QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

NAS системата QNAP TS-431P представлява мощен домашен център за съхранение на данни, архивиране, синхронизиране, отдалечен достъп, както и за домашно забавление с наличната богата мултимедийна функционалност.

Ревю: Денислав Славчев


В края на миналата година QNAP реализира новата си TS-x31P серия NAS устройства  включваща моделите TS-131P, TS-231P и TS-431P. Всички те използват  двуядрен процесор Alpine AL-210 на 1.7 GHz производство на AnnapurnaLabs (собственост на Amazon). Тази серия NAS изделия осигурява висока производителност и е предназначена за сигурни „облачни” решения за дома, SOHO пазара и малки потребителски групи.

Наличието на енергоефективен  двуядрен ARM Cortex-A15 базиран процесор, 1GB DDR3L RAM и поддръжката на SATA 6 GB/s HDD и SSD дискове на серията TS-x31P осигурява високоскоростен трансфер и отлична многозадачна производителност с линейна скорост до 225MB/s. За сравнение, предшествениците  от TS-x31 серията, използват също двуядрен процесор с ARM-A7 изчислителни ядра, но работещи на тактова честота 1.2 GHz и имат размер на оперативната памет - 512 MB.

TS-x31P NAS устройствата пристигат с хардуерен криптиращ модул, който осигурява трансферна скорост над 180 MB/s с AES-256 bit криптиране на целия обем за съхранение.

В серията влизат моделите TS-131P, TS-231P и TS-431P, различаващи се по количеството слотове, за дискове  - съответно 1, 2 и 4. NAS устройствата от тази серия, са проектирани да работят с 3,5” и 2.5” твърди дискове, както и SSD дискове, снабдени със SATA интерфейс. Реализирана е и функцията „гореща замяна” на дисковете. В новата серия също са налични три USB 3.0 интерфейса, но е отпаднал eSATA портът, който вече не е особено актуален и трудно се намират преносими дискове, снабдени с него. Също така, за връзка с локалната мрежа, моделите разполагат и с два гигабитови LAN порта, с изключение на TS-131P, където има само един такъв. 

QNAP TS-431

За това ревю от QNAP ни предоставиха най-големият модел от серията ( TS-431P), който има четири гнезда за монтиране на HDD или SSD дискове.
Дизайнът на TS-431P, следва строгата линия на QNAP и е идентичен с този на повечето им модели от този клас. 


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld

На лицевата страна са разположени четири слота за монтаж на 3.5" или 2.5" дискове, така че не се налага разглобяване на устройството. Отляво на тях се намира контролният панел (оформен като вертикална сребриста лента), който освен бутоните Power и Copy, съдържа USB 3.0 порт за включване на външен диск или флашка за бърз бекъп. Също така е налична и LED индикация, показваща статуса на NAS устройството,  LAN връзката и дисковата активност.


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld

От задната страна ще откриете два гигабитови LAN порта, както и още 2x USB 3.0 портове. Също така там е разположен и перфорираният отвор на  охлаждащия вентилатор (60 mm).


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld

Както стана ясно, QNAP TS-231P осигурява място за монтиране на четири диска SATA3  HDD/SSD,  с формат 2.5”/3.5”.   Поддържат  се JBOD, RAID 0 и RAID 1.
Монтажът е елементарен  - необходимо е да се откопчае, застопоряващата скоба на съответната шейна, след което да се издърпа. Монтажът на диска в нея обаче изисква отвертка тип „звезда” (по-правилно „Philips”), тъй като става посредством  винтове. Веднъж монтиран върху шейната, дискът се поставя по обратния ред в слота на устройството. Единствено трябва да се внимава  да се закопчае подсигуряващата скоба, защото това гарантира правилното и сигурно поставяне на диска.
Спецификации на QNAP TS-431P


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld

Пълните спецификации на QNAP TS-431, може да видите на страницата на продукта.

Инсталиране на QNAP TS-431P

Инсталирането на QNAP TS-431P е доста лесна процедура, която обаче изисква известно време.  За целта ви е необходима интернет връзка. На самото устройство има стикер, който указва, че е необходимо да се посети сайта https://start.qnap.com/en/index.php, където са показани стъпките, които трябва да предприемете. Всяка от тях е описана подробно. 
Най-напред е хардуерната инсталация, при която инсталирате дисковете в гнездата на устройството и за която ви е необходима отвертка тип „Philips”. След като монтирате дисковете в шейните и ги поставите на устройството, трябва да го свържете към локалната мрежа (за която се предполага, че има достъп до интернет), след което да свържете и захранващия адпатер  на устройството.
Преди това трябва да си свалите софтуера QNAP Qfinder, защото той ви позволява, посредством Windows-базиран компютър, свързан в мрежата, да продължите инсталацията.  
След като приключи хардуерната инсталация, преминавате към следващата стъпка  - включване на устройството, ( задържане на  бутона Power ON  за не по-малко от 3 сек.) и инсталиране на фърмуера. 


