3.1 Gen.2 10Gb/s (червени)
2xRJ45 (Gigabit Ethernet)
1xHDMI (за APU)
5x Analog audio I/O
1xS/PDIF

UEFI BIOS
Неотдавна Gigabyte обновиха своя потребителски интерфейс на UEFI BIOS. Обновената версия предлага по-добра нагледност и функционалност.  


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

Когато влезете в UEFI, ви се изобразява опростена графична версия на конфигурационният интерфейс, която осигурява базов набор от настройки и е особено подходяща за начинаещи потребители. За напредналите потребители е предназначен класическият режим, който осигурява достъп до пълния набор настройки за тунинг на системата.


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

Всички настройки са разпределени в седем секции. 
Характерното за Gigabyte меню OC Tweaker и тук е налице и си остава най-важният елемент за напредналите потребители, тъй като в него са събрани всички настройки за овърклок – напрежения, честоти на паметта, множители и пр.  За жалост обаче, все още при Aorus AX370 Gaming 5, достъпните опции са значително по-малко от колкото конкурентните дънни платки на ASUS и ASRock. Но предвид, че нещата се изменят със всеки нов BIOS, се надяваме скоро, да се попълни наборът им. Независимо от липсата им, тези който са налични са напълно достатъчни, за да си овърклокнете системата без особени проблеми.

Овърклок
Възможностите за овърклок, които предоставя UEFI интерфейсът на Aorus AX370 Gaming 5, не са особено впечатляващи, защото, както вече споменах, липсват някои настройки, като част от тях се отнасят за паметта. Независимо от това, Ryzen 1700X,  успя да се овърклокне до 4 GHz @1,43V - толкова, колкото на всички останали дънни платки, които са били досега в нашата лаборатория. 
Относно овърклока на Ryzen единствената възможност с тази дънна платка е чрез увеличаване на множителя на процесора. В BIOS-а липсва опция за увеличаване на BCLK, тъй като платката е без наличен външен тактов генератор. Но това не е интересният случай, тъй като с лимитираният честотен потенциал на Ryzen, едва ли има дънна платка, която няма да се справи с достигането на тавана и.
Интересният момент при повечето дънни платки е как се справят с паметта. На теория, максимално постижимата честота на паметта е 3200MHz, освен ако от AMD не решат да добавят още по-високи множители, но не всички платки успяват да работят на тази честота и ако успеят, то това e основно с DDR4 DIMM модули, снабдени с чипове Samsung b-die.

Паметта 2x8 GB G.Skill 3600CL17 (Samsung B-die чипове) с този фърмуер постигна 3200MHz @1.35V на CL14,  а комплектът ни от 2x8GB Geil Evo X  DDR4-3200C16, който е с hynix чипове, постигна също 3200MHz @1.35V но на CL16.
При по-евтината памет, каквато например е 2x8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000CL15 (пак hynix чипове), ситуацията с овърклока далеч не е толкова добра – дънната платка по никакъв начин не успя да я подкара на честота 3200 MHz. На 2933MHz, на CL16 работи, минава всички тестове, но понякога проявява тъй наречения cold-bug, проявяващ се, в това, че когато не е работила системата продължително, при студент старт „увисва” и не иска да зареди.  След увеличаване на CL18, този проблем изчезва.
Или, казано с няколко думи – от Gigabyte са поработили сериозно , относно проблемите със съвместимостта  с паметта и са постигнали много с последния F5 BIOS.
Тестове и резултати
Тестова система
За тестовете на Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, използвахме следната тестова конфигурация:
CPU: AMD Ryzen 7 1700X, Intel Core i7-7700
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, ASRock X370 Killer SLI, ASRock Z270 Extreme 4
RAM: 2x8GB Geil Evo X  DDR4-3200C16, 2x8GB G.Skill F4-3600C17-16GTZ
CPU Cooler: Noctua NH U12S;
VGA: MSI Radeon RX-580 Gaming X
HDD: 480GB OCZ Vector 180
PSU: Be quiet! Power Zone 730W
CASE: Be Quiet! Base Pro 900
OS: Windows 10
Резултати


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld

Както се вижда, няма някакви аномалии в производителността на отделните блокове на дънната платка Aorus AX370 Gaming 5, така че забележки в това отношение, трудно биха се намерили.

Заключение


AORUS X370-Gaming 5 – ново геймърско оръжие от Gigabyte

© PCWorld България, pcworld


Като цяло, Aorus AX370 Gaming 5 доста  добре направена платка. При нея са използвани най-висококачествени елементи, качеството на сглобката е на топ ниво, а визуалният и дизайн е впечатляващ, особено с реализацията си на RGB LED подсветката.  Геймърите няма да останат разочаровани, защото Aorus AX370 Gaming 5, предлага всичко, което им е необходимо и то на една сравнително балансирана цена от около 440лв. За някои може да се стори малко висока, но за функционалността, която получавате е напълно справедлива.
За ентусиастите, едва ли ще е толкова атрактивна тази платка, тъй като има още неща, които трябва да се оправят по фърмуера и (в това отношение Gigabyte малко изостава от конкурентите си в лицето на ASUS и ASRock), но все пак тя е се таргетира основно като геймърски, а не овърклокърски продукт, предназначен за овърклокъри и ентусиасти. Независимо от това, тя предлага достатъчно възможности, с които можете да изцедите максимума от своя Ryzen процесор.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.