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld

Когато стартирате Qfinder софтуера, той търси да открие в мрежата устройства на QNAP. След като ги намери, ги подрежда в списък. След като открие устройството, програмата автоматично проверява за нова версия на фърмуера и ако открие такава, ще ви попита дали да я инсталира. 
Ако сте решили да използвате алтернативния  “облачен” метод на QNAP за инсталиране, ще трябва да посетите уеб адреса http://install.qnap.com/ , след което ще трябва да въведете вашият уникален “Cloud Key” ключ, който се намира на стикер, залепен отстрани на корпуса QNAP TS-231P.


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld

След като е приключила инсталацията на фърмуера на устройството, (незвисимо по кой метод), започва процедурата по първоначалното инициализиране и конфигуриране. Всичко се случва чрез уеб-базиран интерфейс и тук ще трябва да въведете парола, времева зона, IP адрес и пр. И, след като се конфигурира системата, настройките трябва бъдат приложени. Точно тук ще трябва да се въоръжите с малко търпение, защото процесът отнема известно време и системата ще се рестартира.
След като приключи всичко, ще видите така наречения „екран на радостта”, който ви подканва да въведете потребителско име и да зададете парола, с която да получите достъп до интерфейса на QNAP TS-231P. Потребителското име е стандартното (зададени фабрично), „admin”, но е добре след това да създадете нов потребител/и и да им зададете съответните права. 
QNAP използват собствена Linux-базирана операционна система QTS, която е с уеб графичен интерфейс.


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld

 

Базирано на най-новата фирмена операционна система QTS 4.3, NAS устройството е лесно за използване и с интуитивен приятелски интерфейс, удобен дори за неопитни потребители.  Това се дължи до голяма степен на факта, че изгледът е много близък до този на познатите ни мобилни ОС и инсталирането на програмите се извършва само с едно кликване на мишката, без да е необходимо да се пишат сложни конзолни команди. В същото време функционалността далеч надхвърля тази на център за съхраняване, бекъп и споделяне на данни. 
Новият TS-431P  всъщност играе ролята на “персонален” облак, който обаче дава много повече от повсеместен достъп до съхраняваните файлове. Устройството също може да служи като отличен домашен медиен сървър за обслужване на снимки, музика и видео, както и за споделянето им с всякакви умни джаджи, телевизори, компютри и устройства (включително мобилни). Важна особеност на модела, а и на цялата серия, е възможността за мултимедиен “транскодинг в движение”, т.е. удобството за конвертиране в реално време на РС видеоформатите до форма, подходяща за консумация на мобилни и други устройства, свързани с мултимедийният сървър през LAN кабел или безжично.

Скорост на трансфер

Един от основните въпроси при избор на NAS устройство е свързан с неговата производителност и, по-конкретно, със скоростите на четене и запис, които устройството може да обезпечи.  Според QNAP,  TS-431P  осигурява до 224 MB/s линейна скорост при четене на големи  файлове и до 176 MB/s при запис. Това е при условие, че се използват  и дата гигабитови LAN порта. При единично свързване, респективно скоростите ще са по-ниски. Също така, те зависят и от използваните LAN интерфейси, дискове и натовареност на мрежата. 
Ние използвахме два PC компютъра, свързани към мрежата, за да можем да изчислим  сумарната скорост. 


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld

Както се вижда от нашите получени резултати, те са доста близо до тези, които QNAP са обявили.  Това означава, че в домашни условия не би трябвало да имате никакъв проблем с производителността на QNAP TS-431P,  даже ако в съседната стая някой от вашето семейство възпроизвежда поточно Ultra HD видео.  

Заключение


QNAP TS-431P – NAS мускули в бюджетния клас

© PCWorld България, pcworld

QNAP TS-431P е  мощен домашен център за съхранение на данни, архивиране, синхронизиране, отдалечен достъп, както и за домашно забавление с наличната богата мултимедийна функционалност. Той предлага достъп до множество безплатни приложения, които можете да инсталирате и да разширите неговите възможности.  Използването на по-мощен ARM-базиран процесор при TS-431P и премахването на някои излишни неща (като например eSATA интерфейса, наличен при предшественика му), са го оптимизирали максимално, като той предлага една отлична производителност в своя клас (която се вижда и от резултатите на нашите тестове).  
За съжаление, цената на QNAP TS-431P у нас все още не е известна и не можем да преценим каква е неговата ценова ефективност, но при всички случаи този попада в бюджетния клас устройства на QNAP (за SOHO сегмента) и цената му е съобразена с това.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.